Výchovné k penzím skončí, plánuje ministr Jurečka

264582
vychovne
Foto: Redakce FinTag.cz

Od ledna 2023 zavedené výchovné po roce 2025 nahradí takzvané fiktivní odvody za dobu péče o dítě či osobu blízkou a společný základ manželů. Oba parametry by se zohlednily při výpočtu penzí a zmenšily rozdíly mezi důchody mužů a žen.

Takzvané fiktivní odvody na důchodové pojištění při péči stejně jako zatím jen dobrovolné uplatnění společného základu manželů při výpočtu výše důchodu obsahuje vládní důchodová reforma. Za pár let by tyto parametry měly podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky [KDU-ČSL] nahradit od letošního ledna zavedené výchovné na dítě.

„Bude to opravdu zásadní změna. Vyřeší příčiny, proč jsme výchovné zaváděli. Pak přijde nějaký moment, kdy se ty nástroje prolnou. A ten rodinný vyměřovací základ bude schopen plnohodnotně nahradit výchovné,“ přiblížil na tiskové konferenci [17.7.] plánované změny v důchodech a jejich výpočtu ministr Jurečka.

Přesný termín, kdy by se s výplatou výchovného skončilo a plně by dávku nahradily nově uznávané položky, ministr v tuto chvíli říci nedokáže.

„Bude to o rok nebo o dva později než v roce 2025,” uvedl Jurečka s tím, že stát do té doby doladí technické propojení IT systémů.

Půjde zejména o ty systémy, s nimiž pracuje správa sociálního zabezpečení.

Změny ve výchovném v blízké budoucnosti nehrozí

Jakékoli změny ve výchovném v blízké době ministr Jurečka ale vylučuje. V rámci úspor veřejných rozpočtů se často hovořilo například o zmrazení výchovného tak, aby se tato část důchodu nevalorizovala.

„Počítám s tím, že výchovné bude fungovat v principu jako doposud. Pokud by mělo dojít k nějakým úpravám, tak jsem o tom mluvil s panem ministrem financí, že jsem diskuzi otevřen,“ řekl ministr.

Vyšší rodičovský příspěvek dostane jen část rodičů letošních dětí

Dodal, že k jakékoli diskuzi o změnách u výchovného je ale velmi obezřetný. Dávku, jak zdůraznil, prosazoval jeho resort kvůli nikoli zanedbatelným rozdílům v penzích u mužů a žen. Nižší penze ženy podle něj pobírají především kvůli tomu, že jsou to právě ony, kdo v rodinách většinou zůstává bez výdělku a pečuje o děti.

„Je důležité, aby výchovné řešilo důsledky neférově a nespravedlivě nastaveného systému. V našem návrhu reformy je ale samozřejmě to, abychom řešili příčinu,” vysvětlil Jurečka.

Rozdíly v penzích zcela nesmažou ani fiktivní odvody

Vládou navrhované fiktivní odvody na důchodové pojištění by se odvíjely od výše průměrné reálné mzdy. A to v době, kdy daná osoba nevydělávala, ale celodenně pečovala o dítě nebo blízkou osobu. Penzi by taková změna mohla zvednout podle podkladů MPSV k reformě zhruba o 500 korun. Při dřívějším návratu do práce, tedy ještě před skončením doby nároku na rodičovskou dávku, by se fiktivní základ mohl připočítat ke skutečnému příjmu.

Další položkou, která by v budoucnu zmírnila rozdíly v penzích mezi pohlavími je společný vyměřovací základ manželů. Dobrovolně tento institut zavádí již nyní vláda v důchodových změnách. Jde v podstatě o to, že by se při stanovení výše penze rozdělila odvedená částka z výdělků na důchodové pojištění mezi oba manžele stejným dílem. Úřady by zřejmě zohledňovaly pouze odvody za dobu trvání manželství. Jak fiktivní odvody na důchodové pojištění za dobu pečování, tak společný vyměřovací základ manželů by měl podle Jurečky v konečném důsledku snížit rozdíly mezi důchody u žen a mužů. A tím nahradit dávku 500 korun za každé vychované dítě.

Zrušení příspěvku k penzijku se důchodcům nelíbí, chtějí se zajistit

Loni v prosinci vyplácela Česká správa sociálního zabezpečení [ČSSZ] muži – důchodci průměrnou penzi ve výši 19 755 korun a ženě – důchodkyni 16 484 korun. Po zavedení výchovného od letošního ledna pak na konci prvního čtvrtletí dosáhl průměrný starobní důchod muže 20 723 korun. U ženy činil 18 290 korun.

