Vláda si v Bruselu půjčí 140 miliard korun. NRR to kritizuje

56493
vlada
Předseda vlády Petr Fiala míří do jednací místnosti na jednání vlády, které se včera uskutečnilo mimořádně v Poslanecké sněmovně PČR / Foto: Úřad vlády ČR

Vláda včera [14.6.] schválila záměr půjčit si u Evropské komise [EK] 137,4 miliardy korun. O dalších 33,4 miliardy požádá formou grantů. Peníze použije na financování Národního plánu obnovy [NPO]. Žádost o půjčku odeslala do Bruselu.

I když vláda původně uvažovalo o půjčce ve výši 170 miliard korun, nyní slevila na 137,4 miliardy korun. Na záměr vlády sjednat si další půjčky již reagovala Národní rozpočtová rada [NRR]. Pokud Česko půjčku skutečně načerpá, opět tím zvýší podle NRR dluh vládních institucí [cca 3 bil. Kč] a strukturální saldo veřejných rozpočtů.

„To částečně zredukuje rozsah konsolidačního úsilí vlády,“ uvedli zástupci NRR.

Vláda Petra Fialy [ODS] již nyní vyniká v čerpání půjček od EU i mezinárodních institucí. Na skutečnost upozornil i Český statistický úřad, když ve své zprávě o zadlužení vládních institucí v loňském roce uvedl: „Loni došlo k výraznému růstu objemu přijatých půjček [184,9 mld. Kč].“ A potvrzují to i data o řízení státního dluhu Ministerstva financí ČR [MF ČR].

Financování hrubé výpůjční potřeby / Úvěry a půjčky jsou na posledním řádku

[Zdroj: MF ČR]

Pokud od roku 2016 až do roku 2019 činila hodnota přijatých zápůjček a úvěrů v oblasti financování hrubé výpůjční potřeby státu nula, od roku 2020 došlo k jejímu výraznému nárůstu. Potřeba úvěrů akcelerovala hlavně loni a předloni. Loňská hodnota sjednaných úvěrů státem a jeho institucemi činila 60,7 miliardy korun, předloni 54,9 miliardy korun. Ještě v roce 2020 činila jejich hodnota 5,3 miliardy korun a v předchozích letech byla nulová.

Co na půjčky říká ministerstvo financí

Materiál MF ČR uvádí, že poslední velký bezmála 60 miliardový úvěr [2,5 mld. eur] vláda přijala od EK. To prostřednictvím nástroje pro dočasnou podporu na zmírnění rizik nezaměstnanosti v mimořádné situaci [SURE]. Splatnost úvěru je v roce 2037. Prvních osm miliard korun Česko ale zaplatí už v roce 2026. Program SURE vznikl těsně po pandemii covidu s cílem udržet zaměstnanost.

Čerpá z něj devatenáct unijních států a největší díl si z něj berou ty nejzadluženější země, kterými jsou Itálie a Španělsko. Osm členských států [Dánsko, Německo, Francie, Lucembursko, Nizozemsko, Rakousko, Finsko a Švédsko] nástroj SURE vůbec nevyužívá. Všechny tyto členské státy už zavedly programy pro udržení pracovních míst financované z vnitrostátních zdrojů. Související informací pak je, že Česko vykazuje dlouhodobě jednu z nejnižších nezaměstnaností v Evropě.

To, že si vláda a vládní instituce sjednávají úvěry v řádu vyšších desítek miliard korun od mezinárodních institucí a Evropské komise potvrdil pro FinTag.cz Stefan Fous z Odboru Vnější vztahy a komunikace MF ČR.

„Zmiňovaný nárůst je způsoben zejména přijetím 15letého úvěru od Evropské komise ve výši 2,5 mld. EUR prostřednictvím evropského nástroje SURE pro dočasnou podporu na zmírnění rizik nezaměstnanosti. A dále pak přijetím krátkodobých zápůjček se splatností do jednoho roku v rámci řízení likvidity, přijímaných především za účelem posílení eurové likvidity,“ uvedl.

