Nejlepší způsob k překonání chudoby je práce, řekl Němcům Lindner

296
Lindner
Christian Lindner hovoří s novináři. / Foto: Bundesministerium der Finanzen, Phototek

Německý ministr financí a šéf FDP Christian Lindner včera [5.9.] vyzval ke konsolidaci veřejných rozpočtů. A německý list Bild zveřejnil průzkum, podle kterého se více než polovina Němců domnívá, že se v SRN nevyplatí pracovat.

To kvůli štědré sociální podpoře. Deník Bild se odvolal na závěry výzkumu agentury INSA. Názor, že se v Německu nevyplatí pracovat, zastává podle výsledků průzkumu 52 procent respondentů. Opačný názor vyjádřilo 40 procent dotazovaných. Osm procent na otázku neodpovědělo.

Německý ministr financí Christian Lindner zažádal o návrat k „fiskální realitě“ ve Spolkovém sněmu při začátku rozpravy o návrhu státního rozpočtu na příští rok. Německé ministerstvo financí navrhlo schodek 16,6 miliardy eur [cca 401 miliardy Kč]. To je o 30 miliard eur [cca 725 mld. Kč] méně než letos.

„Otázkou dnešního dne je návrat k dluhové brzdě – či přesněji k udržitelným veřejným financím z dlouhodobého hlediska,” uvedl v parlamentu Lindner.

Upozornil na to, že v uplynulých letech platilo opatření, které omezovalo deficit na 0,35 procenta hrubého domácího produktu. To ale Německo pozastavilo kvůli pandemii covidu a válce na Ukrajině. Ministr Lindner si ale přeje, aby se schodek opět dostal pod danou 0,35% hranici už příští rok.

Výdaje Německa jsou vysoké

Avšak státní výdaje v Německu dál rostou. Země zvyšuje výdaje na obranu a v souvislosti s přechodem na nízkouhlíkovou ekonomiku. Německo například zřídilo speciální fond se 100 miliardami eur [cca 2,4 bil. Kč] na modernizaci armády. Dalších 210 miliard eur [cca 5 bil. Kč] zamířilo do fondu na zelená opatření na projekty v letech 2024 až 2027.

Německá ekonomika zastavila propad, ale neroste

Podle tiskových agentur však vláda čím dál častěji používá speciální fondy k financování své politiky. To už kritizoval spolkový účetní dvůr. Vládu vyzval k redukci těchto opatření. Nadužívání speciálních fondů, které pak opticky vylepšují hospodaření státu, v parlamentu zkritizoval představitel opoziční konzervativní CDU Christian Haase. A představitel krajně pravicové Alternativy pro Německo Peter Boehringer mluvil o nadměrném zadlužování. Zástupci levicové strany Die Linke Gesine pak odmítli výdaje na modernizaci armády.

Strmě rostou i sociální výdaje

Německo nyní navíc plánuje zvýšení takzvaného občanského příjmu, který od letošního roku nahradil dřívější systém podpory v nezaměstnanosti Hartz IV a další sociální dávky. Od nového roku budou mít například samostatně žijící lidé nárok na 563 eur [cca 13 600 Kč] měsíčně místo dosavadních 502 eur [12 138 Kč].

Podle agentury Reuters se od roku 2025 zvýší podpora pro rodiče s nízkými příjmy. Ti tak budou na první dítě dostávat 636 eur [cca 15 400 Kč] měsíčně a na každé další 530 eur [cca 12 800 Kč] měsíčně. V současnosti je to 250 eur [cca 6 045 Kč] měsíčně na dítě.

Německý ministr financí Lindner ale uvedl, že sociální podpora by neměla lidi od práce odrazovat.

„Naším zájmem je zachovat motivaci k práci. […] Nejlepším způsobem k překonání chudoby je práce,” prohlásil.

Uprchlické rodiny v Německu zmáhá dětská chudoba

Zároveň varoval před rychle rostoucími náklady na obsluhu dluhu, které příští rok podle návrhu zákona dosáhnou 37 miliard eur [cca 895 mld. Kč].

„Výdaje na úroky z dluhu jsou nyní v rozpočtu dvakrát vyšší, než je rozpočet ministerstva školství a výzkumu,” vyjasnil v parlamentu německý ministr financí.

–ČTK/DNA–

5 KOMENTÁŘE

  1. Při dnešním socialistickém rozhazování velmi dobře přizpůsobivým, ekonomickým nájezdníkům, politikům … apod. lůze se opravdu nevyplatí pracovat …

  2. K tomuto panáčkovi bych přidal. Jakou práci měl zrovna na mysli ? Stát se politikem ve státní sféře, EU-EK, NATO, státním zaměstnancem na hejtmanství … ? Možná i žoldákem na dnes všemi válkychtivými … preferované korupční UA, že by i nejen v Mali … ve prospěch frantíků ?

  3. To je moc složitá cesta. Znám mnohem lepší způsob. Rozmnožit se do značného počtu a pak si jako svého politického představitele zvolit sluníčkáře do koalice se zeleným komoušem. I lístečky mi k tomu zdarma natisknou a navíc i sčítace hlasů zaplatí. A kdybych snad náhodou gigantickým přejídání se a nedostatkem pohybu kvůli chromým nohám ani chodit nemohl, tak i urnu mi až pod nos přinesou. Je totiž třeba dělat efektivně a za všech okolností si hlídat poměr cena/námaha, ne se levou zadní škrábat za pravým uchem, ne?

    • Pusťte si na stream Jablonského. Perfektně vystihl hlupáka Fialu. P. Babiš pravdivě řekl ve sněmovně co si myslí slušný národ o 5hadech a hned je sprostě osočován. To byl až moc slušný vůči těmto … Jó pravda se záškodníkům z nevlády špatně poslouchá a co teprve “objektivní” media, ty taky rozjely své vulgarity vůči ANO. Na druhou stranu narcis Péťa je vychvalován jak pěkně přečetl proslov, který mu někdo napsal. Sice populisticky lhal-sliboval, ale na to si i jeho ovečky zvykly.

    • K tomu vám přidám. Pěkně i pravdivě to popsal imitátor Jablonský. Když mluvil za hlúpého narcise Peťana, pravdivě použil … o těchto genderově nemocných tkz. intelektuálů z havlovumlů-FF.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here