Lidé vidí, jak jsme jim pomohli! Odmítl Fiala Babiše

18058
Fiala
Premiér Petr Fiala z ODS a šéf hnutí ANO Andrej Babiš v televizi CNN Prima NEWS. / Foto: Redakce FinTag.cz

„Tahle vláda nemá ráda lidi. Nejdřív je zdanila inflací a teď je zdaní vyššími daněmi,“ uvedl v pořadu Partie Terezie Tománkové CNN Prima News předseda ANO Andrej Babiš. Premiér Petr Fiala [ODS] mu oponoval: „Lidé vidí, jak jsme jim pomohli.“

Předseda nejsilnějšího opozičního hnutí ANO Andrej Babiš se po dlouhé době dnes [4.6.] objevil v televizní debatě a hned se utkal s premiérem Petrem Fialou. První otázka Terezie Tománkové zněla, proč se Česku ekonomicky nedaří.

„Důvody aktuálního stavu jsou podle ekonomů celkem jasné. První je rozhazovačná politika vlády během covidu, druhá je energetická krize, která začala krachem Bohemia Energy, pak přišla válka na Ukrajině. A další problém je, že některé články obchodního řetězce zvýšily marže a zneužily situace,“ uvedl Petr Fiala.

„My děláme protiinflační politiku jako první vláda. Ceny potravin díky našim opatřením začaly klesat, a to i o deset procent,“ dodal.

Andrej Babiš odmítl, že by vláda špatnou situaci efektivně řešila, ale naopak podle něj špatnou situaci způsobila. Uvedl, že za jeho vlády inflace rostla, ale rozhodně ne takovým tempem jako za vlády Petra Fialy.

„Pan předseda mi nadával a mluvil o Babišově drahotě. Ale my tu teď máme Fialovu drahotu, ale i Fialovu chudobu,“ uvedl Andrej Babiš: „Vláda neudělala nic s cenami elektřiny. Oni daní lidi inflační daní. A byla chyba, že nic neudělali, protože elektřinu potřebují všichni.“

Podle něj si vláda Petra Fialy „vymyslela bankrot, aby mohla lidem vzít peníze. A ty lidé žijí z peněz, které jim dala naše vláda. A já jsem na to pyšný.“

Petr Fiala vs. Andrej Babiš

Debata pokračovala konkrétními body, které se dotýkaly hospodaření státu. Podle Andreje Babiše vláda lže lidem, že Česku hrozí bankrot.

„Vzali peníze důchodcům, vzali slevy, vzali mladým. Tato vláda nemá ráda lidi. Zdanila je inflací a teď je zdaní vyššími daněmi,“ uvedl.

Petr Fiala argumentoval tím, že to byla i ODS, která spolu s ANO prosadilo zrušení superhrubé mzdy. Podle něj to bylo správné rozhodnutí. Uvedl, že už jen to, že ODS hlasovala s ANO pro zrušení superhrubé mzdy, ukazuje na to, že ODS na rozdíl od ANO dokázala být konstruktivní opozice.

Andrej Babiš řekl, že je pyšný na to, že jeho vláda dala peníze lidem, kteří z nich nyní žijí. Uvedl, že vláda Petra Fialy lidem peníze jenom bere. A její chyba je, že „nepochopila, že má v rozpočtu i příjmy.

„Mají tam peníze z EU. A já se ptám, proč zrušili EET, každý ví, že když vám nedají účtenku, takže podvádí. Ať Fiala jasně řekne, kolik nás stáli uprchlíci, kolik jsme dali na zbraně,“ uvedl.

Na to s určitým zpožděním reagoval Petr Fiala slovy, že Andrej Babiš vytáhl „nečestnou kartu, když mluví o tom, kolik dáváme na podporu Ukrajincům.

„To jsou minimální částky. Ukrajinskou kartu tu vůbec nevytahujte, to je odporný populismus,“ řekl.

Vláda otáčí ve věci otevření sociálního pojištění Ukrajincům

„Já mluvím o Ukrajině proto, abychom věděli, kolik to stálo peněz. Já pomoc Ukrajincům nezpochybňuji. Pan premiér se ale stále vymlouvá na Ukrajině, ale já chci vědět, kolik to stálo. Já chci jenom ty čísla,“ uvedl.

„Pan premiér se v roce 2022 staral pouze o Ukrajinu. A na naše lidi kašlal,“ dodal.

