Fialova vláda roztáčí dluhovou spirálu novými úvěry

90881
uvery
Vítejte v Česku, jedné z nejrychleji se zadlužujících zemí EU. / Foto: Úřad vlády ČR

Dluh vládních institucí na konci loňska stoupl na bezmála tři biliony korun [2 997,1 mld. Kč]. Většinu tohoto dluhu Česko financuje státními dluhopisy a pokladničními poukázkami. Vláda Petra Fialy [ODS] nově přidala i úvěry.

Na tuto skutečnost upozornil již i Český statistický úřad, když ve své zprávě o zadlužení vládních institucí v loňském roce uvedl: „Loni došlo k výraznému růstu objemu přijatých půjček [184,9 mld. Kč].” A potvrzují to i data o řízení státního dluhu Ministerstva financí ČR [MF ČR]. Jestliže od roku 2016 až do roku 2019 byla hodnota přijatých zápůjček a úvěrů v oblasti financování hrubé výpůjční potřeby státu nula, od roku 2020 došlo k jejímu výraznému nárůstu. A potřeba úvěrů akcelerovala zejména loni a předloni. Loňská hodnota sjednaných úvěrů státem a jeho institucemi činila 60,7 miliardy korun, předloni 54,9 miliardy korun. Ještě v roce 2020 přitom činila jejich hodnota 5,3 miliardy korun a v předchozích letech byla nulová.

Financování hrubé výpůjční potřeby / Úvěry a půjčky jsou na posledním řádku

[Zdroj: MF ČR]

Vláda a vládní instituce se zadlužují u mezinárodních finančních institucí a Evropské komise. Výše uvedená tabulka ukazuje na rostoucí trend. Materiál MF ČR přitom uvádí, že poslední velký bezmála 60 miliardový úvěr [2,5 mld. eur] vláda přijala od Evropské komise. A to prostřednictvím nástroje pro dočasnou podporu na zmírnění rizik nezaměstnanosti v mimořádné situaci [SURE]. Splatnost úvěru je v roce 2037. Prvních osm miliard korun Česko ale zaplatí už v roce 2026. Program SURE vznikl těsně po pandemii covidu s cílem udržet zaměstnanost. Čerpá z něj devatenáct unijních států a největší díl si z něj berou ty nejzadluženější země, kterými jsou Itálie a Španělsko. Osm členských států [Dánsko, Německo, Francie, Lucembursko, Nizozemsko, Rakousko, Finsko a Švédsko] nástroj SURE nevyužívá. Všechny tyto členské státy již zavedly programy pro udržení pracovních míst financované z vnitrostátních zdrojů. Související informací pak je, že Česko vykazuje dlouhodobě jednu z nejnižších nezaměstnaností v Evropě.

Co říká ministerstvo financí

To, že si vláda a vládní instituce sjednávají úvěry v řádu vyšších desítek miliard korun od mezinárodních institucí a Evropské komise potvrdil pro FinTag.cz Stefan Fous z Odboru Vnější vztahy a komunikace MF ČR.

„Zmiňovaný nárůst je způsoben zejména přijetím 15letého úvěru od Evropské komise ve výši 2,5 mld. EUR prostřednictvím evropského nástroje SURE pro dočasnou podporu na zmírnění rizik nezaměstnanosti. A dále pak přijetím krátkodobých zápůjček se splatností do jednoho roku v rámci řízení likvidity, přijímaných především za účelem posílení eurové likvidity,“ uvedl.

Česko si půjčí deset miliard na pomoc Ukrajincům

Na otázku, proč si vláda sjednává úvěry, na co je čerpá, přímo neodpověděl. Řekl, že úvěry je třeba rozdělit do dvou skupin. První jsou účelové úvěry, kde je předem daný okruh výdajů. Sem patří například úvěr na již zmíněné snížení rizika nezaměstnanosti v České republice. Případně úvěry od Evropské investiční banky na budování infrastruktury. Druhým typem úvěrů jsou pak krátkodobé půjčky.

„V případě přijetí krátkodobých zápůjček se jedná o standardní financující operace, které nejsou vázány účelem,“ vysvětlil Stefan Fous.

Pak jsou tu ale ještě střednědobé a dlouhodobé úvěry. V jejich případě, jak uvedl zástupce MF ČR pro FinTag.cz, se úřad řídí usneseními vlády. Ta podmiňují přijímání těchto úvěrů. A podle Fouse platí, že tyto úvěry si Česko nabere pouze v případě, pokud jsou podmínky takovýchto půjček výhodnější oproti jiným dostupným způsobům financování.

