Vyšší TV a rozhlasový poplatek dopadne i na mobily a počítače

4660
TV
Ministr kultury Martin Baxa [na obrazovkách] je v České televizi častým hostem. / Foto: MK ČR

Měsíční televizní poplatek se od ledna 2025 zvýší o 25 korun na 160 korun. Za rozhlas si posluchači připlatí 10 korun a nově zaplatí 55 korun. Roční příjmy České televize se zvýší o 1,412 mld. korun, Českého rozhlasu o 626 milionu korun.

Navýšení televizního a rozhlasového poplatku od ledna 2025 přináší novela zákona o České televizi a Českém rozhlasu a zákona o rozhlasových a televizních poplatcích [velká mediální novela]. Hlavní změny v zákoně představil na tiskové konferenci [5.9.] ministr kultury Martin Baxa [ODS] se zástupci pětikoaliční vlády Petra Fialy [ODS].

„Poplatky se u České televize nezvyšovaly 15 let, u Českého rozhlasu dokonce 18 let. Současná hodnota poplatku je tak zhruba poloviční,“ zdůvodnil navýšení veřejnoprávních poplatků ministr kultury Martin Baxa.

Se zvýšením poplatků a současně i rozšířením okruhu jejich poplatníků se podle něj počítá od ledna 2025. V té době se podle Baxy již i zlepší ekonomická situace českých domácností.

„Každému z nás se tento výdaj vyplatí,“ vyzdvihl sledování ČT a ČRo ministr Baxa.

Stát nově zpoplatní i mobily, tablety a počítače

Vyšší inkaso za sledování veřejnoprávních médií si od ledna 2025 politici slibují i díky zpoplatnění širšího okruhu osob. Novela totiž mění definici zařízení, ze kterého se poplatek pravidelně odvádí.

„Nově půjde o jakékoli zařízení, které může přijímat a reprodukovat rozhlasové nebo televizní vysílání, tedy například chytrý telefon či počítač,“ upozornil na změny Baxa.

Domácnosti s vícero takovými přijímači zaplatí poplatek pouze z jednoho takového aparátu. Novela na druhou stranu od televizního a rozhlasového poplatku osvobozuje malé firmy do pěti zaměstnanců a živnostníky. Ostatní firmy, respektive právnické osoby odvedou poplatky podle počtu zaměstnanců.

Televizní poplatek nyní České televizi měsíčně platí 3,3 milionu koncesionářů a letos její management hospodaří s rozpočtem 7,4 miliardy korun. Za vysílání stanic Českého rozhlasu nyní platí poplatek 3 miliony domácností a firem. A rozhlas letos hospodaří s částkou 2,3 miliardy korun.

Singer: Cesta k prosperitě nevede přes dotování StarDance

Od ledna 2025, kdy se nově zpoplatní i příjem veřejnoprávních médií zařízeními, jako je mobilní telefon, tablet a počítač, se pak podle odhadu ministerstva kultury zvýší počet poplatníků o přibližně 230 tisíc. České televizi tak vzroste výnos z poplatků z letos očekávaných 5,7 miliardy o 1,412 miliardy Kč po odečtení příjmu z končící výjimky platby DPH. U Českého rozhlasu příjem vzroste o 626 milionů korun ze stávajících dvou miliard korun.

ČT potřebuje investovat i jinam než do výroby pořadů

Nicméně jak po svém zvolení do funkce generálního ředitele České televize uvedl Jan Souček, veřejnoprávní média, respektive jejich výrobní aktivita, nejsou podfinancovaná výhradně v důsledku inflačního tlaku směrem k poplatkům. Třeba ČT je podle něj podfinancovaná z hlediska investičních peněz. Po navýšení koncesionářských poplatků se tak podle Součka ale nepřelijí veškeré příjmy obratem jenom do výroby pořadů.

„Budeme se muset intenzivně zabývat i revitalizací budov a techniky,“ nastínil své plány nastupující ředitel s tím, že investice v následujících letech plánuje navýšit zhruba o třetinu.

