Rakousko dál odebírá ruský plyn. A dál ho i odebírat chce

17361
Rakousko
Spolkový kancléř Rakouska Karl Nehammer [uprostřed], srbský prezident Aleksandar Vučić [vpravo] a maďarský premiér Viktor Mihály Orbán [vlevo] na letošním summitu o migraci ve Vídni. / Foto: ÖVP

Je to už 17 měsíců, kdy ruská vojska vtrhla na Ukrajinu a mnohé evropské země se s překvapivou rychlostí zbavily závislosti na levném ruském zemním plynu. Najdou se ale i výjimky. Mezi ně patří nejen Maďarsko, ale třeba i Rakousko.

V článku “Why One Country Is Struggling to Break Away From Russian Gas” si bere rakouskou energetickou politiku na mušku americký list The New York Times [NYT]. Deník upozorňuje, že Německo, které ruským plynem pokrývalo 55 procent své předválečné potřeby, nyní neodebírá z Ruska nic. Polsko, Bulharsko a Česko se pokoušejí o totéž. Itálie objem dovozu stále snižuje a zavázala se, že do konce letošního roku bude na ruském plynu zcela nezávislá.

Naopak Rakousko, které před válkou ruským zemním plynem pokrývalo 80 procent spotřeby, stále ještě pokrývá ruským plynem více než 50 procent potřeby. Letos v březnu to bylo ještě více, a sice 74 procent.

„Dokud bude Rusko plyn prodávat, Rakousko ho bude nakupovat,“ uvedl šéf rakouské energetické společnosti ÖMV Alfred Stern.

Avšak to je problém, protože Rakousko mnozí kritizují právě za to, že Moskvě pomáhá s financováním války na Ukrajině.

„Rakouská vláda má k Rusku nejvstřícnější postoj. Nemyslím si, že Rakušané dělají vše, co by dělat mohli, aby se zbavili ruského plynu,“ tvrdí například Anne-Sophie Corbeauová z Center on Global Energy Policy na Kolumbijské univerzitě.

Upozorňuje i na to, že Rakousko je první zemí Západu, která v roce 1968 podepsala smlouvu se Sovětským svazem o dodávkách plynu. I na to, že desítky let je na něm závislá.

Ruský plyn potřebujeme, tvrdí Rakousko

Hlavním důvodem, proč Evropská unie neiniciovala formální sankce proti dovozu ruského plynu tak, jak to udělala v případě uhlí a ropy, je, že Rakousko a ostatní země, které ho dovážejí, tvrdí, že ho potřebují. A některé evropské země nadále kupují z Ruska zkapalněný plyn, který se dováží po lodích. Jeho celkový podíl ale je jen zlomkem toho, co přichází plynovody, tvrdí NYT.

„Okamžité zastavení odběru ruského by vedlo k ekonomickým problémům. Zvýšilo by nezaměstnanost,“ varoval již loni rakouský kancléř Karl Nehammer.

Rusko má plynu dost. A tak plynofikuje venkov

Leonore Gewesslerová, ministryně energetiky a členka rakouské strany Zelených, která je ve vládní koalici, zase řekla, že se vláda možností ukončení dodávek ruského plynu zabývá. Avšak nejdříve od roku 2027.

„Není jednoduché opustit celá desetiletí zavedenou praxi za několik měsíců, či za rok,“ uvedla ministryně.

Podle ní vnitrozemské země, jako je Rakousko, na rozdíl od Německa, Itálie nebo Řecka, nemohou budovat terminály pro lodě přivážející zkapalněný plyn. Českou cestu, kdy si země terminál pronajme, ale nezmínila.

Dělají Rakušané dost? Ptají se mnozí

Rakousko je oficiálně stále neutrální zemí. To zakotvuje jeho Ústava z roku 1955. Právě v tom roce skončila po jednání se Sovětským svazem poválečná okupace. Výsledek je, že země není ani členem NATO, píše NYT.

„Otázka ale i tak zní, zda vláda ve Vídni pracuje na odstranění ruského plynu dost rychle. Je to problém politický, logistický i hospodářský,“ nastoluje přímou otázku americký list.

