V ANO maká asi jen Babiš. Hnutí samo o sobě je tragédie

9983
ANO
Foto: Hnutí ANO

To, že parlamentní demokracie stojí na kvalitě politických stran a hnutí a lidí v nich, asi nemá smysl rozebírat. Proto je důležitá i obměna lidí v politických subjektech. A k tomu je potřeba snaha o obměnu a rozšiřování členské základny.

Z pohledu počtů a obměn členské základny mají české politické strany a hnutí stále co dohánět. Důvody jsou dva. Tím prvním je, že ne každý má zájem stát se straníkem a členem politického hnutí. Podle zástupců politických stran to pramení z dob socialismu, kdy do strany mnozí vstupovali spíš kvůli zištným cílům než z přesvědčení. Druhý důvod spočívá v tom, že ne každá politická strana a hnutí ochotně nabírá nové členy. Zatímco například KDU-ČSL přijme nového člena, pokud splní podmínky, do několika týdnů, v SPD na řádné členství čeká zájemce i dva roky. Piráti vezmou nového člena do devíti měsíců.

Piráti mají 1 180 členů. Přijetí trvá devět měsíců >

V řádu měsíců přibírá nové členy většina tuzemských politických stran. I to se promítá do faktu, že například Piráti mají aktuálně jen 1 180 členů, STAN jich má 2 200 a TOP 09 asi 2 260. Vůbec nejvíce členů má z parlamentních stran KDU-ČSL. Strana má 20 246 členů, následuje ODS s 12 046 členy a SPD s 10 232 členy. Výše uvedená čísla vyplývají z dat, která FinTag.cz poskytli zástupci politických stran a hnutí, jež jsou nyní v Poslanecké sněmovně. Tedy s výjimkou hnutí ANO.

Kontakt s hnutím ANO je jedna velká tragédie

Mnozí z těch lidí, kteří jsou nespokojeni s vládou Petra Fialy, zřejmě již v příštích volbách dají hlas hnutí ANO. Nejspíš se spolehnou na jeho známé tváře. K nim patří samozřejmě Andrej Babiš, Alena Schillerová, Karel Havlíček, případně stále viditelnější Aleš Juchelka a další známější představitelé hnutí. Ze zkušeností FinTag.cz ale vyplývá, že by neměli příliš věřit tomu, že hnutí ANO funguje jako standardní politický subjekt. Hovoří o tom prostá zkušenost se získáním informací o tom, kolik má hnutí ANO členů a zda a jak přibírá nové.

Hnutí SPD má 10 232 členů. Přijetí trvá i dva roky >

Totiž, docela stejně jako se FinTag.cz letos 24.4. obrátil s otázkami k tomuto tématu na ostatní parlamentní strany, oslovil i hnutí ANO. Dodnes přes mnohé urgence a přísliby odpovědi jako od jediné parlamentní strany/hnutí ale nezískal. Za celých 35 dní nikdo z hnutí ANO nebyl schopen odpovědět na základní otázky a na to, jak ve skutečnosti hnutí funguje. Jak se stará o svou členskou základnu. Jak a za jakých podmínek dává příležitost v politice novým lidem.

STAN má 2 200 členů. Přijetí trvá zhruba tři měsíce >

Zkušenosti s komunikací s představiteli hnutí ANO je ale ještě horší než jen ta, že jeho odpovědní pracovníci “nemakají”. Naopak hnutí ANO, které by mělo dát lidem příležitost měnit politiku v Česku, totiž funguje spíš než jako transparentní politický subjekt, jako mrtvá schránka podvodníků z daňových rájů. A co hůře, arogance a nesolidnost jeho představitelů je bezbřehá.

Špatný telefon nemáme, protože telefon vůbec nemáme

Tak například, pomineme-li to, že Martin Vodička, jehož ANO uvádí na svých stránkách jako svého tiskového mluvčího, vůbec nereaguje na zaslané e-maily. Na stránkách ANO na sebe pro jistotu uvádí i docela nefunkční telefon. Kdo chce, může ho vyzkoušet: 272 192 274.

Nového člena v KDU-ČSL přijmou v řádu týdnů >

Ještě výmluvnější obrázek o pracovním výkonu odpovědných lidí z ANO nabídl hlavní manažer hnutí Jan Richter. Byť má na stránkách uvedený mobil, dovolat se mu je prakticky nemožné. Že by zavolal zpátky, neexistuje. Maximum možného v jeho případě jsou tak SMS. Politováníhodné je, že ani v nich příliš bystrosti nepředvádí. Totiž, na otázku SMS, jak dostat k mluvčímu hnutí ANO Vodičkovi otázky, když na stránkách nabízí nefunkční telefon a na maily nereaguje, Richter v pohodě odpoví: „Pan Vodička tam nemá tlf”. Když mu odpovíte, že má, Richter oněmí. Budiž, ale ani to ho nehne k tomu, aby chybu na stránkách hnutí opravilo. A tak ANO dál vytrvale uvádí [viz obr. k 29.5.] u mluvčího nefunkční telefon.

Protože redakce FinTag.cz ale chápe, že zástupci hnutí ANO jsou velice vytíženi prací pro blaho obyvatel České republiky. Vždyť jen za poslední sněmovní volby si na svou činnost odnesli ze státní kasy nejvíce peněz za volební hlasy [100 Kč za hlas]. A proto tedy redakce vyzkoušela i poslední kontakt, který hnutí ANO na svých stránkách nabízí. Jím je e-mail na office manažerku Kláru Dubovskou.

