Česká pošta zruší další pobočky a propustí tisíce lidí

629
Ceska_posta
Foto: Redakce FinTag.cz

Dlouhodobě ztrátový státní podnik Česká pošta čeká transformace. Náklady na ni přesáhnou osm miliard korun. Podnik na transformační proces použije státní zdroje, půjčky od bank a prostředky z prodeje nepotřebného majetku.

Informace po jednání vlády tento týden potvrdil ministr vnitra Vít Rakušan [STAN]. Finanční model transformace vláda nejspíš schválí letos na jaře a celý plán transformace má být hotový do konce letošního června. Vláda chce rovněž iniciovat zrušení limitu 1,5 miliardy korun pro roční úhradu nákladů na služby pro stát.

„My jsme připraveni Českou poštu zachránit, dostat ji do kondice a díky těmto krokům nebude pošta muset odcházet z obcí, kde je jen jedna pobočka,” uvedl premiér Petr Fiala [ODS].

Přesto již na začátku dubna vláda jako první transformační krok nejspíš schválí snížení počtu poboček pošty z 3 200 na 2 900. Rušení poboček v dubnu projedná podnik se zástupci měst a obcí. Rušit se přitom nemají, jak uvedl premiér, pobočky v obcích, kde je jen jedna pošta. Zákonem definovaná dostupnost poštovních služeb se ale zvýší z dvou na tři kilometry. Zároveň pošta oznámila, že již v červnu propustí přes dva tisíce lidí. To za situace, kdy služby České pošty kontinuálně zdražují.

Jak to vypadá v praxi

Ašský starosta Vítězslav Kokoř [ANO] se vážně obává, že s plánovaným zrušením až tří set poboček České pošty se zhorší kvalita služeb. Hovoří z vlastní zkušenosti. Koncem roku 2021 v Aši pošta ukončila provoz doručovacího střediska. Oblast nyní obsluhují poštovní doručovatelé z Chebu. Od té doby jsou, jak říká starosta, s doručováním zásilek problémy. Podle mluvčího České pošty Ivo Vysoudila to ale není pravda. Naopak poště se podle jeho slov loni na podzim podařilo vyřešit nedostatky a doručování v Aši nyní dobře funguje.

„Podle našeho názoru se služby ani po více než roce nezlepšily. Stále dochází k tomu, že listovní zásilky jsou doručovány na nesprávné adresy či nejsou doručeny vůbec. Lidé si stěžují hlavně na sociálních sítích,” komentuje slova mluvčího České pošty starosta Kokoř.

Pracoviště v Aši zrušila pošta při centralizaci logistiky v Karlovarském kraji. Zdůvodnila to ekonomickými a personálními důvody a také obecným poklesem objemu listovních zásilek. Poštovní doručovatelé měli místo v Aši vyzvedávat zásilky v Chebu, následně mnozí z nich podali výpověď. Po změnách v systému doručování se lidé se stížnostmi obraceli i na městský úřad a poštovního ombudsmana.

Dvanáctitisícová Aš společně s dalšími čtyřmi sousedními obcemi dokonce sepsaly petici. Žádají v ní Českou poštu, aby neprodleně zjednala nápravu svých služeb v doručování poštovních zásilek. A aby navrátila poštovní doručovatele zpět do Aše a tím napravila zoufalou situaci. Petici, která má asi 400 podpisů, chce město v dubnu odeslat na ministerstvo vnitra a poštovnímu ombudsmanovi. Starosta dříve uvedl, že se obrátí také na Český telekomunikační úřad [ČTÚ]. To je správní orgán pošty. Podle něj by měl ČTÚ začátkem dubna v Aši zahájit inspekci.

Česká pošta propustí tisíce lidí. Odbory jsou proti

Z dokumentu, který státní podnik již adresoval Úřadu práce ČR [ÚP ČR], vyplývá, že Česká pošta k 1. červnu propustí 2 269 zaměstnanců. Z toho je 1 388 lidí na přepážkách, 511 doručovatelů a 320 pracovníků nižšího managementu.

Podle deníku Mladá fronta Dnes [MFD], jenž má dokument k dispozici, se propouštění dotkne všech krajů. Například 302 zaměstnanců ztratí práci ve Středočeském kraji, 258 v Moravskoslezském, 238 v Jihomoravském kraji a 236 v Praze.

„O práci by neměli přijít doručovatelé balíků, řidiči, třídiči, vyšší a nejvyšší management,“ uvádí MFD.

Proti propouštění se staví poštovní odbory. Ty vyhlásily stávkovou pohotovost. Předseda Odborového hnutí zaměstnanců České pošty Evžen Dvorský uvedl, že na setkání se zaměstnanci, které se plánuje na 1. dubna, se poradí o dalším postupu.

„Naším následným krokem bude demonstrace. Pokud ani ta nepomůže, určitě budeme mít zájem na stávce,” řekl Dvorský.

V úvahu podle něj připadá například stávka v klíčovém poštovním uzlu v pražských Malešicích. Hnutí, které Dvorský zastupuje, patří k menším odborovým centrálám na poště.

Česká pošta je dlouhodobě ztrátová

Česká pošta od roku 2018 nabrala ztrátu z poskytování služeb 4,3 miliardy korun. A jde o výdaj státního rozpočtu. V covidovém roce 2020 vykázala ztrátu 1,37 miliardy korun. V roce 2021 pak 681 milionů korun. Avšak již za loňský rok vykáže ztrátu okolo 1,5 miliardy korun. Přičemž na konci roku jí hrozila insolvence. I proto získala od státu po schválení Evropskou komisí úhradu nákladů na poskytování základních služeb od státu za poslední čtyři roky ve výši šest miliard korun. Finance musela z velké části použít na splacení provozních úvěrů.

Česká pošta snížila ztrátu. Pomohl jí rozprodej majetku

Pošta má podle Fialy dva problémy. Jedním je ztráta ze služeb objednávaných státem v předchozích letech, kterou minulé vlády neřešily, a druhým je kvalita služeb. I proto by se měl podle zástupců vlády do konce roku 2024 změnit legislativní rámec poštovních služeb a také model finanční úhrady za služby poskytované na objednávku státu. Úhrada by na žádost současného vedení podniku například neměla přicházet jednou ročně, ale častěji, třeba čtvrtletně.

Podle vedení podniku poště klesají výnosy z listovních služeb. Přičemž jen zákon o další elektronizaci postupů orgánů veřejné moci [DEPO] a zavedení povinných datových schránek bude pro poštu znamenat ztrátu dalších dvou miliard korun.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here