Automobilky drží bilanci zahraničního obchodu i průmysl

155
automobilky
Foto: Škoda Auto

Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu [ČSÚ] skončila v únoru bilance zahraničního obchodu přebytkem 14,3 miliardy korun. Jde o nejlepší měsíční výsledek od dubna 2021. Pomohly k němu zejména automobilky.

V meziročním srovnání je únorový výsledek bilance o 21,2 miliardy lepší. Další dobrá zpráva je, že obchodní bilance skončila v přebytku po loňském setrvalém propadu již podruhé za sebou. V lednu skončila bilance českého zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 9,5 miliardy korun.

V únoru si obchodní bilance zachovala příznivý vývoj díky meziročnímu růstu vývozu motorových vozidel. A to i přes odstávky výroby v některých automobilkách,“ uvedla ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ Miluše Kavěnová.

Podle ní ke kladnému výsledku přispěla také meziročně nižší hodnota dovozu u většiny komodit označovaných jako fosilní paliva. Za kladným číslem ale stojí zejména o 17,5 miliardy meziročně vyšší přebytek obchodu s motorovými vozidly. Vývoz stoupl o 21,8 miliardy korun. Kladné saldo vzrostlo i u obchodu se stroji a zařízeními [2,4 mld. Kč].

Automobilky těží i z oživení v Číně

„Automobilovému průmyslu svědčí v globálním měřítku menší problémy se subdodávkami, díky kterým může kompletovat svoji výrobu,“ říká analytička Komerční banky Jana Steckerová.

Vzhledem k oživení poptávky ze strany Číny, ustupujícím problémům v dodavatelských řetězcích i vzhledem k datům, která přicházejí ze sousedního Německa, by se mělo automobilovému průmyslu v následujících měsících dařit. Zároveň ale upozorňuje, že v meziměsíčním srovnání byl nicméně export automobilů o osm procent nižší. Podle ní za tím stojí únorové odstávky v některých automobilkách.

Statistiku doplňuje Jana Steckerová o chemické látky a obchod s ropou a zemním plynem: „Díky vývoji cen na světových komoditních trzích se snížil i schodek obchodu s chemickými látkami [o 2,3 mld. Kč]. Nižší byl i deficit s ropou a zemním plynem [o 2,2 mld. Kč].“

Schodek obchodní bilance loni stoupl o 189,2 mld. Kč

Co se týče dalšího vývoje, tvrdí, že výrazně nižší ceny na komoditních trzích společně se solidním předzásobením se plynem povedou k podstatně lepším výsledkům zahraničního obchodu, než jakých jsme byli svědky loni.

Dodejme, že v únoru měl nepříznivý vliv na celkové saldo zejména větší deficit obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji o 1,6 miliardy korun. A přechodem z aktiva do pasiva se zhoršila bilance zemědělských produktů, to o 1,1 miliardy korun.

Situace v českém autolandu a průmyslu

A je tu další aktuální údaj ČSÚ. V únoru byla průmyslová produkce meziměsíčně reálně vyšší o 0,4 procenta, meziročně o 2,0 procenta. Průmyslová produkce po mírném lednovém poklesu zaznamenala v únoru mírný růst.

Nejvýznamněji k tomu přispěla výroba automobilů,“ říká ředitel odboru zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Zdůrazňuje, že za dobrým výsledkem stojí i nižší srovnávací základny. U některých významných výrobců produkce tohoto odvětví vzrostla meziročně o čtvrtinu. Na druhé straně některé automobilky v únory vyhlásily odstávky.

Hodnota nových zakázek v běžných cenách v únoru 2023 ve sledovaných odvětvích meziročně vzrostla o 1,1 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se meziročně snížily o 2,7 procenta, tuzemské nové zakázky vzrostly o 10,1 procenta.

Průmysl loni rostl. Vyhlídky ale zůstávají nejisté

„K tomuto mírnému růstu nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků. Naopak opět meziročně poklesla hodnota nových průmyslových zakázek ve výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství a v chemickém průmyslu,“ konstatuje ČSÚ.

A nejen to: Většina průmyslových odvětví zaznamenala meziroční pokles. Podle hlavního ekonoma Banky Creditas Petra Dufka proto není třeba poslední – byť kladné – výsledky průmyslu příliš přeceňovat.

„Pro nejbližší měsíce nevyznívají vyhlídky českého průmyslu příliš dobře. […] A ani únorové objednávky v tomto směru nepřinášejí změnu k lepšímu. Jsou sice mírně vyšší, avšak pořád se počítají z běžných cen, takže jsou de facto inflačně nadhodnocené,“ uzavírá.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here