Z vládního balíčku jsme v NERVu, říká Zdenka Vostrovská z VOXu

783
Zdenka_Vostrovska
Ing. Zdenka Vostrovská, CSc. / Foto: Redakce FinTag

„Jsme takzvaně v NERVu, že se ještě nemůžeme opřít o sbírku zákonů změn, které přinese konsolidační balíček,“ říká v podcastu FinTag zakladatelka firmy VOX Zdenka Vostrovská a dodává: „Do všech našich hard skills kurzů se totiž balíček propíše.“

„My potřebujeme změnit ty anotace, případně zařadit nějaké nové semináře. Ale nevíme do poslední chvíle, jak máme ty konkrétní vzdělávací programy postavit. A tím pádem je nemůžeme ani nabízet,“ vysvětluje Zdenka Vostrovská současnou situaci na trhu se vzdělávacími kurzy v daňové, účetní a auditorské oblasti v podcastu FinTag.

Problém z hlediska implementace aktuálních změn podle ní vyvstává i u novely zákoníku práce, která proniká do mzdové problematiky.

„My oslovujeme, já tomu říkám, vyšší dívčí. To znamená nejnáročnější klientelu z řad daňových poradců, certifikovaných účetních, pracovníky finančních, mzdových, kontrolních oddělení ve firmách,“ říká Zdenka Vostrovská, koho všeho se vládní změny přímo dotknou.

O trhu se vzdělávacími kurzy

Podle Zdenky Vostrovské, která loni prodala 60 procent své firmy, a do níž nastoupil nový management, se trh se vzděláváním v Česku atomizoval. Proces významně urychlila pandemie covidu a nástup nových technologií.

„Mnoho vzdělávacích společností přešlo na online výuku. A od našich externích lektorů jsem se dozvěděla, že si začali sami z bývalého dětského pokojíčku organizovat online vzdělávací kurzy sami na sebe,“ říká v podcastu FinTag Zdenka Vostrovská.

I její společnost VOX zareagovala na změny, které přinášejí nové technologie. Nabízí online vzdělávání, to hlavně u kurzů nepřesahujících 14 dnů. A v některých případech, kdy ví, že lektor výuku zvládne, nabízí i kombinované vzdělávání.

„Ale z hlediska kvality jsou ošizení, jak ti, kteří jsou online, tak ti, kteří jsou fyzicky přítomní. To proto, že lektor musí vždy přerušit svůj výklad a dát prostor jak těm online, tak ale i těm fyzicky přítomným. Musím uznat, že je to náročná disciplína. Ne každý lektor to zvládne tak, aby klienti byli stoprocentně spokojení,“ vysvětluje Vostrovská.

Společnost VOX eviduje za dobu své více než 30leté existence přes čtyři tisíce lektorských karet. V letním a zimním semestru pracuje až se čtyřmi stovkami aktivních lektorů. Zdenka Vostrovská upozorňuje i na nový formát vzdělávacích videokurzů, které nyní „v záznamech prodává konkurence“. Podle ní jsou to ale i webináře, které berou klientelu firmám s klasickými vzdělávacími kurzy.

Zdenka Vostrovská a otázka nástupnictví

Zdenka Vostrovská, která mimo jiné učí na Vysoké škole ekonomické v Praze, v podcastu FinTag shrnuje historii podnikání VOXu. První zlom podle ní nastal v době, když se z garážové firmy vyšvihl mezi stabilní hráče na trhu v devadesátých letech. Pak přišly změny v nabídce, následovala finanční krize v roce 2008 a pak doba covidu. Tím milníky ve firmě ale nekončí. Loni Zdenka Vostrovská prodala majoritní podíl ve společnosti.

„Hlavní důvod byl ten, že jsem v rodině nenašla nikoho, kdo by v rodinné firmě pokračoval. A chtěla jsem ´svému dítěti´, firmě, umožnit další rozvoj,“ vysvětluje důvody prodeje.

Ceny na trhu vzdělávacích společností podle ní stále určuje trh a rozptyl je velký. Solidní vzdělávací kurz stojí od 2 700 korun do 4 000 korun na den, říká. Záleží na konkrétní časové dotaci. U takzvaných soft skills kurzů jsou pak podle ní ceny vyšší. V nich se totiž v drtivé většině případů pracuje s nízkými počty účastníků.

Daňový profesionál nabízí super školení a IES certifikát

„Já vždy posuzuji úspěšnost, nebo neúspěšnost daného produktu podle trhu. Když si společnost koupí jeden přístup a za měsíc přijde poptávka po dalších deseti a za měsíc znovu, tak je to pro mě signál, že ten produkt je kvalitní a že ten trh ho reflektuje,“ říká mimo jiné v podcastu FinTag.cz Zdenka Vostrovská.

Daniel Tácha

Ing. Zdenka Vostrovská, CSc. vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze, kde již mnoho let vyučuje na Katedře hospodářské a sociální politiky. Je autorkou několika učebních pomůcek a spoluautorkou odborných publikací. Zastává významné funkce v manažerských a podnikatelských sdruženích. Společnost VOX, v níž stále drží 40 procent akcií, vybudovala od nuly. Ve svém oboru patří VOX mezi přední společnost na trhu.

1 komentář

  1. Určitě to bude chytrá, úspěšná paní … Spíše by mě zajímalo jak to vše osobně stíhá, aby to mělo jí proklamovanou úroveň nebo kolik má k tomu poradců i pomocníků.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here