Akcie Credit Suisse od potvrzení nové půjčky posílily

282
Credit_Suisse
Foto: Credit Suisse

Akcie banky Credit Suisse, které v reakci na pád tří amerických bank od začátku týdne klesaly, stouply o 30 %. Stalo se tak poté, co banka potvrdila, že si půjčí od švýcarské centrální banky SNB až 54 miliard dolarů [cca 1,22 bil. Kč].

Důvodem půjčky je snaha posílit kapitál banky. O dění kolem švýcarské banky informuje agentura AP. Ta upozorňuje, že problémy amerických bank se přelily do Evropy. Za příklad dávají právě více než 30% propad akcií Credit Suisse na švýcarské burze SIX poté, kdy majoritní akcionář [komerční Saudi National Bank, pozn. red.] druhé největší švýcarské banky uvedl, že do banky, která se potýká s problémy kapitálové přiměřenosti, nevloží žádné nové peníze.

„To navíc stáhlo dolů další evropské banky poté, kdy krach některých amerických bank vyvolal obavy o zdraví globálních bank,“ konstatuje AP.

Zároveň ale upozorňuje, že akcie evropských bank dnes posilují. Index Euro Stoxx Banks vzrostl o 1,6 procenta. Ve středu přitom ztrácel 8,4 procenta. Akcie Commerzbank, Santander, Unicredit Bank a Raiffeisenbank vzrostly o více než dvě procenta. A o 30 procent posílila i Credite Suisse, to v reakci na oznámení o poskytnutí půjčky.

Strmý růst cen akcií poté, kdy Credite Suisse oznámila půjčku od SNB

[Zdroj: XStation 5]

Podle agentury AP Credit Suisse sužovaly problémy dlouho před panikou, kterou na trzích vyvolal pád amerických bank. Banka situaci řeší, jak již bylo řečeno, uplatněním opce na půjčku až 50 miliard švýcarských franků [cca 53,7 mld. USD] od Švýcarské národní banky.

„Tato dodatečná likvidita podpoří naše podnikání i klienty Credit Suisse,“ uvedla banka s odkazem na restrukturalizaci, kterou nyní prochází.

Ve středu [15.3.] na finanční konferenci v saúdském hlavním městě Rijádu šéf Credit Suisse Axel Lehmann mimo jiné uvedl: „Už jsme vzali lék, abychom snížili rizika.“

Bankovní turbulence si vybírají první oběti

Podle ekonomů současné problémy některých amerických bank podkopávají důvěru v evropské banky. Což ovlivňuje aktuální jednání Evropské centrální banky [ECB]. Očekává se, že ECB zvedne úrokové sazby a půl procentního bodu. Depozitní sazbu má nyní na 2,50 procenta a podle ekonomů ji zvýší na tři procenta. [ECB zvedla sazby o 50 bodů tak, jak slíbila, pozn. red.]

Podle AP avšak poté, kdy akcie evropských bank v pondělí, úterý a ve středu propadaly, někteří analytici míní, že ECB bude ve svém boji s inflací skromnější. Vyšší sazby centrálních bank totiž tlačí na pokles cen dluhopisů v bankovních bilancích. Příběh amerických bank a nově i Credit Suisse je toho zřejmým důkazem.

A to přesto, že problémy banky její majoritní akcionář Axel Lehmann v Rijádu odmítal. Argumentoval, že banka je dostatečně regulovaná. A má dostatek kapitálu. Čímž mimo jiné reagoval na fakt, kdy zástupci hlavního akcionáře švýcarské banky [Saúdská národní banka] novinářům řekli, že do Credit Suisse nevloží žádné nové peníze, aby ji stabilizovali. Mimo jiné i proto, aby se vyhnuli regulacím ze strany švýcarských orgánů, které ji ve větší míře uplatňují nad akciový podíl 10 procent.

Trhy toto prohlášení náležitě ocenily: „Akcie Credit Suisse se nyní obchoduje za 2,10 švýcarských franků, zatímco v roce 2007 se obchodovaly za více než 80 franků.“

Propad cen akcií avšak akceleroval již zkraje tohoto týdne, kdy manažeři švýcarské banky uvedli, že na konci loňského roku identifikovali „podstatné nedostatky“ v interních kontrolách bankovního účetního výkaznictví.

Švýcarská centrální banka Credit Suisse pomůže

Švýcarská centrální banka včera večer oznámila, že je připravena jednat. A potvrdila případnou finanční podporu Credit Suisse. Podle jejích zástupců ale má banka sama dostatek peněz na to, aby dostála svým závazkům.

„Credit Suisse je mnohem větším problémem pro globální ekonomiku, než jsou středně velké americké banky, které zkolabovaly,“ uvedl v této souvislosti hlavní ekonom společnosti Capital Economics Andrew Kenningham.

Bankovní krizi Amerika vyřešila rychle a efektivně

Argumentoval tím, že banka provozuje několik dceřiných společností mimo Švýcarsko a zabývá se obchodováním prostřednictvím hedgeových fondů. Podle něj Credit Suisse byla a stále je všeobecně považována za nejslabší článek mezi velkými evropskými bankami.

„Avšak není jedinou bankou, která se v posledních letech potýká se slabou ziskovostí. Credit Suisse tak není jen švýcarský, ale globální problém,“ dodal s tím, že o problémech banky se vědělo, a tak nejsou zas až tak překvapující.

Podle něj přesto zůstává obtížné odpovědět na otázku, zda jde jen o problém „jedné důležité banky“, nebo začátek globální krize.

Z banky odcházejí klienti

Agentura AP dále cituje jednoho z klientů Credit Suisse v Ženevě. 56letý lékař Fady Rachid jí při odchodu z bankovní pobočky řekl, že se spolu s manželkou obávají o zdraví banky. Proto převádí peníze do konkurenční banky UBS. Agentura Bloomberg dnes pro změnu upozorňuje, že z banky se dlouhodobě stahují bohatí asijští klienti.

A to přesto, že mnozí evropští ministři financí a zástupci evropských centrální bank v tomto týdnu uvedli, že evropské banky v ohrožení nejsou. Argumentovali tím, že Evropa posílila bankovní dohled a přitlačila na dostatečnou kapitálovou vybavenost bank po globální finanční krizi, která následovala po pádu americké investiční banky Lehman Brothers v roce 2008.

V USA padají banky. Situaci řeší prezident, vláda i FED

Což platí i pro Credit Suisse, která podléhá mezinárodním pravidlům. A ty jí ukládají udržovat finanční rezervy proti ztrátám jako jedné z 30 takzvaně globálně systémově významných bank, neboli G-SIB. Na druhé straně její hlavní vlastník Saudská národní banka žádnému dohledu nepodléhá. A je to právě ona, která v Evropě spravuje prostřednictvím švýcarské banky významné hedgeové fondy. A dále, jak uvedla sama švýcarská banka, vklady jejích klientů loni meziročně klesly o 41 procent. Což v přepočtu podle AP značí, že klesly na 172,1 miliardy dolarů [cca 3,9 bil. Kč].

–DNA–

1 komentář

  1. První zakopnutí se v historii vždycky povedlo napravit. Po prvním propadu akcií v roce 1929 šli hlavní akcionáři demonstrativně za cvakání foťáků nakoupit svoje vlastní akcie.
    Jsem v očekávání nějakýho big finančního podrazu.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here