Hádka o státní rozpočet

Jako další důležité téma se ukázal vývoj státního rozpočtu. Jeho deficit překonal historický rekord i letos v květnu. Dosáhl 271,4 miliardy korun. Oproti dubnu tak přidal 71,4 miliardy korun. Loni byl ve stejném období schodek 189,3 miliardy korun.

„Ano, nevyvíjí se to dobře, ale ještě nemohu říci, že nedodržíme náš plánovaný schodek [295 miliard korun za celý rok, pozn. red.]. Očekáváme příjmy z windfall tax, dividendu z ČEZu a peníze z EU. Tedy tam příjmy přijdou,“ uvedl.

Ale přesto dodal, že vývoj státního rozpočtu potvrzuje nutnost vládního takzvaného konsolidačního balíčku. Tomu se Andrej Babiš vysmál. A řekl, že balíček není vůbec konsolidační, ozdravný. Je to jenom o vyšším zdanění lidí a firem, uvedl.

„Ministr financí je úplně nekompetentní. On si namaluje 150 miliard korun, které neexistují. 200 miliard korun mají čerpat z modernizačního fondu. A nečerpají nic,“ uvedl.

Znovu zopakoval, že vláda nechápe, že existují příjmy. Dodal, že se z krize máme proinvestovat.

„Oni ničí tu ekonomiku. Toto je absolutně amatérská vláda. Já jsem [Petru Fialovi, pozn. red.] mu řekl, že se na to nehodí, na tu premiérskou funkci. On píše pěkné knížky o konzervatismu. Ale on je na úrovni pirátů. […] A měl by předat funkci hejtmanovi Kubovi a měl by jít do EU za Jourovou. A Stanjuru, ať si tam vezme také. Místo něj, ať tam dá Skopečka, to je také asociální ODS, ale aspoň tomu rozumí,“ poradil Fialovi Andrej Babiš, co má dělat.  

V ANO maká asi jen Babiš. Hnutí samo o sobě je tragédie

Ten reagoval tím, že je to nehoráznost. Babiš mu pak odcitoval návrh rozpočtu na příští rok, kde podle něj rostou pouze výdaje na armádu, jinak nic. Uvedl, že už letošní rozpočet je katastrofa. Třeba kvůli tomu, že vláda nečerpá peníze z EU.

Petr Fiala kontroval: „Kdyby nebyla válka na Ukrajině, tak všechno zvládneme. Kdyby nebyly dopady války na Ukrajině.“

Zvýšení daní a okradení důchodců

Petr Fiala také odmítl, že by vláda zvyšovala daně. Připustil, že některé daně vzrostou, ale jinak vláda, jak uvedl, celkové daňové zatížení nezvyšuje.

„Pan Stanjura má mou plnou důvěru. On dělá to, co nedělal pan Babiš, paní Schillerová,“ uvedl Fiala a za příklad dal, jak řekl, důchodovou reformu.

Babiš mu řekl, že jeho vláda žádnou důchodovou reformu neprovedla. Pouze „zrušila předčasné důchody“. A podle něj pak vláda důchodce okradla, když jim ponížila valorizaci penzí. A stejně tak podle něj poškodila studenty, když jim vzala slevy na jízdném.

„Důchodcům peníze rostou. Ano, ponížili jsme jim valorizaci. Ale musíte si uvědomit, jak jsou na tom ostatní skupiny populace. A ten růst je dostatečný,“ uvedl Petr Fiala.

Po vládě lže lidem už i Národní rozpočtová rada

Zároveň vyzval Andreje Babiše, ať jako zakladatel svěřenského fondu, do kterého spadá Agrofert zlevní potraviny. Na to Babiš reagoval: „Pan premiér asi neví, že potraviny se vyrábí s elektřinou. A pak jsou tu energie. Potravináři jsou chudáci tady. ODS nemá ráda potravináře a zemědělce.“