Výchovné někteří označují za nesystémové

Rozdíly ve vyplácených penzích se sice o něco zmenšily. Nicméně jsou stále výrazné. To nejen kvůli plnění si rodičovských povinností, ale i obecně nižším výdělkům u žen. Ty jsou v průměru o 15 procent nižší. Na stejných pozicích pobírají ženy ve srovnání s muži o desetinu menší plat či mzdu.

O výchovné žádají i lidé s dílčím důchodem. Mají na něj nárok

Přesto s ohledem na stav veřejných financí doporučovala Národní ekonomická rada vlády [NERV] kabinetu Petra Fialy [ODS] výchovné zrušit. Argumentovala tím, že jde o jednu z největších nových výdajových položek rozpočtu bez zajištění odpovídajících příjmů. Zavedení výchovného navrhla a ve Sněmovně prosadila bývalá vláda Andreje Babiše [ANO].

–ČTK/VRN

103 KOMENTÁŘE

    • Asi jste nečetl další osud Čermáka. A taky asi nevíte, že ve svobodném státě slušní lidé mění vládu při volbách. Násilím to zkouší jen verbež, póvl a odpad společnosti.

        • Ale nějak jste si neuvědomila ,že tohle lidi nevolili a nechtěli,to co tu ted máme byla bouda na voliče – jejich slavná trojka,jinak by se ke korytům nikdy nedostali

        • No jistě, tak moc je chtěli, až se hádali s půlkou národa a byli s to pomalu vraždit i v kruhu rodinném, v zaměstnání, v restauracích, na fórech, a v médiích byli ochotni za ně položit život a zatratit bratra, kamaráda anebo ztratit přátele. Tohle ale nečekali ani v nejhorším snu, čekali ještě lepší zítřky. To bla vyhlášená otevřená válka všem, kdo s nimi nesouhlasil. I tak někteří neprozřeli a bijí se pro ně dál ! Směju se . . . .

        • To je jedno kdo tam je,všichni slibují že bude líp a až jsou u koryta tak vymýšlejí p..oviny na nás, něco schválí, potom zase zruší a jenom mi obyčejní lidi na to doplácíme, hlavně že oni mají mega platy a ještě je jim to málo, tak proč si nepřidat. Měli by žít aspon rok za naše platy. Jenom nás pořád odírají. Proč si neuberou u sebe , nemuseli by jsme se tak utahovat.

          • A pracujete, nebo jste na dávkách? Většina lidí s platem nějak vyjde… Tak jako vy se vyjadřují často ti, kterým opravdová práce moc nevoní, nebo dokončili základní školu někde kolem 4. třídy…

      • Souhlasím s Vámi, že slušní lidé mění vládu při volbách .. problém je však v tom, že k volbám jdete, volíte a možnost sestavit koalici se vytrácí jakákoliv snaha občana.

        • To je přesně tak. A dnes vládnou lidé, jejichž strana by se bez předvolební koalice ani nedostala do sněmovny. Předvolební koalice je největší podvod, tím se výsledek voleb absolutně zkreslí.

          • V čem přesně se zkreslil? v tom, že spojením nezahodili potenciálně hlasy 4-5% voličů do koše? JEstli dobře chápu, tak pro vás by bylo lepší kdyby se hlasy voličů ignorovali a když tomu tak není, tak je to podvod:o) Nezní mi to úplně demokraticky:o)

  1. Největší grčázli a zloději v naší historii, Jurečka skončí v pekle to by si měl jako “věřící” uvědomit.

    • prosím vás, to že kandiduje za KDU neznamená, že je věřící. Tak leda ve svůj blahobyt… KDU -ČSL už dávno není to co bývalo, bylo – li kdy.

    • 6 ledna 23 jsem podal žádos o vyživné na základě soudniho rozhodnuti o vychově syna a dosd se nikdo navyjadřil lže a kdo lže krade a v pekle skončí

      • muze mi nekdo vysvetlit jak to chteji mit s tim fiktivnim vypoctem duchodu za dobu pece o dite a pece o zavislou osobu?

