Bohemia Energy zkrachovala. Lidem poradila, co mají dělat

124987
Bohemia_Energy
Foto: Bohemia Energy

Společnost Bohemia Energy dnes [13.10.] zkrachovala. Klienty ujistila, že energie jim bude následujících šest měsíců zajišťovat takzvaný dodavatel poslední instance. A poradila jim, jak mají postupovat.

„S politováním Vám musíme oznámit, že skupina Bohemia Energy ukončuje s okamžitou platností dodávky elektřiny a plynu na českém energetickém trhu,“ uvedla Bohemia Energy ve svém prohlášení.

Vysvětlila, že k tomuto razantnímu kroku ji přiměl přetrvávající extrémní růst cen energií na velkoobchodních trzích. Na nich je cena elektřiny a plynu třikrát vyšší, než byla loni.

„Vždy jsme se pro Vás snažili zajistit co nejvýhodnější podmínky, ale tento bezprecedentní nárůst nám to již nadále neumožňuje,“ upřesnila firma.

Mnoho lidí tak aktuálně řeší, zda mají dál platit zálohy u Bohemia Energy na energie.

„Jednoznačnou radu v této věci nemohu dát. Zálohy by si měl mezi sebou vypořádat dodavatel poslední instance s Bohemia Energy. […] Ale i tak doporučujeme pozastavit placení záloh. Z našich informací i víme, že tak teď postupuje většina klientů Bohemia Energy. To proto, aby měli peníze připravené pro dodavatele poslední instance,“ uvedla vedoucí právní poradny dTest. Jana Marková v České televizi [ČT].

Její názor následně potvrdilo i Ministerstvo průmyslu a obchodu [MPO] společně s Energetickým regulačním úřadem [ERÚ]:

  • Od 14. října 2021 doporučujeme nehradit už žádné další zálohové platby za elektřinu společnostem ze skupiny Bohemia Energy.
  • Od 17. října 2021 doporučujeme nehradit už žádné další zálohové platby za plyn společnostem ze skupiny Bohemia Energy.

Bohemia Energy má bezmála milion klientů

Podle zástupců firmy dodávky energií bude od nynějška po dobu šesti měsíců jejím více než 900 000 klientům zajišťovat takzvaný dodavatel poslední instance [DPI]. Jde o právo zajištění kontinuální dodávky jeho prostřednictvím klientům firmy ze zákona. Zákazníci Bohemia Energy se tak nemusejí obávat přerušení dodávek energie.

Dodavatel poslední instance – elektřina
Dodavatel poslední instance – plyn

DPI je subjekt na trhu s elektřinou a zemním plynem, který má v zákonem stanovených případech povinnost dodávat elektřinu a zemní plyn zákazníkům za ceny stanovené ERÚ.

„Spotřebitelé v tuto chvíli nemusejí nic dělat, nemusejí nikam volat nebo chodit na pobočky. Jejich dodavatel poslední instance se jim ozve sám během několika dní. Dostanou od něj základní informace a oznámení o ceně, za kterou jim bude energie dodávat. Běžně takové vyrozumění probíhá do pěti dnů,“ uvedl předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček.

Zároveň ale i dodal, že tentokrát se ukončení činnosti týká jednoho z největších tuzemských dodavatelů. Je tedy velmi pravděpodobné, že bude docházet k drobným zpoždění, než dodavatelé poslední instance stihnou informovat všechny zákazníky.

V obdobném duchu se již vyjádřil i mluvčí ČEZ Roman Gazdík: Prosíme proto nyní všechny zákazníky, kteří se ocitli v nouzi, zůstaňte v klidu. Spojíme se s Vámi sami. Rozumíme, že to není jednoduché, ale nemusíte se bát, že byste byli od dodávek elektřiny odstřiženi. […] Bude-li to nutné, budeme vás kontaktovat sami.“

Potvrdil, že DPI je povinný dodávat klientům Bohemia Energy komoditu ve smluveném rozsahu do doby, než si zvolí nového dodavatele. Nejdéle ale po dobu šesti měsíců ode dne ztráty způsobilosti původního dodavatele.

Bohemia Energy doporučuje si najít nového dodavatele

Bohemia Energy své klienty zároveň vybídla, aby si co nejdříve vybrali nového dodavatele energií a uzavřeli s ním smlouvu. V případě, že klienti neuzavřou novou smlouvu s jiným dodavatelem ve lhůtě do 6ti měsíců ode dne zahájení dodávky v režimu DPI, mohou se ocitnout v režimu neoprávněného odběru. A to se všemi z toho spojenými konsekvencemi.

