Analytici komentují nová data o vývoji české ekonomiky

1730
ceske
Ilustrační foto: Pixabay.com

Český statistický úřad [ČSÚ] zveřejnil zpřesněná data o vývoji hrubého domácího produktu [HDP] České republiky za letošní druhé čtvrtletí. Ekonomika podle něj klesla ve druhém čtvrtletí meziročně o 0,4 procenta. Mezikvartálně rostla o 0,1 procenta.

Ve srovnání s předběžnými odhady statistiků je ekonomický pokles ČR mírnější. ČSÚ původně na konci července uváděl pokles v druhém kvartále o 0,6 procenta. Mezičtvrtletní výsledek +0,1 % ponechali statistici bez revize. Pozitivní zprávou je pak obrat trendu a mírný růst spotřeby domácností. Jak aktuální data ČSÚ komentují analytici?

„Po stagnaci v úvodu roku jde o nepatrné zlepšení, které ovšem nemá smysl příliš přeceňovat. Přece jen jde o tak malý růst na hranici statistické chyby, že bychom mohli klidně dál mluvit o stagnaci,“ říká hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Za pozitivní označil opadávání inflační vlny, které zastavilo trend omezování reálných útrat domácností. Ve druhém čtvrtletí se spotřeba tuzemských domácností zvýšila o 0,2 %. Podle něj jde po roce a půl o první náznak stabilizace spotřeby.

„Vzhledem k tomu, že tento v podstatě zanedbatelný nárůst obstaraly nákupy zboží krátkodobé spotřeby, není zatím důvod mluvit o návratu nákupního apetitu,“ také dodal.

Jestli něco dalšího stojí za pozornost v aktuálně zveřejněných číslech, jsou to podle něj investice: „Skokové zvýšení o 3,4 procenta obstaraly především nákupy dopravních prostředků, které se staly díky obnoveným logistickým řetězcům dostupnějšími, a investice do strojů a zařízení.“

Statistici zmírnili o 0,2 % meziroční propad české ekonomiky

Petr Dufek to vysvětluje tlakem ze strany vysokých nákladů na energie a nedostatku pracovníků, který stimuluje firmy k větším investicím. Naproti tomu útlum bytové výstavby se jasně propisuje do vývoje investic právě v oblasti bydlení. Oproti konci roku 2019 jsou už dokonce reálně o 16 procent nižší.

A Dufek upozorňuje i na rizika. Negativní zprávy přicházející z Německa podle jeho názoru nedávají příliš velkou šanci pro rozjezd exportu. To v situaci, kdy automobilový průmysl vyčerpal svoji startovací výhodu nízkého srovnávacího základu.

„Kladná nula proto bude pro českou ekonomiku v letošním roce ještě dobrým výsledkem,“ přidal svůj výhled na celý letošní rok Petr Dufek.

Výkon české ekonomiky není na předcovidové úrovni

„Výkon české ekonomiky zůstal slabý, když v prvním čtvrtletí HDP mezičtvrtletně stagnoval. V meziročním vyjádření pak ekonomika klesla o 0,4 procenta, tedy stejně jako v prvním čtvrtletí,“ okomentoval aktuální výsledky analytik Komerční banky Martin Gürtler.

Podle něj se v meziročním vývoji stále odráží mírná recese z druhé poloviny loňského roku. Hluboko pod předpandemickou úrovní se nachází především spotřeba domácností.

„Jen nepatrný mezičtvrtletní růst HDP ve druhém čtvrtletí tudíž nezměnil nic na tom, že ekonomika stále zaostává za předpandemickou úrovní, a to o rovné jedno procento,“ dodal.

Také ale blíže upozornil, že spotřeba domácností ve druhém čtvrtletí překvapila mírným mezičtvrtletním růstem.

„Oproti prvnímu čtvrtletí se reálný objem útrat domácností zvýšil o 0,2 %, zatímco my jsme očekávali v pořadí sedmý mezičtvrtletní pokles. Tento růst je překvapivý zejména s ohledem na vývoj tržeb v oblasti maloobchodu a služeb, které v reálném vyjádření v obou případech mezičtvrtletně klesly o více než 1 procenta,“ řekl.

Z hlediska struktury se zvýšily hlavně výdaje na zboží krátkodobé spotřeby, jako jsou potraviny a další zboží každodenní spotřeby, mírně rostly také výdaje na služby. Naopak spotřeba zboží střednědobé a dlouhodobé spotřeby, kam patří luxusnější zboží, jako jsou automobily, se nadále snižovala. Ve srovnání s předpandemickým posledním čtvrtletím roku 2019 je ale spotřeba domácností stále výrazně nižší, a to o 8,9 procenta.

Objednávky v průmyslu váznou

Podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Víta Hradila míří česká ekonomika „od nuly k nule“. Aktuální zpřesněná data okomentoval následovně: „Jedná se o kosmetické zlepšení po čtvrtletí prvním, které přineslo mezikvartální stagnaci.“

Česká ekonomika podle jeho slov prožila malátné první pololetí a téměř jistě míří do podobně slabé druhé poloviny roku. Za hlavní brzdu růstu v prvních šesti měsících považuje Hradil nízkou spotřebu domácností, která utrpěla propadem reálných příjmů a mrazivou spotřebitelskou náladou, dodává.

„Naopak směrem nahoru ekonomiku táhl průmyslový sektor, kterému dominovali hlavně výrobci automobilů, kde se dařilo odbavovat předchozí nahromaděné objednávky. Následný export hotových výrobků v kombinaci se zlevněním dovážených komodit působil příznivě na bilanci přeshraničního obchodu,“ vyjasnil dál.

Upozorňuje zároveň na trend klesajících nových objednávek v průmyslu. Má za to, že druhé pololetí se příliš neodliší od slabého pololetí prvního. To značí pokračování stagnace.

–DNA–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here