Válka o ocelárny U.S. Steel Košice pokračuje

8774
US_steel_kosice
Foto: U.S. Steel Košice

Po prvních dvou nabídkách na odkup společnosti U.S. Steel Corp. od americké ocelářské společnosti Cleveland-Cliffs a průmyslového výrobce Esmark Inc. je ve hře možná nový zájemce. Je jím ArcelorMittal. Uvedla to agentura Reuters.

Podle vyjádření tří osob blízkých této záležitosti ArcelorMittal jedná s investičními bankéři o předložení nabídky na odkup U.S. Steel. Po druhém největším výrobci oceli v USA se tak do hry dostává druhý největší výrobce na světě. Největším akcionářem U.S. Steel je nyní společnost BlackRock, největší správce majetku na světě.

ArcelorMittal se sídlem v Lucembursku je druhým největším výrobcem oceli podle objemu výroby. S produkcí 68 milionů tun však stále výrazně zaostává za prvním místem, které v roce 2022 obsadila China Baowu Steel Group s objemem 131 milionů tun.

ArcelorMittal vznikl převzetím společnosti Arcelor indickou firmou Mittal Steel. Společnost má v současné době sídlo v Lucembursku, ale působí po celém světě. Jde také o veřejně obchodovanou společnost s tržní kapitalizací okolo 21 miliard dolarů. Na konci roku 2022 měla v rozvaze hotovost ve výši zhruba devět miliard dolarů, a tak může být na případný odkup ze strany U.S. Steel více než finančně připravena.

Nabídka ArcelorMittal na U.S. Steel přichází nečekaně

Nabídka od ArcelorMittal přichází docela nečekaně, neboť již v roce 2020 společnost prodala veškerá svá americká aktiva společnosti Cleveland-Cliffs. Nyní to však vypadá, že lucemburská firma chce znovu vstoupit na americký ocelářský trh.

V neposlední řadě v této nabídkové válce vstupují do boje i americké odbory, kterým má prodej U.S. Steel vyhovovat. Americké ocelářské odbory USW však dávají přednost společnosti Cliffs, a to díky dobrým vztahům a předpokladu, že tato společnost bude nejlepším řešením pro budoucnost zaměstnanců a pro synergické efekty. Kromě toho by akvizice posunula nově vzniklou ocelárnu na 10. místo ve světové produkci, čímž by se stala jedinou americkou firmou v první desítce.

Bez ohledu na to, kdo se stane novým vlastníkem společnosti, z této nabídkové války nejvíce těží akcionáři. Akcie po nových zprávách o další možné nabídce vzrostly o další tři procenta. Zdá se, že akcionáři upřednostňují prodej společnosti většímu hráči na trhu nebo vytvoření většího koncernu. U.S. Steel tak možná nebude mít jinou možnost než společnost nebo její část prodat, aby uspokojila akcionáře a maximalizovala hodnotu společnosti.

A Elon Musk na závěr

O prodeji konkrétně US Steel Košice se hovoří mnoho let. Pozorovatelé upozornili, že o koupi košických oceláren se v poslední době zajímal i český miliardář Pavel Tykač nebo maďarský petrochemický podnik MOL.

Spekulace o prodeji U.S. Steel Košice jsou na Slovensku navíc tradičně politicky třaskavým tématem. Což podle pozorovatelů značí i to, že nyní mohou promluvit do napjaté atmosféry před blížícími se tamními parlamentními volbami.

Poslední malou zajímavostí v tomto tématu je krátký vstup společnosti U.S. Steel na americkou burzu. Jedná se o ticker X, který by mohl potenciálně zajímat Elona Muska, který po převzetí Twitteru celou značku přes noc přetvořil na značku a společnost X.

Marek Nemky, analytik finančních trhů XTB

1 komentář

  1. VSZ Košice, takto komunistický projekt je opět v problémech, ktery je ekonomicky neřešitelny. Válka na Ukrajině, drahý plyn, koks, zelezná ruda, to jsou zdrcující faktory pro tohoto zelezarskeho molocha Slovenska.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here