Zítra vám to pošleme, tvrdí už několik týdnů ANO

I jí tedy zaslal FinTag.cz otázky k tomu, kolik má hnutí ANO členů a jak funguje. Upozornil ji na to, že jak mluvčí Martin Vodička, tak manažer hnutí ANO Jan Richter projevili obdivuhodnou dávku netečnosti v komunikaci. Bylo tak malým vítězstvím, když na rozdíl od Richtera a Vodičky Klára Dubovská zareagovala. A navíc, světe div se, zareagovala k věci.

„Děkuji za Váš e-mail. Mrknu se na otázky a odpovím Vám zpět během zítřka. Děkuji mnohokrát,“ odpověděla Dubovská 4. května.

Tím se však pracovní nasazení zástupců hnutí ANO opět vyčerpalo. Zítra, pozítří a ani následující dny nikdo nic neposlal. Na další z urgencí 10.5. už Dubovská nereagovala. To, že se neobtěžoval Vodička nebo Richter už ani nepřekvapovalo. Ti vůbec zřejmě psanou e-mailovou korespondenci neovládají. Dubovská zareagovala až na další, ale již ostrou urgenci 16.5. v tom smyslu, že všechny parlamentní strany již odpověděli s výjimkou ANO.

„Dobrý den, já mám odpovědi hotové, jen čekám na schválení. Poté pošlu,“ napsala.

TOP 09 2 267 členů. Nováčka příjme i do 40 dnů >

Avšak v případě hnutí ANO se opět jen naplnilo známé úsloví – sliby, chyby. Klára Dubovská nic neposlala. A ani nereagovala na urgenci z 23. května. Dnes máme 29.5. a zatímco zástupci parlamentních stran dokázali od 24.4. v pohodě odpovědět na základní otázky na to, jak moc to myslí s budováním svých stran a hnutí vážně, ANO nedokázalo nic.

Hnutí ANO jako regulérní politický subjekt nefunguje

V redakci FinTag.cz nemáme nikdy radost z toho, pokud nás neschopnost, hloupost a arogance veřejných činitelů donutí k napsání textu, jako je tento. V minulosti například obdobou zkušenost udělal s týmem pirátské poslankyně Olgy Richterové. Na druhou stranu máme za to, že by lidé měli vědět, jak se ti, které volí ve volbách, kteří zastupují jejích zájmy, chovají v praxi. Mimo obrazovky televizních kamer.

ODS má 12 049 členů. Přijetí trvá v řádu nižších měsíců >

Zkušenost s hnutím ANO nám tak potvrdila to, co jsme psali v minulosti. Totiž, že hnutí ANO skutečně bude politickým subjektem jednoho muže a možná pár lidí kolem něj. Že s Andrejem Babišem hnutí stojí i padá. A dále, že jako klasický demokratický subjekt hnutí ANO nefunguje. Je škoda, že nemůžeme uvést ověřené informace o tom, kolik má hnutí ANO členů. Jak nabírá nové členy. Jak přivádí do politiky ty, kteří mají zájem měnit věci veřejné v Česku k lepšímu, k čemuž vede přímá cesta zejména skrz členství v některé z parlamentních stran.

Záležitost je o to smutnější, že hnutí ANO není okrajovým politickým subjektem, ale nejsilnější politické uskupení v zemi. A zatímco FinTag.cz neměl v minulosti s Andrejem Babišem a jeho týmem z hlediska ochoty vyjádřit se k důležitým věcem, a to třeba i zpětně, nikdy žádný problém, spíše naopak, co se týče jeho hnutí, je jeho aktuální zkušenost více než děsivá. A lidé, kteří věří v parlamentní demokracii složenou z kvalitních a transparentních politických stran a hnutí, by o tom měli vědět.

Daniel Tácha

4 KOMENTÁŘE

    • Každý článek má nějaký záměr, takže do jisté míry tendenční vždy je. Ale je tomu skutečně tak, jak se píše. ANO je stranou jednoho muže a s ním stojí a padá. Podobně je na tom SPD, protože i SPD je do jisté míry pan Okamura. To se projevilo s Úsvitem. Rozkmotřili se, on odešel a kde je Úsvit a kde je SPD. Řeknu Vám, čeho jsem si všiml. Zpočátku i kandidáti do ANO museli projít sítem a to dlouho trvalo. Pak ale ANO zažilo úspěch a potřebovalo hodně lidí do komunální politiky. Takže přímo Babiš rozhodl, že přísná kritéria nebudou, aby je byli schopni rychle nabrat. A tak se stalo. No a v Brně, jak se o tom hodně psalo, mu tam nalezl kde kdo. Všichni ho varovali. Plaga (byl myslím ministrem školství) o tom mluvil v jednom pořadu, když se ta aféra v médiích dlouze probírala. Neuspěli. Pak, pro vyřešení vzniklého problému, Babiš rozhodl buňky rozpustit a všichni se opět do výběru do ANO přihlásit. Tenkrát Plaga řekl, že takovou šaškárnu nemá za potřebí, když ho i s ostatními dlouholetými kádry zrušili a myslím, že ve už straně není. Takže co nerozhodne král, to se nestane. Ostatní se logicky bojí něco pokazit. A protože ten nemůže stíhat vše, je spolek pod ním dost nemohoucí. Divil bych se, kdyby redakce došla k jinému závěru. Mně to do sebe zapadá. Ale abych byl spravedlivý. Takto řízený spolek je politicky velice efektivní. Může se proti demokraticky řízeným spolkům (stranám), které jsou v důsledku demokratických principů řízení dost těžkopádné, velmi dobře prosadit. To nastalo i v Německu, když se vyprofilovával Adolf Hitler, který nakonec převálcoval demokratickou politiku v Německu. Ve dvacátých letech ještě bručel v base jako výtržník a ve čtyřicátých letech hýbal světovými dějinami.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here