Mimořádná valorizace důchodů není vůbec jistá

111721
valorizace_duchodu
Ilustrační foto: Pixabay.com

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL] v týdnu [16.1.] uvedl, že dojde-li letos k mimořádnému zvýšení penzí, tak se v průměru odhadem zvednou o 750 až 1 000 korun. Ale i dodal, že mimořádná valorizace důchodů není vůbec jistá.

To, zda letos v červnu či červenci, případně dalších měsících, dojde k mimořádné valorizaci penzí, určí až vývoj inflace. K mimořádné valorizaci důchodů dojde pouze tehdy, stoupne-li inflace za daných podmínek o více než pět procent. To je sice možné, není to ale zcela jisté. Podle ministra Jurečky odpověď na tuto otázku dá nejspíš již vývoj inflace v lednu.

„Předpokládám, že po 10. únoru už budeme mít finálně jasno,“ řekl novinářům s odkazem na datum, kdy Český statistický úřad zveřejňuje data o spotřebitelských cenách za uplynulý měsíc.

„Oněch 750 až 1 000 korun je jen odhad, pokud k mimořádné valorizaci vůbec dojde, tak ho prosím i tak prezentujte,“ poprosil novináře ministr.

V následujících dnech většinu tuzemských médií zaplavily titulky, že vláda důchodcům letos mimořádně valorizuje pence minimálně o tisíc korun. A to přesto, že mimořádně vláda penze zvedá jen tehdy, pokud pokud růst úhrnného indexu spotřebitelských cen ve stanoveném
období dosáhl aspoň 5 procent. 

Jaká bude inflace v lednu

Stanovené období začíná kalendářním měsícem následujícím po posledním kalendářním měsíci období pro zjišťování růstu cen použitého pro poslední valorizaci a končí kalendářním měsícem, ve kterém růst cen dosáhne aspoň 5 procent. Klíčová se tak stane podel Jurečky již výše míry inflace v lednu.

Loni v prosinci inflace dosáhla 15,8 procenta a oproti listopadu klesla o 0,4 procenta. Což ale neznamená, že by se v Česku nezdražovalo. Zdražovalo, jen tempo růstu cen v prosinci mírnil vládní úsporný energetický tarif. Ten však skončil a od ledna ho nahrazují zastropované ceny energií. Cenové limity jsou ale vyšší, než za kolik se nyní energie na trzích prodávají. Což značí, že inflace kvůli tomu a dalším faktorům v lednu nejspíš opět poroste. Z hlediska mimořádné valorizace penzí tak hlavní otázka zní, zda poskočí o pět procent.

„Pokud bychom však nebrali v potaz energetický úsporný tarif, tak je inflace stále blízko dvaceti procentům,“ zhodnotil prosincovou inflaci hlavní ekonom banky Creditas Petr Dufek.

Význam úsporného energetického tarifu v prosincové inflaci potvrdil i analytik České spořitelny Jiří Polanský. Lednovou inflaci po jeho skončení tipuje kolem 19 procent.

„V lednových datech se projeví mnoho vlivů spojených s cenami energií. Skončí vliv úsporného tarifu, ale i vliv srovnávací základny z konce roku 2021 souvisejícího s prominutím DPH na energie. Vliv bude mít i zastropování cen energií. Zvýší se cena tepla, vodného a stočného. K tomu dojde k dalšímu růstu cen potravin, kde silný vliv může mít výrazný růst ceny vajec související s ptačí chřipkou,“ uvedl.

Jurečka: Valorizace penzí nedovoluje přidat všem stejně

Lednovou inflaci ovlivní i přístup obchodníků, kteří počátkem roku upravují ceníky. Vzhledem k rostoucí inflaci to jistě nebude směrem dolů. Sečteno a podtrženo i podle Petra Dufka je třeba v lednu, ale i dalších měsících počítat s růstem inflace. O kolik vzroste, si ale odhadnout netroufá. Podle něj je odhadování inflace pro nejbližší měsíce hodně velká loterie.