Rakousko invazi na Ukrajinu rozhodně odsoudilo, přijímá uprchlíky a povoluje transport vojenského materiálu přes své území. Když Gazprom ale zastavil dodávky plynu do mnoha evropských zemí, Rakousko ho odebíralo dále a platilo mu za něj eury namísto rubly.

Švýcarsko odmítá přijímat zraněné Ukrajince

A NYT pokračuje: „Maďarský ministerský předseda Viktor Orbán je bezesporu nejbližším přítelem Moskvy ze všech zemí Evropské unie. Ale neochota Vídně rychleji nahradit ruské dodávky jinými zdroji, vyvolává obavy, že je na tom Rakousko stejně.“

Podle ministryně Gewesslerové je skutečností, že mnoho z rakouských politiků postrádá to pravé protiruské odhodlání. Což platí zejména tehdy, když přijde řeč na urychlení posunu k obnovitelným energetickým zdrojům.

Rakousko a jeho smlouva s Gazpromem

Věc ale není zdaleka tak černobílá. Smlouva s Gazpromem podepsaná pod patronací někdejšího kancléře Sebastiana Kurze a Vladimira Putina v roce 2018 zavazuje Rakousko k nákupu šesti miliard kubických metrů zemního plynu ročně. Platnost smlouvy vyprší v nezvykle dlouhém termínu, totiž až v roce 2040. Přičemž od vypuknutí konfliktu ÖMV nakoupila od Ruska plyn za sedm miliard eur [cca 170 mld. Kč].

„Dodávky v tomto objemu budou pokračovat tak dlouho, dokud bude plyn k dispozici,“ uvedl šéf ÖMV Alfred Stern.

Avšak současný pětiletý kontrakt, který Gazpromu povoluje dodávat plyn plynovody do Evropy navzdory válce přes ukrajinské území, vyprší koncem tohoto roku. A ukrajinský Kyjev tvrdí, že smlouvu neobnoví.

Ukrajina s Ruskem se hádají o peníze za prodej plynu

Plynovody přes ukrajinské území pokrývají asi pět procent unijní spotřeby. Po přerušení těchto dodávek by se využíval plynovod TurkStream, který jako jediný ústí v Evropě.

„Čas běží,“ uvedla Corbeauová ohledně ukrajinské transitní smlouvy. I dodala, že co se týče dodávek z Ruska, Rakousko „žije na vypůjčený čas.“

ÖMV přece není rakouská vláda, tvrdí kritik

Georg Zachmann, odborník na klima a energetiku z bruselského think-tanku Bruegel, uvedl, že strategické rozhodnutí o dodávkách energie má být v rukou rakouské vlády. Nikoli v rukou manažerů společnosti ÖMV.

„ÖMV je soukromá společnost. Přirozeně se snaží svým akcionářům vydělat co nejvíce peněz. Zájmem rakouské vlády a evropských politiků by ale mělo být její obchodování omezit,“ uvedl Zachmann.

Nicméně připouští, že snížení objemu dodávek plynu od Gazpromu povede ke zvýšení cen.

MPO: Letos Česko nevzalo ani kubík ruského plynu

Společnost ÖMV na dotazy amerického listu NYT neodpověděla. Avšak její zástupci nedávno oznámili, že uzavřeli smlouvu o dodávkách zemního plynu se společností BP na dobu deseti let. Odběr zahájí v roce 2026.

„Tímto způsobem se budeme snažit diverzifikovat své zdroje,“ uvedl Alfred Stern.

Majetkový podíl rakouské vlády ve společnosti ÖMV činí zhruba 30 procent. Spojené arabské emiráty mají 25 procent. Zbytek náleží minoritním akcionářům.

Michal Achremenko

57 KOMENTÁŘE

  1. Proto taky nemají problém s energetikou, inflací, chudnutím a nespokojeností obyvatelstva. Možná by naši politici měli jezdit sbírat zkušenosti do Rakouska a ne někam do Afriky. Ideologie všech barev si nechme na dobu, až na to budeme jako národ mít. První má být spokojenost vlastního obyvatelstva. Politici všech barev, ale zejména ti vládní, by si měli konečně uvědomit, že ta je u nás hodně nízko. Aby ne, když jsme nezjkorumpovanější stát v Evropě hned po Ukrajině.

