Vláda musí konsolidovat své vlastní hospodaření, upozornila NRR

403
NRR
Zatímco Národní rozpočtová rada vyzývá vládu k rozpočtové odpovědnosti, premiér Petr Fiala stvrzuje nákup společnosti RWE Gas Storage CZ a jejích zásobníků plynu za 8,8 miliardy korun. / Foto: Úřad vlády ČR

Před nikoliv řádným rozpočtováním varuje aktuální Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí Národní rozpočtové rady [NRR]. Zástupci NRR i upozornili, že vláda Petra Fialy [ODS] musí konsolidovat své vlastní hospodaření. 

Podle NRR vláda Petra Fialy [ODS] prohloubila nerovnováhu veřejných financí stejně, jako ji prohloubila předchozí vláda Andreje Babiše [ANO].

„České veřejné finance se stále nacházejí ve významné nerovnováze. Jde o důsledek minulých fiskálních kroků učiněných během covidové krize,“ konstatuje Zpráva NRR, ale i dodává: „Nerovnováhu v roce 2022 však ještě prohloubila nová opatření, byť často jednorázová, reagující na zdražení pohonných hmot a dalších energetických komodit v důsledku vpádu ruských vojsk na Ukrajinu“.

Podle Zprávy současná vládou avizovaná konsolidace veřejných rozpočtů nabývá reálných kontur až nyní. V případě, že kabinet zrealizuje navržené rozpočtové a penzijní úpravy beze zbytku, může podle NRR dojít k obratu nepříznivých trendů.

„Pro skutečné zajištění dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí je však nutné tyto úpravy nejen zachovat, ale v dalších letech konsolidační úsilí ještě zvýšit,“ konstatuje Zpráva NRR.

Jak to vidí šéf NRR Mojmír Hampl

I když se strukturální deficit českých veřejných rozpočtů, který je klíčovým ukazatelem pro vyhodnocení situace veřejných financí ze střednědobého pohledu, loni mírně zlepšil, veřejný dluh Česka ke konci loňska dosáhl 44,6 procenta. Loňské saldo hospodaření veřejných financí vůči hrubému domácímu produktu [HDP] činilo -3,6 procenta.

„V konsolidaci je nutné pokračovat i po příštích sněmovních volbách,“ uvedl předseda NRR Mojmír Hampl.

Bez dalšího navazujícího konsolidačního úsilí podle něj dojde k tak razantnímu nárůstu veřejného dluhu, který by vzhledem k výši dluhové služby Česko jen obtížně ufinancovalo. Aktuálně si Česko podle NRR půjčuje na financování dluhu s 4,26% úrokem a v příštím roce vydá na úhradu úroků bezmála sto miliard korun.

Hampl dále uvedl, že dosud vládou Petra Fialy oznámené konsolidační kroky se sice nestanou populární, ale z hlediska budoucnosti Česka jsou naprosto stěžejní. Upozornil na situaci, v níž se veřejné rozpočty nyní nacházejí.

„Vláda bude fakticky konsolidovat své vlastní hospodaření. Až dosud jsme měli automaticky valorizovánu pouze jednu velkou výdajovou položku, a to důchody. V roce 2024 přibydou další tři. Platby státu za státní pojištěnce do systému zdravotního pojištění, platy učitelů v regionálním školství a výdaje na obranu. […] Na tyto dodatečné výdaje vláda musela najít dodatečné příjmy,“ upřesnil Hampl.

Důchodová reforma a dluhová brzda

V příštích 50 letech podle NRR ovlivní rovnováhu veřejných rozpočtů demografický vývoj s negativním dopadem na penzijní a zdravotní systém. Zde NRR navrhuje svázání věku odchodu do penze se střední délkou života [nadějí dožití]. Pokud ke změně nedojde, schodek důchodového účtu podle jejích zástupců dosáhne koncem 50. let tohoto století 4,5 procenta HDP. Při změnách se ale i tak jen sníží na 2,2 procenta.

Důležitá je z pohledu NRR i dluhová brzda. Tu nastavuje zákon o pravidlech rozpočtové odpovědnosti na 55 procent HDP. Česko se jí za poslední tři roky přiblížilo nejrychleji ve své historii. V roce 2019 dosahoval dluh sektoru veřejných institucí asi 30 procent HDP, nyní je to 44,2 procenta.

Ministr Stanjura neví, kdy začne splácet úvěr 24 mld. Kč

„Pokud by zadlužování České republiky pokračovalo podle našeho základního scénáře, na dluhovou brzdu by veřejné finance narazily do pěti či šesti let. Ve scénáři s reformními opatřeními se dluhové brzdy dotkneme až kolem roku 2032,“ vyjasnil člen NRR Petr Musil.

–DNA–

1 komentář

  1. Tato vláda zákeřných 5hyen z tohoto nemusí nic ! Napřed musí zavřít stále tvrdého stalinistu PR, zrušit co zavinil (15 let dementního) poněvadž pětitisícovka (pro komunistu PR přezdívka před pučem89) jim pomohl k této špíně. Amorální pětitisícovka chtěl umřít na hradě a jet na lafetě, nasss … mu i z 5koloběžky. Pak 5hadi můžou odejít do první linie na území Ruského Krymu. Nebo taky na území Doněcké+ Luthanské republiky, kterou dobývají UAhordy žoldáků, to jen z tkz. demokratických států. Místní Ukrajinci s fanatickým somrákem nechtějí mít společného. Poněvadž dobře vědí, že mu šéfují štvaví loutkovodiči z USA … to jen pro svůj ekonomický i vojenský prospěch. Slušní Ukrajinci uznali právoplatná referenda těchto … tak utekli před fanatickým klaunem.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here