Ministr Stanjura vycouval z další úspory na straně státu

24206
stanjura
Informace o tom, že vláda nevalorizuje platby za státní pojištěnce jsou jen její taktické bubliny, se potvrdily. Stejně jako se již potvrdily i informace o tom, že vláda na platy zaměstnanců veřejného sektoru nesáhne. / Foto: MF ČR

Navýšení plateb do zdravotnictví za státní pojištěnce od ledna 2024 potvrdil na dnešním [18.7.] jednání sněmovního rozpočtového výboru ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS]. Přitom ještě donedávna mluvil docela jinak.

Ministr financí Stanjura například dříve argumentoval tím, že když vláda snížila valorizace penzí důchodcům, obdobně sníží v rámci své úsporné snahy i valorizaci plateb za státní pojištěnce. Čímž by stát ročně ušetřil přes čtrnáct miliard korun. To se ale nakonec nekoná. Aktuálně jde již o druhý úsporný bod takzvaného ozdravného balíčku, který ministr Stanjura lidem sliboval, ale nakonec od něj ustoupil. Tím prvním bodem, který vláda vyhlásila, aby ho později v tichosti odvolala, bylo snížení tarifních platů státních zaměstnanců.

„Nebudeme měnit tarifní platy, to by musel někdo navrhnout. A nebudeme měnit zákon o platbě za státní pojištěnce. To by také musel někdo navrhnout,“ uvedl na jednání rozpočtového výboru ministr a dodal: „A za vládní strany ani jednu ze zmiňovaných změn nikdo nenavrhne.”

O dalším zmrazení valorizace plateb za státní pojištěnce do systému zdravotnictví se diskutuje od doby, kdy se takový návrh objevil v návrhu státního rozpočtu na příští rok. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] vysvětlil, že se tento bod, respektive úsporné opatření dostalo do rozpočtového návrhu “nedopatřením způsobeným horlivostí úřednického pera”. Proti dalšímu odložení navýšení plateb státu za pasivní pojištěnce se vyslovili odboráři stejně jako opoziční poslanci.

Platy ve státní sféře nesnížíme

Před poslanci výboru ministr rovněž potvrdil, že kabinet rozhodl i o tom, že se v příštím roce nesníží platy státních zaměstnanců v tarifech, jak původně vláda při představování konsolidačního úsporného balíku avizovala.

To, že vláda nakonec upustí i od pětiprocentního snížení platů státních zaměstnanců od ledna 2024, které bylo součástí vládou v květnu představeného ozdravného balíku opatření na snížení deficitního rozpočtu, Ministerstvo financí ČR [MF ČR] oznámilo jednou větou v tiskové zprávě o schválení [21.6.] předběžného návrhu státního rozpočtu na rok 2024.

Šetření se odkládá: Platy státních zaměstnanců vláda nesníží

„Pokud řeknu, že tohle úsporné opatření nepoužiji, a o těch dvou vláda už rozhodla, musíme najít jiná úsporná opatření. Budeme hledat jiná v podobném nebo vyšším objemu,” uvedl dnes Stanjura k dotazům předsedkyně poslaneckého klubu ANO a bývalé ministryně financí Aleny Schillerové.

Podoba rozpočtu na příští rok

Ta se zajímala o to, v jaké fází se jednání o rozpočtu na příští rok nachází. Předběžný návrh předpokládá schodek 235 miliard korun. Premiér Petr Fiala [ODS] ale zmiňuje možnost deficitu až ve výši 270 miliard korun.

„Těch 270 miliard korun je maximum podle schválených výdajových rámců. To znamená 2,75 procenta strukturální saldo. To je zákonný rámec, přes to nemůže rozpočet jít. A já se budu snažit, abychom nevyužili 100 procent možností,” vysvětlil poslancům ministr.

Nyní se podle něj vedou politická jednání o rozpočtových výdajích pro příští rok. Příjmová strana se odvine od makroekonomické prognózy. Tu podle ministra resort zveřejní 18. srpna. Návrh státního rozpočtu na příští rok musí vláda předložit Sněmovně do konce září.

Co se týče valorizace plateb za státní pojištěnce, přesnou částku, o kterou se vůbec poprvé pomocí automatického valorizačního vzorce navýší platby státu za pracovně neaktivní část občanů, takzvaných státních pojištěnců, sdělí resort podle ministra Stanjury příští týden.

Letos platí stát za každého „svého“ pojištěnce zdravotním pojišťovnám 1 900 korun měsíčně. Podle loni schválené automatické valorizace těchto plateb se bude vždy od ledna částka navyšovat podobně jako u současných penzí. Tedy podle růstu spotřebitelských cen a o polovinu růstu reálné mzdy [důchody nově porostou jen o třetinu reálných mezd, pozn. red.]. Podle tohoto modelu se měly platby státu za pojištěnce zvedat již od letošního ledna. Nicméně vláda platnost novinky posunula na leden 2024.

–ČTK/RED–

4 KOMENTÁŘE

    • A co jste myslel, vždyť už od minula každý víš že to jsou parchanti !!!! Jen hlupák jich volil ! ! !

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here