Fentanyl si v USA vyžádal další oběť. Mexiko žádá o pomoc Čínu

2296
fentanyl_OO
Na masivní zneužívání opiátových léků v USA dlouhodobě upozorňuje projekt The Opioid Spoon. / Foto: The Opioid Spoon Project

Známý 59letý americký rapper Coolio zemřel na předávkování fentanylem. Potvrdily to úřady v Los Angeles. Fentanyl je droga ze skupiny syntetických opioidů. Na předávkování touto látkou v USA každoročně umírá na 70 000 lidí.

Coolio proslul hitem Gangsta’s Paradise, za nějž získal cenu Grammy. Rappera v září loňského roku našli mrtvého v bytě jeho dlouholetého přítele. Původně se mělo za to, že šlo o infarkt. Rapper trpěl kardiomyopatií, astmatem a kouřil.

Nyní manažer hudebníka Jarez Posey citoval úřad koronera v Los Angeles, jenž informoval, že hudebník zemřel na předávkování fentanylem. Podle agentury AP měl umělec v těle také stopy heroinu a metamfetaminu.

Podle americké Agentury pro potírání narkotik [DEA] je fentanyl vůbec nejsmrtelnější drogová hrozba v USA. Na předávkování touto látkou ve Spojených státech každoročně umírá na 70 000 lidí. Do země se pašuje převážně z Mexika.

Fentanyl vozí Mexiko z Číny. Čínu žádá o pomoc

Problém s fentanylem se stal agendou mexického prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora. Ten v těchto dnech dopisem požádal čínského prezidenta Si Ťin-pchinga o pomoc při potírání výroby a pašování fentanylu. López Obrador informaci potvrdil na tiskové konferenci, kde uvedl, že chce, aby Čína s Mexikem sdílela informace o přepravě fentanylu přes Tichý oceán.

„Bylo by neocenitelnou pomocí, kdybychom měli informace o tom, kdo dováží tuto látku. V jakém množství a v jakých lodích. Kdy vyplouvají z čínských přístavů a do jakých mexických přístavů směřují,” uvedl mexický prezident podle agentury EFE v dopise čínskému protějšku.

Opiátová kauza v USA má další vyrovnání farma firem

Peking se k požadavku mexického prezidenta prozatím ale nevyjádřil. Fakt je, že samotný fentanyl si mexické drogové kartely obstarávají obvykle v zahraničí. Jednou ze zemí, odkud se látka nejčastěji dováží, je právě Čína. Do Spojených států drogu dealeři pašují často už v podobě pilulek či v obalech, které připomínají ty s legálními léky.

Velká část z amerických konzumentů pak ani neví, že užívá fentanyl. Mylně se domnívají, že konzumují legální a kontrolované léky.

Kdo za to ale může

Spojené státy po Mexiku chtějí, aby pašování drog efektivněji potíralo. Šéf americké diplomacie Antony Blinken koncem března během slyšení v Senátu v odpovědích na otázky dokonce uvedl, že drogové kartely ovládají části Mexika.

„Myslím, že je fér odpovědět na tuto otázku ano,” řekl americký ministr.

Jeho vyjádření týkajícího se drogových kartelů navíc přišlo nedlouho poté, kdy mexickou vládou otřásl případ zabití jednoho z vůdců drogových gangů. Po nich bezpečnostní složky pátraly dlouhé měsíce v souvislosti se smrtí dvou jezuitských kněží. Navzdory rozsáhlé pátrací akci policie nedokázala podezřelého najít. To se podařilo až ve chvíli, kdy převzaly celou záležitost do rukou právě drogové gangy a podle všeho podezřelého usmrtily samy.

Mexický prezident López Obrador kritiku USA ale odmítá: „Nespravedlivě nás vinní z problémů, které ve velké míře souvisí s jejich ztrátou hodnot a s krizí jejich státu blahobytu.”

Opiátová kauza získala hlavní cenu v Benátkách

Podle něj za problémy s fentanylem v USA může rozpad rodinných vztahů. Americké rodiče vyzval, aby “si nechali doma děti o dva či tři roky déle”. Díky silným rodinným vazbám se podle prezidenta Mexiku vyhnula fentanylová krize. Byť podle agentury AP bojuje mnoho lidí v Mexiku se závislostí na pervitinu.

Přesto prezident Andrés Manuel López Obrador připustil, že se kartelům podařilo dostat své lidi do mexické agentury pro kontrolu léčiv. To proto, aby získaly souhlas pro dovoz chemikálií potřebných právě pro výrobu fentanylu z Číny. Informovala o tom agentura AP.

–ČTK/DNA–

2 KOMENTÁŘE

  1. jen by mě zajímalo on je snad někdo nutí k tomu aby to do sebe cpali pokud to dělají dobrovolně je to jejich věc že se chtějí zabít

  2. Dostal do vínku tolik přízně osudu, že aby ji dokázal unést, musel se posilovat drogami. A vy se ptáte, kdo za to může? Děláte si srandu, nebo provokujete?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here