Jan Souček střídá v ČT Petra Dvořáka

Vládní poslanci se na tiskové konferenci vyjádřili i k zavedení jiného modelu financování veřejnoprávních médií, o kterém se ve veřejném prostoru často diskutuje. A například financování ze státního rozpočtu jasně odmítají. Podle jejich názoru přináší taková změna riziko zachování udržitelnosti fungování těchto médií. A především by to podle nich ohrozilo nezávislost vysílání obou médií. Vysvětlení vládních politiků tak míří k nedávným slovům šéfa opozičního hnutí ANO Andreje Babiše, který uvedl, že v případě jeho zvolení se zasadí o zrušení koncesionářských poplatků.

„Proč byste měli platit koncesionářské poplatky provládním médiím? Ať jsou placena ze státního rozpočtu, ne z vašich kapes,“ prohlásil nedávno k financování veřejnoprávních médií Andrej Babiš.

VRN

14 KOMENTÁŘE

    • P. Marešová, tak za telefon nebudete připlácet, to možná. U této 5smečky hyen totiž nikdy nevíte, zatím je to návrh, může být i vyšší poplatek. Telefon musí být tkz. chytrý foun, tj. se vším jako u PC, ale taky má to, co 95% lidí u mobilu nikdy nevyužije, jen s tím … Hlavní “rozum” velikosti nehtu malíčku Made in Čína, Korea … prostě Asie je u všeho stejný, tv, mobil, pc … atd.

  1. Bude ještě hůř s touto zlotřilou 5kolkou, víte kolik věcí se dá ještě zdražit i zdanit ? Když bude nejhůř, tato smečka 5hyen zdaní i vzduch co dýcháte a sami si přidají 10 000kč měsíčně ! Kdepak máme milion chlípníků ? Hlavně tito … mají vinu na této situaci, co se pokazilo při puči89 s opilci z balkonů už se nenapraví nikdy.

  2. jj, za chvíli budeme platit i za to, že máme doma pračku, myčku, sušičku, mikrovlnku, fen na vlasy a vše co je na elektriku…..

    • To už platíte aniž to víte … ve zločinném zdražení elektřiny. Prostudujte si pořádně lístek nebo z pc info o zaplacení elektřiny. Máti jsem to taky musel přesně popsat co za jakou “debilitu” musí doplácet navíc pro zločince kolem toho. To vše taky znamená vyšší daně a úskočná 5kolka i tyto daně použije na podporu stále více bujícího nacis…na UA v čele se somrákem v ušmudlaném triku.

  3. Po přečtení návrhu jsem musel doslova vyprsknou smíchem, jak z něj jak sláma z bot čiší vyškrabat každou korunu, kde se dá. To by samozřejmě nebylo nic nového pod sluncem. Ovšem ni neřeknou, nejsou prachy, ale politický směr je mít silnou veřejnou právní televizi, tak budete platit. Vyšlo by to na stejno, ale pak je to alespoň jasné. Jenže, není tomu tak. Oni řeknou. Platit ze všeho, co televizi přijímat může, tedy i na PC ve firmách. Rozeberme si to. Sedněte si a zasněte se, že jste velký podnikatel, klidně se nazvěte buržoust. Na názvu vůbec nezáleží. Podle pětky bez kormidelníka to, co se vám bude honit v hlavě je to, že se vůbec nebudete nestarat o svůj zisk a rozvoj firmy, ale jen a jen o to, jak dělat zaměstnancům pomyšlení. Že jim například platíte obědy nejméně ve výši 300% jejich hodnoty, že do práce nemusí chodit úplně pravidelně a když se nakonec obtěžují přijít, tak jim to utrpení chcete nějak zpříjemnit. Takže jim, kromě jiných požitků, jako třeba sauna a masáže v pracovní době, zřejmě umožňujete pravidelné a ničím nerušené sledování veřejnoprávní televize na firemním počítači. Nelze tedy jinak, jak v návrhu stojí, než že se i z firemního PC bude poplatek platit. No jak jinak, než dle počtu osob, kterým je takto pracovní proces zpříjemňován, což jsou logicky úplně, ale úplně všichni zaměstnanci. Než se ze snění probudíte, tak neberte to, ne? A velmi rádi to zaplatíte, že?