Fialova vláda roztáčí dluhovou spirálu novými úvěry

Na otázku, proč si vláda sjednává úvěry, na co je čerpá, přímo neodpověděl. Řekl, že úvěry je třeba rozdělit do dvou skupin. První jsou účelové úvěry, kde je předem daný okruh výdajů. Sem patří například úvěr na již zmíněné snížení rizika nezaměstnanosti v České republice. Případně úvěry od Evropské investiční banky na budování infrastruktury. Druhým typem úvěrů jsou pak krátkodobé půjčky.

„V případě přijetí krátkodobých zápůjček se jedná o standardní financující operace, které nejsou vázány účelem,“ vysvětlil Fous.

Na co vláda půjčku použije

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák [STAN] potřebu nové půjčky vysvětlil tím, že potřeba objemu financí pro NPO se oproti původní sumě zdvojnásobila. Původně plán počítal se 179 miliardami korun pouze ve formě dotací.

Plán obnovy zahrnuje projekty na ústup od fosilních paliv, na digitalizaci, reformu vzdělávání, řešení dostupného bydlení či rozvoj geriatrické péče. Podle prvotních informací vláda chtěla požádat o půjčku 170 miliard korun. Dvořák připustil, že některé resorty musely slevit, jmenoval ministerstvo práce a sociálních věcí a ministerstvo školství. Práci na aktualizaci národního plánu Dvořák popsal jako dlouhou a dramatickou.

„Poškrtat 30 až 40 miliard chce velkou odvahu a důraz,” konstatoval.

Pro školství vláda podle Dvořáka žádá o 40 miliard korun. Na spolufinancování úsporných projektů Nová zelená úsporám chce 20 miliard korun. Renovace budov a snižování spotřeby si vezme deset miliard korun, dalších deset miliard pak půjde na renovaci budov ve veřejném sektoru. Na reformu dostupného bydlení by chtěla vláda 8,5 miliardy korun. A na reformu železničního sektoru žádá 17,6 miliardy korun.

„Jedná se o největší položky, další jsou v jednotkách miliard,“ uvedl Dvořák.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] doplnil, že jeho resort například žádá o 3,3 miliardy korun na zlepšení geriatrické péče.

Deset miliard dluhu Česko ročně vyjde na 500 až 600 milionů

Velký ústupek udělalo podle Dvořáka ministerstvo práce a sociálních věcí, když v plánu modernizace služeb a rozvoje trhu práce zůstalo pět miliard korun.

Důležité podle něj bylo správně nastavit termíny v projektech, takzvané milníky, kdy stát získá nárok na proplacení. Aby peníze přišly co nejrychleji a nevznikla mezera ve státním rozpočtu kvůli dřívějšímu vydání národních peněz. Část financí má být využita pro granty, další pak má být k dispozici žadatelům ve formě výhodných půjček. Členské státy musejí žádost o půjčku předkládat současně se žádostí o změny v již schváleném NPO.

