Zelenskyj přislíbil českým firmám účast na obnově Ukrajiny

885
zelenskyj
Český premiér Petr Fiala a ukrajinský prezident navštívili památník 17. listopadu v Praze na Národní třídě. / Foto: Úřad vlády ČR

„Obnova země začíná už teď, kdy válka na Ukrajině ještě zuří,“ řekl po dnešním jednání s premiérem Petrem Fialou [ODS] ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který je na dvoudenní návštěvě České republiky.

Protože Česká republika patří k největším podporovatelům Ukrajiny už od počátku války s Ruskem, slíbil prezident Zelenskyj na své vůbec první návštěvě České republiky spolupráci při poválečné obnově země. Zdůraznil, že s rekonstrukcí Ukrajiny se začne již nyní, kdy válka v zemi ještě zuří.

„V žádném případě Česká republika neposkytuje nikterak menší pomoc, než Ukrajině poskytují velké státy Evropy,“ řekl po jednání s Petrem Fialou ukrajinský prezident.

I díky velké a mnohostranné podpoře může česká strana podle něj „na oplátku“ počítat s podporou v tom, aby se české firmy zapojily do projektů na rekonstrukci Ukrajiny.

„Již brzy v Kyjevě uvítáme 30člennou českou delegaci zastupující energetické, zdravotnické, průmyslové a další odvětví,“ uvedl Volodymyr Zelenskyj.

Zmíněná česká výprava v čele s vládním zmocněncem pro obnovu Ukrajiny Tomášem Kopečným dorazí do Kyjeva zřejmě příští týden. Na Ukrajině začne vyjednávat o zapojení českých firem do tamní postupné obnovy. Premiér Fiala českým firmám slíbil podporu ve formě exportního pojištění.

Vstup Ukrajiny do EU a NATO

Za významné v tuto dobu považuje Volodymyr Zelenskyj zahájení jednání o vstupu Ukrajiny do Evropské unie [EU] a Severoatlantické aliance [NATO].

„Je načase zahájit přístupová jednání o připojení Ukrajiny do EU. Děkuji za bezprostřední podporu,“ vyslovil se ukrajinský prezident s tím, že blížící se summit NATO ve Vilniusu musí mít svůj jasný obsah a svoji váhu.

Ukrajincům jsme nesmírně pomohli, říká Jaroslav Hanák

Zda se setkání členů NATO osobně zúčastní ukrajinský prezident, se zatím ještě neví. Summit NATO se má konat ve dnech 11. a 12. července ve Vilniusu, hlavním městě Litvy. Petr Fiala na tiskové konferenci uvedl, že doufá v podpoře Ukrajiny při vstupu do Aliance od všech členských států.

„S hlasem České republiky může pan prezident určitě počítat,“ ujistil přítomného prezidenta Ukrajiny.

Stejně tak vyjádřil plnou podporou České republiky v jednáních o vstupu Ukrajiny do Evropské unie. A nejen v tom.

„Podporujeme Evropskou komisí navržený nástroj na podporu Ukrajiny ve výši 50 miliard korun,“ dodal premiér Fiala.

Česko půjčí Ukrajině na obnovu přes miliardu korun

Zájem českých firem podílet se na rekonstrukci Ukrajiny je podle něj veliký. Jmenoval například společnosti Škoda – jaderné strojírenství, Škoda Transportation a další podniky, které se zapojí do obnovy provozu kyjevského metra a železniční dopravní sítě.

„Jsem přesvědčen, že budoucnost Ukrajiny je v EU a budoucnost Ukrajiny je v Severoatlantické alianci,“ řekl český premiér s tím, že takový krok zajistí, aby se podobná situace neopakovala.

Petr Fiala: Česko podporuje Ukrajinu každý den

Na setkání ve Strakově akademii prezident Zelenskyj poděkoval premiérovi a jeho vládě především za vojenskou podporu jeho země. A za obranný balíček, který je podle něj velmi pružný a podporu odesílá včas. Za významnou pomoc ze strany ČR považuje především tu v oblasti dělostřelecké munice a sytému protivzdušné obrany.

Premiér Fiala ukrajinského prezidenta ujistil, že v humanitární, materiální, zdravotnické, a hlavně vojenské a finanční pomoci bude Česko nadále pokračovat.

„Česko patří mezi největší dodavatele pomoci,“ vyzdvihl český premiér.

„Každý den od začátku války z České republiky odjíždí na Ukrajinu 10 tisíc kusů munice. A alespoň jeden tank, raketomet, bojové vozidlo pěchoty, houfnice nebo něco podobného,“ dodal s tím, že v této pomoci musíme pokračovat a musí to dělat celý demokratický svět.

Ukrajina válku nejspíš nevyhraje, ale Rusko také ne

Ukrajině ČR dále podle premiéra poslala 676 kusů těžké techniky a přes čtyři miliony kusů střední a velkorážní munice.

„Pomůžeme Ukrajině také s výcvikem pilotů. Včetně výcviku na letadla F-16 a dodáme na Ukrajinu letecké simulátory, aby mohl výcvik probíhat nejen na Západě, ale také přímo na Ukrajině,“ přiblížil další plány na pomoc český premiér.

V nejbližších dnech Česká republika Ukrajině daruje další útočné helikoptéry. V následujících měsících odešle další statisíce kusů velkorážní munice, upřesnil Petr Fiala.

Veronika Táchová

3 KOMENTÁŘE

  1. Co tam budou obnovovat? Ukrajincům na UA nic nepatří. Vše je v amerických, či britských rukou a ti na nás kašlou.

  2. Ukrajina je fyzikálně řečeno “černá díra”.Pracoval jsem v podniku,který byl zaměřen exportně na SSSR,po jeho rozpadu byla alternativou Ukrajina a vznikl z toho hospodářský problém,takového rozsahu .že podnik změnil majitele.Nový slovenský majitel dokázal vymoci finanční závázky Ukrajiny takovým způsobem,že nás koupil za ty pohledávky a vlastnil podnik ještě 10 let.potom jej prodal. Rozbitý Azovstal a další metalurgické podniky budou potřebovat miliardové investice. Je zřejmé ,že premiér Fiala žije v nereálné ekonomické bublině, kdo zajistí exportérům finanční návratnost za realizaci investic.Vojenská podpora Ukrajiny to je ještě větší risk,ke kterému se nechci ani vyjadřovat.

  3. No jasně, poněvadž zelený klaun už pochopil, že nic platit nebude … Po prohře Ukrajiny uprchne před oběšením za nohy na benzince do USA, kde má nakoupeno několik nemovitostí pro celou povedenou rodinku komediantů. O jeho nakradených milionech dolarů se spekuluje i na Ukrajině, zdaleka ne všichni Ukrajinci souhlasí s neonacismem-pogromy které zavedl Porošenko a Alzák v tom jen hůř pokračuje ! Proti Rusky mluvícím obyvatelům Ukrajiny nebo i z nových nezávislých republik.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here