Nejen valorizace důchodů, ale i debata o výchovném

Je-li řeč o mimořádné valorizaci penzí, tak je dobré i vědět, že se v jejich případě navyšuje pouze a jen takzvaný zásluhový díl. V něm se odráží výše odvodů z výdělků, odpracované roky a od letoška také počet potomků. Řeč je o takzvaném výchovném. Za vychované dítě stát nově vyplácí bonus 500 korun. Dostává ho ten z rodičů, který o dítě převážně pečoval.

Výchovné 500 Kč obdrží ženy automaticky, muži žádají

Avšak i výchovné v poslední době budí vášně. Ve svém plánu na konsolidaci veřejných rozpočtů ho navrhuje seškrtat Národní ekonomická rada vlády [NERV]. Několikrát to zmínil i ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS], jehož úkolem je snížení dalšího zadlužování státu. Na druhé straně ministr práce a sociálních věcí, ministr životního prostředí a vicepremiér vlády Petra Fialy [ODS] Marian Jurečka takové plány tento týden kategoricky odmítl.

„Nejsem ochoten připustit debatu, že by se výchovné škrtalo. Výchovné považuje jako principiální prvek důchodového systému,“ řekl.

„Já chápu, že ta doba je těžká, že v momentě, kdy se hledají škrty, tak se nabízí škrtnutí výchovného, ale já to odmítám,“ dodal.

V této souvislosti stojí za pozornost i to, že letos schválený rozpočet na své výdajové stránce vůbec nepočítá s výdaji na mimořádnou valorizaci penzí. Přičemž už loni kabinet mimořádně valorizoval penze hned dvakrát.

–DNA–

81 KOMENTÁŘE

    • Pane Klozík,nevím kolik je Vám roků,ale většina těchto důchodců pracovala od 17 – 18 let věku a odvedla do státní pokladny nemalé peníze,tak tento Vááš komentář nechápu,vy taky budete jednou starý a budete možná v důchodě.

      • Pane Tomáši, pan Klozík má pravdu atˇse Vám to líbí nebo ne . Tady nejde ani tak o zásluhovosti důchodců, ale o to, že na přidávání prostě nejsou k dispozici peníze, které si musí stát pújčit a zadlužit tak příští generace…

        • Pane Josefe, jak je tedy možné, že na přidávání nejsou peníze a ta vládní banda si v tichosti přidává po tisících? Za tu práci co odvádějí , myslíte že po zásluze?

          • pane Jirko,jak vidíte tak na přidávání seniorům peníze jsou, jenže na dluh, který budou splácet naše děti a vnoučata….a vláda si nepřidává v tichosti, ale transparentně…. …lidem chybí sebereflexe a vzájemná empatie a to se týká nás všech….

    • To je dobře, že se důchodci mají dobře podle vašeho názoru. Bylo by špatně kdyby tomu tak nebylo, důchodci, kterým je dnes semdesát let pracovali čtyřicet let a více a nemají se mít dobře? To jako myslíte vážně? Že vám nikdo nepřidá tak je chyba jinde, ne u důchodců, to musíte v prvé řadě chtít u zaměstnavatele, váš argument mi připadá jak u děcek ve školce.

      • Třeba to je tak , že stěžující si panáček se měl asi ve škole lépe učit aby měl vyšší mzdu nebo plat,dnešní důchodci kolem 70 let věku už mají každý min. 40 let odpracováno a splněno, to dnešní mlaďoši takovou povinnost odpracovaných let na důchod mají o 10 let kratší. Tož tak…

      • ano důchodci se mají dobře, nicméně si stejně někteří stěžují, že tomu tak není a přitom by si měli ve své moudrosti uvědomit, že jsou jedinou skupinou ve společnosti, která je chráněna před inflací navyšováním důchodů a to jak pravidelným tak i mimořádným…. nikdo přitom nezpochybňuje jejich zásluhy a celoživotní práci pro společnost ….

