Pikora: Na Kalouska si dejme pozor. Chce se vrátit

6907
Pikora
Ekonom Vladimír Pikora si myslí, že Miroslav Kalousek usiluje o návrat do politiky. Podle něj bude tvrdit, že bez něj bude příštím premiérem zase Andrej Babiš. A současná vláda děla dle Pikory vše tak špatně, že se Babiš nemusí ani moc snažit. / Foto: Redakce FinTag.cz

„Bohužel se nám tu rozmohl takový nešvar, ministrem financí není ekonom. Není jím ani nikdo, kdo by ve financích pracoval. A pokud si může elektrikář hrát na ekonoma, já si mohu zahrát na politologa,“ píše ve svém komentáři ekonom Vladimír Pikora.

Jeho komentář FinTag.cz publikuje s mírnými úpravami v plném znění: V čím horším stavu jsou veřejné finance, tím chmurnější jsou výhledy. V neděli se v televizi bývalí ministři shodli na tom, že deficit státního rozpočtu skončí letos ještě hůře, než si vláda naplánovala. Musím s nimi bohužel souhlasit.

Nedivil bych se, kdyby se deficit státního rozpočtu nakonec blížil ke 400 miliard korun místo předpovídaných 295 miliard korun. Ukazuje se, že takto špatně sestavený rozpočet jsme ještě nikdy neměli. Ministr financí v rozpočtu zapomněl na kdeco, od valorizací penzí až na nižší výběr nových daní.

Některým vládním politikům vůbec nevadí, v jakém stavu je státní pokladna. Ignorují fakt, že tato vláda zadlužila naši zem v průměru každý den o 1,15 miliardy korun. To od nástupu do funkce do konce letošního března. Neustále přicházejí s novými a novými návrhy, kde mohou rozhazovat veřejné peníze. Nejprve to bylo pět tisíc za každé dítě, pak výchovné, a nakonec dotace pro lidi, kteří zdědí po babičce dům v žalostném stavu. Vůbec nechápu, jak někdo může přicházet s podobnými nápady. Kdyby byl ministr financí co k čemu, tak tyto diskuse utne hned v začátku jako nesmyslné.

Média jsou plná strachu

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek [řadový člen TOP 09, pozn. red.] mluví o možnosti státního bankrotu. Podle mě se ale jedná jen o pravicový populismus. Kdyby na tom byly naše veřejné finance tak zle, že bychom směřovali k bankrotu, neměli bychom tak dobrý rating jako dnes.

Nicméně je jasné, že pokud bychom stejně špatně jako letos hospodařili i příštích mnoho let, mohli bychom se jednou k bankrotu dopracovat. Je to ovšem málo pravděpodobné. Zaprvé dříve či později přijde vláda, která bude umět šetřit. I kdyby ale nešetřila, tak už u dluhu 55 procent hrubého domácího produktu [HDP] narazí stát na dluhovou brzdu. A to značí, že  sestaví minimálně vyrovnaný rozpočet, když už ne přebytkový.

Miroslav Kalousek pochopitelně ví, že bezprostředně žádný bankrot nehrozí. Možná i proto pro Hospodářské noviny tento týden uvedl: „Samozřejmě bankrot není za dveřmi. Ale cesta k němu je přímá a občas dokážeme vymyslet i zkratku.“

Jakou máme populaci, takové máme politiky, říká Miroslav Kalousek

Vláda je úplně zoufalá a na Kalouskův výrok nezareaguje. Vůbec neví, co má dělat. Nechává si radit od ekonomů, kteří jí navrhují zvyšování daní. To je ale proti předvolebním slibům koalice SPOLU. Skoro se mi zdá, že Národní ekonomická rada vlády [NERV] pracuje pro opozici. To kvůli tomu, že pokud udělá vláda to, co NERV doporučuje, podvede své voliče. Pak si může být jistá tím, že už ji lidé příště nezvolí.

Řešení je přitom snadné a stačí k němu čtyři kroky:
  • Sníží se počet státních zaměstnanců zpět na úroveň roku 2012.
  • Zastaví se téměř všechny dotace.
  • Zruší se daňové výjimky.
  • Všechna ministerstva si škrtnou výdaje ve výši 5 až 10 %.

