Po vládě lže lidem už i Národní rozpočtová rada

16540
narodni
Ilustrační foto: Pixabay.com

Takzvaný ozdravný balíček mění výši daně z přidané hodnoty [DPH] i u léků. A i když většina léků prokazatelně přejde z 10% do 12% sazby DPH, zástupci vlády tvrdí, že léky zlevní. Bohužel se k nim nově přidal člen Národní rozpočtové rady Petr Musil.

Petra Musila do Národní rozpočtové rady [NRR] loni v listopadu zvolili poslanci. Schválili ho na návrh Senátu. Musil jako člen Rady vystřídal Mojmíra Hampla, který se posunul na pozici předsedy Rady po odchodu Evy Zamrazilové do České národní banky. Zbývající člen ze tříčlenné Rady prof. Jan Pavel se předsedou stát nemohl, protože v NRR slouží druhý mandát.

Ing. Petr Musil, Ph.D., který podobně jako mnoho dalších lidí, kteří se nyní dostávají do významných funkcí ve veřejné správě, pochází z Brna, se aktuálně pro CNN Prima News vyjádřil: „Tvrdí se, že léky zdražují, jelikož se přesouvají z 10 % na 12 %. Je to sice pravda, ale jedná se převážně o ty volně prodejné. Poté je však skupina ‚farmaceutické výrobky a zdravotnické prostředky‘, kam spadají zpravidla léky na předpis. Tato skupina dělá ročně na výdajích, které všichni zaplatíme, něco přes 100 miliard korun, a celá se přesouvá z 15 % do 12 %. Kdežto u těch volně prodejných léků, které se přesouvají z 10 % do 12 %, to na výdajích činí asi 11 miliard za rok.“

Čímž de facto stejně jako předseda vlády Petr Fiala [ODS], ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] řekl, že léky po změně DPH nezdraží, ale zlevní. Anebo, abychom byli přesní, doslova řekl: „Čili tvrzení, že léky zdraží, je přinejmenším zavádějící.“

Národní rozpočtová rada ztrácí na kreditu

Ještě pod vedením Evy Zamrazilové patřila NRR k respektovaným institucím. Vzhledem k posledním výrokům některých představitelů Rady, kteří málokdy uvádějí věci ve správných souvislostech, toto tvrzení ale rychle bere za své. A zapadá do nich i tvrzení Petra Musila, že léky „zlevní“. Totiž už jen míchat dohromady léky a zdravotnické prostředky ukazuje na to, že se Petr Musil vyjadřuje k něčemu, o čem neví vůbec nic. Případně jen slepě přebírá demagogii vlády, která by ale neměla být NRR vlastní. Překousnout ji lze u politiků, kteří se snaží vykroutit z nepříjemných otázek, ale ne u ekonomů NRR.

Další problém je, že Petr Musil neříká pravdu, když tvrdí, že ceny léků „díky“ změně DPH zlevní. Nezlevní. Náklady na léky možná klesnou, pokud ministerstvo zdravotnictví skutečně zavede systémové změny, o kterých mluví ministr Válek. Třeba část základních léků, které jsou dnes volně prodejné, převede do kategorie léků vázaných na předpis. Byť ani zde není jisté, zda jde o dobrý nápad, když dostupnost praktických lékařů je v Česku stále horší, zejména pak pediatrů. Ale ani v tomto případě nelze tvrdit, že ceny léků zlevní. Jednoduše proto, že pokud se na většinu léků nyní vztahuje 10% DPH, po jejím navýšení na 12 % může většina léků jen těžko zlevnit. Je s podivem, že to nechápe člen Rady, která ze zákona dohlíží na zdraví veřejných financí. A ještě více je s podivem to, že mate širokou veřejnost, když odborná veřejnost na lživá tvrzení vlády ve věci léků již dávno upozornila.

Tak například:
  • „Léky patří do skupiny s 10% DPH. Nevím, kde se vzala jiná informace. Do sazby 15 % DPH patří například potraviny pro zvláštní lékařské účely nebo doplňky stravy,“ uvádí viceprezident České lékárnické komory Martin Kopecký.
  • „Vyjádření Petra Musila bohužel není přesné. Prakticky všechna léčiva, se kterými se pacient setká, spadají dnes do 10% kategorie DPH. Tzn. zvýšení DPH se u nich projeví zvýšením nákladů na straně pacientů nebo pojišťoven,“ vysvětluje výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu David Kolář.
  • „Tvrzení o tom, že ceny léků zlevní, už není chyba. To je prostě skrz naskrz lež,“ říká někdejší náměstek na ministerstvu zdravotnictví, právník společnosti Porta Medica, která se zabývá zdravotnickou legislativou, Jakub Král.

Ten navíc ještě dodává: „Kdokoli se může jít zeptat do jakékoli lékárny. A bude mít fakt velký problém najít tu vůbec nějaký lék, který by dnes spadal do 15% sazby. Já jen doufám, že si na financích nepletou léky s doplňky stravy a kosmetickými přípravky či umělými sladidly.”

