Počet bankrotů firem i podnikatelů roste. Potíž je inflace

656
firem
Foto: Pixabay.com

Za první letošní čtvrtletí v Česku ohlásilo bankrot 191 firem. To je nejvíce v prvním čtvrtletí v historii. Jak ale vyplývá z analýzy společnosti CRIF – Czech Credit Bureau stále nedochází k dramatickému růstu počtu zkrachovalých firem.

Přesto zůstávají čísla o krachujících firmách, podnikatelích i fyzických osobách úctyhodná. V březnu letošního roku bylo v České republice vyhlášeno 62 bankrotů obchodních společností, 489 bankrotů fyzických osob podnikatelů a 1 229 osobních bankrotů.

Mezi větší firmy, které v letošním březnu ohlásily bankrot, patří například mediální společnost Médea nebo vyškovská Rašnerova pekárna. Insolvenční návrh se v březnu týkal například firem Eiffel Optic, City taxi nebo Manta Commodities.

„Tržby v maloobchodu za rok 2022 klesly o 3,6 procenta a tento trend pokračuje i v prvních měsících letošního roku. […] Ve srovnání s předpandemickým obdobím se podnikatelská základna akciových společností a společností s ručením omezeným podnikajících v maloobchodu scvrkla o jedenáct procent a v případě OSVČ dokonce o třetinu,“ komentuje současný stav analytička společnosti Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.

Maloobchod hlásí setrvalý propad

Optimismus do podnikání nedává ani dlouhodobý vývoj maloobchodních tržeb. Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu [ČSÚ] maloobchodní tržby v české ekonomice propadly i v únoru. Meziměsíčně klesly o 0,4 procenta. Meziroční pokles dosáhl 6,6 procenta. Za meziměsíčním poklesem tržeb stál především vývoj maloobchodu s potravinami. V něm došlo k poklesu o necelá dvě procenta. Meziročně tak maloobchod s potravinami lehce prohloubil propad na 7,5 procenta.

Podle analytika České spořitelny Jiřího Polanského jsou tu ale i pozitivní zprávy: „U ostatních segmentů se vývoj naopak mírně zlepšil. Tržby za nepotravinářské zboží meziměsíčně mírně rostly, a to o 0,2 procenta. Lehce rostly i tržby prodejů přes internet [+0,1 % meziměsíčně]. O 1,5 % rostly meziměsíčně tržby za pohonné hmoty. Což souvisí s poklesem jejich ceny.“

Byť podle něj rizika budoucího vývoje zůstávají zvýšená, slábnoucí inflace v příštích měsících zlepší náladu mezi spotřebiteli. A dojde k pozvolnému oživení maloobchodních tržeb, které by mohly přejít k meziměsíčnímu růstu.

Maďarsko, Lotyšsko a Česko: Kamarádi s nejvyšší inflací v EU

Což předpokládá i partner poradenské skupiny Moore ČR Petr Kymlička. I podle něj obrat pro obchodníky a celou ekonomiku nastane až s odezněním vysoké inflace. Tedy v době, kdy se stabilizují reálné příjmy domácností a odezní ekonomická nejistota. Současnou situace ale nezlehčuje.

„O závažnosti situace svědčí i to, že za celý loňský rok maloobchodní tržby poklesly o 3,6 procenta, zatímco v době globální finanční krize v roce 2009 byl propad „jen“ mírně nad jedním procentem,“ připomíná.

Obdobně hovoří Petra Štěpánová. Obtížné období v průběhu pandemie vystřídala energetická krize a následně roztočená spirála inflace. A to se odráží na reálném poklesu příjmů většiny domácností, které jsou nuceny šetřit.

Neroste jen počet bankrotů firem, ale i fyzických podnikatelů

Nedobrou situaci na tuzemském trhu potvrzuje rovněž statistika bankrotů fyzických osob podnikatelů. U nich se počet bankrotů meziměsíčně zvýšil o 104 a počet návrhů na bankrot pak o 77.

„Březnový počet bankrotů fyzických osob podnikatelů je o 60 vyšší, než byl měsíční průměr za loňský rok,“ říká analytička společnosti CRIF Věra Kameníčková.

Stále to podle ní ale neznamená, že by podnikající fyzické osoby najednou začaly ve velkém bankrotovat. Také ale dodává, že zkrachovalí podnikatelé nejčastěji působili ve stavebnictví a odvětví obchodu.

Hlavní brzdou ekonomiky v Česku zůstává inflace

O něco horší situaci nabízí obrázek o počtu osobních bankrotů. V březnu zbankrotovalo nejvíce lidí od loňského května. Celkem šlo o 1 229 vyhlášených osobních bankrotů. Počet návrhů na osobní bankrot činil 1 353. A počet osobních bankrotů se oproti únoru zvýšil o 221. Taktéž stoupl počet návrhů na osobní bankrot [+266].

I v této oblasti podle Kameníčkové zůstává situace o něco lepší, než byla v době covidu. Za posledních dvanáct měsíců došlo k celkem 12 728 osobních bankrotů. To je o 2 467 [16 %] méně než v předešlém období. Zároveň úřady podaly 13 289 návrhů na osobní bankrot, meziročně o 1 963 méně, dodává Kameníčková.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here