    • Správně , obyčejným pracujícím lidem je asi úplně jedno , jaký režim vládne , pokud se mají v životě dobře a není draho . Rostoucí ceny energií jsou chtěným cílem Green Dealu a snaze 100 lidí ovládat životy všech Evropanů.

    • Obyčejným pracujícím lidem je asi úplně jedno , jaký režim vládne , pokud se mají v životě dobře a není draho . Rostoucí ceny energií jsou chtěným cílem Green Dealu.

      • Rakousko, kde druhý nejpoužívanější jazyk je Turečtina a potom, co uvítala velké množství lidí ze Sýrie, Pakystánu atd. už není Rakouskem, který jsme znali třeba před 20-30 lety…

    • V prve rade je dulezite zajistit bezpecnost a pak az blahobyt obyvatelstva… Ukrajina je naraznik nasi bezpecnosti. Kdo tvrdi to co vy, je rusky kolaborat z SPD.

      • Dane to nemyslite vazne. Jakoze myslite si ze by Rus prisel az k nam? Boze, tak hloupych lidi je v dnesni dobe.

        • Pane Patrik je to tak, jsou to všichni zfanatizovaní voliči narcise Péti i Pávka. Rus o předluženou EU nemá zájem, ten si počká až se dogmatická EU rozpadne sama svou neschopností, nenažraností “politiků” z EU-EK i agresora NATO …

      • P. Dan, taky zfanatizovaný ubožáč… ? Podle map které byly znovu uveřejněny dokonce i v naších nejnej objektivnějších mediích se na “frontě” nic neděje ve prospěch agresora USA na území UA. Rusko bylo požádáno o ochranu nových právoplatných republik a dál nepostupuje, nemá důvod to více než rok. Proč asi ? Když na to má super voj. techniku i lidský materiál, tj. ofiko voj. výraz, to pro války chtivé banderovce v Česku. Nemají o zkorumpovanou UA i celou EU žádný zájem. Jen by na tyto politické korupční šmejdy ukryté za nesmyslnou jen svou demokracii dopláceli, proboha proč ? To včetně těch v EU-EK i u agresora NATO.

      • ano, Ukrajina musí uhájit vlastní území a naší povinností je jim v tom pomáhat jak nejvíc to jde.

        Rakouský blahobyt pramení z toho, že po vstupu do unie hospodářsky a ekonomicky nezkolabovali jako ČR a měli průmysl, dostatečně hodnotově etablovaný… ČR byla v podstatě rozkradena nadnárodníma společnostma, protože naše krátkozrakost nás zničila a tak dovážíme úplně všechno a naše průmyslové odvětví jsou jen fraškou vlastních schopností.

    • Co to blábolíte za nesmysly. Rakouští kolaboranti financují válku na Ukrajině. V dějinách bychom našli určitou paralelu. Pohodlí tamních sedláků je důležitější.

      • Nesmysly blábolíš ty. Rakousko dělá politiku ve prospěch svých občanů a ne jako naše vláda, která dělá vše pro to, aby se naši občané měli stále hůře.

    • Je to tak správně.
      Rakousko plyn potřebuje, Rusko ho má dost a nabízí ho za velmi nízké ceny, tak proč by neměli obchod uskutečnit ?? Kvůli USA ?? A kdepak je ta západní demokracie ? Kde je svoboda ?
      Nechejme Rakušany, ať si nakupují kdekoliv, starejme se o naše přemrštěné ceny a snažme se je snížit ! Mnoho desetiletí byl pro nás odběr levného ruského plynu velkou konkurenční výhodou pro náš průmysl. Dnes už ji nepotřebujeme ? Copak nám ji Američani zaplatí ??
      To určitě NE ! Tak ať drží ústa a starají se jen sami o sebe.

    • a proto tam volí komunisty?

      Inflace v ČR může zejména naše sociální systémy, tedy hlavně státní důchod, který prožírá budoucnost země ale to často sebestřední Češi slyšet nechtějí…že polovinu státního rozpočtu ” prožerem” na různých dávkách.

