EU je pod tlakem žadatelů o azyl. Největší zájem mají o SRN

261
EU
Syrští kurdští uprchlíci / Foto: UNHCR

Počet žadatelů o azyl se v první polovině letošního roku v Evropské unii, Norsku a Švýcarsku meziročně zvýšil o 28 procent na zhruba 519 tisíc. Uvedla to Agentura Evropské unie pro otázky azylu [EUAA].

Nejvíce žádostí o azyl podali cizinci v první polovině roku v Německu. Na tuto zemi připadá 30 procent z celkového počtu žádostí [154 677 žádostí o azyl]. Za Německem následují Španělsko se 17 procenty [86 786 žádostí] a Francie s 16 procenty [81 158 žádostí]. V České republice podle zveřejněné tabulky podalo žádost o azyl 236 cizinců. Vůbec nejméně žádostí pak přijaly úřady v Maďarsku [22].

V letošním prvním pololetí EUAA evidovala nejvíce žadatelů o azyl od let 2015 a 2016. Tehdy, v době velkého přílivu uprchlíků hlavně kvůli konfliktu v Sýrii, dosáhl počet žadatelů 1,3 milionu v roce 2015 a 1,2 milionu v roce 2016. Loni úřady přijaly 994 945 žádostí.

Agentura upozorňuje, že počet žadatelů při současném tempu do konce roku překročí hranici jednoho milionu. Nejčastěji v letošním prvním pololetí žádali o azyl ve 29 sledovaných zemích Syřané, Afghánci, Venezuelané, Turci a Kolumbijci, na které připadá dohromady 44 procent veškerých žádostí.

EU je pod tlakem přílivu žádostí o azyl

V důsledku nárůstu počtu žádostí se mnohé evropské země podle EUAA ocitají „pod tlakem na vyřizování žádostí“. Tomu odpovídá nárůst počtu žádostí čekajících na rozhodnutí. Jejich množství v první polovině roku meziročně stouplo o 34 procent.

Přibližně 41 procent žádostí o azyl v první instanci vyhodnotily úřady kladně. Nejčastěji získávají mezinárodní ochranu Syřané [95 % kladně] a Afghánci [58 %]. V první polovině roku rovněž došlo k výraznému nárůstu žádostí od obyvatel Pobřeží slonoviny [9 300] a Guineje [8 700].

Today, tomorrow I go to Germany, říká Salah ze Sýrie

Nejvíce žádostí o azyl v zemích EU, Norsku a Švýcarsku podávají, stejně jako v předchozích letech, Syřané. V první polovině roku 2023 podali celkem 67 000 žádostí. Což je o téměř polovinu [47 %] více než ve stejném období loňského roku. Většinu žádostí podávají syrští uprchlíci v Německu.

EUAA nabízí zasaženým zemím operativní pomoc

V tiskové zprávě evropská agentura uvádí, že všechny aktuální trendy v oblasti migraci představují pro unijní azylové systémy značný nápor. A to natolik, že do letošního června poskytovala EUAA „operativní pomoc“ 13 členským státům EU.

Mimo to nyní zhruba čtyři miliony Ukrajinců, kteří uprchli před ruskou invazí, v současnosti využívá v Evropské unii takzvané dočasné ochrany. To je unijní krizový mechanismus, který se aktivuje ve výjimečných situacích v případě hromadného přílivu osob s cílem poskytnout jim kolektivní ochranu.

–ČTK/RED–

3 KOMENTÁŘE

  1. To je skutečně něco. Azyl jako v samoobsluze. Co budeme dnes dělat? No, zajedeme si pro jídlo do samoobsluhy. Tak na kterou tyčinku mám dnes chuť? Kterou do svého košíku hodím? Tu čokoládovou, nebo tu medovou? Ne, ne, lepší bude ta nugátová. Až sem nás ti progresivisté zatáhli. Ale úplně stejné to bylo po roce 1948. Tam to běželo stejným stylem. Nyní bude vše jinak. Majitelé podniků nebudou tito, ale budou to tito. Řídit je nebudou ti, ale ti. A celý způsob fungování hospodářství nyní jako přežitý nebude ten, ale zcela jiný. Co bychom pro šťastný život lidí neudělali, že ano? Takhle to dopadá, když se nemehlo chopí praporu záchrany něčeho a hrdě vyrazí kupředu. Pak se jiné prázdné hlavy, aby na ně padlo světlo reflektorů, rády přidají. Jako třeba naše vláda podpisem migrační dohody. V jedné diskuzi na jiném serveru jsem četl vtip. Jaký že je rozdíl mezi opiem a některými vládními rozhodnutími. Obojí prý vzniká z nezralých makovic.

    • Zdravím, to je skutečně něco … pokud napíši příspěvek tkz. o ničem, tak je za 30-40 min. na place. Ale jak se malinko opřu (to safra slušně) do 5hadů, Pávka, neon..muna UA, USA už je problém a musí se dlouho posuzovat. Tožtaktužijem po 33. let. / Pozn. red.: Pane Jindřichu, čas zveřejnění Vašeho komentáře neurčuje jeho obsah, ale to, kdy se k jeho schválení či neshchválení dostane redakce. Jde tedy o čistě provozní záležitost a kapacitní možnosti redakce. / Děkujeme za pochopení.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here