V Brně děkují Bohu za to, že šel Petr Hladík do Prahy

132309
Petr Hladík, někdejší náměstek primátora pro zdravotnictví v Brně, před budovou Ministerstva životního prostředí ČR v Praze. / Foto: KDU ČSL

O převzetí městské Nemocnice Milosrdných bratří v Brně usiluje tamější špitální řád milosrdných bratří dlouhé roky. Převzetí ale bránil někdejší náměstek primátorky pro zdravotnictví Petr Hladík [KDU-ČSL]. Ten ale povýšil do Prahy na ministerstvo.

S někdejším brněnským radním pro zdravotnictví Petrem Hladíkem se okamžitě poté, kdy se úřadu prezidenta republiky ujme generál Petr Pavel, počítá jako s ministrem životního prostředí. Hladíka odmítl do funkce ministra jmenovat prezident Miloš Zeman. Odůvodnil to mimo jiné i účastí Petra Hladíka u několika korupčních kauz.

Vláda situaci vyřešila tím, že vyslala Hladíka z Brna do Prahy na Ministerstvo životního prostředí ČR [MŽP], kde ho pověřený ministr životního prostředí Marian Jurečka [KDU-ČSL] jmenoval svým náměstkem. Jurečka má dost svých starostí s problémy a úkoly jako ministr práce a sociálních věcí. Hladík, který je rovněž prvním místopředsedou KDU-ČSL, tak de facto z pozice náměstka řídí MŽP.

Zpátky do Brna

V souvislosti s Petrem Hladíkem, který se chce stát ministrem životního prostředí, ale okolnosti mu v tom stále jenom brání, vyvstaly i další pozoruhodné souvislosti. V momentě, kdy se Hladík přesunul z Brna do Prahy, se v moravské metropoli významně pohnula jednání o dalším osudu městské Nemocnice Milosrdných bratří.

„Konečně se opustila linka, kdy se hledaly důvody, proč to nejde. […] S vedením města hledáme řešení, jak nám nemocnici převést,“ uvedl převor řádu Martin Richard Macek.

Spor ohledně provozu Nemocnice Milosrdných bratří mezi městem Brno, které je jejím současným provozovatelem, a zástupci řádu vedou obě strany několik let. Nemocnici v Polní ulici vybudoval řád, který o ni v roce 1948 při zestátňování majetku přišel. Nyní jsou v majetku řádu některé budovy a pozemky v areálu nemocnice a některé vlastní město a stát.

Větší hodnotu má majetek než peníze, říká sekretář ČBK

Řád uzavřel s městem dlouhodobou smlouvu o spolupráci s tím, že si nemocnici jednou vezme zpět. Nemocnice jako organizace města si pak další smlouvou pronajímá část budov řádu, která ale před lety skončila a opakovaně se prodlužuje po několika měsících. Řád totiž projevil zájem nemocnici převzít, až do nynějška ale bez výsledku. Aktuální smlouva o pronájmu nemocnice trvá do konce června, od roku 2018 je podesáté prodloužená.

Petr Hladík působí v Praze, spor o nemocnici asi končí

Spor ohledně dalšího provozu brněnské Nemocnice Milosrdných bratří se ale zřejmě vyřeší ještě letos. Město by ji mělo podle primátorky Markéty Vaňkové [ODS] převést do konce roku právě Hospitálskému řádu sv. Jana z Boha.

„Předběžně jsme si stanovili termín na převod na konec tohoto roku,“ potvrdila deníku Mladá fronta Dnes brněnská primátorka Markéta Vaňková.

S převorem Mackem za město komunikuje primátorka spolu se zastupitelkou Dagmar Seidlovou [TOP 09]. Právě ta má nyní zdravotnictví v gesci. Primátorka zdůraznila, že změnu vlastníky nemocnice nepoznají pacienti a nijak výrazně se nedotkne ani zaměstnanců a vztahu se smluvními zdravotními pojišťovnami.

„Jednání s panem převorem jsou velmi korektní a vstřícná. Teď jsou na řadě právní zástupci obou stran, kteří hledají takové možnosti převodu, které budou v souladu s právním řádem,“ uvedla Vaňková.

V Nemocnici Milosrdných bratří v Brně výrazně přituhuje

Zdůraznila, že vše se řeší tak, aby nebyla dotčena péče o pacienty. A aby se zachovaly stávající pracovní smlouvy i smlouvy se zdravotními pojišťovnami.

„Je důležité, aby se už věci hýbaly kupředu. Musíme si uvědomit, že od skončení dvacetileté nájemní smlouvy už uplynulo pět let,“ upozornil převor Macek.