Daniel Tácha

10 KOMENTÁŘE

  1. Bylo to ve lžích naprosto vyrovnané. Oba jsou lháři, a to ne jen tak ledajací. Já jen nechápu, proč není možné třeba druhý den zhodnotit debatu a doplnit ji o videozáznam z jejich vystoupení v minulém období a z těch lží je přímo usvědčit. Třeba Fialovo omílání nesmyslu, že oni zvýšili důchody. Důhody zvýšila jejich neschopnost bojovat s inflací a zákonem stanovené valorizace. Nutnost řešit rozpoččet je až zoufalá,ale dostane divák strukturu rozpočtu? To nikdo z vlády odborníků nevěděl v říjnu a listopadu, že bude nutná valorizace důchodů? Oeič se valorizovaly důchody poskytnté v prosinci mimořádnou valorizací v červnu a září? Tady mělo dojít ke změně mimořádných valorizací. Takže opět lež, čekali na volbu generála. Rozpočet je v rozkladu a hrozí bankrot státu- při jejich způsobu vedení země možná za pár let, ale jaký rozvrat rozpočtu při tempu zadlužování na úrovni průměru EU a do 50 procent HDP? a další a další. Babiše nemá smysl komentovat, ale s tím, že Fiala není schopen vest tuto zemi a ten jeho spolek zemi z dluhů svými nápady nevyvede.Bohužel další 4roky jsou v pytli a jeslti to vezme do rukou ANO, tak se zase vše otočí a jak je u nás zvykem, začne se zase vymýšlet od začátku již dávno vymyšlené a nikam se neposunem.

  2. V NAŠÍ REPUBLICE SE CO SE TÝKÁ STÁTNÍ SPRÁVY A SAMOSPRÁVY NIKDY ŘÁDNĚ NEHOSPODAŘILO. DIVOKÁ 90 LÉTÁ SI MNOZÍ PAMATUJÍ. A OD TĚCH DOB SE NIC NEZMĚNILO. ŘÍKÁM TOMU ZCIZOVÁNÍ MAJETKU. STÁT PŘEVEDL BYTOVÝ A NEBYTOVÝ FOND NA OBCE A TY VŠECHNO CO BYLO MOŽNO PRODALY. NIKDY JIŽ OBEC NEBUDE VLASTNIT TO ,CO JÍ BYLO STÁTEM PŘEVEDENO. V DEBATĚ LHAL JEDEN VÍCE JAK DRUHÝ A JÁ S POLITIKY NETANČÍM A ANI JE JIŽ NEHODLÁM POSLOUCHAT. PO 30 LET V SAMOSPRÁVĚ MI TO STAČILO. SVĚT SE PŘIPRAVUJE NA VÁLKU??? TO JE DŮLEŽITĚJŠÍ NEŽ DEBATY PLNÉ LŽÍ A OSOČOVÁNÍ JEDEN DRUHÉHO.

  3. Babiš je ,, Prostě BABIŠ“. To co se dělo během covidu, by nemělo vyšumět. Ale Fiala to jiný kádr. Nejdřív všechno nasliboval. Potom se chtěl zviditelnit Ukrajinou a pokračuje v tom dodnes. Jeho největší průšvih s jmenuje ČEZ. Cena silové el. 6 Kč, Slovensko 1.50 Kč, Rakousko 2.50 Kč, Francie 1.10kč atd. A nejenom manažeři a akcionáři ČEZU ale i Křetínští,Tykačové a jim podobní chrochtají blahem. A pro ně Český plebs musí chodit pro žebračenky! To je Fialův záměr, podojit české občany!

    • Za covidu tehdejší vláda dělala, co mohla. ODS ji jen shazovala. přitom v tak těžkém období by měly jít rozepře stranou. A dokážete si představit, co by ti dnešní amatéři dělali, kdyby covid zastihl je? Toby byla katastrofa !

  4. V první větě nadpisu je chyba. Slovo pomohli má být v uvozovkách. Vláda předvedla mnoho špatného. Například asociální dokonalost, nepochopení zájmu lidí, nepochopení historie. Ale pan Fiala má představy. Byl předsedou jihomoravské Kalergiho pobočky – to je o sionNWO. Byl také šéfredaktorem plátku vydávaného Sudetoněmeckým landsmanšaftem. Dvakrát týdně se dostavuje na americké velvyslanectví. Také uváděl řadu svých názorů jiných před nastoupením do funkce premiéra a po nastoupení. Někteří uvádějí, že tato vláda je nejhorší v historii Československa i Česka.

  5. Je to všechno jen naše chyba, že neumíme tlačit na politiky, ať průhledně všechny naše otázky vysvětlí a napraví. Ale Babiš je populista “nebezpečný”, který si nás může koupit a taky kupuje. Kromě oligarchů (miliardářů) tam může být kdokoliv, je to jedna banda – záleží jen na nás co jím dovolíme.

  6. Ani se mi nechce věřit, že pan premiér si skutečně myslí, že lidem vláda pomohla. Dle mého názoru Fialova vláda dělá vše proto aby Českou republiku co nejvíce poškodila po stránce ekonomické, politické i společenské. Pan premiér je dlouhodobým služebníkem Sudetoněmeckého landsmanchaftu, jehož cílem není nic jiného než plné ovládnutí Česka a podrobení Německu.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here