      • P. Jaroslav kolik máte let ? Co na vaše … lži říkají vaši rodiče, dědečkové, taky možná budete důchodcem. Pokud se toho při dnešní honbě za mamonem i vzdušnými zámky dožijí zfanatizovaní jedinci 5kolkou. Nezasloužené výsluhy zeleným “gumám” činí 12,7 mld kč. Nikdy nepracující, ale velmi přizpůsobiví i se zaměstnanci ziskovek pro tyto … stojí desítky až 100. mld. kč ročně. Až zločinná fin. pomoc ukrošům vůči domácím u nás nebo podpora osobní války Alzáka už stála 130 mld. ne.li více. Zbytečné nákupy předraženého voj. šrotu z USA a můžete pokračovat. Havlova nevypustitelná morální žum..- senát je jen kapka v moři proti těmto finančním průšvihům, toto odkladiště neschopných, spíše všeho schopných sektářů stojí erár “jen” 1. mld kč ročně. Ale i za to se dají postavit školky, které fanatičtí demokrati po převratu89 nechali zrušit nebo si budovy rozkradli pro své tkz. podnikání. Dnes je tohoto podloudného kšeftaření 5kolky ukázkou Pošta. Jde o budovy na lukrativních místech, jak přiznali hejtmani i starostové měst-obcí.

  2. Rakousko nemá s válkou USA versus Rusko od Majdanu 2014 na území Ukrajiny nic společného a taky mít nechce … To jen války chtiví “demokrati” se montují i do toho po čem je jim …

    • V roce 1938 také nechtěly mít nic společného s válkou země jako Francie a Velká Britanie ,jak to nakonec dopadlo víte snad i vy.

      • Pane Petr pletete jablka s rybízem … Tento převrat-Majdan na Ukrajině pod vedením Bidena ml. je úplně něco jiného. Konflikt mezi Rusy a Ukrajinci ve skutečnosti nastal hned po rozpadu SSSR … Korupce, rozkrádačky, likvidace nepohodlných režimu … Dodnes uteklo z Ukrajiny 22 milionů občanů, proč asi ? Za UAoligarchy není nic dobrého ! Co dvě Minské dohody ? Ty porušila Ukrajina, přitom na dohodách jsou podpisy i EU politiků ! Když tak si přečtěte 5 a více let staré články na novinkách -seznam a ty jsou dnes velmi objektivní a dezinformacemi spolupracující s 5kolkou. Pan Martin Koller to na videu přesně vysvětlil, stačily mu na to 3 minuty ! Shlédnutí doporučuji všem, kteří fandí ukrajinskému několika letému neonacismu …

          • Je to 17. měsíců kdy ruská vojska vtrhla na území Ukrajiny … jak začíná článek. Což ale není pravdou !! Rusko bylo novými republikami požádáno o voj. pomoc proti agresorovi z Ukrajiny pod velením USA i s jejich žoldáky. Obyvatelé těchto republik se rozhodli v demokratickém referendu odrhnout od zkorumpované Ukrajiny, věděli proč. Pozorovatelé z EU u referenda nenašli žádné pochybnosti o regulérnosti … že ti samí přehodili na rozkaz z USA kabáty je jiná věc, šlo jim o teplá místa bohatě placená v EU-EK, morálka šla mžikem stranou ! Krym chtěl k Rusku, kam od Kateřiny Veliké i patří, když její vojska vyhnala Turky … Dvě republiky chtěly svou samostatnost bez vlivu oligarchů z Ukrajiny a tady vše začalo, násilný převrat Majdan 2014 ! Poz. Kateřina Veliká, vlast. jménem Sophie Frederike Augusta von Anhal-Zerbst-Dornburg, naroz. v dnešní Polsku. Tak komu vlastně patří Krym i Ukrajina ? Ta měla ve vedení většinou všehoschopné výlupky, nyní je to zelený somrák velmi podobný opilci Havlovi.