  2. Opravdu vše pro lidi. Ženská je doma s dětmi a stará se a je vlastně trestána že děti má. Když je mladá ke problém že bude těhotná. Když má děti pak bude s dětmi doma. Když je starší je neperspektivní. A v důchodu měla ta to vše nějakou odměnu a i tu teď vezmete? Hlavně že si na svoje prachy nesahnete. Dala bych Vám minimální mzdu .

    • Ano souhlasím ,těm elitám se nesmí sebrat nic.Mají zákony,že je nemohou vyhodit.Berou i důchod i plat do “Práce”si chodí odpočinou za 50000kč měsíčně a to až je vynesou nohama napřed.Je to horší než za totality.Horší je proto,že jsme věřili Havlovi a on dal zelenou podvodníkům …a dnes kdo má uši slyš kdo má oči…

    • Oni tam šly aby si nahrabali a ne aby si ubíraly.Mlady jim naletěli,že budou na tom líp,když ožebračí chudáky.Nebudou ty elity společnosti jsou nenažrané a sobě jenom hrabou hrabou .POslouchate jak jste málo pracovali jak oni si zaslouřili důchod a žena s více dětma si valela šunky doma.Jenom,že je to praví opak a proto je nejmenší porodnost za celou éru.Podporuje se kde kdo jenom ne žena která nehleděla na sebe poněvadž nemohla starala se o děti vychovala slušné občany a zato má důchod 7000kč no a co koho to zajíma průměr je 20000kč jak se chluby Fiala.Ukrajinci nemohou za to,že dostavaj z ukrajiny důchod a ještě od naši povedené vlady.Doufam,že se dožiji Defenestrace nic jiného nepomůže

  3. Ale paní, to je přece vaše role když ty děti máte, abyste byla s nimi nějakou – vámi stanovenu – dobu doma, na zajištění domácnosti máte manžela, byla to vaše (i jeho) volba mít děti tak proč se vám to nelíbí? Ty děti máte v prvé řadě kvůli sobě, kvůli vašim radostem a starostem, vy jste se rozhodli s otcem dítěte založit rodinu, ne stát. A že se staráte, no to by ještě tak bylo aby jste se nestarala !

      • Samozřejmě. Ale můj příspěvek patřil k něčemu jinému, k tomu co psala paní Hana Vejražková, jí je určen, ne k tomu ty děti nemít, čili meritum věci je o něčem jiném. Není pravdou, že nemít děti tak není stát. Stát má svou úlohu, ale určitě ne o tom zda mít či nemít děti, o tom se musí rozhodovat sami rodiče. Mimochodem – dávky jsem nikdy nebrala a neberu a snad brát nikdy nebudu. Máte krásné jméno.

        • Paní Hana to napsala dobře. Rodič děti chce, stát děti potřebuje. I Alena ty děti potřebuje, protože jí budou přispívat na důchod. Tedy paní Alena bude mít prospěch z dětí Hany a zároveň bude tratná na důchodu, proti ženě, která děti nemá a mohla se věnovat plně třeba kariéře. Je irelevantní poukazovat na důvod proč dětí někdo nemá.

    • Tleskám Vaší odpovědi. Nikdo, včetně pana Jurečky, si neuvědomuje, že ženy chodily cca o 5 let dříve do důchodu a tím je dána ta rozdílnost výše důchodů.

      • Kde jste vzala 5 let? S jedním dítětem o 1 rok, se dvěmi o 2 roky, se třemi o 3 roky, se 4 o 4 roky. Kolik je vám let, že už máte tak chabou paměť, nebo si dřívejší dobu nepamatujete, protože jste ještě byla na houbách?

        • 5let myšleno proti mužům. Muži chodili v 60letech, žena s 1 děckem v 56 s 2 dětmi 55 a s3 dětmi 54 což je v průměru o 5let dříve než muži. A to je ta rozdílnost co píše paní Lada. Takže ji neosočujte že má chabou pamět.

          • Tento váš věkový propočet odchodu do důchodu pro ženy je ale už hóóódně dávno překonaný a novelizovaný !
            To, co popisujete bývávalo před cca 20 lety

          • Ženy naříkají na menší důchody. ale v násobku čerpají o půl mega více než muži v současných cenách. A dožívají se asi o 4-6 let vyššího věku. Ono je rozdíl jít v 55 a v 65 letech. Můj otec ani dědové se důchodu vůbec nedožili.

