KDU-ČSL „odstřelilo“ Nekulu. Nahradí ho Výborným

674
KDU-CSL
„Nominaci předsednictva na post ministra zemědělství jsem s pokorou a odpovědností přijal. Dokud ale nerozhodne Celostátní výbor KDU-ČSL, jedná se pouze o nominaci, ne o hotovou věc," uvedl dnes Marek Vyborný. / Foto: KDU-ČSL

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula [KDU-ČSL] rezignoval na post ministra. Jako jeden z důvodů uvedl nedostatečnou podporu od vedení KDU-ČSL. To na nového ministra navrhuje předsedu poslaneckého klubu KDU-ČSL Marka Výborného.

Zdeněk Nekula, který za důvody své rezignace oficiálně uvedl „pracovní důvody”, na dnešní [14.6.] tiskové konferenci ale i řekl, že čelil obtížným úkolům, které podle jeho názoru zvládal. I dodal, že mohl lépe komunikovat své kroky a více se soustředit na budování svého PR. Tlak, kterému čelil, byl podle jeho slov obrovský.

„Očekával jsem podporu vedení své strany, ale té se mi dlouhodobě nedostávalo,“ řekl Nekula, který o svých problémech podle dostupných informací jednal nejen s šéfem KDU-ČSL Marianem Jurečkou, ale i premiérem Petrem Fialou [ODS].

Nekulova slova následně potvrdil prezident Agrární komory České republiky [AK ČR] Jan Doležal. I podle něj se ne vždy ministrovi Nekulovi dařilo vše dobře odkomunikovat směrem k veřejnosti i k samotným zemědělcům. Případně dotáhnout všechny věci do konce. Anebo najít pro zemědělskou praxi přijatelná řešení.

Jsme si nicméně vědomi, že ani ministr zemědělství neměl ve vládě jednoduchou pozici. A byl vázaný politickými rozhodnutími pětikoalice,” uvedl Doležal.

Jak tato “nejednoduchá pozice” ministra Nekuly vypadala v praxi, pak uvedl na konkrétním příkladu: „Nelehkou pozici odcházejícího ministra a určitou schizofrenii vládní komunikace dokládá skutečnost, že zatímco dopoledne zástupce obchodních řetězců mediálně kopal do ministra zemědělství, odpoledne seděl v letadle s jeho vládním kolegou jako jeho poradce,“ uvedl Doležal.

Šetření vysokých cen potravin nic nepřineslo. Kde je problém?

Na mysli měl prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR [SOCR ČR], viceprezidenta Hospodářské komory ČR Tomáše Prouzu, jenž radí ministrovi průmyslu a obchodu Jozefu Síkelovi [za STAN]. Právě s ním se Zdeněk Nekula stejně jako zástupci AK ČR dostali do ostrého sporu kvůli cenové a obchodní politice potravinových řetězců v ČR, které Prouza zastupuje jako prezident SOCR ČR.

KDU-ČSL navrhlo Výborného. Výborný funkci bere

Předseda KDU-ČSL, vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka na kritická slova Zdeňka Nekuly vůči vedení strany bezprostředně nereagoval. Nekulovi ale poděkoval za odvedenou práci.

„Chápu a respektuji pracovní důvody Zdeňka Nekuly a jeho rozhodnutí rezignovat na pozici ministra zemědělství. Velmi mu děkuji za vše, co na resortu odpracoval. Za rok a půl musel řešit celou řadu náročných úkolu především start nové zemědělské politiky, či předsednictví rady EU,“ uvedl.

Jedním dechem ale vyzdvihl přednosti Marka Výborného, někdejšího předsedy KDU-ČSL. Podle jeho slov jde o zkušeného politika a manažera, který má navíc silný respekt u koaličních partnerů. Jurečka uvedl, že o výměně na rezortu zemědělství jednal už s premiérem Fialou.

„Byl bych rád, pokud by se Marek Výborný ujal funkce k prvnímu červenci,“ uvedl.

Nového člena do KDU-ČSL přijmeme v řádu týdnů

Nominaci Výborného na post ministra zemědělství musí ještě potvrdit širší vedení strany, které se sejde ve čtvrtek 22. června odpoledne. Zkušený poslanec a bývalý předseda KDU-ČSL Marek Výborný, jak uvedl, je připraven se funkce ujmout.

„Nepopírám, že vedení rezortu je pro mě velkou výzvou. Tou ale bylo i vedení KDU-ČSL a poslaneckého klubu. Za svoji přednost považuji schopnost komunikace a naslouchání. Těším se na úzkou spolupráci s odbornou i zemědělskou veřejností. Nejsem člověk, který by se bál přijmout zodpovědnost a politiku jsem vždy vnímal jako službu veřejnosti,“ uvedl v tiskové zprávě KDU-ČSL.

A na první schůzku s ním se těší, jak uvedli, i zástupci Agrární komory ČR.

„S novým ministrem zemědělství jsme připraveni obratem navázat spolupráci a zprostředkovat mu postoje zemědělců na základě zkušeností z praxe či poskytnout odborné konzultace nad jednotlivými problémy,“ řekl Doležal.

Jak to vidí Zdeněk Nekula

Sám Nekula své působení v čele rezortu zemědělství zhodnotil slovy, že se „mu podařilo udělat hodně práce“.

„A mohu s klidným vědomím říct, že rezort předám svému nástupci v mnohem lepším stavu, než jsem jej přebíral po minulé vládě,“ uvedl.

Loňský rok označil pro zemědělce jako ekonomicky velmi úspěšný. Podle něj například české předsednictví v oblasti zemědělství hodnotili v EU jako jedno z nejlepších vůbec.

„Hlavním úkolem, se kterým jsem do funkce nastupoval, ale bylo přepracování Strategického plánu Společné zemědělské politiky pro nové programové období 2023-2027. Museli jsme jej v rekordním čase upravit tak, abychom narovnali podmínky pro menší a střední zemědělce, kteří byli v minulosti znevýhodněni. To se nám podařilo a díky tomu Strategický plán na konci loňského roku schválila Evropská komise. Letos jsme jej úspěšně uvedli do života a postupně přináší viditelné pozitivní změny v naší krajině,“ řekl Nekula.

Ministr: Stížnosti na předražené potraviny posílejte na mail

Za úspěch označil i svůj boj za nižší ceny potravin. Podle něj se dokonce podařilo zastavit růst cen potravin. To přesto, že růst zejména jejich cen každý měsíc udržuje inflaci nad deseti procenty v Česku.

„Ukazuje se, že i díky našemu tlaku a dohledu začalo opět fungovat zdravé konkurenční prostředí,“ dodal v této věci Nekula.

Zdůraznil také podporu ve výši 830 milionů korun, které ministerstvo v době energetické krize rozdělilo nejvíce postiženým zemědělským sektorům.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here