Odborníci klientům zkrachovalé firmy pak doporučují uzavřít smlouvu s novým dodavatelem energií co nejdříve, protože v budoucích měsících lze očekávat další růst cen plynu i elektřiny. Otálet s uzavřením nové smlouvy se tak nemusí vyplatit.

Například největší dodavatel plynu v ČR innogy Energie již oznámil, že zvýší od 20. listopadu ceny plynu. A to u základního produktu Standard v průměru o 10,6 procenta. Měsíční platba v typickém rodinném domě vzroste o cca 200 korun. Zdražení se přitom netýká těch klientů, kteří mají zafixovanou cenu.

Bohemia Energy upozornila, že svým zákazníkům vystaví konečné vyúčtování nejpozději do čtyř týdnů ode dne dodání potřebných dat od provozovatele distribuční soustavy.

Na otázku klientů, zda mohou zadat samoodečet k datu ukončení dodávkové smlouvy s Bohemia Energy, pak firma uvedla, že ano. V takovém případě klient ale musí kontaktovat svého nového dodavatele anebo DPI, kterému tento samoodečet nahlásí.

Klientům nehrozí sankce, ale dodatečné náklady ano

Bohemia Energy dále upozornila, že v souvislosti s ukončením dodávkové smlouvy klientům nehrozí žádné sankce: „S přechodem k novému dodavateli, stejně jako s přechodem do režimu DPI, nebude naše společnost spojovat žádné sankce.“

Přesto cena, za kterou DPI bude energie dodávat, není přímo regulovaná, jakkoli se řídí pevnými pravidly. To podle ERÚ znamená, že DPI do ní může promítnout například vyšší administrativní náklady spojené s přebíráním zákazníků na krátkou dobu.

„Tlak na ceny elektřiny a plynu teď však vyvíjejí především vysoké ceny na burze, kde dodavatelé energie nakupují, DPI nevyjímaje. Většího zdražení se tak v rámci DPI mohou dočkat zejména lidé, kteří u původního dodavatele měli starší smlouvy s [z dnešního pohledu] výhodnou cenou,“ upřesnili zástupci ERÚ.

Krach společnosti se dále týká firem Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie. Firma již požádala ERÚ o zrušení licencí všech výše uvedených společností, včetně té své. Potíže kvůli rostoucím energiím mají i další menší dodavatelé na tuzemském trhu. Podle odborníků se proto dají očekávat další krachy. Postup klientů pak bude obdobný jako nyní u Bohemia Energy.

–DNA–

49 KOMENTÁŘE

  1. No je to blbý, zase se napakoval šmejd a teď je v čudu. A co Pavel Liška chudák nebude mít co do úst. Me taky otravoval jeden snědý dealer a ten jel….

      • Tak se na Lišku nezlob.. On dělal svoji práci.. Ty si taky nevěděl, že podepisuješ smlouvu na dodávku energií s firmou, která zkrachuje. On taky nevěděl, jako 1mil lidí, že firma je špatná. No, ale, jeden z Vás dvou vydělal, a jeden je za pěkného vola 🙂 ta dáá

    • Já jsem se nechala unést, protože frajírek mi předhodil pár dalších firem kolem nás a že to je velmi výhodné a super! Taky do toho šli a teď brečíme všichni. Šmejdi úchvatní.

  2. No hlavně aby se odběratelé o tomto faktu dozvěděli. Pokud je mi 80 a bydlím někde na vesnici, tak mi tuto zprávu asi nikdo neoznámí. většina lidí platí přes SIPO a tak o nějakém poslední instanci nebudou vědět. Dnes si už nikdo nikam nezavolá, protože všude nechali pražáci zrušit telefony. Takže za půl roku tu bude asi milion černých odběrů

  3. Puvabne tarify od cezu… 5200.- za 1 MWh a jeste k tomu „naklady na prevzeti“. Ted na zimu. Proste dalsi smejd co se nakapsoval. S kým se ted budete handrkovat s vyuctovanim. Zalohy v cudu. Proste Cesko [cti šméško].