    • Draha pani jsou lidi matky.které mají děti,aby nevraždili.Sousedka se smála tolik děti,ale sama byla 30-krát na interupci.Co je lepší mít děti vychovat je i za hodně těžkých podmínek.Anebo zabíjet.Když má 9 děti tak z toho platu co manžel vyděla nemate toho tolik jakoten co má jedno dítě.Proč tedy potřebujeme pracovní síly z ciziny?Pravě proto.že je lepši legálně vraždit interupce nežli vychovat a porodit dítě.Klidně si ty důchody sežerte vpekle je mista dost

    • Máte pravdu, nikdo, kdo zrovna zadělává na těsto, tak nepřemýšlí nad tím, že plodí daňové poplatníky. V tom jsme zajedno.

    • No tak to je ale pěkný nesmysl. Přece jen nežijeme ve středověku, někam jsme se posunuli a tak proč nepečovat o rodinu, nepomáhat rodinám s dětmi, když se dnes pomáhá kde komu a posílají se zbraně na Ukrajinu? Dnes bychom měli mít školky zdarma, mateřskou nechat minimálně na těch 4 letech, rodičům delší dovolenou, matkám slušnou mzdu za zkrácenou pracovní dobu a různé výhody od zaměstnavatelů. Proč? Protože pokud chceme mít dostatek dětí, tak se musíme starat o rodiny a ne o imigranty, neziskovky a další “výdobytky” dnešní doby.

    • kdo
      odveze odpadky? kdo přiveze chleba? kdo VÁM utře stolici až budete stará a neschopní sebepéče – jejich volba mít děti zajistí péči o VÁS

  4. Je smutné že se nesmí říkat pravda.
    Proč se stále řeší důchodci a neřeší se sociální dávky pro nepracující a platy
    poslanců. Poslanci a ministři si platy nesníží, dala bych jim plat jako má důchodce
    svůj důchod a ať ukážou jak vyjdou. Ti si jen lítají po světě zadarmo, honem ať něco
    vidí , než z té poslanecké sněmovny vypadnou.

  5. Pochopila jsem z toho,že nám zase chtějí vzít těch 500 Kč,které nám jako výchovné za dítě dali. Jinak těm spletitým vysvětlením nijak nerozumím

    • Vzít to chtějí těm novým po roce 2025 či déle a nahradit to asi zvýšením důchodu pro ženy – tak jsem to pochopil já- to co vymysleli teď je skutečně “ nedotažený” 🍀

  6. že se vubec nestydi a neni jim to ve vlade trapne neco dat a za par měsicu zase vzit,, at už řeši svoje platy a nechaji bit duchodce,, zapominaji že duchodci si na svuj duchod odpracovali nekolik dlouhych let ,,,at konečne sahnou na sve platy a bude navšecko,, tam jdou ,,miliardy a to nevidi a nic s tim nedelaji,, je to sproste nehanebne cele naši vladě,, už aby skončily,,,,,,,

  7. Já už opravdu nemám slov, k nápadum této vlády. Poctivě jsem pracovala v provozu nepřetržitém ve zdravotnictví, u toho vychovala tři děti. Řešte už opravdu nemakačenky a povaleče , proč fetak, kterej nikdy nepracoval, má vysoký inv. duchod, a stále se i jemu přidává. To mi hlava nebere

  8. 28.6. jsem napsal na CSSZ:
    Dobrý den,
    vznáším tímto dotaz k věci výchovného k důchodu a žádám vysvětlení.
    Již loni jsem podal řádnou žádost s podklady od soudu včetně ostatního a dosud nemám tento nárok vyplácen !? Na naší okresní pobočce mi bylo v únoru sděleno, že je toho moc a že mám vydržet do konce března. Je však konec června a vše je při starém. Proč ?
    29.6. jsem obdržel odpověď:
    Váš požadavek předáváme na příslušné oddělení k vyřízení.
    Prosíme o trpělivost.
    Je 19.7. a vše je při starém ! Nevíte někdo proč ?? Kdybych jim dlužit já, po měsíci budu sankciován.
    Josef z Tachova

    • To by nemusela byt vláda i bez ni by jsme žili,ale vláda potřebuje děti,aby do statní kasy davali peníze a matky,které nemohly jako Nečasová na hradě poroučet dostavaj vysměch.Sebrat všem komoušum a rozdat chudym