    • To jste se tedy předvedl. Čiší z Vás nenávist. Plivete špínu na lidi, kteří celý život pracovali nejen pro svůj důchod, ale také proto, aby takoví jako Vy, se měli dobře. Á propos, co Vy víte o tom, jak dobře se důchodci mají? Měl byste se stydět a mimochodem, leccos to vypovídá o Vašem vychování a také IQ, které jste navíc parádně zdegradoval. Probuďte se.

    • Pokud něco umíš tak ti také přidají. Navýšení důchodu nechci, ale ať s krotí inflaci to bude pro mne lepší.

    • Nevím, jestli si to uvědomujete, ale i důchodci jsou lidi,kteří musí někde bydlet a něco jíst, většinou už si nemohou přivydělat, mají vysoké výdaje za léky a pak se objeví něco, tak nepřejícího jako jste Vy. To je vděk za to, že všichni důchodci 40 a více let pracovali, neflákali se pro pracovních úřadech ani nebyli doma s dětmi cca 8 let. Tak si to Vaše rozhodné, nepřidávat ,nechte pro sebe, a pokud máte pocit, že se dá za průměrný důchod 2O tis. měsíčně nějak záračně vyskakovat, tak to se pletete, a vězte že je to stejné jako s tím průměrným platem. Většina důchodců ho nemá. A ještě, jestli máte málo, tak zkuste nějakou tu brigádičku místo hojení se na důchodcích.

      • Vážená Karolino
        Dvacet tisíc brát důchod, to je nad poměry.Já ho beru a jsem velmi skromný a věděl jsem, že budu taky někdy starý.Já vyžiji jenom s desetima tisíci a deset mi zůstane a mám se dobře a velmi dobře.Zeptejte se mě jak to dělám.

        • Já mám důchod o něco vyšší,také rád odpovím jak jsem to dělal. Mám se také dobře. Sice mi již zdraví moc neslouží, ale mám na věc stejný názor jako Vy.

      • Nevím,jak jste přišla na to,že průměrný důchod je 20.000kč,já jsem v důchodu 22 let a mám 18.000 kč po 40ti letech práce v uhelném dole na
        Sokolovsku.

    • To, co se dává na důchody je podstatně méně jako to, co stát stojí Ukrajina. A ti staří lidé za svých odpracovaných 40 let do státní kasy také spoustu nasypali. Kdyby si to dávali pod polštář, dnes by žádný důchod od státu nepotřebovali, vy Einsteine

      • právě naopak na důchody se dává několika násobně více finančních prostředků než na Ukrajinu, kde je , vinou Ruské agrese, daleko nižší životní úroveň…není jim co závidět.

        • Přestaňte furt rýpat do rusů, už jste viděli foto helénského bez trika a s hakenkrojzem na rameni, já se nedivím že to chce poutin vynutit, fotky a filmy s ua, tak za ty by se nemusel stydět ani Tarantino

          • Paní Lilie, to není rýpání do Rusů, ale současná realita na válečném poli. Chybí Vám trocha empatie….

        • Ty důchodci tady pracovali, léta přispívali do státní kasy a teď jim nepřejete přidat těch pár korun důchodu a přejete cizímu státu Ua, kvůli Ua si vláda bere nesmyslné půjčky a to vám nevadí. Kdo to zaplatí? Co peněz a věcí už se nacpali do Ua, nyní je třeba brzdit,nebo to položí celou republiku,ale třeba to je záměr fialové vlády, stát nechat zbankrotoval…

          • Paní Bohumilo, to není pár korun k důchodu, to jsou miliardy navíc a to několikrát ročně ….a potom ta konspirační teorie o bankrotu ………. nechci konspirovat po Vašem vzoru, nicméně k tomu bankrotu nás táhnou právě tři miliony penzistů…

        • Chcete mi říct že 7miliard dál modrý soudruh všech důchodcům navíc? Vy musíte mít tu hlavu asi v písku nebo jste jen totální rypák a hlupák.