Křižovat se teď nad tupými škrty je pozdě. Deficit je tak obrovský, že na chytré škrty už zkrátka není čas. Výmluvy, že něco je priorita, ukazují, že dotyčný jen nepochopil, jak vážná je situace. Už nemáme nic, kde bychom si mohli dovolit rozdávat.

Komentář: Vláda Petra Fialy selhává ve všem, co slíbila

Navrhovaná změna daně z přidané hodnoty [DPH] je podle mě úplně mimo. Pokud bych chtěl systém zjednodušit, jak tvrdí vláda, zavedl bych jednotnou daň. Navrhovaný stav bude jen eldorádem pro daňové poradce. Zvýšené inkaso ve výši 24 miliard korun je podle mě neadekvátní tomu, jaké politické náklady to vládu stojí. Krok je to nejen nepopulární, ale navíc přichází v době vysoké inflace, kterou obratem ještě zvýší. Kdybych byl politikem, DPH vůbec neřeším.

Kalousek jede kampaň, tipuje Pikora

Podle nejnovějšího průzkumu CVVM hodnotí Češi vládu Petra Fialy [ODS] jako nejhorší od roku 2013. Lidé vyjadřují nespokojenost s programem, činností i složením vlády. Mám kolem sebe mraky lidí, kteří vládu volili a nyní jsou nespokojení.

A v tomto čase se najednou ve všech médiích objevuje jako velký kritik vlády Miroslav Kalousek. Kdyby se tam objevil občas, řekl bych si, že to je pochopitelné. I Topolánek se občas někde objeví [Mirek Topolánek se aktuálně uchází o funkci prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR, pozn. red.]. Když ho ale čtu, vidím či slyším denně, říkám si, že to asi nebude náhoda. Myslím, že zde někdo rozjel kampaň, aniž by si toho kdokoliv všimnul.

V médiích se objevila zmínka o tom, že zvažuje kandidaturu do Evropského parlamentu. Jestli je ovšem pravdou, že na tom není dobře s cizími jazyky, možná zvažuje i nějaké domácí politické angažmá. Velmi výrazně okopává nohy ODS a média mu k tomu překvapivě dávají dost prostoru. A to i ta, která vládu dlouhodobě hájí.

V rozhovoru pro Hospodářské noviny Kalousek připustil, že se mu po politice stýská. Myslím, že se do ní vrátí. Bude tvrdit, že bez něj bude příštím premiérem zase Andrej Babiš [ANO]. A hodně lidí mu to uvěří. Současná vláda děla vše tak špatně, že se Andrej Babiš nemusí ani moc snažit.

Cíl Andreje Babiše je změna systému, říká Miroslav Kalousek

Na Kalouska si ale dejme pozor. Když je v opozici, zní jako nejpravicovější politik v republice, ale když byl ale u moci, moc pravicový nebyl. Ostatně i teď tvrdí, že by i zvyšoval daň z příjmu a majetkové daně. Skutečná pravice ale daně nezvyšuje.

Vladimír Pikora, hlavní ekonom skupiny Comfort Finance Group

4 KOMENTÁŘE

  1. Je to pohádkově jednoduché. Vláda se nebojí příštího nezvolení. 108smičkou + Pávek + Ústavní soud lehce prosadí přidělení občanství pro občany UA a k tomu korespondenční hlasování, kdy je budou volit i občané třeba z Austrálie a o sčítání hlasů si nedělají starosti.

  2. No nejlepsi ekonom galaxie by mel mlcet, on taky slusne zatal sekeru. Jedini dva ministri financi kteri dokazali vyrovnanej rozpocet byl ondynoj Vackav Klaus (to uz je ale strasne davno) a nedavno Andrej Babis. Jinak se jede na dluh kontinualne leva prava, to je jedno. Kalousek ale taky resil situaci tim ze sahal na prachy tem nejchudsim – duchodcum a matkam. Statni aparat 30 let jen bobtna. Tam je zakopanej pes! Na co potrebujeme dve policie? Na co potrebujeme 17 ministerstev? Senat? Jsme 10mil stat(to je zhruba jedno jedno vetsi mesto USA). To proste nejde uzivit! Kdyz bude rodina na hunte, taky nebude mit pet aut a dve chaty. Slovo setrit, znamena nerozhazovat, neutracet nazdar buh, omezit vydaje, ucpat diry v lodi. To to nikdo nevidi?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here