FED zvýšil úroky, ale i vypustil info o jejich dalším zvyšování

485
uroky
Šéf FEDu Jerome Powell / Foto: FED

Americká centrální banka [FED] podle očekávání včera [22.3.] zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu. Úroky v USA se aktuálně pohybují v rozmezí 4,75 procenta až pět procent.

Šéf FEDu Jerome Powell na tiskové konferenci po jednání měnového výboru FOMC k inflaci uvedl, že ta podle něj sice zpomaluje [6% inflace v únoru oproti 6,4% inflaci v lednu pozn. red.], ale stále ne tak, jak by si centrální bankéři představovali. Proinflační rizika podle Powella v USA nadále zůstávají.

Do rozhodnutí měnového výboru [FOMC] promluvily i aktuální problémy na bankovním trhu v USA a Evropě. Jerome Powell na tiskové konferenci veřejnost ujistil, že bankovní systém v Americe je robustní a vklady střadatelů v amerických bankách jsou v bezpečí.

K fúzím bank dochází i v lepších časech, říká bankéř Ditz

FED ve svém prohlášení mimo jiné ale uvedl, že napětí v bankovním sektoru nejspíš zpřísní podmínky pro poskytování úvěrů domácnostem a podnikům. Což znamená, že spolu s vysokými úrokovými sazbami dál přiškrtí ekonomiku. To nahrává názorům mnohých ekonomů, že americká ekonomika letos projde technickou recesí.

Úroky v USA jsou nejvyšší od roku 2007

Analytik slovenské pobočky XTB Lukáš Lipovský upozornil, že aktuální zvýšení sazeb v USA je mírnější než v zemích eurozóny. V ní Evropská centrální banka [ECB] na svém posledním jednání zvedla sazby o půl procentního bodu.

„ECB tak poprvé v aktuálním cyklu zvyšování úrokových sazeb přistoupila k agresivnějšímu zvýšení sazeb než FED,“ uvedl.

Zdůraznil, že FED v aktuálním prohlášení zmírnil svůj postoj k dalšímu zvyšování sazeb. Argumentoval tím, že v prohlášení není po dlouhé době zmínka o dalším zvyšování úroků. Což podle něj ale nutně neznamená, že FED se zvyšováním úroků skončil.

„Jde jen o mírné zmenšení postoje americké centrální banky,“ řekl.

„Došlo také na snížení projekce budoucího vývoje úrokových sazeb. To znamená, že se v květnu můžeme dočkat i posledního zvýšení úrokových sazeb ze strany FED,“ doplnil.

V této souvislosti upozornil na sdělení FEDu, že růst mezd a platů v USA zpomaluje. Podle jeho nového výhledu by míra nezaměstnanosti měla do konce roku vzrůst na 4,5 procenta. To je o 0,1 procentního bodu méně, než uváděla prosincová prognóza FEDu. Přesto z jeho predikcí vyplývá, že cca 10 členů z 18 členů FOMC předpokládá pokračování zvyšování úroků kvůli inflaci.

Jak reagovaly na rozhodnutí FEDu trhy

Trhy na včerejší výsledky jednání FOMC reagovaly mírně. Index S&P 500 překročil 4 050 bodů, nakonec ale uzavřel na 3 936 bodů. Na těchto hodnotách se pohybuje i dnes ráno.

Obchodování indexu S&P 500 po jednání FOMC

[Zdroj: xStation 5]

Podle analytiků významnou zprávou ze strany FED včera bylo, že ho aktuální problémy na bankovním trhu nechávají v klidu. Navíc FED, ale i ECB již v minulých dnech uvedly, že v případě potřeby poskytnou bankám dostatek likvidity, aby současné potíže překonaly.

Výhled ekonomického růstu FED snížil na 0,4 procenta z předchozího 0,5 procenta. Inflace by se do konce roku měla snížit na 3,3 procenta. Ještě v prosinci FED odhadoval do konce letošního roku inflaci 3,1 procenta.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here