    • Ahoj presne tak Kdyby Porosenko s NATO nenechal roku 2014 pobit 14 tisic Rusu akce Meidan nebyla by zadna valka.Kdyby herec USA Zelensky nezakazal na uradech mluvit Rusky nebyla by valka.Umite Si predstavit ze Vam zakazi mluvit Anglicky?Co NATO roku 1999zabilo v Jugoslavii celkem 100000civilistu a USA Afghanistan Vietnam nonstop valky kde byli sankce proti USA?otevrit oci mamenejhorsi vladu vsech dob!

      • Jste úplně mimo a nevadí vám psát nesmysly. To jste asi ruský šváb. Co jiného. Zkuste mluvit v Rusku Ukrajinsky. Existuje úřední jazyk a ruština je odpadní řeč. pro blbce a kkolaboranty.

        • Dobrý den Stano. Pomýlený a fanatický proukrajinec jste asi vy ! Zelený mužík při proslovu jako už dosazený prezident řekl … nebude zrušena výuka ruského jazyka, ani jako úředního, Ukrajina přestane bombardovat Bachmut apod. populistické lži … Za 20 hodin bylo vše jinak. Bomby na Bachmut, různé zákazy, vyhlášky, pak přišly i pogromy ze strany Azov, které už byly na Krymu 2014 … Vše máte na starších videích na netu, jen hledat

  3. Toto je vostuda co predvádejí Čeští politici. Jsou ochotní kvúli Ukrajine fatálne zadlužit Česko a zničit životní úroveň obyvatel české republiky. Co tím získame? Snaha zalíbit se páničkum v Bruselu a v USA.

  4. Ztotožňuji se plně s diskusním příspěvkem p. Havla, domnívám se, že to co předvádí naše vláda nemá nic společného s prosperitou tohoto státu. Bohužel vše je jenom o tom, kdo náš stát dostane na dno Evropy, nebude to v dějinách poprvé. Myslím si, že by pan president Masaryk zíral kam spějeme.

    • Zrovna TGM bych tady nevzpomínal, ten se v nefér USA tkz. viděl a to až příliš, slušně psáno ! Proto měl TGM za poradce bráchy z USA. Českým politikům nevěřil a co TGM zavedl v Sudetech … to se vše ve zlém vrátilo ČSR při WW2 a pak dál !

    • Zrovna TGM bych v tomto nepřipomínal stejně jako Vašíčka z hrádečku, kterého komunisti zvolili po převratu89 na hrad a to nezákonně čtyřikrát po sobě ! Proč asi ?

  5. Řeknu vám, jak to vidím já. Faktem je, že každá válka je pokračováním politiky násilnými prostředky. Pak si logicky musíte položit otázku, jaké politiky. V tomto případě je jasné, že globální politiky USA versus Rusko. A samozřejmě, v případě války se rozhodně nejedná v rukavičkách. Ničení, vraždění a všechny nám známé hrůzy. Jistou výhodou války na druhé straně je, že vítěz má vždy pravdu. Proto se také válčilo, válčí a válčit bude. Ovšem válka vždy rozhodí zavedené pořádky a přes ekonomiku dolehne na každého. Takže pokud se chci v podobné válce angažovat, je třeba být velmi opatrný a dobře vážit každý krok, abych nepřišel o ten základ základu, tedy podporu obyvatelstva – voličů. Zatím je to padesát na padesát. Na východě je to tak 60/30 a na západě 30/60 pro podporu (mezi obyvatelstvem). A v případě, že se bude v energetice, se kterou vše stojí a padá, příliš tlačit na pilu, může to s podporou dopadnout stejně, jak se svojí politikou dopadla sama Ukrajina. Dopadá špatně proto, protože v dnešním globálním, tedy ekonomicky silně provázaném světě, je každá válka z větší části vždy selháním politiky. Je totiž třeba také vzít v úvahu, že pojmy jako právo, spravedlnost a podobné, v globální politice neplatí. Tyto pojmy platí, odkazuje se na ně a také se i vynucují, jen na státní úrovni. Na státní proto, že na bezbranném obyvatelstvu to vynucovat lze. Ty se v rámci státu kodifikují černí na papíře do podob zákonů a navíc se s nimi obyvatelstvo většinově ztotožňuje. Nic takového na globální mezinárodní úrovni neexistuje. Tam to nahrazuje politika, tedy to, co se dohodne. Pak se opět vezme čerň a kodifikuje se to na papíře do podoby zvané smlouva, dohoda a podobně. Ale i tak to má k zákonu hodně daleko. Smlouvy, dohody lze vypovědět, zákony nikoliv. Když k dohodě nedojde, vznikne tak zvané politické vakuum a to vytváří prostor pro vlastní výklad pojmů jako jsou právo, spravedlnost a představy, jak by to mělo být správně. Proto se zbrojí a každý rozumný stát má svoji bojeschopnou armádu a rozhodně na ní neškudlí, aby následně mohl prosazovat svůj vlastní výklad těchto pojmů, když by na věc přišlo. Na politiky všichni nadáváme, včetně mě. Ale POLITIKY je třeba si hýčkat a podporovat je. Ale kde je vzít, že? A víte, jak si myslím, že to tam skončí? Vidím to ve smyslu toho, co jsem napsal tak, že výsledkem bude, že mír je více než právo a spravedlnost. Alespoň to tak doposud, až na vzácné výjimky, vždy dopadlo. Bohužel.

