O předčasný důchod si loni požádalo 120 tisíc lidí

1129
predcasny_duchod
Ilustrační foto: Pixabay.com

O předčasný důchod loni požádalo 120 tisíc lidí. Zhruba 40 tisíc z nich už si ho nechalo vyplácet. Ostatní si výplatu zatím odložili. Běžně do předčasné penze odchází kolem 30 000 lidí ročně.

Údaje o předčasných důchodech dnes [25.1.] potvrdil ústřední ředitel České správy sociálního zabezpečení [ČSSZ] František Boháček.

„Zhruba 40 000 předčasných důchodů jsme sepsali a ty osoby do důchodu odešly. Chtěly předčasný důchod s výplatou. Dalších 40 000 žádostí jsme sepsali, ale lidé chtěli důchod bez výplaty. S dalšími 40 000 lidmi jsme se dohodli, že přijdou žádost sepsat letos, jen uplatnili nárok na dávku důchodového pojištění. Předpokládám, že nebudou chtít výplatu a chtěli si jen zafixovat částku,“ vysvětlil Boháček.

Ročně si o starobní důchod žádá běžně kolem 100 000 lidí. Zhruba 30 000 z nich jde do státní penze předčasně. Dřívější důchod se jim kvůli tomu trvale krátí. Loni na konci září byl v průměru asi o 1 800 korun nižší než běžná částka. Ministerstvo práce a sociálních věcí [MPSV] minulý rok v polovině října ale zveřejnilo informaci, že předčasná penze může být po loňských mimořádných valorizacích a kvůli propadu reálných výdělků vyšší než důchod přiznaný v řádném termínu v roce 2023. Zástupci resortu lidem doporučili podat žádost o předčasnou penzi, ale její výplatu odložit a na odpočinek odejít až v zamýšlené době. To proto, že dřívější penze budou mít o několik stokorun až tisícikorun vyšší než při řádné penzy, kterou úřad vypočítá v letošním roce.

Boháček dnes také podotkl, že nově vyplácených předčasných důchodů za loňský rok je meziročně víc o 10 tisíc. Z 30 tisíc v roce 2021 jejich počet vzrostl na 40 000 v roce 2022.

„Až budeme porovnávat letos čísla, kolik jsme měli sepsaných žádostí o důchod v porovnání s předchozími roky, tak uvidíme, jestli je to opravdu dramatický nárůst, nebo je to jenom typicky kalkulace s výší důchodu, ale reálně do důchodu lidé neodešli,“ řekl.

MPSV loni u předčasných důchodů chybovalo

Tak jako tak žádostí o předčasnou penzi loni výrazně přibylo. Ministra práce Mariana Jurečku [KDU-ČSL] za jeho přístup mnozí ostře zkritizovali s ohledem na dopady do státního rozpočtu. Vytýkali mu, že nechal současný systém dojít do podoby, kdy vyšší penzi dostane ten, kdo si ve správné chvíli [v době vysoké inflace, pozn. red.] požádá o předčasný důchod než ten, kdo si o něj ve správné době nepožádá.

„Z mého pohledu, když tohle ministerstvo práce a sociálních věcí zjistilo, tak mělo v režimu legislativní nouze udělat všechno proto, aby tuto distorzi napravilo. A tu díru v té lodi, to jsou desítky miliard korun, opravilo co nejdříve. Oni místo toho začali lidi vyzývat, aby toho využili. To mi hlava nebrala,“ okomentoval loňský postup v nedávném podcastu FinTag.cz například někdejší ministr financí Miroslav Kalousek [TOP 09].

Jakou máme populaci, takové máme politiky, říká Miroslav Kalousek

A dodal: „Když zjistím, že mám někde systémovou chybu, tak tu systémovou chybu chci spravit co nejrychleji. Ale neříkám lidem: Hele, já tam mám systémovou chybu, pojďte ji využít. To bylo absurdní a pokládám to za hrubou a drahou chybu. Chybu, kterou budeme platit v následujících letech v penzijním systému.“ 

Podle něj je to absurdní, aby ten, kdo odejde do penze dříve než ten, kdo do ní odejde později, dostal víc peněz. Což podle něj ukázalo právě na systémovou chybou ve výpočtu penzí. I to má podle něj vysvětlení: „Bohužel dneska ve Sněmovně nemáte jedinou politickou stranu, která by byla rozpočtově odpovědná. Dneska tam měkčí populisté soupeří s tvrdšími populisty o to, kdo rozdal lidem víc peněz. O tom politika ale není.“

Podmínky pro předčasný důchod se změní

Kvůli prudkému zadlužování důchodového systému a dluhům státu Národní ekonomická rada vlády [NERV] navrhla dřívější penze omezit a podmínky jejich přidělování zpřísnit. Což potvrdil i ministr Jurečka. Podle něj s úpravou počítá připravovaná důchodová reforma. Podrobnosti o nové podobě ale nechtěl zatím říci.

Mimořádná valorizace důchodů není vůbec jistá

Nicméně v předchozích dnech uvedl, že podobu důchodové reformy chce mít hotovou v první polovině letošního roku. To proto, aby se jí v druhé polovině roku zabývala Sněmovna. To, že se pravidla výpočtu předčasných penzí do budoucna nejspíš změní, dnes potvrdil i šéf sociální správy Boháček

„To, že někdo počítá s tím, že je to pro něj výhodné, tak to je za stávajících podmínek. Ty se ale mohou změnit,“ řekl.

Podle něj se například může stát, že se právě v těchto případech částka srovná s ostatními.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here