Dokonce se už ví, o kolik ceny léků zdraží

K tématu se jasně vyjádřila i Česká asociace farmaceutických firem [ČAFF]. Ta rovněž potvrdila, že u léků, které si vyzvedáváme v lékárně, je nyní 10% sazba DPH. Zvýšením daně za tyto léky a kojeneckou výživu [sazba 21 %] lidé podle Asociace zaplatí ročně o 300 milionů korun navíc. A stejně tak za léky na předpis zaplatí víc – což pro server ZdraveZpravy.cz připustil i ministr Válek – i zdravotní pojišťovny. A to ne zrovna málo, ale 1,5 miliardy korun. Jistě, v poměru k tomu, že za volně prodejné léky se v Česku ročně vydá 32 miliard korun a za léky na předpis 87 miliard korun, to není mnoho. Ale znovu: Vláda svým úsporným balíčkem léky zdraží, i kdyby nakrásně tvrdila spolu s Petrem Musilem z NRR, že léky zlevňuje.

V celé věci nejde přitom jen o zdražení, či zlevnění léků. Jde i o to, že celý svět se nyní potýká s výpadky léků z trhu. Přičemž léky většinou scházejí tam, kde vlády nedokáží zajistit jasně dané povinnosti pro jejich dodavatele, neuhlídají jejich reexporty a platí za ně méně, než za ně platí ostatní země. To vše dokonale sedí i na Českou republiku. Přičemž vláda svým zvýšením DPH u většiny léků ještě přilila olej do ohně, protože si z ceny většiny léků vezme vyšší DPH. Čímž sníží prostor, aby za léky, které se dnes staly vysoce nedostatkovým a žádaným zbožím, jejich plátci dali více peněz. Ostatně ani to není ničím neznámým.

„Já vůbec nechápu, jak vláda může mluvit o tom, že bude zvyšovat DPH na léky, když evropský trend je přesně opačný,“ upozorňoval již několik měsíců před zveřejněním úsporného balíčku předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. A už tehdy vyjasnil dopady vyšší DPH na léky. Dojde k navýšení úhrad za léky z veřejného zdravotního pojištění, anebo to zaplatí občané, řekl.

Vůbec první krokem k úspěchu je mluvit pravdu

Jakkoli se zástupci vlády a nově i NRR snaží veřejnost přesvědčit o tom, že změnou DPH ceny léků zlevní, nikdo z nich stále ještě jasně nevysvětlil, jak zlevní lék, jehož sazba DPH stoupne z 10 procent na 12 procent. 10% sazba se platí u většiny léků. A většinu léků, světe div se, používá také většina lidí. Takže za léky si většina lidí připlatí buď přímo v lékárně, nebo prostřednictvím zdravotního pojištění. Rozum pak zůstává stát i nad tím, že zatímco na tichá vína coby alkoholický nápoj vláda neuvalila spotřební daň, tak kojenecké a minerální vody přejdou do základní 21% sazby daně [vodné a stočné do 12% sazby DPH, pozn. red.].

Samozřejmě, že je namístě hledat nové příjmy do státního rozpočtu, jenž dlouhodobě vykazuje rekordní deficity. Avšak ty je třeba hledat zejména prostřednictvím nutných reforem. A reformy nejsou ani „tupé škrty“, ale ani „tupé zdražování“ a není to ani jen posunutí odchodu věku do penze a navýšení pojistných odvodů.

Je škoda, že místo toho, aby NRR na toto hlavně upozorňovala, šíří veřejným prostorem dezinformace a mate veřejnost. Těch pár drobných, které vláda na zdražení léků vydělá, za to určitě nestojí. A také nás jako Česko a jeho veřejné finance nikam neposunou. Dopředu by nás posunula, jak ostatně v nedávném podcastu FinTag.cz řekl jiný člen NRR, profesor Jan Pavel, jen kombinace fiskálních restrikcí, zvýšení některých daní a revize zbytných a nezbytných státních agend. Zatímco v prvních bodech jeho doporučení vláda svým ozdravným balíčkem naplnila, v tom posledním prozatím neudělala nic. Přičemž vůbec nejhorší je, když veřejnosti spolu s k tomu ochotnými vymývá mozky, jako je tomu třeba právě v případě “zlevnění” léků.

Daniel Tácha

3 KOMENTÁŘE

  1. Další případ cíleně vybíraných 5tikolových patolízalů na důležité funkce. Jasně se všem dává najevo, že : Kdo chce s vlky býti, musí s nimi výti. Jinak si nikdo o důležitý post neškrtne.
    Nakonec, můžete mït i pravdu, ale ta vás nenakrmí. 🤔

  2. No je známo že náš ministr financí moc nevinikal v počtech. Možná jeho maturitní vysvědčení bylo z Plzně. Protože takových hloupostí by snad nevymyslel ani žák 9 třídy. Prostě jak za Bílka nepouštět na saka.tak tady toho nepouštět za kasu ale do skladu s ním.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here