  4. to bude lidi bez elektriny – u novych dodavatelu jim to pekne opalkujou a az nebudou platit tak par vyzev a strih strich elektromer pric

    • Nejlíp by bylo, aby tu takovíto vychytrálci už nikdy nemohli podnikat. Jenže jim by to prakticky nijak neublížilo, protože svoje si nahrabali a navíc zajistili i několik generací svých potomků.

  5. Bude třeba nakoupit dostatek svíček nebo petrolejových lamp a petroleje. To bude dětí,když lidi nebudou čumět na televizi a blbnout na internetu.

  6. Moji těžce nemocnou ženu doma doslova přepadl naháněč BE s příznačným jménem Šváby, donutil ji podepsat smlouvu jménem svým a potom i zfalšovat podpis můj. Ta společnost smrděla proto už hodně dlouho, když zaměstnávala takový grázly. Stěžoval jsem si společnosti, ale bohužel mě „utlamali“ abych tam zůstal. Teď jsou konečně v hajzlu, ale Písaříkovi, Švábymu a ostatním lumpům už prachy nikdo nevezme.

  7. hovoří se o tom, že klienti mají co nejdříve uzavřít nové smlouvy s jiným dodavatelem, to asi nebude takový problém. Mě by ale v tuto chvíli současně zajímalo, jestli klienti přišli o peníze vzniklé přeplatkem záloh, protože v létě není taková spotřeba jako v zimě a tím pádem většina klientů měla silně předplacenou energii.

  8. Popsal bych to slovy z textu Landy „peníze, peníze, hýbou světem, přidej se a pak kulometem smíš určovat právo“ , člověk to nesmí brát doslovně a pak přijde na to, že je na tom hodně pravdy. Nejvíc opravdu lituji lidi bez internetu a zvláště pak ty starší a mimo město, jak bylo popsáno, kteří ani nebudou mít tušení. Já se celou dobu držel u čezu a nenechal se překecat k jiným, byť levnějším dodavatelům, až do Srpna 2021, kdy mě nakonec jeden z obchodních zástupců BE ukecal (a to už museli vědět, že pomalu jdou ke dnu). Z mé strany to rozhodnutí padlo pouze na základě neustálých nedoplatků po ročním vyúčtování za elektřinu, byť to v mém případě bylo v rámci párů stovek, díky tomu, že jsem po každém vyúčtování zvedal zálohu – z luxusních 450Kč v r.2013 měsíčně jsem letos byl na 850Kč měsíčně. A ejhle, ještě se to pořádně nerozjelo a už krach, nějaká debilní náhoda…??! Čez nejdražší? Možná ano, ale kua jistota a kromě dostupných linek i pobočky. Levnější společnosti jako BE, argumentovaly tím, že právě na pobočkách a lidech v nich ušetří a díky tomu jsou levnější…ale CO TEĎ? Linky zrušené a pobočka žádná… V po jedu se smlouvami na čez a vracím se zpět a doporučoval bych to i ostatním, co nejdříve si sjednejte novou smlouvu s novým dodavatelem, ALE SPOLEHLIVÝM, pokud možno a nespoléhat v těch celých 6 měsících na nic, dokud energie ještě více nestoupnou. Doporučení – Smolte na zemní plyn, co se týče sporáku a pořizujte si láhve s proban butan, ve finále zjistíte, že je to mnohem levnější než zemní plyn, který má mnohem menší výhřevnost, ANO, málo lidí to ví, ale propan b má mnohem vyšší výhřevnost, je sice špinavější, ale pořád výměna, či čištění trysek je tak málo nákladné (a kde kdo to zvládne i sám), že se stále vyplatí, při ceně za 405Kč za 10kg ve stavebninách na cca 4 a půl měsíce při téměř každodenním vaření a každodenním ohřívání. Pozor na požární předpisy v jakém prostoru, či bytě může být určitá láhev o určitém objemu. A nejlevnější topení? Uhlí, samozřejmě a při dnešních ekologických automatických kotlech i ne tolik toxické. Ano je kolem toho trošku práce, ale při pořizování láhví PB a uhlí jste svým pánem, koupíte, objednáte a dle vašich možností určité množství uhradíte. Nespoléháte na žádné společnosti. Samozřejmě, i to uhlí jednou dojde, vím, ale dokud to jde…

    • PB lahev nesmí být v budově, musí být mimo v otevřeném prostoru. Jak by jí někdo dal do paneláku si fakt nedovedu představit, když dnes jsou i lodžie uzavřené kvůli zateplení. Fakt hlava.