    • Pokud nebudete platit, tak už na to má 5kolka vymyšlen další podraz … Kdo má zabudován elektroměr bude automaticky platit za vše co mu zrádní 5hadi nařídí. Jinak exekutor a to je safra mafie, na tyto … nemají ani mafie z UA nebo Čečenska. Za to poděkujte hlúpým voličům těchto 5kolaborantů, před tím jejich učitelům od puče89 …

  4. Pan ministr asi netuší a poradci neporadili, telefon ani tablet neumí přijímat TV vysílání,

    lze televizi sledovat pouze přes internet nebo data. Má to ale jednen háček , pro to sledování musíte mít nainstalovanou aplikaci, která to umožní.
    Není důvod platit z tabletu a telefonu . ČT – údajně veřejnoprávní TV si může udělat aplikaci pro svou televizi a jednoduše za její instalaci vyžadovat poplatek jako to mají ostatnéí televize na netu . Každý kdo to bude chtít sledovat si to jednoduše může zaplatit.
    Poplatky ČT a rozhlasu jsou přežitek z minulosti. Za posledních 50 let jsem neslyšel jediné vysílání ČR a podobně ČT nesleduji až na vyjímky prakticky vůbec. Nechápu ,že v dnešní době nám stát nutí něco co skoro nikdo nechce. Na co potřebuje ČT tolik programů ? Má plnit zejména informační zpravodajskou funkci. Má k dispozici archiv , jinak by byla dávno v háji. Za peníze poplatníků natáčet dokola přiblblé kriminálky a podobné hovadiny nemá žádný smysl. Tyto poplatky aby měly být dávno zrušené, kdo chce at si to zaplatí.

    • Je třeba zaplatit mádlovce, smetanové, fridrichové, ebenovce, moravcové apod. bezpáteřní havlistický … který by se bez ČT neuživil … [redakčně upraveno]

  5. Dobrý den. Já osobně nezaplatím české televizi ani korunu i kdybych měl všechny telefony, tablety, televize a počítače darovat babičce. Podepíši čestné prohlášení jako teď, že nevlastním žádné zařízení technicky způsobilé individuální volby televizního programu či jak to tam je a je vymalováno. Nemám problém s veřejnoprávností, dokonce bych ji i podporoval jako ochranu demokracie, ale za dvacet korun na vysílání objektivních zpráv a předvolebních keců. Víc nic. Vše ostatní do komerčních televizí a internetových médií. Nevím proč mám platit StarDance, sportovní přenosy a milióny hovadin, kanálů, pořadů a nesmyslů. Dokud si lidé necháte kálet na hlavu, tak Vás budou ždímat víc a víc. Jak říkám, ode mne nedostanou kvůli principu ani halíř. Svědomí mám čisté, službu v tomto rozsahu využívat nechci a nebudu a platit za ni také nebudu. Poklud to uděláme všichni, soudy se totálně přetíží. Vyhlasme bojkot placení poplatků TV. Založme jedno s.r.o. bez jediného zamestnance a tvrďme, že je to vlastník všech zařízení na příjem. Pravicová ODS levicové kroky. ČT u mne skončilo už před lety a tohle je jen další utvrzení v tom, že je celý systém špatně. Mějte hezký večer.

  6. Já se obávám, že většina diskutujících mele a mele a neví o co jde. Neplatíte za to, jestli sledujete ČT, nebo ne, ale platíte poplatek za to, že VLASTNÍTE něco (televizi, kabelovku, mobil, notebook), který MŮŽE přijímat televizní vysílání. Stejně tak můžete mít i pitomý kazeťák s rádiem a jste POVINNI za to platit. Ne za poslech, ale za vlastnictví.

    • Přečtěte si na Wikipedii co znamená koncesionářský poplatek, za co platíte … až poté suďte druhé a nemelte lži jako narcis Péťa. Dál, má jít o nezávislé -objektivní zpravodajství atd. od těchto … To že se od puče89 zrovna v tomto nic nezměnilo, hlavně zhoršilo je další věcí … Tečkuji, aby redaktor nemusel upravovat výrazy, které na tyto skvělé časy od převratu s ožu..vénou jsou nevhodné.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here