Černochová nakoupí F-35 a Síkela plynovody, schválila vláda

1344
vlada
Ministryně obrany Jana Černochová / Foto: Úřad vlády ČR

Vláda schválila [27.9.] návrh zákona o státním rozpočtu 2024. ČR bude příští rok podle něj hospodařit s příjmy ve výši 1 940 miliard korun a s plánovanými výdaji ve výši 2 192 miliard korun, tedy se schodkem 252 miliard korun.

Plánovaný schodek českých veřejných rozpočtů v roce 2024 bude 2,2 procenta v poměru vůči hrubému domácímu produktu [HDP]. Celkové zadlužení státu vůči HDP loni činilo necelých 45 procent.

Vláda Petra Fialy [ODS] schválila i nákup čtyřiadvaceti amerických nadzvukových letounů generace F-35 pro Armádu ČR. Zároveň pověřila státní společnost ČEPS koupí firmy NET4GAS Holdings, která provozuje rozsáhlý systém plynovodů. Co se týče příjmů státního rozpočtu, vláda schválila obnovení poplatku za obnovitelné zdroje energie. Čímž zdraží energie domácnostem a firmám.

Známy jsou pak návrhy rozpočtů státních fondů. Státní fond podpory investic [SFPI] by měl mít k dispozici na podpory v oblasti bydlení, revitalizace a regenerace území 4,25 miliardy korun. Státní fond dopravní infrastruktury bude disponovat sumou 150,1 miliardy korun. Přičemž čtyři miliardy půjdou na příspěvky krajům na silnice II. a III. tříd.

Vláda dále schválila návrh rozpočtu Státního fondu životního prostředí ČR, který bude mít k dispozici bezmála 49,5 miliardy korun a navíc 465,8 milionu korun na Modernizační fond. Kabinet rozhodl i o výdajích státního rozpočtu na výzkum, experimentální vývoj a inovace. Ty zůstanou v příštím roce ve stejné výši jako letos, tedy 40,19 miliardy korun.

Šetříme, jak se dá, tvrdí vláda

Příslušný návrh zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2024 včetně rozpočtové dokumentace nyní vláda pošle k projednání Poslanecké sněmovně.

„První důležitou zprávou je, že schodek veřejných rozpočtů v poměru vůči HDP bude příští rok ve výši 2,2 procenta. To znamená, že po mnoha letech se Česko opět dostane pod tři procenta, která určují tzv. Maastrichtská kritéria. Jen pro srovnání, ještě v roce 2020 byl schodek veřejných financí ve výši 5,8 procenta HDP,“ připomněl premiér Petr Fiala.

Vláda v návrhu rozpočtu dodržuje také zákonem stanovený závazek vydávat už v příštím roce na obranu dvě procenta HDP a v letošní výši zachovala rovněž výdaje na investice do dopravní infrastruktury. Nutno podotknout, že vláda si na financování investic půjčuje u evropských institucí.

„Důležitou zprávou je, že šetříme na provozu státu. […] Výdaje státního rozpočtu příští rok  poprvé od roku 2016 meziročně klesnou, konkrétně o 31 miliard korun. Šetříme nejdřív u sebe. V příštím roce snižujeme výdaje na platy státních zaměstnanců o devět miliard korun a další 2,3 miliardy ušetříme na provozu státu. Škrtáme dotace tak, jak jsme slíbili. V příštím roce klesnou výdaje státu na dotace o 84 miliard korun,“ vyzdvihl předseda vlády.

To nejhorší máme za sebou, řekl FinTag premiér Petr Fiala

Fakt je, že vláda v rozpočtu na příští rok škrtne běžné dotace za 46,1 miliardy korun. Nyní se již ví, že největší redukce se dotkne ministerstev průmyslu a obchodu, zemědělství, dopravy a školství. To po jednání kabinetu potvrdil ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS].

Podrobnosti o konkrétních rušených dotačních titulech podle něj ministerstvo financí zveřejní v pátek či v pondělí. V kapitole ministerstva průmyslu klesnou dotace o 55 miliard, z toho 38 miliard jsou letošní mimořádné dotace do přenosové soustavy a 17 miliard ostatní dotace. V kapitole ministerstva zemědělství by dotace měly klesnout o 10,4 miliardy korun, v kapitole ministerstva dopravy o devět miliard korun a v kapitole ministerstva školství o 7,7 miliardy korun. Více než miliarda korun se škrtá v kapitole ministerstva pro místní rozvoj, kde to je 1,3 miliardy.

Nákup NET4GAS a F35

I přes proklamované úspory a zvyšování příjmů další zátěží domácností a firem vláda pokračuje ve své akviziční politice v oblasti energetiky. Vláda již pověřila státní společnost ČEPS koupí firmy NET4GAS Holdings, která v Česku provozuje systém plynovodů a předávacích stanic. Firma má nezastupitelnou roli v přepravě a dodávkách plynu pro české zákazníky. Kupní cenu vláda zveřejní po podpisu kupní smlouvy. Po jednání vlády to řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela [STAN].

Vláda koupí zásobníky plynu a výrazně méně si půjčí od EK

NET4GAS provozuje 4 000 kilometrů plynovodů, pět kompresních stanic a stovku předávacích stanic, včetně tří na hranicích. NET4GAS Holdings napůl vlastní konsorcium Allianz Infrastructure Luxembourg a Borealis Novus Parent. Více ve zprávě MPO ČR.