  9. Kudla dva dny před touto včerejší zprávou nám volali, zda k nim nechceme přejít. To už ní zavání krásným podvudkem 😡

  10. Kdekdo „zasvěcený radí, co máme či nemáme dělat, ale důležitou informaci tají. Nedělat nic je široký pojem, tak se ptám – máme dál platit v SIPU zálohy zkrachovalé firmě, nebo platbu zrušit? Ani na stránkách ERU jsem nic nenašel…

    • Asi jste si to špatně přečetl, v textu je vysloveně napsáno, cituji: „„Jednoznačnou radu v této věci nemohu dát. Zálohy by si měl mezi sebou vypořádat dodavatel poslední instance s Bohemia Energy. […] Ale i tak doporučujeme pozastavit placení záloh.“

  11. pražáci cinkali,shodili Babiše a může se krást dál v čele s Fialou a Stanjurou kterým se zas naplní koryta!!

    • Ptám se pana Babiše a spol, když jsou tak spravedliví, jak je možné, že tady několik roků za jejich vlády existující takový darebáci a takové firmy? Je to pozůstatek ODS, to je jasné, ale dá se to vůbec vrátit do normálu? Energie , voda a jiné mají být státní!!!!!! Co pan Václav Klaus a spol, kteri toto vše zavinili ?

  12. Bydlím v paneláku, 25 let odebírám načerno a žádný problém. Jen je potřeba vědět jak nato. Táta dělal celý život na bytovém družstvu tak zná zaručené způsoby, na které nikdo nikdy nepřijde.

  13. Hezký den. Sháním radu nad zlato pro kolegyni. Doposud platila přes SIPO elektrickou en. Jak zrušit SIPO, když to z její strany nejde, zrušit příkaz k platbě lze ze strany Bohemia Energy. Když chce zrušit SIPO, tak nesmí být vázána ze strany Bohemky. Děkuji

    • Dobrý den, řešila jsem teď pro taťku. Zavolala jsem na Comfort energy, kteří to hned zrušili a příští vyúčtování bude platit platebním příkazem. Paní mi sice tvrdila, že by si Sipo převzal E-ON, jako DPI, ale už jsem nechtěla nic riskovat. S paní jsem mluvila do minuty od zavolání, takže dovolat k nim se dá, aspoň teda na Comfort energy.
      Hezký den

  14. Jak já si včera oddechl. K 31.8.letošního roku jsem odešel od BE jak s elektřinou tak s plynem k jinému dodavateli. To mně zase jednou osvítilo. Bohužel do dnešního dne nemám přeplatek vyplacen (splatnost do 31.10.2021) ale z druhé strany mám o mnoho starosti méně…

  15. Připadá mi to tak, že Jiří Písařík s majetkem přes 7 miliard Kč, dostane po dohodě s okolními dodavateli energií, za ten „krach“ dalších pár miliónků, za to, že předhodil milion lidí napospas několikanásobně vyšším cenám.

  16. Většinou v tom vidíte podvod. Co má BE dělat, když nemá na nákup mnohonásobně zdražené energie. Právě při vyčkávání a propadání do dluhů, bych já osobně viděl nebezpečí. V rychlém přiznání konce já vidím korektnost. Na majiteli, který má značný majetek a BE je jednou z mnoha jeho aktivit, nemůžete požadovat hrazení rozdílu mezi cenou dopředu sjednanou a mnohonásobně dražším nákupem. To nejde do nekonečna. Taková je tržní ekonomika. Chybu spatřuji v roli státu, který na tento stav nezareagoval a nevyužil své regulační nástroje. Je to možná také tím, že samotný stát na růstu cen energií značně vydělává.

  17. BOHEMIA ENERGII BY MĚLA UHRADIT VEŠKERÉ NÁKLADY NA VYŘÍZOVÁNÍ A SHÁNĚNÍ NOVÝCH DODAVATELŮ
    ENERGIÍ. POROVNÁVAT JEDNOTLIVÉ DODAVATELE A ZJIŠŤOVAT CENY. A MÁLOKDO SE VYZNÁ
    V TĚCH PROPOČTECH Z m3 NA kWh, a z kWh na MWh.
    A HLAVNĚ TOMU PÍSAŘÍKOVI BY MĚLI VZÍT LICENCE. MUSEL VĚDĚT CO DĚLÁ.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here