–DNA/ČTK–

28 KOMENTÁŘE

  1. Velmi smutné čtení! „Plán obnovy zahrnuje projekty na ústup od fosilních paliv, na digitalizaci, reformu vzdělávání, řešení dostupného bydlení či rozvoj geriatrické péče.“ Tedy všeho možného a také se píše:“ Dánsko, Německo, Francie, Lucembursko, Nizozemsko, Rakousko, Finsko a Švédsko nástroj SURE (na rozdíl od ČR, která má dlouhodobě jednu z nejnižší nezaměstnanosti v EU) vůbec nevyužívá.“ Nebo věta:“ Pro školství vláda podle Dvořáka žádá o 40 miliard korun.“ Dle mého názoru z toho kouká jako sláma z bot seškrtat některé výdaje a tvářit se u toho jako ten nejlepší lékař (na rozdíl od Babiše) v léčení zadluženosti veřejných rozpočtů a obratem rozhazovat mnohem větší peníze z půjček. I když ten to plánoval také tak, jak se jednou prořekl. Nakonec se v článku píše:“ Všechny tyto členské státy už zavedly programy pro udržení pracovních míst financované z vnitrostátních zdrojů.“ To bude vládní půjčkový klondajk! A to nemluvím o tom, jak Rakušan říkal, jak je migrační dohoda pro ČR velmi výhodná. Jinými slovy, že pašeráci „skásnou“ migranty o těžké peníze, dopraví je za ně na evropský kontinent a ČR z našich daní bude platit jejich převoz zase zpět. No neberte takový výhodný kšeft, ne? A to jsem ji já bláhový myslel, že ekonomické perpetuum mobile neexistuje. Budu se muset nad sebou zamyslet.

    • Takto, jak to popisujete hospodařili modrý ptáci vždycky. Hlásali vyrovnaný rozpočet, ale vždycky si do něho smrkli 100 miliard z privatizací. Už není co prodat, tak tam fouknou půjčku. Ta se do rozpočtu dá jako příjem a je vymalováno.

  2. Až tato vláda prohraje volby, měli bychom lidi kteří se na ní podíleli, nekompromisně a tvrdě potrestat. Protože kdy to neuděláme, budou mít tendenci se opět do politiky vrátit, a opět škodit. Nebo místo nich přijdou jiní kteří budou ještě horší. Dokud se vlády v této zemi nebudou bát o svou existenci, nebudou mít před voliči respekt, a situace bude pořád jen horší, a horší.

    • Jedna věc je jistá když zaměstnanec udělá chybu musí to opravit či zaplatit – když těch chyb bude víc a nebo se budou opakovat tak ho vyhodí ! Proč není ve vládě taky zodpvědnost za rozhodnutí – které je špatné ? Těch řečí bylo strašně moc jak jsou připraveni dát vše dohromady a vše vyřeší – co z toho je pravda akorát se pořád čeká na signály a pouštějí se balonky ! Korunu tomu dala vláda že nový ministr je zase učitel není jich tam nějak moc ??

      • Pojistka proti špatné vládě přece existuje. Vláda, která nesplnila předvolební sliby a voliči ji vysloví nedůvěru, logicky odstoupí a vyhlásí se předčasné volby. Víte jak to udělali v Rumunsku?

  3. Já jsem hlavně zvědavý, kde ty peníze nakonec skončí (tuším jeden stát na východ od nás) a hlavně kdo to bude splácet.

  4. Zaujala mě částka na ´´zmírnění rizik v nezaměstnanosti´´….Vláda při každé příležitosti tvrdí,že máme několik set tisíc volných pracovních míst….Je to tedy habad´ůra na čerpání peněz pro jiné účely..???.

  5. Tak to je největší vtip od naší “Vlády” za dobu jejího vládnutí. Není totiž nic jednoduššího, než půjčit si ohromné peníze a splácet se začne až v dalším volebním období?? Krásně to má vymyšleno. Už jsem se takhle dlouho nepobavila. Asi si vezmu příklad, třeba to moje děti nezrujnuje:-)

  6. Nu půjčka miliard není možné splatit v jednom volebním období ! Každá půjčka se MUSÍ splatit at s urokem nebo bez !! Půjčka nikdy nebyl dar !!

    • Mimochodem od roku 1990 voliči kapitánů ČR ve Strakově Akademii snad rozhodují kromě politické příslušnosti i v případě dosaženého stupně vzdělání !! Dnes možném českém nebo i EU vyšších vzdělávacích zařízení.

  7. Teď nevim úplně přesně, ale netvrdili tihle šašci, že chtějí naopak dluhy snižovat? Asi zase kecy jako vždycky.

  8. Už je to tady,modrý pták roztáhnul křídla a roztáčí dluhovou spirálu,jak se dá.
    Samozřejmě modrý pták ví,že on to splácet nebude,nýbrž budoucí vlády a tak se může vytahnout,že vládne našemu státu skvěle,ať to stojí,co to stojí,že.