Nemocnice Milosrdných bratří je jednou ze dvou nemocnic, kterou provozuje město. Druhou je Úrazová nemocnice. Obě zařízení mají přibližně pět set zaměstnanců.

Proti převodu bylo i současné vedení nemocnice

Převodu na milosrdné bratry se dlouhodobě bránil i ředitel Nemocnice Milosrdných bratří Pavel Piler. Již dříve několikrát zpochybnil smysl převzetí nemocnice řádem. Domnívá se, že nemocnice má zůstat městu. Řád by mohl v areálu provozovat jen lůžka LDN [léčebna dlouhodobě nemocných, pozn. red.]. V převzetí nemocnice řádem spatřoval i riziko, že by jako soukromý subjekt prováděl jen finančně výhodné úkony.

„Legislativa neumožňuje donutit soukromé zařízení poskytovat péči v rozsahu jako u nesoukromého zařízení. Pro soukromá zařízení bude vždy prioritou hlavně zisk. Což může způsobit neochotu dělat komplikované výkony s dlouhou dobou léčení, které se finančně nevyplatí. Nebo se může zdravotní péče pro pacienty prodražit a mnoho se stane nedostupných,“ argumentoval proti převodu již loni ředitel Piler.

Smrt není prohra, říká sekretář ČBK Stanislav Přibyl

Převor řádu Martin Macek naopak garantuje zachování stávající péče. Zároveň i doufá, že se k řádu dostane soupis přístrojů nemocnice, bez čehož nelze jednat s pojišťovnami o úhradách zákroků a podobně.

–ČTK/DNA–

16 KOMENTÁŘE

  1. Není mi jasné proč by se měla nemocnice převádět když stát se s církvemi vyrovnal a za nevydaný majetek dostávají bohatou „rentu“.Pokud siji chtějí koupit, tak jen na základě výběrového řízení.

    • Protože je ta nemocnice řádu a po revoluci ji město pouze pronajali na 20 let. Pronájem skončil v roce 2018 a od té doby řád žádá město, aby mu ji vrátilo. Snad se teď pohnou ledy.

      • V Brně jsou v řádu Milosrdných bratří pouze 3 členové.Nechápu proto,proč tak usilují o správu nemocnice.Když se ,,starali “ o tuto nemocnici pouze krátce,tak to s ní šlo ,, z kopce “ velmi rychlým tempem…..

      • Problém je ten, že k původní budově bylo přistavěno několik dalších které tam dříve nebyli, některé i po převratu. Tak nevím jak se vyrovnají.

  2. To jsou ti Moraváci. Nadávají na Pražáky, ale přitom ty blbce posílají do Prahy viz naše vláda !

    • Kdo že je tam posílá? Vy máte dost. Šel tam sám, a to před volbama tvrdil že má Brno rád, a do Prahy by nikdy nešel, měl na to i klip. Jenže mu začala hořet koudel.

    • Nejde s vámi nic, než souhlasit. Vesničani řídí Prahu, vydělávájí v ní, ale neustále na Prahu a Pražáky umí házet jen špínu.

      • Víte, to je prokletí všech hlavních měst po světě. I Doník vyhrál se sloganem, vyčistit washingstonské bažiny. Jsou tam soustředěny důležité úřady, je to v podstatě správní centrum státu. Na to se logicky naváže ekonomika, vzniknou centrály, do kterých plynou, sice po troškách, ale když se to nasečítá, velké peníze z poboček. A ty z celého státu přitáhnou lidi schopné a všeho schopné . Dalo by se říci, vzdáleně podobně jako Klondike. A protože jsou, včetně jejich osazenstva, nejvíce vidět, začnou být okolím považováni za občany města v tom smyslu, že představují vlastnosti jejich obyvatel. Ale není tomu tak. Drtivá většina obyvatel všech měst v naší krásné vlasti jsou milí lidé. Víte, je to podobné, jako když otevřete noviny. Po přečtení hlavních titulků, kdy tomu největšímu novináři říkají otvírák, byste si řekl, že tady kromě zloděje, defraudanta, pedofila, vraha a duševního pošahance, normálního člověka snad ani nenajdete.

  3. Dobrý den, instinkt mi rika, ze bych se radeji k nemu zady neobracel!!! Dalsi komentář je zbytecny 🤑🍖😢😵🙄

  4. Kdo vlastně v Brně “ vládl“ do odchodu Hladíka do Prahy? Do té doby byla primátorka Vaňková na dovolené?

  5. Zdravím všechny zde diskutující. Jen jsem zkoušela, jestli budu vpuštěna. Překvapila mě úroveň zdejší diskuse, kde si vzájemně nenadáváte kvůli jiným názorům.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here