  9. Vážení diskutující .Ženy to dostanou zpět, protože se dožívají více let , než sedření muži. Ukažte mě ženu , která dělá ve slévárně , v dolech , těžkou práci na stavbách. Byli to vždy muži , kteří zajišťovali rodiny finančně . Dříve měly ženy mateřskou 6 měsíců, pohlídali rodiče , protože šli ženy i v 53 letech do důchodu. Tímto si už důchody vybraly dopředu a ještě se dožijí více let jak muži. Teď jsou doma ženy i 4 roky . Vidíte plné hospodské zahrádky žen s dětmi , kteří obtěžují hosty , protože je ženy u sklenky vína nechají dělat , co chtějí. Za nás jak vešel někdo s dětí do hospody , tak jen pro čokoládu a hned ven . Takže , ženy , nestěžujte si

    • budu Vám oponovat třeba já na slevarně 20 let ,když odečtu mateřskou ,tak čistých 15 let odpracováno na slévarně ,pak nastaly zdravotní problémy a od lékaře zákaz tam pracovat .Ano měla jsem štěstí a práci našla .V devadesátkach to byla ODS co zrušila dřívější odchody do důchodu u žen ,takže už žádná výhoda a přidali mi 10 let navíc .Ted to vypadá ,že mi přidají další měsíce .Je mi 55 a mám dvě děti a obě pracující ,takže jsme na tom stejně jak muži ,jen ten důchod je o proti ním podstatně nižšší .No u mě ve finále to nakonec udělá odpracovaných 50-51 let a to bych za to nic nedala ,že se to ještě změní 🙁

      • Kdyby šly ženy do důchodu dříve , můžou hlídat vnoučata, Dnes mají mladí děti později a vyšlo by to stát daleko levněji. Nemusí se hledat školky , které stejně nejsou, nebo se zavádět placené hlídání sousedky , což je největší blbost . Naše vláda co vymyslí , to je paskvil. Co nám pomohlo , když jsme si našetřili na důchod a přišli o to zdražováním. Kde je záruka, že ty mladý neokradou , stejně jako nás důchodce. Plánují něco do roku 2050 a neví , co bude za 5 let Vše jde na Ukrajinu a stále se zadlužuje

  10. Tímto jsem nechtěl říct , že souhlasím s postupem vlády a p. Jurečky , který dělá jenom zmatky . Jeden den hot a druhý čehy

    • Není diskriminující, když žena pracovala třeba 43 LET neměla paragrafy, nemocenské, platil velké daně státu, byla bezdětná a v důchodu nedostane nic? Měli udělat nějaký průměr!

      • Paní, když jste neměla děti starala jste se jen o sebe. To zaměstnaná matka nemohla. Proč byste chtěla průměr, za co ?? Důchod máte, tak si nemůžete stěžovat..

  11. Domnívám se že v komentářích bylo již řečeno všechno a není to potřeba dál komentovat jenom si myslím že by neměl zmizet příspěvek ale vláda

  12. Muži jsou sedření z práce.
    Nějak jsem nezaznamenala komentář o druhé směně žen, t.j. domácnost , děti.
    Tam byla aktivita sedrenych mužů dosti slabá, pokud vůbec nějaká.
    Šárka

    • Ale dopady jejího “vládnutí” budeme pociťovat už trvale. Těžko to nějaká další vládní garnitura změní.

  13. Vážení diskutující,
    proč si naše vláda, poslanci a senátoři vč bývalých prezidentů nesníží svoje dávky
    o 10000,- Kč , a u velkých firem kde jsou akcionáři a dozorčí rady nemají pouze minimální mzdu. Rovněž generální ředitelé berou odměny v milionových částkách i když firma je prodělečná a nemají žádnou postižitelnost. Nám důchodcům sebraly 1000 Kč a chtějí tím
    zajistit úspory pro stát.

  14. ja si myslim ze je sproste ze se delaji rozdile mezi zenami a vychovne nedostali i zeny v invalidnim duchodu taky deti vychovavali a kolikrat to meli horsi nez zdrave zeny a souhlasim ze by si vlada mela skusit vyjit z penezama co mame zaco maji tak velke penize neni videt ze by nam pomahali to se to mluvi kdyz nemusi platit bydleni a maji plno vyhod nemeli by to mit meli by za vsechno platit tak jak my preji nam hezky den

  15. Vážení,
    jak psát slušně příspěvky do diskuse, když vláda se chová čím dál tím víc neslušně?!

  16. ,Nejlepší na tom všem je fakt,že tzv. ,,výchovné ” dostávají členové etnika,jehož příslušníci vychovávají své potomky jenom k pobírání soc. dávek,protože pracovat se jim nevyplácí.Stát neustále hledá kde ušetřit,ale že by se aspoň pokusil někdo z vlády přimět tyto občany k práci,to nikoho z ministrů ani nenapadne.Zato jim ale neustále sypou další a další soc. dávky,aby měli na cigarety,alkohol a další požitky.Kdo jiný dostane zcela gratis drahý byt s dotovaným nájmem a nespočet dalších soc. dávek,o kterých se běžnému poctivě pracujícímu ani nesní.

