Vyšší DPH na léky je hloupost. Spíš bych ji snížil, říká Krása

1050
krasa
Václav Krasa / Foto: NRZP ČR

„Já vůbec nechápu, jak vláda může mluvit o tom, že bude zvyšovat DPH na léky, když evropský trend je přesně opačný,“ uvedl to předseda Národní rady osob se zdravotním postižením [NRZP ČR] Václav Krása pro server ZdraveZpravy.cz.

Navrhovaná úprava sazeb daně z přidané hodnoty [DPH] ministra financí Zbyňka Stanjury [ODS], která by vedla ke zdražení léků, není podle něj rozhodně správnou cestou k tomu, jak navýšit příjmy státního rozpočtu a snížit záporné hospodaření státu.

„Buď se musí navýšit úhrada z veřejného zdravotního pojištění, nebo to zaplatí občané. A to se obávám, že možné mnohdy ani není,“ zhodnotil návrh na redukci dvou snížených sazeb DPH na jednu ve výši 13 procent nebo 14 procent [nyní činí DPH na léky 10 %] Václav Krása v podcastu ZdraveZpravy.cz.

Už kvůli tomu, že nejvíce léků užívají většinou lidé, kteří nevydělávají a jejich sociální situace je velmi obtížná.

„A žádný příspěvek jako sociální dávka na léky neexistuje,“ dodává.

Pokud by skutečně došlo ke zvýšení DPH u léků a současně by se zvedly i jejich úhrady ze zdravotního pojištění, pak je to podle něj pouze přelévání veřejných peněz z jedné „škatulky do druhé“.

„A to já považuji za hloupost, kdo tohle vymýšlí. U léků bych DPH nezvedal, naopak bych ho snižoval,“ uvedl pro Václav Krása z NRZP.

Inflační limity u zdravotnických prostředků

V této souvislosti upozornil i na to, že NRZP ve spolupráci s některými poslanci chystá návrh na zvýšení takzvaného inflačního limitu u zdravotnických prostředků, a to na 15 procent.

„Budeme navrhovat zvýšení inflačního limitu na 15 procent. Pak je to věc diskuze, na kolik se zvýší,“ říká.

I na pacienty odkázané na zdravotnické prostředky totiž, jak říká, dopadá několikaměsíční zdražování. A za kompenzační pomůcky s příspěvkem zdravotních pojišťoven tak doplácejí stále vyšší částky. Od ledna 2023 došlo ke zvýšení inflačního koeficientu o čtyři procenta. Podle Českého statistického úřadu [ČSÚ] dosáhla inflace v roce 2022 v průměru 15,1 procenta. A ceny zdravotnických prostředků logicky s ohledem na zvýšené provozní náklady zvyšují i samotní výrobci a distributoři. V konečném důsledku jsou to ale pacienti, kteří za ně platí stále více peněz.

„Na pacientské radě jsem to říkal před ministrem a on na mě spustil, že inflace není jeho problém, že je to problém ministra financí,“ nastiňuje komunikaci s ministerstvem zdravotnictví Krása a dodává, že s takovou argumentací se dá jen těžko něco vyjednávat.

„Inflace není problém ministra financí, je to problém celospolečenský,“ rozčiluje se Krása.

To, co se stalo ve stomatologii, je šílená ostuda, říká Milan Kubek

Dále podle něj bude NRZP po zákonodárcích požadovat opětovné zařazení některých pomůcek do placených zdravotnických prostředků. Jde převážně o skupinu pomůcek, na které jsou odkázáni lidé s těžkým zdravotním postižením a pro jejich život jsou v podstatě nepostradatelné. Jde například o pojízdné klozety, sedačku do vany či toaletní židle. V minulosti se takové pomůcky sdružovaly v takzvaném bílém programu, který ale novela zákona o veřejném zdravotním pojištění roce 2019 zrušila.

Václav Krása: 10% DPH u zdravotnických pomůcek

Třetí navrhovanou legislativní změnou, kterou považuje Václav Krása za zásadní, je snížení DPH na zdravotnické prostředky jako celku. Stejně jako u léků se i ve většině evropských zemích od zdanění zdravotnických pomůcek ustupuje, připomíná.

„My navrhujeme 10% DPH, to je ta nižší sazba. Anebo ji nejlépe zrušit úplně,“ říká s připomínkou, že aktuálně zdravotnické prostředky podléhají 15% sazbě DPH.

NRZP chce vyšší úhrady a nižší DPH na zdravotnické pomůcky

Příkladem uvádí situaci, kdy se seniorka neobejde bez klozetového křesla, které dnes stojí osm až devět tisíc korun. Jen na DPH u něj ale státu odvede téměř dva tisíce korun.

„To je přeci až nesmyslné,“ podotýká Václav Krása.

A na pomůcky, které nejsou zařazeny do úhrad ze zdravotního pojištění, stát uplatňuje dokonce základní sazbu ve výši 21 procent.

„Jednání budou boj, ale jsme rozhodnuti ho podstoupit,“ říká Václav Krása z NRZP s tím, že letos k úpravě DPH ještě zřejmě nedojde.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here