Premiér Fiala vyjede s českými zbrojaři do Afriky

1275
premier
Premiér Petr Fiala [druhý zleva] na návštěvě výrobce střeliva Sellier & Bellot ve Vlašimi. / Foto I,II: Úřad vlády ČR

Předseda vlády Petr Fiala [ODS] navštívil [31.8.] závod výrobce střeliva Sellier & Bellot ve Vlašimi. Zúčastnil se tam i zasedání Sekce obranného průmyslu Hospodářské komory ČR. A oznámil pracovní cestu se zbrojaři do Afriky.

Jednání se zúčastnil i vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný či prezident Hospodářské komory ČR Zdeněk Zajíček. Hlavní témata byla implementace strategických bezpečnostních dokumentů ČR vládou, posilování role českého obranného průmyslu ve světě a proexportní strategie České republiky.

Předseda vlády tuzemský zbrojní průmysl ocenil za to, že významně přispívá do státního rozpočtu. Tři nejvýznamnější firmy zaplatily letos na daních o miliardu víc než loni. Stát od začátku konfliktu na Ukrajině loni v únoru vydal vývozní licence za více než 87 miliard korun. Což jsou podle premiéra peníze, které z velké části platí jiné státy za zboží zakoupené v ČR. S českými zbrojaři uzavřelo od začátku roku 2022 Ministerstvo obrany ČR [MO ČR] celkem 758 kontraktů ve výši 43 miliard korun.

Premiér Fiala na návštěvě podniku ve Vlašimi vyjasnil, že český obranný průmysl je klíčovou součástí české ekonomiky. Jeho význam v současné bezpečnostní situaci v Evropě roste. Výkon českého obranného průmyslu zároveň akceleruje finanční podpora Spojených států České republice za to, že dodávkami vojenského materiálu podporuje Ukrajinu.

Premiér Fiala pojede se zbrojaři do Afriky

Tuzemská zbrojní výroba ale je závislá z více než 90 procent na exportu, podpora vývozu ze strany státu je tak podle premiéra strategicky důležitá.

„Pokud jde o export, já jsem se na svých pracovních cestách setkal s tím, že český obranný průmysl je vysoce hodnocen. Mezi perspektivní regiony patří Blízký východ, jihovýchodní a střední Asie, Kavkaz či Afrika. Tam máme šanci uspět,“ vyjmenoval premiér.

Upřesnil, že na podzim se chystá na cestu do několika afrických států, kde, předpokládá, se podaří ve spolupráci s podnikateli získat nové kontrakty a zakázky pro obranný průmysl.

Afriku letos na jaře navštívil vicepremiér Vít Rakušan [STAN]. Podíval se do Senegalu, Rwandy a Ghany. Cesta podle Rakušana měla politický, humanitární a hospodářský přínos. Poskytla příležitosti pro české firmy, zejména z lékařského a obranného průmyslu. V červnu pak na pětidenní misi do Angoly a Zambie zamířil ministr zahraničí Jan Lipavský [Piráti]. Šéf české diplomacie tehdy uvedl, že Afrika je důležitý region pro oslabení vlivu Ruska ve světě.

O posilování spolupráce s africkými státy hovořil také prezident Petr Pavel při srpnové návštěvě mosambického prezidenta Filipeho Nyusiho v Praze. Podle Pavla může hrát Česko v Africe větší roli než dosud. Posilování spolupráce je podle něj v zájmu celé Evropy. To proto, aby Afriku nepřenechávala působení Ruska a Číny.

Význam obranného průmyslu

Premiér si ve Vlašimi prohlédl výrobní závod společnosti Sellier & Bellot. Ta je největším dodavatelem ozbrojeným složkám evropských zemí, zejména států NATO. Firma letos v lednu otevřela novou výrobní halu a je připravena rozšiřovat výrobní kapacity.

„Zvýšení bezpečnosti a obranyschopnosti České republiky je jednou z našich priorit. Proto modernizujeme naši armádu, vybavujeme ji novou technikou, a proto podporujeme naše zbrojní výrobce,“ dále řekl ve Vlašimi premiér.

Český obranný průmysl je opět na špičce, říká Lubomír Kovařík

V červnu vláda přijala novou Bezpečnostní strategii. Proces přípravy nové Obranné strategie ČR je nyní v závěrečné fázi. Dokument klade důraz právě na roli českého obranného a bezpečnostního průmyslu v zajištění obrany země, včetně zajištění bezpečnosti dodávek a bojové udržitelnosti ozbrojených sil.

–RED–

5 KOMENTÁŘE

    • Dobrý den Fénix, všiml jste si, že kdo má jiný názor než je ten povinný od 5kolky … trvá “povolení” k uveřejnění …. i celý den ?! Divné co ? Někdo na tento web musel kleknout, víme o koho z diktatury jde, že.

      • Dobrý den přeji! No, abych byl upřímný, ani jsem si nevšiml. Já příspěvek napíší až pro projetí všeho, co by mne zde mohlo zajímat a zpět se vracívám až po mnoha hodinách. Někdy ten den už ne. Ale u tohoto, který právě píši, si to ověřím. Je 21:06.

        • Díky, asi si to taky začnu psát do příspěvku. Některý velmi vhodný příspěvek pro 5kolku je přidán do 2. hodin v pohodě … Zatím od rána čekám na přidání 2. příspěvku pro stu… anarchistku Miladku Horákovou= falešný nick “pána” jak je u bezpáteřních fialkovců normální ! Ten je opravdu supr dílo popučové populistické propagandy i lží ! Jožka G. by záviděl co s takovými psychicky narušenými jedinci udělala nejen havlistická 5kolka

  1. Cypek Fiala ať si jede kde chce, hlavně položit svůj bídný život položit za zkorumpovanou UA. Nyní je zajímavá komedie s kontrášem Pávkem …. to je suprhnus jeho loutkovodičů ! O zelené gumě … nepublikovatelné !

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here