  9. Už včera bylo pozdě – vyjít do ulic a vyhnat je od koryta. Oni budou něco poukazovat na minulou vládu? Kdoví, co by tady bylo za katastrofu v době covidu, kdyby byla pětidemolice u moci. Raději ani nemyslet. Jenom se stačí na ně podívat a člověku se zvedá kufr.

  10. Tak to je uz vrchol co si tahle radobi vlada dovoluje,tak oni si pujci miliony a mi obycejni lidi to budeme splacet???? To nemysli uz vazne.Kdy se uz konecne tenhle narod vzbudi a rekne uz dost!!!!!Vzdyt uz nam tu v nasi krasne zemi nic nepatri,jedine co tu mame jsou dluhy co udelal tahle vlada .Obcane ty setri ,nios dva svety at ti neni zima ,mlc a poslouchej a my si budeme stebe delat srandu a ty to za nas vse zaplatis.Tak to jste se asi spletl Pane Fialo, Jednou prijde ta doba kdy vam to tento narod vse zpocita a vynese ortel za to jak jste zdevastovali nasi krasnou zeni a jak se chovate k obycejnym pracujicim a duchodcum.Leky nemate ,na nic pry nejsou penize ,ale na jistou zemi ano!!A ted jeste prohlubujete dluh co jste udelali za dva roky skoro co tu vladnete.

    • Co se týká naší “slavné” vlady pod vedením “lidového” vypravěče , předsedy te “nejpoctivejsi ” strany našeho parlamentu , je zbytečne hovořit , je třeba jednat a vyprovodit je do nenavratna ! Tak to bylo již ve dvou případech a tak do třetice pro nás obcanstvo , by toto bylo k nezaplacení ! Není na co čekat !

    • Jaká fůra za Babiše? 1. Byl covid a zadlužovaly se všechny státy. On tu půjčku kterou nabízela EU nevzal. Teď covid není ale tato “vláda” po ní skáče. Kdo jim skočil na předvolební sliby, jak dají dohromady finance, tak selským rozumem vidí, že se jenom chtěli dostat ke korytu.

  11. Dobrý den.Toto se již nedá komentovat slušně.Ale za to také mohou ti,kteří tuto vládu volili a kteří ji věřili,ale jak se ukazuje vládnou strany kterým se věřit nedá.Dělají si svá rozhodnutí dle svých představ a ze dne na den,jak potřebují.S tím by se mělo už konečně něco dělat.

  12. Opravdu neskutečné na důchodcích, invalidech a sirotcích se musí šetřit, aby to nemuseli splácet naše děti. A tento dluh bude splácet kdo? Naši pravnuci a jen obyčejní lidé. Opravdu bude ještě na důchody, zdravotnictví atd….. Pochybuju.

  13. Tato vláda zatím jen okradla důchodce. Každého o 7000. Nic jiného ještě neudělala. Bere si jen půjčky. 10 miliard na ukrajinu. Ukrajina nás stojí 2 miliardy měsíčně jen na dávkách a bydlení. Nechápu jedno.Jak může vláda ušetřit, když vše ještě rozháže? Proč si bere půjčku, když chce šetřit? Jen nás ještě víc zadluží. Prý výhodná půjčka ,. Já ještě výhodnou půjčku neviděl. Vždy se na ní prodělá. Tato vláda je vláda amatérů a neschpných lidí. Tak kdyby pracoval kdokoliv ve fabrice , tak jde domů bez výplaty

  14. Pak, kdo zemi zadlužuje a ještě se vysmívá lidem do obličeje. Nejvyšší čas, aby tahle zparchantělá vláda skončila, jinak nechá obyčejný lidi pochcípat.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here