  17. Stát, který je dobrým hospodářem, nepotřebuje vymýšlet různé příplatky, brát a zase jiné dávat.
    Kdo se neflákal, šetřil a hospodářil má mít na důchod vlastní bydlení a slušný důchod.
    Kdo se nestaral, nepracoval a nešetřil, nemůže požadovat, aby mu stát, tudíž všichni… dopláceli na bydlení, na důchody a vímcovšechno.
    Proč zatěžovat pracovité a slušné na úkor těch druhých?
    Nemluvím o nemocných, invalidních….
    Stát má povinnost všem občanům poskytnout vzdělání, zdravotní péči, zajistit bezpečnost, ochranu zdraví a majetku.
    Do ostatních záležitostí se má plést co nejméně.

    • Graningerová vy jste viděla aby stát zajistil bezpečnost ochranu zdraví a vzdělaní,kde to žijete?Zubaře nemám 30-let.Syn za blombu zaplati 20000kč.Dceři je 40 let je svobodná má farmacii a živořila tak si děla vysokou školu na programatora tam je udajně vyšší plat.Nekouži nechlasta a školu si plat sama poněvadž uř má věk kdy se stát nestara.Ted potřebuje 50000kč na zubaře a přitom měla tak zdravé zuby.pracuje na nočnich aby to nějak ukočirovala.Ve 40.nema byt nic jen dluhy a to na zubaře a školu.Za takovou starost státu děkují

  18. Koho jste si zvolili toho máte, tak tady nebrečte. Pana Babiše a jeho vlády, která tomu rozuměla jste si nevážili, hlavně Pražáci, tak mlčte. Co jste chtěli to máte. Dobře vám tak.

  19. Není diskriminující, když žena pracovala třeba 43 LET neměla paragrafy, nemocenské, platil velké daně státu, byla bezdětná a v důchodu nedostane nic? Měli udělat nějaký průměr!

  20. A co třeba některé…..?Mnohým práce smrděla a smrdí, takže jen rodily a rodí! Tady se cíleně šetřit nebude? Takže dle svého příkladu vychovávají další příjemce sociálních dávek a ještě jsou za to v důchodu ODMĚNĚNY. HNUS.

    • Dagmar vy jste někdy rodila?jinak o jakou práci jde když někdo rodi a o děti se stára tak to je vic než,když kafičkuje v kanceláři

    • Důchod nemají , když nepracovaly, Ale berou dávky , ze kterých jezdí v drahých autech. Vemte si Krupku. Stovky cikánů protestuje proti UK . Prohlašují rasistická hesla a policie tam ani nejde, Prý by je ještě víc podráždila. Cikánů se bojí všude, Na úřadech , policajti si troufnou jen na bezbranné lidi . Jde cikán pro dávky a dostane vše , Jde normální čech a nedostane nic

  21. Žádost o Výchovné jsem podával otci v lednu a stále není rozhodnuto!!! Když tam zavolám tak mi sdělí ze to poslali do Prahy a mám vyčkávat.Na co? Až otec zemře?

    • Já mám to stejné,vychovával jsem dvě děti,mám na to soudní rozhodnutí.Žádal jsem loni v prosinci a nic.Jen mi došla výzva,kde se ptali,o kolik peněz jsem výchovou přišel a samé nesmysli.Odeslal jsem odpověď a nic.Tento týden jsem volal do Prahy a řekli mi,že to budou urgovat,kde to schvalují a mám zavolat za dva týdny.Pokud nic vyřízeno nebude,zveřejním to v novinách a pak se budu třeba soudit.Mám pocit,že přikázali,aby muže zdržovali,do doby,než se jim upraví rozpočet.

  22. Když chci doma něco koupit musím si spočítat zda na to mám proč pan Jurečka si nenechal propočítat zda na 500 korunový příspěvek bude mít.

