Na obzoru se nerýsují žádná dramatická rizika, říká ředitel XTB

146
XTB
Foto: Pixabay.com

Podle obchodního ředitele XTB Vladimíra Holovky letos finanční trhy neztrácely na atraktivitě ani v letní sezóně. Za aktivním obchodováním dle něj stojí dynamický geopolitický vývoj a dopady dění do ekonomik.

V období letních měsíců si dávají pauzu i burzy. Platilo to i letos?

Letos tomu bylo trochu jinak. Aktivita na trzích až tolik nepoklesla. A i mezi našimi klienty jsme zaznamenali, že si až tolik odpočinku na trzích nedopřáli. Pomohl fakt, že toto léto bylo poměrně bohaté na různé zprávy a události z trhů.

Do čeho vaši klienti nejvíce dávají peníze?

Jsou určité stálice pravidelného investování, jako jsou například indexové ETF nebo vyloženě jednotlivé technologické tituly. Z toho aktivnějšího tradingu jsou stále v oblibě pákové indexy, nejvíce opět technologický NASDAQ nebo německý DAX. Z instrumentů, které dokázaly přes letní měsíce překvapit a přilákaly tak pozornost, bych určitě vyzdvihl ropu a opět volatilní zemní plyn. Začátkem léta to byla také pšenice, která byla díky geopolitickým rizikům velmi volatilní. Samozřejmě nemůžeme opomenout zlato. Celkově je znatelný příklon investorů i traderů ke komoditním trhům. Jde obecně o volatilnější trhy, tedy s potenciálem více příležitostí.

Je to několik měsíců, kdy jste zavedli takzvané frakční akcie, tedy možnost koupit si zlomek nějaké akcie nebo ETF. Jaký je zájem o ně?

Zaznamenali jsme růsty mini transakcí, tedy je zjevné, že klienti frakční akcie vítají a umožňuje jim pohodlněji realizovat jejich potřeby diverzifikace. My jsme už za několik týdnů od zavedení významně rozšířili počet dostupných titulů, které lze nakupovat nebo prodávat jako Frakce. Zároveň jsme snížili minimální hodnotu transakce v případě ETF titulů na úroveň 1 EUR, tedy zhruba 24 korun To výrazně pomohlo zvýšit dostupnost investování i pro malé částky.

Co se děje na finančních trzích

Jak aktuálně hodnotíte situaci na finančních trzích?

V zásadě pozitivně. Na jaře trhy vystrašila bankovní „mini krize“ menších bank v USA, ale od té doby jsou trhy relativně klidné. Na obzoru se nerýsují žádná dramatická rizika. Je zjevné, že hlavní ekonomiky, a zde mám na mysli USA a EU, jsou na takto rychlý růst sazeb relativně připraveny. Nějaké katastrofické scénáře se zatím nekonají. Tedy trhy si toto vše vysvětlují zpravidla optimisticky.

Jak kalkulují trhy s dalším vývojem inflace?

Už nyní jsme na trajektorii snižování tempa inflace. Trhy hledí dopředu a vyhlíží již fázi snižování úrokových sazeb. Samozřejmě stále je důležité sledovat kroky centrálních bank a také monitorovat, jak si povede trh práce. Zda nedojde k nějakému náhlému a významnému růstu nezaměstnanosti. Ale jak se dosud ukázalo, tak ekonomiky jsou poměrně odolné. To znamená, že pokud se do té doby v ekonomikách něco zásadně nepokazí, tak bych nějaký kolaps nevyhlížel.

Budeme rádi, když efekt inflace zmírníme, říká Vladimír Holovka

Co nyní definuje chování finančních trhů?

Samozřejmě, že prostředí vyšších úrokových sazeb obecně zhoršuje dostupnost kapitálu pro firmy. Především pro ty, které již s nějakým dluhem pracují. Naopak ty společnosti, které jsou kapitálově silné, tak je vyšší sazby až tolik neomezují. Chci tím říci to, že v tomto prostředí se nebude automaticky dařit všem, ale pouze těm nejlepším. Tedy je zapotřebí hledat vítěze, nikoliv se jen svézt s trhem.

Umělá inteligence v XTB

Počátkem roku jste říkal, že ten, kdo se odkloní od jen pasivního následování akciového indexu, může nalézt velmi pěkné příležitosti. Platí to stále?

Aktuální srovnání top společností, především technologických, s těmi ostatními i v porovnání s výkonem indexu, tento závěr podporují. Určitě se vyplatí dát si tu práci s analýzou, sledovat tržní trendy a vybírat společnosti s velkým potenciálem.

Co říkáte na jeden z posledních žhavých trendů, umělou inteligenci?

Pro nás to není nic nového. Určité formy umělé inteligence používáme delší dobu. Jen se to do té doby ještě neoznačovalo „AI“. Pracujeme s ohromným množstvím klientských dat, pomocí machine-learning algoritmů se snažíme kategorizovat a lépe chápat klientské chování a jít mu naproti se snahou zlepšovat naše služby a aplikace. Další variantou jsou různí učící se automatičtí chatboti, kteří zvládnou čím dál více běžných klientských dotazů. A třeba v poslední době nám AI algoritmy také pomáhají v běžném chodu společnosti. Například při tvorbě grafiky, textového obsahu a podobně.

Novinky ve vzdělávacích akcích

XTB je známa pro své vzdělávací aktivity, zejména videa o dění na finančních trzích. Stále do této oblasti investujete?

Během léta jsme zrealizovali dva hlavní vzdělávací projekty, to ve spolupráci s Michalem Stiborem cyklus videí na téma porovnání investování a tradingu. V něm jsme ukázali, co mají tyto dvě disciplíny společné a odlišné. Poté jsme s Patrikem Klempárem připravili videokurz na téma Harmonic trading. Což nemusí být na první pohled snadné téma, ale ze zpětné vazby absolventů jsme zjistili, že se toto podařilo vysvětlit srozumitelně. Mnoho traderů nové techniky v praxi aplikuje.

Co chystáte nyní?

V září proběhne taková mini série s Janem Berkou a Dominikem Stroukalem na téma měnová politika. Jak by jí měl porozumět investor nebo trader. Zároveň se v září uskuteční série online streamů s Ondřejem Hartmanem z portálu FXstreet.cz. V něm představíme TOP 5 nástrojů pro aktivní trading. Tyto streamy budou pochopitelně živě, takže se diváci budou moci aktivně dotazovat. Na říjen chystáme ve spolupráci s DVTV sérii investičních videí pro úplné začátečníky, kteří s investováním nemají žádné zkušenosti. Zároveň chystáme zveřejnit náročnější sérii videí pro pokročilé tradery, kteří za sebou nemají uspokojivé výsledky, nebo potřebují další impulz, jak svůj trading posunout dále. Na listopad pak již tradičně plánujeme Online investiční konferenci a věříme, že i letos bude nabitá jak aktuálními, tak nadčasovými informacemi. Je toho opravdu mnoho, na co se můžete těšit.

–Adman’s Choice–

Ing. Vladimír Holovka vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, obor finance. Do brokerské společnosti XTB Online Trading nastoupil v roce 2010. Od roku 2013 je vedoucím obchodního oddělení pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko. Profesně se specializuje na technickou analýzu, tvorbu obchodních strategií, měnovou politiku a strukturu finančních trhů. Za podmínky dlouhodobě úspěšného obchodování považuje důslednou kontrolu rizik, správné řízení peněz a disciplínu.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here