Proč si Česko sjednává úvěry

Na otázku, které rezorty patří v čerpání úvěrů k těm nejaktivnějším, Stefan Fous neodpověděl. Půjčky a úvěry podle jeho slov zejména financují operace v rámci řízení státního dluhu a likvidity státní poklady. Důležité je i to, že samotné úvěry nejsou příjmem ani výdajem státního rozpočtu. Což znamená, že jakkoli vláda nyní dosahuje měsíčních historicky rekordních deficitů státního rozpočtu, tak započteme-li jako minusové položky vládou nabrané půjčky a úvěry, propady veřejných financí jsou ještě vyšší.

V hospodaření státního rozpočtu se vládou sjednané úvěry a půjčky projevují pouze ve výdajích na obsluhu státního dluhu. A i tyto výdaje stejně jako vládou nabrané půjčky rostou. Ostatně podle slov ministra financí Zbyňka Stanjury [ODS] jsou i „bobtnající úroky ze starých dluhů“ důvod, proč vláda hledá úspory. Ministr ale jen málokdy promluví o nových dluzích formou úvěrů. Přičemž vedle nich běží další zadlužování formou emisí státních dluhopisů a pokladničních poukázek, které taktéž využívá vláda Petra Fialy.

„Česko přijímá úvěry, pokud je díky nim dosaženo výhodnějších podmínek ve srovnání s ostatními způsoby financování,“ říká Stefan Fous.

Na otázku, proč si vláda za situace propadajících se veřejných rozpočtů nabírá další dluhy, pak odpovídá: „Půjčky představují alternativní zdroj financování.“

Deset miliard dluhu Česko ročně vyjde na 500 až 600 milionů

Zároveň potvrzuje, že primárním zdrojem peněžních prostředků k financování dluhů států nadále zůstávají operace na finančních trzích. Sjednané úvěry podle jeho slov představují pouze doplněk, který je vhodným nástrojem diverzifikace získávání zdrojů.

S jídlem roste chuť. A platí to i pro vládu Petra Fialy

Ani současný raketový růst sjednaných úvěrů a půjček pro vládu není dost. Kabinet letos uložil ministru pro evropské záležitosti notifikovat u Evropské komise předběžný zájem o půjčku z Nástroje pro oživení a odolnost v minimální výši 2,9 miliardy eur [cca 68 mld. Kč]. A zároveň indikovat potenciál využití půjčky až do výše jedenácti miliard eur [cca 257 mld. Kč].

Vláda Petra Fialy si jde pro úvěr k Evropské komisi

Výše uvedený záměr na sjednání dalších úvěrů potvrdil i sám premiér Petr Fiala po vládním výjezdním zasedání v Jeseníku [29.3.]. Přičemž o výši úvěru, který si Česko nakonec sjedná, kabinet ještě rozhodne. Jak ale uvedl ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek [STAN], vláda je připravena na všechny varianty čerpání úvěru. Úvěry přitom mají podle Bekova mluvčího Marka Zemana splatnost 30 let od data poskytnutí dané tranše. Přičemž prvních deset let státy splácejí pouze úroky a teprve po deseti letech začínají splácet jistinu půjčky. A to každý rok pět procent ze zapůjčené částky.

Avšak ani tím vládní chuť na sjednávání úvěrů, jak pro FinTag.cz potvrdil Stefan Fous, nekončí: „V současné době se v návaznosti na Memorandum o porozumění mezi ČR a Evropskou investiční bankou jedná o úvěru na financování železničních projektů v letech 2023 až 2027 až do výše 7 miliard eur.”

Ani v tomto případě nejde o žádnou maličkost. Sedm miliard eur totiž při současném kurzu činí cca 163 miliard korun.

Daniel Tácha

47 KOMENTÁŘE

  1. Cesta do pekla, bože, pryč s touto vládou amatérů a darebáků, co huntují náš stát. Měli by patřit za mříže za to, jakou škodu páchají.

      • Možná máte pravdu..Babice se nezastavam ale než projevite Vy svou tupost..zkuste se podívat na schodky veřejných financí od doby co byl Babiš ministrem financí.. hm? Divné že? Zdá se že až do covidu to nebylo až tak úplně tragicky..

  2. Pujdou tak daleko jak daleko je nechate jit,narikat nepomuze,je treba se jich zbavit.Vy jako jedini,jako narod,mate pravo odstranit vladu, ktera nici vas zivot a zemi,kdyz to neudelate,znici oni vas.Jen hlupak nevidi,ze mu v zemi vyrostla nova slechta,s demokracii to uz nema vubec nic spolecneho,pokud se tomu zlu nepostavite nyni,ve strachu ztratit co mate,pozdeji vam nezbude nic a udeaji z vas otroky,vzdycky to tak bylo,z historickeho hlediska vzato,a rozhodne to dnes nebude jinak.

  3. Je mi smutno co se děje ! Pravda je asi ta když jsme na tom špatně měli bychom se podílet na tom všichni aby se to zlepšilo a ne jenom někdo ! Proč se to tahá jenom z občanů ? Takovejch poradců ekonomů a všelijakejch specialistů a žádnej výsledek- jsem zvědav jak to dopadne ??