    • Krutá realita jste Vy a Vám podobní nemakačenkové. Svou leností opravdu zadlužujete náš stát. Je mi 70 let a Vás bych si z radostí vzal do kamenolomu, kde si ještě dokáži vydělat „úkolem“ okolo 60 tisíc korun. Kupte si pro začátek alespoň 2 l alpy. Nazdar člověče s tulení nemocí.

    • Kozlíku co děláš že plácáš nesmysly asi jsi v životě manuálně nepracoval tak raději drž … [redakčně upraveno]

    • Jak můžete tvrdit,že pracujícím nikdo nepřidává??Vláda si přidala třeba 12%….napřed si udělejte průzkum,aby jste nepsal nesmysly.Mě u ČD plat vzrostl….a to platí ve spousta firmách.Ano,někomu mzda nestoupla…tak to bohužel je.

    • A kdepak pracuješ ty?Požádej vládu ať ti také přidá jako pridala sobě!Přeji hodně štěstí aby jsi se dožil důchodu!Ale to musíš hodně makat celí zivot jako všichni součástí duchodci!!!

    • Podle mě jste super …, je s podivem, že takový … může veřejně publikovat své nsesmysly. [redakčně upraveno]

    • Zkusím to slušně, toto nemůže napsat normální člověk s normálním průměrným IQ. Ten první příspěvek, který by tě charakterizoval, mi asi neprojde. Není po 22 hodině.

    • Důchodci odváděli peníze celý pracovní život, vy- pane jste ještě chodiíl po houbách nebo vám teklo mléko po bradě…důchodci si tak spořili na penzi- důchod. Ono to v té době ani jiínak nešlo. Zamyslete se nad tím, že máte své rodiče a prarodiče, jim to také nep=řejete?

      • tady se nezpochybňují zásluhy důchodcú, mnozí z nich to berou osobně…tady se bije na poplach, že v blízké budoucnosti nebudou peníze na žádné sociální dávky včetně důchodú…proto je relevantní, aby to v kontextu reality občané této republiky také takto chápali…

    • Vážený bl.e, pracující mají odbory, víme? Je jen na nich, jak jsou (ne)schopní, ale ti důchodci nemají nikoho, rozuměl jste dobře? NIKOHO.

      • Co to meleš ty … Nepotřebuji nikoho, aby za mnou někdo stál.Celý život jsem věděl, že budu jednou starý a budu se chtít mít dobře.Dnes je mi 74 a mám se výborně a starám se o sebe abych neklesl.Dá se říci i v tomto věku ještě rostu a budu růst.A hloupí ten kdo pořád dává.Myslím přidávání nám důchodcům. [redakčně upraveno]

    • Vítězslave, a kolik máš na důchod naspořeno ty? Představ si, že dojde k tomu, že prostě vláda nebude mít na další důchody a řekne: Nene, vy už nic nedostanete, měli jste si našetřit!

    • No nevím jestli se mám dobře 14000 kč za 40let práce. Nájem 17000 kč. Kdybych neměla chlapa tak pod mostem!

    • Bohatství které se u nás vytvoří se rozděluje velice pochybně. Na jedné straně se nechává 500 miliard bez povšimnutí každý rok odplout do zahraničí ,aniž by bylo zdaněno tak jak stát skutečně potřebuje. To že tady nadnárodní kapitál má luxusní podmínky, které mu umožní vládní garnitury je všem jasné. Je třeba začít zdanit zahraniční společnosti takovou sazbou jaká je v USA a nenechat nelegálně odtékat kapitál za pochybné služby mateřinek k dcerám. Pak bude debata o důchodech bezpředmětná. Podíváme li se kolik se vydává z národního důchodu procent na důchody ,tak je všem jasné ,že si státy na západ umí poradit s výběrem daní i těch nejbohatších.