    • Dobrý den Fénix. Podle posledních netových zpráv je Ukrajina se svým komediantem v čele na konečné, … Aspoň tak to vyznívá od “politiků” z …. NATO, už i tito … mají dost bratrovražedných půtek na území UA jen ve prospěch USA ! Rozpad neonacistické UA se blíží, stejně jako se účelově stalo v dobré Jugoslávii.

  6. Obyčejným pracujícím lidem je asi úplně jedno , jaký režim vládne , pokud se mají v životě dobře a není draho . Rostoucí ceny energií jsou chtěným cílem Green Dealu a snahu 100 lidí ovládat životy všech Evropanů .

    • Rostoucí ceny energií jsou plánovaným stavem díky Rusku. Systematicky pracovalo na vybudování závislosti na režimu alkoholiků a Gazprom to uskutečnil pronajatím zásobníků plynu, kterí záměrně nenaplnil. To byl spouštěč krize. Ne odklon od fosilních paliv.

      • Ono je to složitější. Problém s energiemi je jejich dnes už dlouhodobě vysoká cena. Stačí si zjistit, jakou cenu platí podnikatelé v USA, v Asii a jakou u nás v Evropě. Ten výkmit vlivem toho, že Rusové zásobníky měli poloprázdné, by za normálních okolností neměl zásadní vliv. Jenže normální okolnosti v oblasti energií v Evropě nejsou. A tím hlavním viníkem jsou pošahaní zelení komouši, ne Rusové. Ti toho jen využili. To, že si mohli Rusové dovolit zásobníky naplnit jen z částí, je vina Evropanů, ne Rusů. Evropané se na levný ruský plyn přisáli jako pijavice. Protože tím, jak je kvalitní a levný, mohli k jeho ceně přidávat různé cenové přílepky s různými názvy (však je známe, máme je ve fakturách) na financovaní svých zvrácených zelených představ o záchraně planety. Odstavovali a plánují odstavovat další energetické zdroje, aniž by řešili jejich náhradu, tím nemyslím jejich podivné představy o náhradě. Francie v očekávání zářných zelených zítřků již do jaderek moc neinvestovala a pak, když je měla rozjet naplno, protože elektřina chyběla a byla drahá, tak jich fůru naopak odstavila, by je opravila. A aby toho nebylo málo, tak investory do energetiky znejisťují tím, že přemlouvají jednotlivé evropské státy, aby odstoupili od energetické charty. Prostě energetická bezpečnost Evropy je pro ty evropské zelené šílence nepotřebné haraburdí. A když je před tímto Doník varoval, vyhrožoval a zaváděl sankce na firmy budující další trubku plynovodu, tak si klepali na čelo. Když to hodně přeženu, tak v této evropské energetické šlamastice jsou Rusové čistí jako lilie. Prostě, když je někdo hloupý a bohatý, tak proč by toho druhý chudší nevyužil, že ano? Tak tomu přece v obchodě bylo, je a určitě bude i nadále, ne?

