Vláda schválila dohodu DCA o vojenské spolupráci s USA

810
DCA
Foto: United States Army

Vláda Petra Fialy [ODS] včera [26.4.] schválila finální návrh Dohody mezi ČR a USA o spolupráci v oblasti obrany [DCA]. Podle Ministerstva obrany ČR [MO ČR] jde o vyvrcholení ročního intenzivního vyjednávání s USA.

Česká republika a Spojené státy mají záměr podepsat Dohodu [Defence Cooperation Agreement – DCA] v nejbližší době. Po podpisu předloží vláda dokument oběma komorám Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací a následně k ratifikaci prezidentu republiky.

„Sjednání Dohody je krokem k posílení obranné spolupráce se Spojenými státy. A tím i k posílení naší obranyschopnosti v době, kdy nedaleko našich hranic probíhá brutální ruská vojenská agrese a obecně se výrazně zhoršuje globální bezpečnostní prostředí,“ uvedli zástupci MO ČR.

USA dají Česku další peníze na vojenskou podporu Ukrajině

Zdůraznili, že Spojené státy patří k našim klíčovým spojencům v oblasti ekonomické, bezpečnostní i v oblasti vědy a výzkumu. Jsou také naším nejvýznamnějším spojencem v oblasti obrany.

„Posilování transatlantické vazby je proto v bytostném zájmu České republiky,“ uvedla po schválení Dohody ministryně obrany Jana Černochová [ODS].

Co je smyslem DCA

Smyslem dohody je upravit právní postavení příslušníků ozbrojených sil Spojených států na území České republiky. Pokud by jejich pobyt podle Ústavy ČR schválila vláda či parlament. Samotná Dohoda americkým vojákům oprávnění pobývat na území České republiky neposkytuje.

„Dohoda také říká, že jakékoli aktivity amerických ozbrojených sil na území České republiky budou vždy realizovány na základě domluvy mezi Českou republikou a Spojenými státy. A budou muset být českou stranou nejprve schváleny,“ ujišťuje veřejnost ministerstvo.

Podle něj uzavření dohody DCA prohloubí spolupráci mezi českými a americkými ozbrojenými silami. Zejména pak v souvislosti se zajišťováním obrany východního křídla NATO. Dále zahrnuje:

  • Logistickou podporou spojeneckých vojenských aktivit.
  • Posilování obranné infrastruktury.
  • Zvyšování interoperability našich ozbrojených sil.
  • Vojenské vzdělávání a společný výcvik a cvičení.

Česko je jediným členským státem NATO ve střední a východní Evropě, který dosud bilaterální dohodu o obranné spolupráci s USA neuzavřel. Podobnou smlouvu Spojené státy uzavřely s 24 členskými zeměmi NATO [z celkových nyní již 30 bez USA, pozn. red.]. Jsou mezi nimi i Polsko, Slovensko, Maďarsko, Litva, Lotyšsko, Estonsko, Rumunsko a Bulharsko.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here