  1. I kdyby inflace byla, statistický úřad si číslicemi nakonec prohraje.članek nás na to vyloženě připravuje.v tomhle státě se nedá věřit ničemu.

  2. Psát o tom,jak se mají důchodci fajn může napsat jenom megablb! Ti lidé,co pracovali celý život a musí kupovat potraviny v akcích a o dalších aktivitách ani nemluvě. Také budou jednou staří.

  3. V době, kdy byla nízká inflace se důchodcům přidalo 40 Kč. O tom se již nemluví. Teď, když vlády neumí inflaci zkrotit a musí se přidávat víc je z toho TÉMA! Dokonce by chtěli měnit zákon. Kdyby se normálně hospodařilo, netiskly se peníze, zrušily dotace nebyl by nikde žádný problém!

  4. Něco o takzvaném výchovném. Měl jsem za to, že bylo prosazeno proto, že ženy chodily na mateřskou a tudíž měly pokles příjmů z práce a dnes o to mají menší důchod. Tomu rozumím. Ale nerozumím tomu proč jej pobírají i ženy, které celý život nepracovaly, jaký tedy měly pokles příjmů? A důchod možná mají vypočítaný z nějakého průměru tehdejších příjmů. Jsou věci, které mi hlava nebere.

    • I tyto ženy porodily budoucí maminky a ty opět porodí se další daňové poplatníky, lékaře,vojáky a důchodce.

    • Pokud ty ženy o kterých píšete nepracovaly tak nemají odpracovanou dostatečnou dobu aby mohly pobírat důchod. Tedy v důchodovém věku pobírají maximálně nějaké sociální dávky ve kterých ale není výchovné. To se počítá jen k důchodu.

  5. Dobrý den, je komicke cist tyto prihlouple komentare, v kontexu toho, ze poslanci, statni urednici, soudci, statni zastupci atd. dostali pridano k jejich luxusnim platum 10 – 15 tisic Kc, o dalsich, kteri pobiraji enormni vysluhy se snad neni nutno zminovat!!! Nechapu ze nekterym obcanum s IQ houpaciho kone vadi uz tak smesne duchody, ktere jsou jedny z nejnizsich v EU, další komentář je zbytecny 🖕😜😜😜🙄

  6. Ten pan Klozík, pro mne Klozet, je patrně dost ujetý. Dnešní důchodci pracovali 40 a více let, tak si zaslouží důstojný život. Že Klozetovi nepřidají, tak to svědčí o tom, že je nemakačenko liný. Je to tragédie vedle jakých lidí tady žijeme. Pane Klozíku styďte se za svoje slova.

  7. Vážený pane Kozlík.Jsem důchodce a pracoval jsem plných 45 let a odvedl jsem do státní poikladny tolik,že vy to nikdy neodvedete.Váš názor na důchodce je hodný prázdné makovice a je vidět,že vy se nepřetrhnete v práci.

  8. Valorizace důchodu za současné inflace je neufinancovatelna z příjmů státního rozpočtu. Vláda, si půjčuje na valorizaci důchodů, ale i na zbrojení a pomoc Ukrajině. Jsem také důchodce, vláda musí přehodnotit priority. Boj z inflaci je zásadní, možná by se mohla platit minimální daň z důchodu, jak je zavedená v Německu. Zatím Michl G ČNB bojuje z inflaci tak, že intervenuje pro korunu, už ho to stalo půl bilionu korun, to nelze dlouhodobě provádět má na to ještě rezervy 2.5 bilionu korun.

    • Pane,myslím,že Vaše informace o důchodech v Německu jsou mizerné,porovnejte
      důchody tam a u nás,až budou tam a tady stejné,tak budu souhlasit se zdaněním
      i tady

    • Daň z důchodu je nejen v Německu ale i u nás. Jen výše důchodu od které se platí je rozdílná takže debata může být max. o nastavení nezdanitelné výše důchodu.

