Pokud máte spolehlivého brokera, můžete klidně spát

1080
brokera
Vladimír Holovka / Foto: XTB

Podle obchodního ředitele brokerské společnosti XTB Vladimíra Holovky po pádu některých bank začaly mezi lidmi kolovat už i obavy z krachů brokerských firem. Jak ale říká, kdo si vybral spolehlivého brokera, může klidně spát.

Proč se podle vás lidé nemusejí obávat krachu brokerů, když namále měla třeba i druhá největší švýcarská banka Credit Suisse?

Obecně řečeno ne. Jde o to, že obchodní model banky a brokerského domu je velmi odlišný. Regulovaní a licencovaní brokeři v rámci evropského prostoru povinně evidují klientské prostředky a investiční instrumenty na oddělených účtech. To znamená na jiných účtech než těch, které používají pro svůj vlastní provoz. To je podle mého názoru zásadní rozdíl od tradičních bank. Ty mají všechny peníze na jedné hromadě. Pokud máte velkého brokera s mnohaletou tradicí, který podléhá a dodržuje regulaci EU, můžete klidně spát.

Přesto, když krachne broker, přijdou investoři o u něj uložené peníze?

Jak už jsem řekl, regulované brokerské domy evidují klientské cenné papíry a různá aktiva odděleně od svých prostředků. Pokud by tedy nastal nějaký krach, tak by to klientské investice nemělo zasáhnout. Jediné riziko spočívá v tom, že klient nemůže nakládat se svými investicemi do doby, než bude stanoven nějaký správce. Správce, který vyřeší, jak naložit s aktivy klientů.

Jaká se v tomto ohledu nabízejí řešení?

Klienty si buď převezme jiný broker, nebo si klienti sami zažádají, kam chtějí svá aktiva převést. Navíc každý broker má povinnost být členem garančního fondu. A ten v tom nejhorším případě dokáže poškozené klienty kompenzovat, to zpravidla až do výše cca 20 000 EUR [cca 473 000 Kč].

Jak si vybrat brokera

Pokud někdo dnes hledá nového brokera, jak si ho má vybrat z hlediska bezpečnosti?

Jsem rád, že se za posledních pět let tuzemský brokerský trh poměrně zkultivoval a těch méně seriózních subjektů je méně a méně. Na druhou stranu nelehká doba vyšší inflace a zpomalujícího se ekonomického růstu nahrává těm, kteří lákají méně obezřetné klienty. A tak jako vždy jim nabízejí garantované výnosy s minimálním rizikem. Tedy to je důvod, proč se mít stále na pozoru.

Budeme rádi, když efekt inflace zmírníme, říká Vladimír Holovka

Jaké praktické kroky doporučujete při výběru brokera?

Jednoduchým filtrem je, zda daný broker podléhá regulaci EU, nebo nepodléhá. Mimoevropská regulace může investorovi velmi zkomplikovat situaci, pokud je s nějakou činností brokera nespokojený. Další důležitý faktor je doba působení brokera. Existují subjekty, které zamýšlejí své klienty poškodit od samého začátku. A jakmile je jejich reputace nakolik špatná, tak ukončí činnost původní společnosti a založí nový subjekt. To znamená s jiným názvem, ale se stejnými lidmi a stejnými praktikami. Takto se to opakuje stále dokola. To se obvykle ale netýká koncových brokerů, takzvaných obchodníků s cennými papíry, ale jejich zprostředkovatelů [investiční zprostředkovatelé nebo vázaní zástupci, pozn. red.]. Pokud naopak zvolíte služby zavedeného brokera s mnohaletým působením, tak pravděpodobně neuděláte špatně.

Varování brokera: Od trhů můžete dostat pěkně za uši

Jak se aktuální situace na burzách promítá do vašich aktivit a aktivit klientů?

Když je na trzích klid, tak i brokeři mají relativně klid. To se však nedá říci o posledních týdnech. Událostí na trzích se děje mnoho. Pohyby světových burz jsou významné v obou směrech. Tedy i my jsme aktivnější a informujeme naše klienty ve zvýšeném tempu i objemu. Chceme, aby se v rychle měnícím se prostředí dobře orientovali. Úspěšný obchodník a úspěšný investor je náš cíl, protože jen takový investor a obchodník zůstává aktivní.

Tedy se nenudíte?

