Za mě ta inflace není zdaleka překonána a zkrocena

1403
inflace
Foto: Redakce FinTag.cz

„Za mě ta inflace není zdaleka překonána a zkrocena,“ říká zakladatelka Verdi Capital Kateřina Zychová. Dle ní jsou finanční trhy ve vleku makroekonomických ukazatelů. Předními tématy zůstávají inflace a politika centrálních bank. 

„Komentování krátkodobých trendů může být riskantní. Viděli jsme před pár týdny mírné vzpružení na trzích. A to přesto, že se toho na nich moc nezměnilo. Celý ten vývoj se odvíjí od makroekonomických dat. Inflace a úrokové sazby jsou klíč ke všemu,“ říká Kateřina Zychová v dalším díle videodebaty C[r]ash Talk.

„Na jedné straně je agresivní politika americké centrální banky FED, na druhé straně reotevření Číny. To znamená zvýšenou poptávku po komoditách, která zase krmí tu inflační spirálu. Lidí, kteří na tomto umějí vydělat velké peníze, je jedna tisícina,“ dodává.

Letošek nebude horší loňska

Podle ní letošní trh na finančních trzích zůstane ve znamení volatility. Hluboké propady trhů, které se odehrály loni, se podle jejích slov už ale nezopakují. Důvod, proč trhy loni oslabovaly, spatřuje ve válce na Ukrajině a zejména pak v tvrdém odklonu FEDu od kvantitativního uvolňování a zvyšování úroků.

„A to byl šok. FED nejdříve všechny krmil a pak sbíral všechny peníze zase zpět. FED se snažil všechny ožebračit,“ říká v nadsázce Kateřina Zychová.

USA čeká recese, říká portfolio manažer Alec Murray

Makroekonomická situace je však podle jejího názoru komplikovaná i letos. Trhy půjdou, jak říká, nahoru i dolů. Což je ale zase příležitost pro investory. Ti mohou nakoupit ve slevě tituly, které zaznamenávají propady. Vždy však při racionální úvaze o koupi.

„My nyní uplatňujeme strategii, kdy si bereme profity z našich investic, jak to jen jde. Už zdaleka nesedíme v pozicích roky,“ vysvětluje.

Za příklad dává nákup akcií společnosti Meta, kterou její společnost Verdi Capital nakoupila se slevou, aby následně realizovala 30% zisk. Na akciovém trhu i tak ale volí defenzivní strategii. Příkladem jmenuje investice do zdravotnictví nebo energetiky.

Zdravotnictví teď může podržet každé portfolio

Zároveň upozorňuje na aktuální příležitosti na dluhopisovém trhu: „My teď máme hodně dluhopisové portfolio. Po loňsku jde o aktiva, která by měla letos přinést zajímavé zisky. A tak jsme nakupovali třeba dluhopisy Erste Bank a stahovali jsme je do korun. A tam se dá získat cca 9 procent.“

Okouzlily mě akcie Louis Vuitton

Kateřina Zychová ve videodebatě C[r]ash Talk představuje i to, jak investuje ona sama. Zmiňuje, že ji samotnou okouzlily akcie společnosti Louis Vuitton. Zejména kvůli výši marží, s nimiž firma pracuje. To navíc za situace, kdy se luxusu koupěchtiví zákazníci musí objednat, aby firmě za její zboží zaplatili. Skutečností je, že zboží této značky drží hodnotu i na sekundárním trhu. Například použitý plyšový medvídek Doudou z roku 2005 se nabízí za více než půl milionu korun. Kabelka z roku 2003 je k mání za jeden milion korun.

Kateřina Zychová zdůrazňuje i význam alternativních investic. Což podle ní platí zejména v dnešní době. Konkrétně jmenuje investice do zemědělských pozemků. A zmiňuje i v Česku tolik oblíbené investice do realit. Na druhé straně je třeba zmínit, že se její společnost Verdi Capital soustředí právě na investice do zemědělství a obnovitelných zdrojů.

Ukrajinští zemědělci válcují unijní zemědělský trh

Proto se není co divit. Ostatně na stránkách její společnosti stojí: „Cílem Verdi Capital je investovat a pomáhat rozvíjet perspektivní odvětví s vysokou přidanou hodnotou a pozitivním dopadem na životní prostředí. Naše projekty se propojují v orientaci na téma udržitelnosti a sociální odpovědnosti.“

Daniel Tácha

Pozn. red.: To nejzajímavější z debat C[r]ash Talk i debat ABCD investora, jejímž je FinTag.cz mediálním partnerem, je ke shlédnutí zde.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here