  9. Všichni ministři co pamatuji buďto jsou úplní idioti nebo vědmy. Proč neustále dokolečka omílají jedno a to samé, je to prostě ze zákona, tak o tom nebudu mluvit půl roku dopředu. I ty nenarozené děti jsou opravdu chytřejší. Takhle jen neustále podněcují k nenávisti ke starší generaci. Rodiče by ho měli z toho kostela vykázat. Blbne na kvadrát.

  10. Vážení ,klasika českých politiku je známá již od samého počátku tak zvané sametové revoluce . Pár drobných těm , co sloužili minulému režimu a my si přidáme hned několik tisíců . Tak proč si zbytečně ničíte zbytek svého života.

  11. Pane Kozlík, za socíku jsem dělal v Plzni výpravčího na hlavním nádraží. Bylo tam několik pracoviš obsazené výpravčím. Na každém pracovišti se střídaly 4.lidé po 12. hodinách. Když jsme chtěli dovolenou 14. dní o letních prázdninách, tak ty tři zbývající dělali 6. týdnů denní noční, levá pravá v těch letních vedrech – úžasný. Když někdo onemocněl a nebo si vybral zbytek dovolené, tak opět ve třech. Takže udělat 600 hodin za rok nebyl žádný problém. Chtěl bych vás vidět. A teď v důchodu mám živořit?

  12. Michal
    Kdysi jsem platil silniční dan za prskolet a táta za auto, (která byla sloučena s povinným ručením), měla by se tato silniční dan opět zavést na všechna motorová vozidla, aby si všichni automobilisté tak platili údržbu a výstavbu silnic a dálnic, potom by se zmenšil rozdíl mezi příjmem a výdajem na státní kase, tak by byly finance na zasloužené důchody. Dříve narození neměli možnost si spořit na důchod, pokud si na něj spořili tak to inflace značně znehodnotila jako v mém případě. Ideální plat všech vládních činitelů by mněl být průměrný plat + průměrný důchod, stejné benefity a diety jako mají ostatní pracující.

  13. Marná debata, oni nám to dát nechtějí, mají to v plánu od začátku. Nebo jak mám číst tohle “ letos schválený rozpočet na své výdajové stránce (s valorizací) vůbec nepočítá“
    Na takových pro ně detailů jejich konspirace většinou dojedou.

  14. Je mi stydno,že Ti mladí kteří nic za 30 let nepředvedli a nevybudovali,makat za ně můsí ukrajinci nám něco vyčítají,ať si zjistí kolik se vydá na školství

  15. Jak jde o to někomu aspoň trochu dopřát, to je hned s prominutím keců. Ti lidé vychovali systému další poplatníky a byli v posledních 30 letech bez jakékoliv strategické výhody kdesi v budoucnu, která je nutná. Byť je to budoucnost v nedohlednu, je tam a lidi pak tolik nevyšilují.
    Většina tu horuje pro cestu produkce bědňaků (snad nejnižší sociální skupina v carském Rusku).
    Neumí o penězích přemýšlet jako o „měnových jednotkách“, které v čase expandují, takže je hračka splnit závazky staré dekády. Poměr platících a čerpajících neovlivní žádná penzijní reforma, je daný stavem populace.
    Krátkodobě snadno (a zcela zbytečně) pomůže Důchodová selekce, rychlý body. Péťa Nečas jednou „uzdravil“ 20 % všech invalidních důchodců. Mnozí zemřeli během několika let bez podpory v nezaměstnanosti, bez nemocenské, někdy i bez důchodu alespoň I. stupně invalidity. Na ÚP registrováni jako dlouhodobě nemocní
    Začali čerpat zdravotní péči, náklady na vyléčení nemocného bez dostatku stravy trvá 3x déle Nárůst to byl o 100 a více procent.
    Přej a bude ti přáno, tohle že naše veřejnost netuší?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here