Na náklady při home office přispějí firmy třemi způsoby

1241
home
Foto: Pixabay.com

Příspěvek na úhradu nákladů za práci z domova upravuje aktuální novela zákoníku práce ve třech variantách. První je úhrada nákladů paušálem, druhá pomocí výkazu položek a třetí je home office bez příspěvku na úhradu nákladů.

Novelu zákoníku práce ve středu [5.4.] schválila na návrh Ministerstva práce a sociálních věcí ČR [MPSV] vláda Petra Fialy [ODS]. Spolu s několika legislativními úpravami s ohledem na evropská nařízení novela upřesňuje podmínky výplaty příspěvku na úhradu nákladů za práci z domova.

„Definujeme základní parametry pro takovou spolupráci a formu práce tak, aby byly zajištěny otázky případné úhrady nákladů, které zaměstnanec má tím, že pracuje z domova,“ uvedl po jednání vlády ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

Zdůraznil, že dohoda o výkonu práce z domova neboli o home office musí být vždy sjednána písemně. A zaměstnavatel a zaměstnanec se v ní mohou dohodnout na příspěvku na úhradu nákladů za tuto formu práce. A to několika způsoby.

Tři způsoby příspěvku při práci z domova

Prvním z nich je, že zaměstnavatel zaměstnanci na home office přispěje na úhradu běžných nákladů předem dohodnutou paušální částkou za každou doma odpracovanou hodinu. Běžnými náklady se rozumí náklady na energie, teplo, vodu či připojení k internetu. Podle loňské novely zákoníku práce činí výchozí výše tohoto paušálu 2,80 Kč na hodinu.

Druhou možností je pak úhrada nákladů pomocí výkazů jednotlivých položek. A k třetí variantě patří dohoda zaměstnance a zaměstnavatele o tom, že mu na práci z domova nic nepřispěje.

„Tyto situace jsou v zákoníku práce nyní jasně popsány,“ řekl ministr Jurečka s tím, že vždy záleží na vzájemné dohodě mezi oběma stranami.

MPSV chce slevu pro pracující důchodce i příplatek za home office

Vyplacené příspěvky zaměstnancům za práci na home office patří k daňově uznatelným položkám. Zaměstnanci z nich navíc daň z příjmu neodvádí.

Změny se dotknou i dohodářů

Na včerejším jednání kabinet přijal rovněž návrh na aktivaci kurzarbeitu v situaci, kdyby v Česku došlo k výpadkům dodávek plynu. Opatření podle Jurečky požadovali zástupci energeticky náročných odvětví jako pojistku, že jim vláda v takové situaci pracovníky pomůže podržet.

„My tu situaci nepředpokládáme. […] Udělali jsme řadu opatření k tomu, aby k takové situaci nedošlo, ale je to tady jako návrh. A my ho nyní půjdeme notifikovat k EK a budeme ho tady mít připravený,“ vysvětlil Jurečka.

Novela zákoníku práce rovněž posiluje postavení takzvaných dohodářů na trhu práce. Zaměstnavatel jim nově musí rozvrhovat pracovní dobu s minimálně třídenním předstihem. A i dohodáři budou mít nárok na čerpání dovolené nebo finančního vyrovnání za její nevyčerpání.

„Toto právo jim vznikne ze zákona automaticky při splnění příslušných podmínek. Ty jsou podobné, jako je tomu v případě pracovního poměru,“ uvedl ministr Jurečka.

Jurečka navrhl i více než dvojnásobný příspěvek na péči

Jde o to, že na dovolenou bude mít dohodář stejně jako zaměstnanec na plný pracovní úvazek nárok po osmadvaceti dnech od nástupu do zaměstnání. Jak ale dodal Jurečka, většiny dohodářů, respektive jejich zaměstnavatelů se novinka nedotkne, protože zmiňovanou podmínku nesplňují.

„Naprostá většina lidí, kteří dnes v České republice pracují na dohody, nenaplňuje tuto podmínku [práce 28 dnů po sobě, pozn. red.],“ uvedl Jurečka.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here