Co je doma, to se počítá, říká na adresu burz Tomáš Daňhel

2610
tomas_danhel
Tomáš Daňhel / Foto: Redakce FinTag.cz

„Nevím, proč bych měl zkoušet nějaké předlužené ´techy´, abych rychle vydělal, dohnal inflaci. A abych nakonec stejně skončil tak, že žádný zisk mít nebudu,“ říká ve videodebatě ABCD investora relationship manager Saxo Bank Tomáš Daňhel.

Podle něj je za námi doba, kdy trhy i díky silné podpoře centrálních bank a vlád jenom rostly. Naopak v ekonomice i na finančních trzích již dochází a zřejmě ještě dojde k očistě. Uspějí v ní jen ty firmy, které jsou finančně zdravé a mají fungující byznys model. To, co ještě přijde, jako je propouštění v technologickém sektoru, je podle jeho názoru teprve začátek „něčeho daleko většího“.

„Skončilo období, kdy všichni investoři byli profesionálové. A kdo z nich neudělal za rok zhodnocení 20 až 25 procent, tak byl neúspěšný. Naopak budeme rádi, když dosáhneme 10% výnos. Podle mě nyní bude hodně důležité časování trhu. A ani bych se nebál vybírat peníze z finančních trhů. A to kvůli tomu, že to, co je doma, se počítá,“ říká Tomáš Daňhel.

Ve videodebatě ABCD investora shrnuje nedávnou výsledkovou sezónu s důrazem na technologické akcie. Podle něj mnoho firem předvedlo vzhledem k podmínkám dobré výsledky. Zároveň ale upozorňuje na mylnou domněnku, že zisk je samozřejmost.

„To je špatně. Byli jsme hýčkáni vlnou kvantitativního uvolňování. Musíme se smířit, že investice a podnikání není to, co nese zisky za všech okolností. A ta pravá zábava nás ještě čeká. To, co přijde, jsme ještě neviděli. Myslím ve vztahu dopadů na ziskovost, mzdy, inflaci, propouštění,“ upozorňuje.

Propouštění ještě nabere na intenzitě, říká Tomáš Daňhel

Tomáš Daňhel dále tvrdí, že i když v technologickém sektoru už propouštění začalo, stále není u konce. Po technologických firmách navíc začnou podle jeho názoru propouštět firmy i v dalších sektorech.

„Já osobně bych preferoval rychlejší propouštění. Lepší, ať to jde rychle. Je to lepší, než žití pět let v něčem, co nebude ani ryba ani rak, abychom na konci těch pěti let pak stejně zjistili, že situace zůstává nadále neudržitelná,“ doplňuje.

To všechno by měli vzít v potaz investoři. Doba extenzivního růstu je pryč a nyní přichází ozdravná kůra v podobě stagnace a poklesu.

„Problém bylo, že začala válka na Ukrajině. Ta akcelerovala inflaci a poruchy dodavatelských řetězců. Problémy by přišly i bez války, ale nepřišly by tak rychle,“ dodává.

Americké firmy propouštějí. Reagují na aktuální vývoj

K inflaci jako k hlavnímu problému dneška přidává psychologickou nepohodu. Tvrdí, že tento faktor nelze podceňovat.

„Dotýká se nás všech velice přímo. Více šetříme, zvažujeme i jistotu pravidelného příjmu. A to je také velice důležité. A tento psychologický efekt je taktéž rizikem,“ vysvětluje.

Vyjadřuje se i k narušení dodavatelských řetězců. Podle něj se nyní dostávají pod tlak přepravní firmy, kterým po pandemii spadly marže, ale vysoké náklady zůstaly.

Čína, Indie i obchodní řetězce

Snaha o zkrácení dodavatelských řetězců se, jak říká, projeví v byznysu pojišťovnictví, konkrétně v pojištění velkých dodávek. Vzhledem k suchu by se jako investor docela vyvaroval říčních přepravců v Evropě.

„Důležité je si všechna ta rizika uvědomit. Také je třeba ale říci, že když bychom chtěli analyzovat všechna ta rizika, tak nikdy nic nekoupíme,“ dodává.

Potvrzuje trend, že Evropa se vydá cestou větší těžby nerostných surovin na svém území. Podle něj to ale bude mít velké dopady na trh práce, další růst mezd a inflaci. Obecně růst mezd a platů v souvislosti se stále nezvládnutou inflací považuje za velké riziko do budoucna. A neplatí to pouze pro Evropu.

„Můj názor je, že v Americe úrokové sazby tak svižně dolů, jak si mnozí představují, nepůjdou,“ tvrdí.

Evropa má suroviny k těžení, ale netěží je. Proč?

Investory varuje před rozvíjejícími se trhy. Podle jeho názoru nenesou takový výnos, který by odpovídal riziku, které na nich panuje. Příkladem jmenuje Indii a samozřejmě Čínu. Tyto země, jak podotýká, dnes spojují levné nákupy ropy z Ruska.

„Čína, to je malinko jiný svět. Ano, příležitosti se tam nabízejí, ale postupujme obezřetně. Zejména zde působí politické riziko. To musíme vzít na vědomí,“ tvrdí.

A dodává: „Příklad za všechny je Alibaba. Já jsem si Alibabu vyzkoušel na vlastní kůži a stálo mě to hodně peněz. Koupíte akcii kvalitní firmy, fundamenty jsou tam skvělé, ale pak se stane, že zmizí zakladatel firmy. A pak jste minus 70 procent. […] A to se v Americe nestane, že by najednou zmizel beze stopy CEO velké firmy. To je ten rozdíl světů.“

I proto v souvislosti s rozvíjejícími se trhy zdůrazňuje potřebu diverzifikace. Špatným rozhodnutím podle něj ani není, když se investoři rozvíjejícím trhům vyhnou úplně. Záleží na každém, jak si rizika vyhodnotí, uzavírá Tomáš Daňhel.

Daniel Tácha

Pozn. red.: Více informací o debatách ABCD investora, jejichž je FinTag.cz mediálním partnerem je zde.

1 komentář

  1. Ano, pán má pravdu. Určitě nás čekají horší časy. Já bych si přál, aby se už konečně začalo více propouštět, je nezdravé, když si cenu svojí práce diktují zaměstnanci.
    Ještě dodám, že je zapotřebí zeštíhlit státní správu, máme min dvojnásobek státních zaměstnanců než by mělo být. Tyhle stovky tisíc nic neprodukujících lidí živíme, navíc se jim neustále zvedají platy, víc než v soukromém sektoru, což je ekonomický nesmysl této země. Zde se dají ušetřit ročně desítky miliard, navíc ti lidé budou muset něco začít dělat/produkovat = platit daně a pojištění, takže by se jednalo o obrovský efekt.
    Ale jasně, jednodušší je sebrat důchodcům než propouštět státní správu.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here