FED včera nepřekvapil, když ponechal úroky beze změny

92
FED
Aktuální zasedání měnového výboru americké centrální banky příliš vzruchu nepřineslo. / Foto: FED

Nejočekávanější událostí týdne pro investory bylo včerejší [20.9.] zasedání americké centrální banky FED. A žádné překvapení se nekonalo. Měnový výbor FOMC ponechal základní úrokovou sazbu beze změny v pásmu 5,25 až 5,50 procenta.

Zástupci americké centrální banky ale uvedli, že letos očekávají ještě jedno zvýšení úrokové sazby o 0,25 procentního bodu. A až příští rok pak její snížení o 0,5 procentního bodu. Ještě na svém červnovém zasedání odhadovali snížení o jedno procento.

Centrální banka také zdvojnásobila svůj výhled letošního růstu amerického hrubého domácího produktu [HDP] na 2,1 procenta. V červnu růst ekonomiky v tomto roce odhadoval FED na jedno procento. Výhled růstu ekonomiky na příští rok pak ve čtvrtletním odhadu zvýšil na 1,5 procenta z červnové prognózy 1,1 procenta.

„Americká ekonomika roste solidním tempem,” uvedl FED ve svém prohlášení, které následně doplnil šéf FEDu Jerome Powell na tiskové konferenci: „V potírání inflace jsme učinili pokrok, ale musíme dosáhnout dalšího zlepšení.”

„Zatímco sazby byly dle očekávání ponechány na předchozích úrovních v rozmezí 5,25 až 5,5 procenta, makroekonomické prognózy byly jestřábího charakteru. Což způsobilo okamžitý pokles na trzích – index S&P 500 nakonec v reakci na zasedání uzavřel seanci o 0,94 procentního bodu níže,“ uvedli analytici společnosti XTB.

Místo Instagramu jděte na seminář, říká trader z FXstreet

Ti včera [20.9.] finanční trhy na svém kanálu YouTube nejdříve rozebírali s Ondřejem Hartmanem z FXstreet zóny Supportů a Rezistencí [S/R zóny], aby následně s dalším hostem, traderem Janem Berkou, okomentovali výsledky zasedání FEDu.

Co důležitého oznámil Jerome Powell

Podle účastníků debaty z vyjádření šéfa FEDu vyplynulo, že se inflace v USA stále nachází výrazně nad 2% cílem. Což značí, že je stále velice silně přítomná v ekonomice.

„Potvrdilo se, že růst americké ekonomiky stále překonává očekávání a spolu se spotřebitelskými výdaji zůstává velmi silný. Také trh práce zůstává napjatý a míra nezaměstnanosti je stále nízká,“ zhodnotili účastníci debaty vystoupení šéfa FEDu.

Což odpovídá i záměru banky, která se netají tím, že ještě jednou do konce letošního roku zvýší úrokové sazby.

Růst HDP komplikuje náš boj s inflací, uvedl šéf FEDu Powell

Na úplný závěr vysílání analytici XTB a jejich hosté odpovídali na dotazy diváků, kteří je odborníkům pokládají v komentářích v živém vysílání. Zajímavé otázky vznesl Vladimír Holovka, obchodní ředitel XTB, který celé vysílání moderoval.

Co ještě přineslo zasedání FED

FED inflaci, kterou měří inflačním indexem PCE [Personal Consumption Expenditures], v letošním roce revidoval mírně nahoru o 0,1 procentního bodu.

„Jádrovou inflaci revidoval mírně do kladnějších hodnot, ale největším překvapením byly projekce sazeb spolu s dot chartem,“ uvedli zástupci XTB.

USA čeká recese, říká portfolio manažer Alec Murray

Z debaty vyplynulo, že pokud úroky klesnou do konce příštího roku na 5,1 procenta a do konce roku 2025 na 3,9 procenta, americká centrální banka očekává, že její hlavní ukazatel inflace se sníží do konce letoška na 3,3 procenta. V příštím roce pak na 2,5 procenta a do konce roku 2025 na 2,2 procenta.

Po zveřejnění prohlášení a výhledu FED se výnosy u dluhopisů americké vlády zvýšily. Dvouleté dluhopisy vzrostly na nejvyšší úroveň od roku 2007. Akcie zpočátku oslabily, ale následně ztráty smazaly. Dolar smazal větší část denních ztrát vůči koši hlavních měn. Další zasedání FEDu se koná v listopadu.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here