Propad maloobchodu dále ubírá na tempu, ale ne výrazně

198
maloobchodu
Foto: Redakce FinTag.cz

Tržby maloobchodu letos v červnu meziročně klesly o 4,1 procenta. V meziměsíčním srovnání opět nepatrně vzrostly [+0,3 %]. Na druhé straně tržby meziměsíčně ale rostly již v květnu o 0,5 procenta. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

Tržby maloobchodníků meziročně poklesly již čtrnáctý měsíc za sebou. Meziměsíčně stouply druhý měsíc v řadě. Ještě v dubnu tržby obchodníků meziměsíčně klesly o 0,3 procenta.

„Maloobchodní tržby v červnu meziročně po očištění o cenové vlivy pokračovaly v poklesu. Přičemž tempo poklesu se oproti předchozím měsícům zmírnilo,“ shrnula aktuální data vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ Jana Gotvaldová.

Na snížení tržeb maloobchodu se podílel nižší prodej potravin i nepotravinářského zboží. Z nepotravinářského zboží šlo především o výrobky pro domácnost a prodej prostřednictvím internetu. V růstu pokračovaly hlavně tržby z prodeje pohonných hmot.

Červnové výsledky potvrdily trend, kdy zpomaluje tempo propadu maloobchodních tržeb, ale ve výsledku zlom nepředstavují. To dokládají i data z května. V něm maloobchodní tržby meziročně klesly o 6,1 procenta, meziměsíčně ale rostly o 0,5 procenta.

Další spotřebu domácností určí inflace

Analytici očekávají, že spotřeba domácností oživí s útlumem inflace a zastavením růstu reálných mezd. Ale to nebude podle hlavního ekonoma společnosti BHS Štěpána Křečka hned.

„Tempo poklesu tržeb se zmírnilo, nicméně některé segmenty prodeje jsou na tom stále velice špatně. Například tržby za výrobky pro domácnost se meziročně propadly o 13,6 procenta,“ komentuje červnové výsledky.

Naopak se podle něj dařilo prodeji pohonných hmot. Což způsobily relativně přívětivé ceny na čerpacích stanicích, které přilákaly i řidiče ze zahraničí. Tržby za pohonné hmoty meziročně vzrostly o 12,2 procenta.

„Aktuálně však dochází k prudkému růstu cen u čerpacích stanic, což může snížit výtoč pohonných hmot v následujících měsících,“ upřesňuje Křeček.

Nafta nezdraží o dvě koruny, ale o pět korun, tipují analytici

Zlepšení situace je podle něj patrné u tržeb za prodej a opravy motorových vozidel, které meziročně vzrostly o 0,6 procenta. To potvrzují data Svazu dovozců automobilů, podle kterých se za sedm měsíců letošního roku prodalo v České republice 131 638 nových osobních automobilů. To představuje meziroční nárůst o 17,2 procenta.

Nutno dodat, že v meziměsíčním srovnání tržby za prodej aut stagnovaly, když v květnu klesly o 0,7 procenta. Ne každý tedy hodnotí aktuální vývoj pozitivně.

„K významnému zhoršení došlo v případě prodeje aut. […] Zhoršení je viditelné zejména na údajích za celé druhé letošní čtvrtletí, kdy byly prodeje aut mezičtvrtletně nižší o 2,9 procenta, zatímco v prvním čtvrtletí ještě mezikvartálně rostly o výrazných 4,7 procenta,“ doplňuje analytik Komerční banky Martin Gürtler.

Maloobchodní tržby v červnu podrobně

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel v červnu podle ČSÚ vzrostly meziročně o 0,6 procenta a meziměsíčně stagnovaly. Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel zvýšily v červnu reálně o 0,3 procenta. Meziměsíčně se tržby v červnu vyvíjely následovně:

  • Pohonné hmoty: +0,9 %
  • Potraviny: +0,7 %
  • Nepotravinářské zboží: -0,1 %.

Meziročně se maloobchodní tržby v červnu snížily reálně o 4,1 procenta, v tom za nepotravinářské zboží klesly o 6,6 procenta a za potraviny o 5,3 procenta. Naopak za pohonné hmoty vzrostly o 12,2 procenta.

„Z hlediska struktury rostly hlavně prodeje pohonných hmot a potravin,“ říká Gürtler.

Ekonomika letos přidá 0,1 %, tipují analytici KB

Podle něj platí, že i když lze v datech maloobchodních tržeb již vystopovat jisté známky oživení spotřebitelské poptávky, tak zatím bohužel pouze nepatrné.

„S ohledem na předchozí poklesy pravděpodobně zůstala spotřeba domácností ve druhém letošním čtvrtletí vysoce utlumená. Spotřebitelé se do obchodů vraceli pouze opatrně a podle všeho zatím zvyšovali výdaje jen u základního zboží,“ uzavřel.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here