USA dají Česku další peníze na vojenskou podporu Ukrajině

1372
vojenskou
Foto: Pixabay.com

Spojené státy poskytnou České republice další peníze jako kompenzaci za vojenskou pomoc, kterou poskytuje Ukrajině ve válce s Ruskem. Po 106 milionech dolarů, které Česko obdrželo loni v říjnu, Česko nyní dostane dalších 200 milionů dolarů.  

O mimořádném daru České republice od Spojených států dnes [16.2.] informovalo Ministerstvo obrany ČR [MO ČR]. Již loni v říjnu Česku poskytly USA jako kompenzaci za vojenskou podporu, kterou poskytuje Ukrajině, 106 milionů dolarů [cca 2,4 mld. Kč]. Nyní přichází dalších 200 milionů dolarů [cca 4,4 mld. Kč].

„Velvyslanec Spojených států amerických Bijan Sabet dnes informoval, že Spojené státy v rámci zahraniční vojenské spolupráce poskytnou České republice dalších 200 milionů dolarů jako částečnou kompenzaci za techniku, kterou ČR poskytla Ukrajině,“ uvedlo v tiskové zprávě MO ČR.

Rand Corp.: Válka na Ukrajině oslabuje USA proti Číně

Nově avizovaných 200 milionů dolarů přijde opět z amerického programu Zahraničního vojenského financování. MO ČR potvrdilo, že se jedná o další dar nad rámec již dříve oznámených 100 milionů dolarů a šesti milionů dolarů z amerického Fondu pro čelení ruskému vlivu. Přičemž celkových 300 milionů dolarů půjde na další modernizaci Armády ČR a částečnou kompenzaci českých dodávek vojenského materiálu na Ukrajinu. Šest milionů dolarů [cca 133 mil. Kč] jde na vybudování takzvaných nasaditelných týmů kybernetické ochrany, které vznikají pod Armádou ČR.

Černochová: Poskytovat vojenskou pomoc se vyplácí

„Velmi si vážíme této pomoci, kterou vnímáme jako výraz uznání za to, jak Česko od začátku konfliktu Ukrajině pomáhá. Prostředky využijeme k další modernizaci naší armády,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová [ODS] s tím, že o konkrétních projektech teprve povede jednání.

Ministryně v minulosti několikrát zopakovala, že česká účast ve vyzbrojování Ukrajiny se vyplácí. Podle jejích slov Česko v oblasti vojenského materiálu a financí získává za pomoc Ukrajině více, než vydává. Česko přitom patří mezi největší poskytovatele vojenské pomoci Ukrajině. Podle dostupných informací od začátku konfliktu jen do loňského října darovalo Ukrajině vojenský materiál za více než 3,8 miliardy korun.

Ukrajina přesouvá část výroby zbraní do Česka

Armáda ČR s armádou USA přitom navazuje čím dál bližší vztahy. Na konci září [21.9. až 23.9.] se v Praze již v druhém kole jednalo o dohodě o obranné spolupráci mezi ČR a USA. Dohodu má v současné době uzavřenou 24 členských států NATO. Zástupci MO ČR nyní jednají o nákupu amerických letounů F-35.

Detaily nákupu letounů F-35 se dolaďují

V týdnu mezi 6. a 10. únorem se ve Washingtonu uskutečnilo další kolo vyjednávání MO ČR se zástupci americké administrativy právě kvůli pořízení nadzvukových letounů páté generace. Cílem setkání bylo získat od USA podrobnější informace zejména v oblasti modelu financování projektu tak, aby bral v úvahu rozpočtové možnosti České republiky.

„Jednání ve Spojených státech přineslo detailnější poznatky zejména o možnostech a flexibilitě financování tohoto významného projektu. Se zástupci amerických vládních agentur a amerického obranného průmyslu jsme dále diskutovali detaily možného pořízení a provozu letounů z hlediska bezpečnosti či přípravy infrastruktury. Nadále platí, že usilujeme o nejvýhodnější podmínky pro Českou republiku,“ shrnula návštěvu vedoucí vyjednávacího týmu vrchní ředitelka sekce ekonomické MO ČR Blanka Cupáková.

Němci kupují americké F-35. Cena letounů roste

Zástupci týmu se též sešli s představiteli společnosti Lockheed Martin, která letouny F-35 vyrábí. Vyjednávání o možném pořízení letounů páté generace probíhá na základě vládního rozhodnutí z července 2022. Nejpozději 1. října 2023 ministryně obrany Černochová informuje vládu o dojednaných základních parametrech možného pořízení a provozu letounů F-35. Na základě toho pak vláda rozhodne, zda si Česká republika letouny pro zabezpečení suverenity vzdušného prostoru pořídí.

–DNA–

4 KOMENTÁŘE

  1. Nemohu si pomoci, ale rád bych tu ukápnul jedovatou slinu. Poctivě se k tomu už dopředu přiznávám. Celá situace na východě ukazuje, že kdyby se tyto věci vymkly kontrole, je velmi důležitá obrana. A například Británie by se údajně byla schopna bránit jen jeden den a pak by ji došla munice. Vstoupili jsme do NATO a zavázali se dávat na obranu dvě procenta HDP. Byla kolem toho gigantická sláva, jak si vzpomínám. Avšak upocené procento je dlouhodobou realitou a ostatní evropské země zhusta nejsou výjimkou. Za nevydané peníze na obrany si státy spokojeně zelení. Čím zeleněji, tím lépe. Když na to tlačil Doník, když byl ještě prezidentem USA a dokonce zoufale hrozil, že USA z NATO vystoupí, tak pro něj sluníčkáři měli jen slova opovržení. Vím, žádný lumen to nebyl, ale selský rozum měl. A teď. Nakonec výdaje na armádu budou muset tak, jako tak, jít nahoru. K tomu si připočtěme nutné náklady na pomoc s rekonstrukcí dnes totálně rozvráceného ukrajinského státu. A když k tomu bude mizet průmysl a daňové výnosy tím poklesnou, tak další zadlužování státu už možné nebude. Tak daleko ještě dnes nejsme, ale jak jsem si všiml, tak když se na důchodech nepřidalo o řadu stovek, možná i nějakou tisícovku tak, jak mělo, tak to v diskuzi vypadalo jako příprava na revoluci. No, to nechci vidět pak, až se to vše sejde dohromady!

  2. Koho požádá nás stát o peníze na důchody na léky pro vážné nemocne občany ať už malé či dospělé. Mladé, či staré.
    U nás vše se řeší sbírkami.
    Naš stát to hrne vše jinam…. 😔

  3. Vždyť Amerika je zadlužená jak šlak a oni dají ČR peníze ať to pošlou Ukrajině? Nějaká hovadina jestli chtějí ať si to pošlou sami. My tady máme velké problémy,aby měli naši lide peníze. Ukrajina je bezedná studna,kde se peníze sypou a zároveň se ztrácejí.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here