Finanční trhy: I září má svá specifika

131
zari
Ilustrační foto: Nasdaq

Asi každý investor nebo trader už někdy slyšel o „zářijovém efektu“. Tedy o tom, že tento měsíc z pohledu sezónnosti nepřináší finančním trhům nic dobrého a je spíše předzvěstí červených čísel. Podobných „mýtů” koluje samozřejmě mnoho.

Ale ne vždy jsou pravdivé. Nicméně zářijový efekt přesto existuje. Investorské říkanky mají něco do sebe. Totiž při pohledu na historickou výkonnost indexu S&P 500 zjistíme, že září opravdu je tím nejhorším měsícem. Za posledních 30 let je průměrná výkonnost tohoto měsíce 0,67%.

Ve ztrátě skončil tento měsíc v posledních třech případech. Trhy klesaly v roce 2020, 2021 a 2022. Předtím zažily tři roky mírných zisků od 0,43 procenta až po 1,72 procenta. Nejdelší sérii ztrát za posledních 30 let zaznamenaly mezi lety 1999 a 2003, kdy praskla internetová bublina.

Podle některých investičních stratégů je měsíc září anomálií, která se objevuje bez jakýchkoliv zásadních událostí. Existuje však mnoho teorií, proč během měsíce září vidíme na akciových trzích tradičně horší výkonnost.

  • První teorie řeší situaci, kdy se akciovým trhům během letních měsíců dařilo. V důsledku toho investoři vybírali zisky před nejistým koncem roku.
  • Druhá teorie řeší situaci, kdy investoři vybírají zisky před začátkem školního roku, aby mohli platit dětem školné a náklady na školu obecně.

Z obou teorií pak vychází třetí teorie, která bude možná nejblíže pravdě. A sice, že se jedná o psychologický jev, kdy investoři očekávají horší výkonnost měsíce září. Proto “jen” upraví svá portfolia.

A jaké bude letošní září?

V září roku 2023 čekáme naplánované zasedání amerického FEDu. Ten pravděpodobně finanční sféru nedostane pod větší tlak svou měnovou politikou. FED komunikuje s trhy s velkým předstihem, a musel by je tak výrazně překvapit. Celá situace ohledně úroků v USA ale dál zůstává poměrně nejistá. Propad tak může přijít i kvůli méně důležité zprávě.

Měsíční výkonnost indexu S&P 500 za posledních 30 let

[Zdroj: Bloomberg terminal]

Zářijová červená čísla ale nemusí nutně znamenat něco zlého. Pro dlouhodobého investora takový propad může být skvělá příležitost k nákupu za nízké ceny. Na druhé straně tradeři i investoři hledající hedge proti svým dlouhodobě drženým pozicím mohou takovou situaci využít pro spekulaci na pokles cen daných instrumentů. Ze statistického pohledu je září ideálním měsícem na shortování.

Firmám končí třetí kvartál

Měsíc září je také specifický tím, že jde o poslední měsíc třetího čtvrtletí. Firmy čeká reportování zisků, jak moc se jim dařilo během letních měsíců. To přináší nejistotu u mnoha investorů. I investiční fondy koncem čtvrtletí upravují svá portfolia, aby reportovaly, že drží převážně ty nejlépe preformující akcie za uplynulé tři měsíce. A přilákaly tak další peníze od klientů, investorů.

Květen na trzích potvrdil známé úsloví. Lepší bylo zmizet

Září ale je problematický měsíc tak, jako každý jiný. To kvůli nepříjemným událostem. Minulý rok vyvolal propad Jerome Powell a jeho projev v Jackson Hole koncem srpna. V roce 2009 padla banka Lehman Brothers. V září roku 2001 klesaly akcie kvůli teroristickým útokům na dvojčata a rok poté se v září spustila vlna výprodejů v důsledků technologické bubliny na akciích. A pokles způsobil v září 2021 i růst výnosů ze státních dluhopisů.

–Adman’s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here