      • Není až tak pravdou, spíše jde o klasickou vychsca.. amíků i prodej šmejdu=zemního plynu z USA a oni si nakupují Ruský daleko kvalitnější plyn ze strany Kamčatky. Což není tak daleko do USA, co myslíte ? Než českým hlupákům přivážet šmejd 6 000 km po moři. Když pronájem této lodi stojí 60 000 dolarů za hodinu, to ať loď stojí nebo se točí dokola. Poněvadž nejsou volné terminály na tento šmejd.

  7. Koukám na mapu a Rakousko s Ruskem nesousedí, pouze s Ukrajinou. Na Ukrajině se bojuje, neustále tam někde něco vybuchuje. Nedivil bych se, kdyby vybouchl plynovod z Ruska do Maďarska a Rakouska. 🙂

    • Kde, prosím, sousedí Rakousko s Ukrajinou. Asi si to pletete. U nás je sice množství Ukrajinců a množství jejich vlajek, ale zatím ještě nejsme Ukrajina!

    • Přes Ukrajinu podle prohlášení Ruský plyn neteče, tak si jej mohou Rusové vetknout za klobouk a je to tak dobře.
      Můžou jej odstřelit nebo jej dát do šrotu, dle libosti.

      • Neteče dál … poněvadž plyn zůstává na UA i s naftou … Zelený klaun tyto ruské komodity používá pro svůj nesmyslný boj, spíše poslouchá své oligarchy- loutkovodiče kteří odjeli do Emirátů, USA, VB, … “2.strýmy” jedou na 90%, takže i Česko nakupuje Ruský plyn, kouzelným proutkem se v rafinériích stal plyn demokratickým z USA za 5násobek původní ceny.

  8. Každý stát, respektive politici by s v první řadě měli starat o své občany a zbytečně netahat do ekonomiky politiku. Ty státy které tak fungují jsou v čele ekonomik i spokojenosti svých občanů. Například Norsko, Finsko, Švýcarsko, Island a další. Tam všude mají lidé 3x i více větší platy a neslyšíme o nich, že by jejich politici se pořád proti někomu vymezovali, přijímali sankce a vytvářeli si nepřátelé…

    • Jsem stejného názoru a lépe bych to nenapsal.
      Jenom mi není jasné, proč tu Ukrajinu stále tak podporujeme. My starší víme, kdo nás mimo jiné v roce 1968 napadl. Většina z nich byli Ukrajinci pod vedení Ukrajince, z kterého se naše propaganda snažila udělat Rusa. Ti mladí, kteří ještě dávno na světě nebyli jsou ale nejchytřejší a všechno ví lépe, než ti, co v této době tady žili. A to se týká skoro všech našich prodejných novinářů.

  9. Aspoň někdo je v Evropě normální. Ta mantra, že platíme Rusku na válku, když od nich kupujeme fosilní suroviny, je poněkud nepřesvědčivá. Rusko si svá odbytiště najde někde jinde. Rakousko má svoje smlouvy a pisálkům z NYT v Americe do toho nic není.

  10. Sankce a dotace jsou zrůdné politické nástroje, patřící do kategorie “protekcionismus”. Jsou zabijákem ekonomiky která se bez dodržování přírodních zákonů, mezi něž patří soutěž trhu na základě kvality a ceny, soutěž nabídky a poptávky, hroutí. Hroutí se motivace, vývoj, důvěra, prosperita. Protekcionismus je zločinným nástrojem lemplů a neschopných, kteří se snaží takto “soutěžit” o trh. Koho nemohu porazit v kvalitě, množství a ceně, tomu podrazím nohy.

  11. Bez ruského plynu je německá ekonomika v recesi, to si nechce přiznat Fialova vlada a dělá s českou ekonomikou experimenty, které mohou skončit českou ekonomickou krizí.

  12. hezké pane michale. většina evropských států přestala odebírat l e v n ý plyn z ruska. my si ho radši koupíme dráž ze západu. my na to máme. čest, je čest.

    • Jenže si čestně kupujeme stejně Ruský plyn, poněvadž je 3-5x dražší, tak už je z demokratických zemí. To vše pěti demoliční četa dovede pro své ovečky vymyslet.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here