Jeden z akcionářů podle Síkely transakci schválil. Druhý ji má schválit ve čtvrtek. Kontrakt by se tak mohl podepsat v pátek. Firmu kupuje společnost ČEPS z vlastních disponibilních zdrojů. První splátka kupní ceny přijde zřejmě v prosinci po dokončení transakce a po jejím schválení příslušnými úřady. Vláda již schválila nákup zásobníků plynu za bezmála devět miliard korun.

Nákup letounů F-35

Vláda na jednání dále rozhodla, že pro potřeby Armády ČR nakoupí 24 nadzvukových víceúčelových letounů F-35. Tyto nejmodernější stroje americké výroby mají zajistit budoucnost nadzvukového letectva na několik dalších desetiletí a nahradit zapůjčené stroje JAS-3 Gripen.

„První letouny F-35 budou hotové v roce 2029, kdy na nich naši piloti zahájí výcvik v USA. V roce 2031 budou první letouny přímo tady v České republice a všech 24 jich budeme mít do roku 2035,“ řekl Petr Fiala s odkazem na podrobnosti ve zprávě Ministerstva obrany ČR.

Příběh o Gripenech zdarma je lež, tvrdí ministerstvo obrany

„F-35 je efektivním řešením. V porovnání schopností letounů a jejich životnosti s cenou dnes neexistuje lepší řešení pro plnění úkolů taktického letectva Armády České republiky na příští desítky let. Jedná se o systém, který má delší perspektivu než jiné typy letounů. Díky tomuto systému bude armáda schopna po letech různých provizorních řešení, pronájmu čtrnácti letounů plnohodnotně zajišťovat obranu Česka a spolupracovat s našimi spojenci,“ dodal premiér.

–DNA–

10 KOMENTÁŘE

    • Péťa je taky studovaný farář katolické sekty … tak co byste mohl čekat. Kdysi pravicová strana ODS a dnes ? Nejen druhý předseda strany je čer… Bez 1. pol. strany 4. vatikánští pohůnci v 5kololoběžce ! Hrůza děs …

  1. Kolik desítek-stovek milionů kč za špatné nákupy kápne všehoschopné koloběžce do kapes ? Takové podvodné nákupy neprováděl ani Mirda, když se hřál na výsluní mezi šme… ! To prováděl super podvody jak vysát erár … Až to odnesl jeho švagr, ten poslední z posledních pěšáků v Mirdové mafii, ale uplacení soudci se snažili … Stejně jako dnes s akcí Dozimetr, vše bude zameteno pod koberec … Na to byl instalován všehoschopný vykulvoko do tak vysoké funkce, který i nakonec sundá narcise Péťu z křesla …

  2. Je neuvěřitelné, jak nekompetentní současná vláda a armáda je. Nakoupí naprosto nevhodné stroje pro naši potřebu, u kterých ani z jedné třetiny nevyužijeme jejich možnosti, zato budou třikrát dražší než Gripeny. Gripen dokáže přisát na lepší louce a není tak hajsavý jako tyto přetechnizované nesmysly. Do armády šlo doteď 85 miliard ročně, máme jeden tank, kde ty peníze jsou? Máme armádu, ve které je zhruba 25 000 až 27 000 vojáků a z toho je pouze
    5 000 až 7 000 určeno pro boj. Ostatní tzv. podpora. Jak je toto možné? Příští rok do absolutně zbytečné armády půjde téměř jednou tolik peněz. Jak je toto možné? Co si to dovolují a kdy šéf armády vysvětlí, jak je možné, že jsou tak neuvěřitelně nehospodární? Proč začíná vojín, který nic neumí na 50 000 Kč čistého i s příplatky?

    • To nebude ročně, ale po několik budoucích let budeme odkázáni na amícký voj. letecký šrot a s tím vše spojené, viz. zvací dopis, který už je vlastizrádnou 5kolkou potvrzený ! Jenže “politici” z 5hadů budou vysmátí za úplatky v desítkách-stovkách milionů, hlavně proto je cena padajícího let. šrotu z USA o to navýšená. Zaplatí to přece Český erár !! Dnešní 5smečka hyen tento šílený dluh splácet nebude … stejně jako dluh v mld. kč pro … korupčníky na UA.

  3. Vážení redaktoři co ta česká vláda si dovoluje vůči společnosti to už je vrchol ! Nechejte čtenáře zde vyjádřit svůj skutečný názor co se v tomhle státě děje a dle tohoto veřejného mínění přizpůsobit i své články ! Jedině tak může skutečná demogracie fungovat ! Co si budeme nalhávat !!

    • P. Miroslav redaktoři nemůžou … mě se ozvali “doba je příliš citlivá” … avotom to vše je. Vítejte v lednu 1989 za éry opilce se smečkou77+černo..ky. Tito jejich pohrobci jsou opět u vesel, vinou de… i zfanatizovaných voličů bez svého rozumu. Holt rok 1948+Kléma i puč89 se vrátil s volbou zrádné 5kolky +kontrášem Pávkem na hrad.

      • Oprava … v lednu 1990 za éry op… V lednu 1989 tento opilec ještě dobrovolně docházel na Bartolomějskou zazpívat o chátře77 i to co nebyla pravda. Cítil se tam jako na prknech slávy … holt jako proradná sketa se choval už i na chemické průmce … odkud ho pro podrazy spolužáků, bulačení- chlast, navíc s tím že nic neuměl museli vyrazit. Dnes takového … napodobil kontráš Pávek

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here