O důchody si lidé už letos požádají online. I ubyde výplatních termínů

658
o_duchody
Foto: Pixabay.com

O důchody všech typů budou lidé od letošního prosince žádat nově i online. Osobní vyřízení stát zachová. Nově ho ale nepodmíní žádostí na pobočce v místě bydliště. V následujících letech dojde k redukci výplatních termínů penzí.

Změny přináší novela zákona o sociálním zabezpečení Ministerstva práce a sociálních věcí ČR [MPSV], kterou minulý týden schválila vláda Petra Fialy [ODS]. I když měla novela přinést změny hlavně v oblasti zvýhodnění práce seniorů, kdy by jim stát odpouštěl sociální odvody, této problematiky se nakonec nedotkla. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky [KDU-ČSL] tento návrh resort předloží až jako součást důchodové reformy. Tu se chystá představit počátkem května. I tak přináší novela docela zásadní změny.

„Lidé budou moci vyřídit celou žádost o důchod bez toho, aby museli osobně na úřad,“ uvedl jednu z nich ministr Marian Jurečka s tím, že tato změna se dotkne všech typů penzí.

Online dnes už funguje například i Informativní důchodová aplikace. V ní si může každý pojištěnec ověřit svou účast na důchodovém pojištění. Spočítá si v ní i to, jak se vyvíjí jeho budoucí výše starobní penze.

O důchody si lidé požádají přes ePortál ČSSZ

K online podání žádosti o důchod [starobní, pozůstalostní, invalidní] použijí formulář na ePortálu ČSSZ. Ten je běžně dostupný na stránkách České správy sociálního zabezpečení [ČSSZ]. Přihlášení daného klienta aplikace ověří pomocí Bankovní identity nebo eObčankou.

„Je to bezpečný a ověřený způsob, jak klienta můžeme na dálku ztotožnit. Nová služba bude interaktivní, intuitivní, proklientská. A hlavně provázaná s databází ČSSZ,“ slibuje ministr.

Jsme hrdí, že se za naší vlády rekordně zvýšily důchody

Po vyplnění formuláře úředník prostřednictvím aplikace vyzve třeba k dodání některých údajů, dokumentů, tedy rovněž elektronicky. Nicméně i po zavedení online žádostí o důchody zůstane nadále zachována možnost si o dávku požádat osobně na pobočně sociální správy. Tam pracovník na předem domluvené schůzce žádost sepíše. I tady ale úřad přináší jednu podstatnou změnu. Od prosince se budou moci lidé obracet na kteroukoli pobočku sociální správy. Nikoli pouze spádovou podle místa trvalého bydliště, jako je tomu nyní.

Změny ve výplatních termínech důchodů

Legislativní úpravy přinášejí změny i ve výplatách důchodů. Ty by se měly v následujících dvou letech snížit ze současných třinácti nově na pět. Nyní sociální správa vyplácí penze vždy od 2. do 24. dne v měsíci. Postupně se ve dvou následujících letech zredukují do jednoho týdne, tedy na pět pracovních dnů.

„Nyní již většina důchodců dostává peníze převodem na bankovní účet. To je i varianta, jíž preferujeme. I pro samotné důchodce je tato cesta výrazně bezpečnější,“ vysvětlil důvody pro změnu ministr Jurečka s tím, že Česká pošta dávky vyplácí stále menšímu počtu lidí.

Rozprodej majetku České pošty začal. Nabízí se Valtice i Vinohrady

A dále: Od července 2025 ČSSZ všechny důchody vyplatí nikoli dopředu v pravidelných měsíčních lhůtách, ale na běžný kalendářní měsíc. Čímž sjednotí a snad i zpřehlední jejich výplatu u všech jejich příjemců.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here