  23. Bohunka chtěli ukázat,že jsou lepší než Babiš.A přitom jsou oba komouši oba by měli byt zavřené poněvadž byli v STB-zabavit jim majetky Babišovi i Pavlovi.Proč byla revoluce 1989? Zatím vidíme,že proto aby si STB-aci polepšili.Za komoušu měli Riviery?Ale dnes mají byty vily domy po světe nejak mi to nehraje

  24. Běží nám 7 měsíc roku 2023 a moje babička, která vychovala 3 děti nemá dodnes přiznané výchovné, když jsme to již několikrát reklamovali na úřadu k tomu určeném řekli nám, že musíme počkat až budou mít čas, nevím jestli vláda a ostatní vládnoucí společenství čekají tak dlouho na odměnu za svou dobře vykonanou práci pane ministře Jurečko.

  25. Rybička. Současné vládě platili současní důchodci školy – učitele, učebnice, světlo, teplo a to na všech úrovních. Chodí po chodnících za naše daně, nakupují v obchodech, které jsme jim postavili. A to se nestydí přidat nám 400Kč – to dnes není ani na jeden nákup!Když se dívám v Tv do poslanecké sněmovny, stojí tam jeden za řečnickým stole, 5 poslanců so hraje na PC nebo monilu hry -a kde jsou ti, kterým platíme, že pro nás něco dělají. Myslím, že je na čase něvo radikálního vymyslet a udělat, koryta už mají plná.

  26. Vážení, je opravdu trapné odvolávat se na komunisty a stb po takové době od revoluce. K tomu bylo přijata spousta zákonů. Jestli se někdo z nich prosadil a zbohatl, tak za to můžou porevoluční vlády – OF a další, které jim to umožnily, protože to vyhovovalo hlavně jim. Do dnes je oslavován kdejaký podvodník, ale ne poctivý pracant. O korytech politiků nebudu mluvit, kdo chce, tak vidí. Drzost politiků a jejich ekonomických poradců už překračuje meze. Drží se překonaného kapitalismu, kdy největší zisky mají ti, co nepřinesou žádnou produktivitu práce-banky, politici,… Poctiví výrobci mají minimální zisky. Jak zachránit ropočet? Volit jedince, nikoliv strany. Prosadit odvolatelnost politiků a referendum občanů v zásadních otázkách státu-mzda politiků, výše daně a pod. Umožnit podnikatelům odpočet daně jen na výrobní prostředky, tím posílit Finanční úřady, myslím, že i EET bylo dobré. Hned by bylo na zasloužené důchody. Nevidím důvod zvyšovat důchody nemakačenkům a podnikatelům, kteří záměrně odváděli minimum. To se dle mého vláda snaží dělat na úkor poctivých. Asi by měla být stanovena i max. hranice důchodu. Za předčasné odchody do důchodu může vláda – díky podmínkám, nereagování až pozdnímu na cenu energie. No ale není nic snažšího, než v rozběhlém kole šáhnou do peněz těch nejslabších a ještě se tlouct do hrudi, jak jsou nejlepší. Mám toho na srdci víc, ale radši končím, nejsem politik.

  27. Společný vyměřovací základ manželů, furt to bude ale dohromady stejně u manželů. Manžel 21 000Kč já i s výchovným 18 000Kč , 39 000Kč dohromady.
    Navrhovaná varianta oba 19.500Kč.
    Ale pořád dohromady 39 000Kč. Já umřu např. dříve a to se vrátí do původního přiznání?

  28. Dávka je to problemtická. Po rozvodu byly soudem děti přiděleny do mé péče, tj. péče otce. A určitě nejsem ojedinělý případ. Pokud mají všichni otcové se stejným osudem uplatňovat výchovné pro sebe, je to administrativně velmi nedomyšlená dávka.

  29. Takže naše děti budou také vychovávat děti a tak pořád dokola.Kam půjdou naše daně,dětí daně .Pro politiky na plat?

  30. A co svobodné matky, jak tem to budete počítat? 2,5roku na životním minimu, protože i výživné se započítávalo do příjmu.

  31. …a jak to chytří ministři vymysleli, pokud manžel zemřel jako “mladý” a žena se znova neprovdala, sama vychovala děti, ale nárok na nic mít nebude…

  32. To asi paní nepracovala, když má důchod 7000 Kč. Já se také starala o dvě děti a dokonce sama. A rozhodně nemám důchod 7000 kč. Jestli nepracovala tak nemůže brát vyšši důchod.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here