Průmysl, stavebnictví i bilance se propadly do červených čísel

188
bilance
Foto: Pixabay.com

V červenci klesla v ČR meziročně i meziměsíčně průmyslová i stavební produkce. A vůbec poprvé letos vykázala propad i česká obchodní bilance. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ]. Ve všech případech ekonomové vyjadřují zklamání.

Průmyslová produkce v červenci meziročně reálně klesla o 2,8 procenta. Meziměsíčně byla nižší o 2,6 procenta. O celé tři procenta pak meziročně [opět] poklesla i hodnota nových zakázek.

Stavební produkce v červenci meziročně klesla o 2,1 procenta. Meziměsíčně byla nižší o 3,8 procenta. Stavební úřady vydaly meziročně o 9,1 procenta stavebních povolení méně, jejich hodnota tradičně stoupla [+16,0 %].

„Stavební produkce se v červenci po nadějném červnovém výsledku opět dostala pod loňskou úroveň. Pokles se odehrával v obou segmentech, více k němu přispělo pozemní stavitelství,” uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

A do třetice změna trendu. Letos v červenci skončila podle předběžných údajů bilance českého zahraničního obchodu se zbožím schodkem 5,9 miliardy korun. Jde tak o první zápornou bilanci letos. Loňský schodek obchodní bilance dosáhl téměř 200 miliard korun.

„Na straně vývozu jsme zaznamenali nejvyšší meziroční pokles u elektřiny o 72 procent, na dovozu pak u ropy a zemního plynu o 63 procent. Oba poklesy způsobilo zejména snížení cen těchto komodit,” uvedla Miluše Kavěnová, ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ.​​

Zlepšení v průmyslu se nečeká

„Nečekaně nepříznivá data z průmyslu,“ uvedl k aktuálním výsledkům analytik České spořitelny Jiří Polanský.

Podle jeho slov jsou červencová statistická data významným zklamáním. A kromě meziměsíční rozkolísanosti se v nich pravděpodobně projevuje ochlazení globální ekonomiky. Zlepšení situace se podle něj nečeká.

Průmyslová produkce meziměsíční a meziroční vývoj [v %]

[Zdroj: ČSÚ, ČS]

„Předstihové indikátory signalizují možné zhoršení vývoje průmyslové produkce pro druhou polovinu letošního roku. Nepříznivě bude působit také pokles nových průmyslových zakázek, ke kterému v červenci došlo,“ říká s tím, že oživení přijde spíše až v příštím roce.

A to ještě v jeho druhé polovině. Doplňuje, že aktuální data jsou protiinflační a podle jeho názoru zesilují „potřebu snížení sazeb“ ze strany České národní banky.

Stavební produkce se ocitá v problémech

Pokles stavební produkce v červenci meziročně o 2,1 procenta a meziroční propad vydaných stavebních povolení o 9,1 procenta ukazuje na velké problémy ve stavebnictví dnes i do budoucna. Alespoň to tvrdí hlavní ekonom skupiny CFG Vladimír Pikora.

Také ale dodává: „Jenže poprvé po sedmi měsících vzrostl počet zahájených výstaveb bytů, takže developeři to tak dramaticky nejspíš nevidí. Otázkou je, jestli nejde jen o jednorázový růst. Ceny nových nemovitostí totiž podle cenového indexu klesají.“

Celková letošní stavební produkce zatím meziročně klesla zásluhou inženýrského stavitelství. Objem nových staveních zakázek táhnou dolů rovněž hlavně inženýrské stavby.

„Stavební produkce v lednu až červenci 2023 meziročně klesla o 2,2 procenta. Přispělo k tomu především inženýrské stavitelství, u něhož došlo k meziročnímu poklesu 6,1 procenta. Produkce v pozemním stavitelství meziročně spíš stagnovala,” vysvětluje Cuřínová z ČSÚ.

I podle ní se orientační hodnota stavebních povolení ale drží na dobré úrovni. Tahounem růstu jsou změny dokončených staveb. Bytová výstavba se přesunula do fáze dokončování.

Obchodní bilance v záporu, letos poprvé

Bilance zahraničního obchodu vykázala v červenci letos první deficit ve výši 5,9 miliardy korun. I to je zklamání, potvrzuje analytik Komerční banky Jaromír Gec. Zhoršení se podle něj sice čekalo, konsenzus trhu však vyhlížel letošní sedmý přebytek v řadě. A to dokonce na úrovni 2,6 miliardy korun.

Zčásti se však na zhoršení podepsal tradiční sezónní efekt. Po sezónním očištění totiž zahraniční obchod setrval v přebytku ve výši čtyři miliardy korun, a to po 12,4 miliardách v červnu,“ říká Jaromír Gec.

Dopravcům ubývá zakázek. Potvrzují zpomalení ekonomiky

Meziročně bylo očištěné saldo zahraničního obchodu o 16,6 miliardy korun. Výsledek pozitivně ovlivnil především meziročně nižší deficit obchodu s ropou a zemním plynem [23,3 mld. Kč]. Zde se odrazily nižší ceny na světových komoditních trzích. Negativně se naopak na saldu zahraničního obchodu podepsal meziroční pokles aktiva obchodu s elektřinou [6,8 mld. Kč.] a hlubší deficit obchodu s počítači a elektrickými zařízeními.

„Celkově data z našeho pohledu indikují riziko pomalejšího ekonomického oživení ve druhé polovině letošního roku. Obecně to může souviset se slabšími předstihovými indikátory z Německa, které odráží i pomalejší než očekávané oživení čínské ekonomiky,“ uvedl Gec.

–DNA–

1 komentář

  1. Toto mě připomnělo éru za ožung.. Havla s jeho chátrou77 po puči89. Vše co se dělá, dodává … pro Rusko musí být odstraněno i kdyby na chleba nebylo. Mžikem do Ruska místo našich dodávek, pracovních sil i čehokoliv dalšího nastoupili loutkovodiči … z hrádečku. USA, Kanada, Německo, Japonsko … získali supr trh pro své výrobky místo Československých firem a přišli si k majlantu. To jen … tohoto věčně opilého paňáca s jeho smečkou koksem narvaných pochlebovačů. — Přidám navíc perličku. M. Kocáb jako že poslal vojska SSSR domů=mystifikace. Jen další supr lež havlistů i Kocába. Na podzim roku 1988 byla mezi generály SSSR-ČSSR podepsána smlouva o odsunu SSSR vojsk z ČSSR !! Motorizovaná jednotka z Domaželic v počtu přes 1000 vojáků+ technika odjela v únoru 1989 do pryč … další jednotky za 3. týdny je následovaly … Více info najdete na “historie vojenství”. Takže farizeji Michálek s Vénou nedokázali vůbec nic, lživě si přihřáli svou polívčičku, ostatně jako všichni zločinní fóristi … [redakčně upraveno]

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here