Půlka mladých Čechů bydlí u rodičů. A sní o vlastním bydlení

871
mladi_cesi
Foto: Pixabay.com

Téměř polovina mladých Čechů stále bydlí s rodiči. A to navzdory tomu, že vůbec první z finančních snů mladých Čechů do 26 let je vlastní bydlení. Závěry vyplývají z aktuálního průzkumu UniCredit Bank.

Podle něj se mladí Češi na začátku kariéry obávají, že si nebudou moct dovolit hypotéku. Situace se řešit sice dá, bez pomoci rodičů se ale jen těžko obejdou.

O hypotéku může požádat přibližně každý čtvrtý mladý dospělý z deseti. Jsou to ti, kteří mají trvalý pracovní poměr nebo aktivní živnost. Ani ti se však v této fázi života, v níž přechází ze škol do prvních zaměstnání, zatím neobejdou bez pomoci rodičů,“ shrnuje hlavní zjištění průzkumu mluvčí banky Petr Plocek.

Změna podle něj přichází až po získání pracovních zkušeností. Pak stoupne měsíční příjem mladého Čecha a hypotéka se mu stává dostupnější. Nějaký čas to však i podle něj vezme.

„Podle současných bankovních statistik žádají mladí lidé o první hypotéku o trochu později, mezi 28 a 31 lety. Tehdy už mívají stabilnější práci a jejich příjem jim to dovoluje,“ říká.

Až 68 procent mladých žadatelů o hypotéku podle něj tvoří páry. V případě mladého páru se hypotéka se dvěma příjmy získává podstatně snáze.

Co zjistil průzkum mezi mladými Čechy

A jaký je hlavní finanční sen mladých Češek a Čechů do 26 let? Bydlet ve vlastním, zněla odpověď 68 procent respondentů. Téměř polovina [45 %] mladých dospělých v Česku zatím bydlí s rodiči. S partnerem či spolubydlícím si jich pronajímá byt 28 procent. Ostatní žijí sami v pronájmu, na koleji nebo ve vlastním bydlení.

Zajímavý je údaj o výši příjmů mladých Čechů. Mladí lidé ve věku od 18 do 26 let uvedli měsíční příjem na úrovni průměrných 17 105 korun. Avšak jen třetina [34 %] mladých lidí má práci na plný úvazek a 5 procent si drží živnost. Zbytek dotázaných, mnozí studují, má příjem z brigád či částečných úvazků, mnohdy v kombinaci s kapesným od rodičů.

Zrušením DSTI jde ČNB naproti zájemcům o hypotéku i trhu

I mladí lidé si mohou pomalu odkládat stranou peníze po menších částkách, byť jen v řádu stokorun. To třeba i proto, aby si našetřili peníze na nutnou finanční spoluúčast u hypotéky. Spořicí účet využívá 59 procent mladých Čechů. 35 Čechů to zvažuje.

Odkládané peníze doporučujeme mladým lidem dát na spořicí produkt, odkud je lze kdykoliv zase vybrat. […] Dobré řešení mohou představovat i termínované vklady, které mají jasně ohraničenou dobu, kdy zhodnocené peníze lidé získají zpět,“ radí Plocek.

Příklad s průměrným měsíčním příjmem a hypotékou

UniCredit Bank doplnila průzkum modelovým příkladem mladého žadatele o hypotéku s v průzkumu zjištěným průměrným příjmem 17 105 korun. Výsledek? S aktuálním příjmem při úrokové sazbě 5,49 procenta dosáhne na hypotéku ve výši 770 000 korun.

„Tato částka zatím není dostatečná na nákup vlastní nemovitosti ve městě. Pokud chce mladý člověk s tímto příjmem vlastní bydlení, neobejde se bez pomoci rodičů. Případně je potřeba počkat pár let, až získá více pracovních zkušeností a plat se mu zvýší,“ vyjasňují zástupci banky.

Příspěvek na bydlení dá stát i na drahý pronájem. Klidně i 10 tisíc

Pomocí rodičů se v tomto případě rozumí finanční pomoc i zaručení se za hypotéku jejich nemovitostí. Pak se dá uvažovat o hypotéce. Přičemž průměrná hypotéka aktuálně činí 3 060 000 korun. V tom případě by žadatel o tuto hypotéku ale musel mít minimální příjem 33 490 korun. Měsíční splátka by ho přitom vyšla na to, co vydělá teď – tedy na 17 356 korun. Dobu splatnosti UniCredit Bank snad, aby od hypoték mladé lidi neodrazovala, už neuvedla.

–RED–

1 komentář

  1. Mladí o vlastním bydlení s touto 5hadí společnosti budou snít dál. Časy před pučem89 se už nikdy nevrátí, to ke škodě většiny mladých kteří by chtěli bydlet ve vlastním. Samozřejmě dětičkám popučových zbohatlíků se to netýká. Deset mega sem 10. mega tam a domek v satelitním městečku je postaven, pak černé- korupční prachy už nikdo nedohledá. Když nebude kde stavět ? Tak se zabere např. hřebčín v Napajedlích pro developery= podvodníky … Hlavní developeři zjistili, že mladí už nemají kde brát, tak byty přestanou stavět. Zaměřili se na stavby školek, ty jsou dotované “demokraty” apod. dnešní lůzou. Jenže jejich učitelé tyto školky zrušili, prý je to přežitek před převratové doby,… Budovy si křičící havlisté rozebrali za babku mezi sebou, strašná to dnešní amorální doba.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here