  4. Tato vláda chtěl jsem napsat pana Fialy,ale u mne tento zloděj a jeho zlodějská Vláda žádný P.není.Zničili co bylo a ještě budou rabovat dál a dál.Vyhnat je a všechny soudit za zradu národa.

    • Z članku vyplývá, že Stanjura dodrží třeba těch 290mld schodek, díky tomu, že si rezorty vezmou půjčky, které se v rozpočtu nezobrazují. K tomu jsou samozřejmě více určené, takže pro stát nevýhodné.
      Trochu mi to připomíná občana co mu brzo zazvoní exekutor.🤔

  5. …s nadsázkou celý nírod nesouhlasí se současnou politikou, musí to skončit. A zde následuje podtext, máte ho v mysli……

  6. Se všemi uvedenými komentáři souhlasįm. Tato ” fialová ” vláda nás žene do záhuby. Nás chtějí ožebračit, ale na své platy si nedají sáhnout. Jejich platy a veškerè náhrady jsou amorální. Ani se neštítí si od ledna zvednout platy a důchodcům sebrat. A prezident z toho pěkně ” vybruslil”. Před volbami a po volbách – pokaždé mluvil jinak. Je na čase tuto vládu odstranit !

  7. A provládní trolové řeknou,že za všechno může Babiš..Ale národ si vládu těchto zlodějů a tunelářů zvolil…A nyní do voleb s tím nejde nic udělat..Budeme doufat,ze vsechno nerozkradou a ze neco jeste zbyde..

    • No a kdyby Fiala Babiše neměl, tak by si ho musel vymyslet, protože jinak by se k vládě nedostal. To co vidíme teď je jenom důsledek volebního hesla : Hlavně porazit Babiše a potom se uvidí. No tak se vidí.

    • Myslím, že nejúděsnější je skutečnost, že národ si tuto vládu/slepenec/ určitě nezvolil.Proč to není uváděno ???? Národ si v podstatě nechal líbit to, že připustil obrovský podtrh v oblasti smyslu pro jakoukoliv soutěž, což volby určitě jsou, protože se má za to, že vítězem jakékoliv soutěže je ten, který obdrží nejvíce bodů, hlasů, ocenění atd, atd…

      Bohužel mám pocit, že ti všichni “soutěžící”, co se té soutěže – voleb – zúčastnili se nakonec dohodli a udělali si z nás voličů pitomečky…. A my všichni až na pár vyjímek, které nikdo nijak nepodpořil jsme se nechali vyslověně “podvést” tím, že jsme připustili , aby ti, co počty hlasů prohráli se spojili s kdekým a bez souhlasu svých specifických voličů vytvořili ten nesmysl jako je ona “pětikolka”…

      Podle mne se tohle musí řádně prověřit, protože pokud takové “způsoby” budou platit i nadále, tak fakt nemá v podstatě cokoliv volit, protože pokud vítěz nezíská od voličů nadpoloviční většinu hlasů, tak opět budou vítězi ti zbabělci, kteří nemíní uznat, že prostě podle odevzdaných hlasů voličů prohráli.
      Je snad logické, že vítěz voleb..tedy ten, který obdržel nejvíce hlasů ve volbách je jediný, který by měl mít právo utvořit s tím, kdo mu bude vyhovovat potřebnou většinu při schvalování čehokoliv…/neboli koalici ….třeba jen momentální/ Je přeci vítězem a také proto má to právo..ale také odpovědnost…co vy na to drazí voliči ????

      Co je na tom tak složitého ??? Řekl bych že nic, proto se obávám, že vše bylo všemi velice “ošklivě” dohodnuto a my národ jako voliči jsme tu od toho, abychom drželi “ústa a krok”

      Pokud se podle mne nenajde osobnost “osvícence”, která otevře všechny tyto “ohavnosti” a bude obětovat svou výjimečnost tím, že se vyhne vnucení zbabělců stát se “imperátorem” a naopak vybuduje retro základy demokracie , jak to původní Řekové praktikovali, tak se bude neustále zneužívat strach a další negace “obyčejných”, kteří bohužel věří tomu, že nějak bylo…nějak bude…

      Jasně, chápu…ale pokud prožije lidský jedinec skoro celý život v “temnu”, tak jakmile se “rozední” tak většinou z toho světla “oslepne”…a to je malér..nebo ???

    • Ale rozkradou, teď se ruší pošty a víte proč? Protože mají pošty velké opravené budovy a to se té sebrance hodí na rozkradení ,protože mají strach ,že už je nikdo volit nebude. Tak honem nakrást ještě co nejvíc.

