200 miliard korun! Tolik činil schodek státního rozpočtu v dubnu

3304
statniho
Zadlužování České republiky pokračuje rychlým tempem. Ministr financí Zbyněk Stanjura [třetí zprava] slibuje zlepšení nejpozději v druhé půlce roku. / Foto: Úřad vlády ČR

Hospodaření státního rozpočtu skončilo na konci dubna deficitem 200 miliard korun. Oproti březnu je to o 33,8 miliardy více. Opět jde o nejvyšší dubnový schodek v historii ČR. Ministr financí Zbyněk Stanjura slibuje zlepšení v půlce roku.

V meziročním srovnání došlo ke zhoršení salda státního rozpočtu o 99,9 miliardy korun. Dnes [2.5.] to oznámilo Ministerstvo financí ČR [MF ČR]. Podle něj po očištění o příjmy z Evropské unie a finančních mechanismů, stejně jako o výdaje na tyto projekty, činil schodek státního rozpočtu na konci letošního dubna 191,4 miliardy korun. Což ale nic nemění na tom, že aktuální schodek ve výši 200 miliard korun dává jen málo nadějí na to, že na konci roku státní rozpočet skončí vládou plánovaným schodkem 295 miliard korun. To i přes optimistická slova ministra financí Zbyňka Stanjury [ODS].

„Očekávám, že nejpozději od poloviny roku se hospodaření státu výrazně zlepší díky dodatečným příjmům z dividend, evropských fondů, a především příjmům z neočekávaných zisků. Vláda také finalizuje jednání o konsolidačních úsporných opatřeních, z nichž mnohé bude možné aplikovat již na zlepšení vývoje letošního hospodaření,” uvedl ministr.

Fialova vláda roztáčí dluhovou spirálu novými úvěry

Historicky nejvyšší schodek státního rozpočtu v dubnu vysvětlil vyššími náklady na důchody, sociální dávky a kompenzace vysokých cen energií. Tradičně nezapomněl na úroky, které vláda platí za dluhy vlády Andreje Babiše [ANO]. A i se pochlubil: „Takřka dvojnásobné jsou oproti loňsku také státní investice zejména na dopravní stavby a energeticky úsporné projekty.“

Chudým domácnostem stát nově přispěje i na soláry

„Každoročně navíc platí, že duben je slabší měsíc zejména na příjmové straně kvůli vratkám z daňových přiznání fyzických osob,“ dodal.

Příjmy rozpočtu významně rostou

Za meziročním zhoršením salda státního rozpočtu o 99,9 miliardy korun podle MF ČR stál především nárůst výdajů v sociální oblasti [+51,9 mld. Kč]. Dále to byla pomoc občanům a firmám s vysokými cenami energií [+36,9 mld. Kč] a vyšší investice [+24,2 mld. Kč]. Obsluha státního dluhu navýšená výplatou úrokových výnosů z protiinflačních státních dluhopisů státní rozpočet přišla podle ministerstva na 13,9 miliardy korun.

„Počátek roku je navíc zkreslen specifiky loňského rozpočtového provizoria, doprovázených nižším předfinancováním,“ vysvětlili zástupci MF ČR, kteří ale i dodali: „Růst daňového inkasa, dosud navýšený mimořádnými příjmy jen o 8,5 miliardy korun z důvodu jejich zákonné splatnosti, zatím nepokrývá zvýšené požadavky na výdaje státu.“

To přesto, že příjmy státního rozpočtu oproti loňskému roku významně rostou. Na konci dubna stouply o 11,4 procenta [+54,6 mld. Kč]. K růstu nejvíce přispěly následující položky:

  • Výběr pojistného: +20,1 mld. Kč
  • Inkaso daně z příjmů fyzických osob: +9,2 mld. Kč
  • Inkaso daně z přidané hodnoty: +8,8 mld. Kč
  • Odvod z nadměrných příjmů výrobců elektřiny: +8,5 mld. Kč
  • Inkaso daně z příjmů fyzických osob placené plátci: +7,1 mld. Kč / +28,7 %,
  • Inkaso daně z příjmů právnických osob: +6,6 mld. Kč / +21,3 %,
  • Příjmy z EU a finančních mechanismů: +1,7 mld. Kč.

Naopak kleslo inkaso spotřebních daní [-7,4 %, -3,5 mld. Kč]. Propad se týkal všech komodit s výjimkou spotřební daně z piva.