Platí, že jakmile se na trzích něco děje, tak to přiláká pozornost všech typů obchodníků i investorů. Investiční příležitosti se zajímavou slevou se nabízí pro dlouhodobé investory. A i aktivní obchodníci vždy vítají větší volatilitu, protože jim nabídne mnoho krátkodobých příležitostí. To jak směrem cenového růstu, tak i směrem cenového poklesu. Každý si však musí sám zodpovědět, zda v těchto momentech situace využije, nebo bude stát mimo trh. Samozřejmě nic není zadarmo a vše s sebou nese riziko. I toho si každý aktivní investor musí být vědom. A musí si tato rizika vyhodnotit úměrně svému investičnímu profilu.

Co radíte dlouhodobým investorům a krátkodobým obchodníkům v dnešní turbulentní době?

Využít příležitostí, ale zachovat chladnou hlavu. Může se to zdát jako nic neříkající fráze, ale čas na finančních trzích neplyne vždy stejně. Občas se během několika týdnů odehraje tolik událostí a příležitostí, na které jindy čekáte několik let. Tedy je zapotřebí v těchto časech být o to aktivnější. Myslím tím práci na „domácích úkolech“ v podobě studia a analýz. Pokud se dobře zorientujete ve chvílích, kdy trhy šílí, tak můžete pro své obchodní a investiční výsledky získat velmi pěkný náskok. Pokud ale nebudete jednat rozvážně a s chladnou hlavou, tak naopak můžete dostat od trhů pěkně za uši. Anebo, jak jsem zmínil, můžete stát mimo trh, ale pak si nesmíte vyčítat, že jste „to“ nekoupili, když to bylo přece tak jasné.

Stahování ETF z nabídky a Online investiční konference

V posledních dnech se hodně mluví o brokerech, kteří stahují z nabídky mnoho populárních ETF. Chystáte se k tomu samému i vy?

Samozřejmě jsme zaznamenali toto aktuální téma. Z našeho pohledu XTB i nadále plní vše potřebné, co evropská nebo domácí regulace vyžaduje. XTB pro vlastní vydávané investiční nástroje poskytuje české nebo slovenské znění Key Information Documents, zkráceně KIDs. V případě ETF nástrojů vystupuje XTB v takzvaném vztahu execution-only bez poradenské činnosti, tedy na tyto případy se povinnost lokálních verzí KIDs podle ČNB nevztahuje. XTB tedy stále dokáže bez problému poskytnout ETF našim stávajícím i novým klientům. A to dále bez poplatků za transakce až do výše 100 000 EUR měsíčně.

Vím, že jste hodně aktivní ve vzdělávacích aktivitách. Co plánujete teď?

Plánujeme už na tuto sobotu 25.3. další ročník Online trading konference. Vzhledem k aktuálním událostem na trzích máme poměrně dobré načasování, protože se nám opět podařilo přizvat celou řadu zkušených traderů a analytiků, kteří určitě všem divákům pomohou se v současné situaci zorientovat. Přístup na tuto online konferenci je zdarma a vysílací link získá každý po krátké registraci. Zapotřebí je své přístupy a strategie neustále vyvíjet a přizpůsobovat aktuálnímu tržnímu prostředí.

XTB pořádá konferenci pro začínající i zkušené tradery

Je to konference vyloženě pro tradery, krátkodobé obchodníky, nebo byste ji doporučil i dlouhodobým investorům?

Je pravdou, že mnoho principů a technik bude zaměřeno spíše pro krátkodobé obchodníky. Na druhou stranu například detailní rozbor makroprostředí a nějaké implikace pro vývoj následujících měsíců ocení dlouhodobější investoři. Svůj náhled poskytne například analytik XTB Štěpán Hájek nebo správce privátního kapitálu David Monoszon. Nejen na jejich výstupy se těším, protože dokáží zasadit do širšího kontextu makroekonomický vývoj, role centrálních bank a v neposlední řadě i samotnou aktivitu jednotlivých tržních hráčů.

–Adman’s Choice–

Vladimír Holovka vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, obor finance. Do brokerské společnosti XTB nastoupil v roce 2010. Od roku 2013 je vedoucím obchodního oddělení pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko. Profesně se specializuje na technickou analýzu, tvorbu obchodních strategií, měnovou politiku a strukturu finančních trhů. Za podmínky dlouhodobě úspěšného obchodování považuje důslednou kontrolu rizik, správné řízení peněz a disciplínu.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here