  8. To je až neskutečné,co tady tato vláda dělá a vytváří.Babišovu vládu kritizovala,že nás zadlužuje,ale tato vláda nás žene do státního krachu.Tato Fialova pětikolka musí jednoznačně skončit vládnout,jinak skončíme jak u Snědeného krámu,bohužel. 🙁

    • Babišova vláda do roku 2019 nás nezadluzovala
      V roce 2020 to bylo,,jen,, 5.3 mld 2012 to vzrostlo dost na 50.6 mld, ale stále to není a nebylo přes 60 mld jako to vyvedla vláda fialového hnisu v 2022

  9. Ti co volili tento prolhaný a absolutně neschopný slepenec , který se dostal k vládnutí i pomocí ústavního soudu , by se měli podílet na splácení dluhu . Chtěl bych nyní vidět, jestli by se veřejně a hrdě přihlásili že volili tento politický paskvil a dobrovolně si nechali připsat poměrnou část dluhu co vyrobili . Jediné možné řešení by bylo podat žalobu a pohnat je k trestní zodpovědnosti. Tato vláda je absolutně asociální, arogantní a demokratickou pravdu mají pouze oni. Už se nám směje celý svět.

  10. Souhlasim se vsim co je napsano neskutecny pujcit si 10 miliard na Ukrajinu a porad zadluzovat vlada zlodeju nicjineho se neda napsat nastupuje teror lidi se boji mluvit nejhorsi lumpove

  11. Není se čemu divit, neboť premiér si myslel, že jako politolog okecá všechno, ale hodně se zmýlil a stejně tak PP, neboť oba dva jsou závislý jenom na poradcích. Pan Babiš odvádí a odváděl svůj plat do Nadace Agrofertu, kupuje lékařské přístroje a létal i soukromnými letadly, kdežto předsedkyně PS a předseda S. si letí do Bruselu vládním letadlem pro 128 cestujících. Pan Fiala na pohřeb přes upozornění, aby pedstavitelé států letěli normální linkou. Ne vzal si vládní letadlo, které se muselo vrátit do Prahy a znovu po pohřbu pro něj znovu letět. Proto se ptám na to je dostatek finančních prostředků bez ohledu na 3 biolinový dluh Česka a jsme ji6 u snědeného krámu.

  12. Zlaty Miro Kalousek, i kdyz i Mirek byl na muj vkus moc mekky. Tohle ma byt pravice ? Takova banda levicaku ? Socky budou nadavat i kdyby jim pridali milion. U nas duchodci vetsinou volili Burese, ale vsichni uz maji schvalene dotace ZU light pritom maji dve nova auta v hotovosti, zasoby dreva na dva zivoty. Lide volili pravici prave proto, aby za 1: Zredukovala 50% statnich darmozroutu, maximalne zridila draby, nebo dohledovy system, ktery by kontroloval praci darmozroutu a pri nepracovani, by poustel do obojku elektricky puls. 2: ceny jsou na predvalecne urovni, tedy ubrat vydaje na predcovidovou urvocen. 3. Vyslat pomatenym levicakum signal, ze si svou i budoucnost ostatnich prozrali uz za Burese a ted budou splacet. Jako vyraz dobre vule,jim odpusti to,ze ten jejich mejdan budou splacet vsichni, ne jenom a vyhradne oni.

  13. Už jste viděli aby se domluvili 5 zlodějů já ne.Pan premiér neví co má dělat je třeba mu vyslat jasný signál , že skončil.

  14. Babiš čerpal dotace na které byl nárok, Fiala dělá přímo dluhy pro další generace, chtělo by to audit kam přišlo 60 miliard na boj s téměř neexistující nezaměstnaností, jestli z nich splácí ten draze nakoupený plyn z rozhodnutí vlády, tak hned demisi a do tepláků za Ráthem s ním.

    • Žádný fešácký kriminál. Pěkně do ruky lopaty a stavět dálnice, aby věděli, jak chutná suchý chléb za celoživotní dřinu. A pěkně makat rukama až do 70. Let. Vrátit, co si nakradli a prohospodařili, jejich potomci splácet po generace všechny škody, které způsobují svojí nenažraností.

  15. Největší banda diletantů a darmožroutů co kdy vedla tento stát. Lžou jak když tiskne aby zakryli svoji naprostou neschopnost. Tohle je řízena likvidace České republiky Bruselskými i….y.

  16. Už vidím ve kterých kapsách skončí zapůjčené peníze,které budeme muset jednou zaplatit všichni.Nebylo to nikdy jinak.Jsme v Čechách.Vážení politikové děkujeme vám za vaši drzost.

  17. Řekl bych to jinak, ale v zásadě souhlas. Stačí se podívat, kolik si Burešova vláda půjčila a nesmyslné rozdala za covidu. Chudáci naše děti a vnoučata. Projedli jsme jejich budoucnost.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here