Výdaje státního rozpočtu rostou rychleji než příjmy

Jakkoli rostou příjmy státu, výdaje státu rostou ještě rychleji. Meziročně stouply o 154,5 miliardy korun [+26,7 %]. MF ČR potvrdilo, že určující jsou běžné výdaje. Ty vzrostly o 23,7 procenta [+130,4 mld. Kč]. Úřad tvrdí, že za tím stojí podpora státu na drahé energie. Dále zmiňuje výplatu sociálních dávek, zejména důchodů a obsluhu státního dluhu. Nutno dodat, že na růstu těchto výdajů se do značné míry podílí inflace, která v Česku patří dlouhodobě k nejvyšším v EU.

„Dočasně k růstu přispělo i rychlejší předfinancování sociálních služeb a vysokých škol. Kapitálové výdaje [+84,6 %, +24,2 mld. Kč] zvýšily především transfery státním fondům,“ uvedlo MF ČR.

Na objemově nejvýznamnějších sociální dávkách [+17,3 %, +42,6 mld. Kč] se podle něj nejvíce podílely výplaty důchodů [+19,9 %, +37,6 mld. Kč]. Do jejich výše se kromě loňských mimořádných navýšení promítá letošní řádná valorizace o 4,7 procenta a příspěvek 500 Kč měsíčně za vychované dítě. Z ostatních dávek se nejvíce zvýšil:

  • Příspěvek na bydlení: +2,8 mld. Kč
  • Dávky pomoci v hmotné nouzi: +1,0 mld. Kč

Sem patří například přídavek na dítě nebo humanitární dávky běžencům z Ukrajiny.

Stát neví, kolika Ukrajincům vyplatil humanitární dávku

Podle ministerstva výrazněji vzrostly i běžné transfery podnikatelům [+180,2 %, +33,6 mld. Kč] ovlivněné kompenzacemi za dodávku elektřiny a plynu zákazníkům a na ztráty z důvodu zastropování jejich cen [27,2 mld. Kč], dotacemi provozovateli přenosové soustavy [5,2 mld. Kč] a výplatou pomoci firmám v energeticky náročných odvětvích [4,5 mld. Kč]. Naopak o 1,7 miliardy klesly výdaje státu na řešení dopadů pandemie covidu.

Neinvestiční transfery územním rozpočtům meziročně vzrostly: +19,0 mld. Kč / +24,4 %. Transfery navyšovala také realizace projektů Operačního programu Jan Amos Komenský [+2,8 mld. Kč], kompenzační příspěvek na nouzové ubytování osob z Ukrajiny [+2,7 mld. Kč] a výdaje na prezidentské volby [+0,6 mld. Kč], uvedlo MF ČR.

Příspěvek na bydlení dá stát i na drahý pronájem. Klidně i 10 tisíc

Obsluha státního dluhu představovala pro státní rozpočet výdaj v objemu 23,1 miliardy korun [+13,9 mld. Kč]. Meziroční nárůst o více než dvojnásobek souvisel především s lednovou výplatou úrokových výnosů plynoucích zejména z protiinflačních státních dluhopisů, jejichž emise byla pozastavena na konci roku 2021.

Deset miliard dluhu Česko ročně vyjde na 500 až 600 milionů

Kapitálové výdaje [+84,6 %, +24,2 mld. Kč] byly navýšeny v prvé řadě transfery státním fondům, které zatím tvoří přes 56 procent podpory investic vyplacené ze státního rozpočtu. Na financování dopravní infrastruktury směřovalo 18,9 miliardy korun [+13,9 mld. Kč] a zajištění realizace programu Nová zelená úsporám v rámci Národního plánu obnovy vyšlo na 8,9 miliardy korun [+4,6 mld. Kč].

–DNA–

3 KOMENTÁŘE

  1. Zvolením pětikoalice jsme se ocitli na okraji propastí. Od té doby jsme udělali velký krok kupředu.

  2. Do státního fondu kinematografie dala vláda navíc +1,4 md. Může mi někdo říct co nám to přináší?

  3. Ano příjmy rostou ovšem výdaje ještě mnohem více….a řešení této ekonomicky negramotné vlády neschopných je zvýšení příjmů namísto plošných škrtů výdajů státu… blahopřeji už nikdy nebudu volit ODS nebo-li tuto novou ukradenou ODS 🥴 váš bývalý volič a věřte že nejsem jediný 🤔

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here