To nejhorší máme za sebou, řekl FinTag premiér Petr Fiala

3533
Premiér Petr Fiala na návštěvě Českého statistického úřadu / Foto: Úřad vlády ČR

„Máme za sebou všichni velice obtížné roky, nejprve to byl covid-19, pak tu byly všechny důsledky války na Ukrajině. Není se co divit, že lidé jsou unavení,“ uvedl pro FinTag premiér Petr Fiala [ODS].

Těmito slovy odpověděl FinTag.cz na otázku, proč v Česku aktuálně panuje nejnižší důvěra v ekonomiku mezi domácnostmi i firmami od března 2021. A dodal: „A tak i ta důvěra v budoucnost lidí je oslabena.“

Podle premiéra všechna data ale ukazují, že situace by se brzy zlepší. Což mu potvrzují, jak řekl, i všichni ekonomičtí experti, s nimiž se o ekonomice baví.

„Inflace [8,5 % v srpnu, pozn. red.] postupně klesá. Což je velice důležité. Máme jednu z nejnižších nezaměstnaností ze zemí Evropské unie. A podle všech predikcí by ekonomika měla růst. Ty důvody k optimismu tu jsou. To nejhorší máme za sebou,“ uvedl pro FinTag premiér Petr Fiala.

Podle něj to byla právě jeho vláda, která Česko provedla krizovými situacemi. Nutné ale je podle jeho názoru pokračování ve vládou nastolených krocích. A aby bylo Česko úspěšné ekonomicky, musí obstát v globální konkurenci, dodal. V tomto ohledu zmínil strategické investice jako klíčový předpoklad. Za důležité považuje i sebevědomí země, bez kterého se úspěch v globální konkurenci neobejde.

Konsolidační balíček ekonomice neublíží, míní premiér

Na další z otázek FinTag, zda nemá obavy z toho, že jeho vládou chystaný konsolidační balíček, který vyššími daněmi zatíží firmy i domácnosti, znovu nepodnítí inflaci, odpověděl: „Nemám obavy, protože konsolidační balíček jsme důkladně promysleli. Jeho dopady se rovnoměrně rozprostírají na celou společnost. A zároveň chrání chudobou nejohroženější skupiny.“

„Vyšší korporátní daň firmy utáhnou. Bavím se s jejich zástupci a podle nich vyšší daň z příjmů problém není,“ dodal.

Vládní balíček ohrožuje růst české ekonomiky, tvrdí firmy

Obdobně se vyjádřil k vyšší dani z nemovitosti, která i kvůli vládnímu balíčku vzroste jak domácnostem, firmám, tak zemědělcům u zemědělské půdy.

„Máme jednu z nejnižších daní z nemovitostí. Takže to navýšení pro průměrnou domácnost, to jsou stovky korun,“ vysvětlil premiér s tím, že navýšení daně z nemovitých věcí nebude velkým zásahem do ekonomiky a případně i dalšího vývoje inflace.

Daň z nemovitosti stoupne o stovky procent už příští rok

I chystané změny u sazeb daně z přidané hodnoty [DPH] vnímá premiér pozitivně, protože vláda jejich prostřednictvím, jak řekl, zjednoduší daňový systém.

„A zrovna DPH nepředstavuje zatížení, tam předpokládáme úlevu. […] Na ekonomiku by měl mít konsolidační balíček pozitivní vliv,“ vyjasnil premiér.

Po vládě lže lidem už i Národní rozpočtová rada

Premiér zároveň zopakoval, že pokud by vláda ke konsolidaci veřejných financí nepřistoupila, Česko by již velmi brzy platilo 94 miliard korun za obsluhu rostoucího státního dluhu ročně.

„Je přece jasné, že musíme snižovat ty deficity, s nimiž v ČR hospodaříme. Naše vláda se o to stará. A každý rok, aniž bychom omezovali investice, snižujeme ty deficity,“ uvedl pro FinTag.

Premiér Petr Fiala navštěvuje ČSÚ pravidelně

Položené otázky premiér Petr Fiala FinTag.cz zodpověděl dnes [25.9.] v sídle Českého statistického úřadu [ČSÚ]. Ten letos navštívil již podruhé. Poprvé tak učinil 13. července, když inflace klesla pod deset procent. Důvodem jeho dnešní návštěvy ČSÚ byla nová metodika výpočtu cen energií, podle které ceny elektřiny a plynu v ČR loni nebyly nejvyšší v Evropě, jak loni uvedl Eurostat.

„Ta skutečnost je úplně jiná, než jak byla prezentována loni. […] Já jsem rád, že se ta data změnila,“ uvedl k tématu cen energií v ČR premiér.

Z aktuálních dat vyplynulo, že cena elektřiny v Česku byla ve druhém pololetí loňského roku sedmá nejnižší ze zemí EU. A cena plynu pak desátá nejnižší. České domácnosti v letošním prvním pololetí platily průměrně v nejběžnějších odběrových pásmech za elektřinu 7 607 korun za MWh. Za plyn pak platily 2 696 korun za každou MWh.

Jak ale pro FinTag potvrdil předseda Českého statistického úřadu [ČSÚ] Marek Rojíček, jde o ceny za energie bez dalších poplatků, které si účtují jejich dodavatelé.

„Ano, pokud bychom připočítali tyto poplatky, pak ceny za elektřinu a plyn mohou být až dvojnásobné,“ uvedl Rojíček s tím, že i tato data ČSÚ nově sleduje.

Premiér Petr Fiala se v této souvislosti vyjádřil k možnému znovuobnovení poplatku za obnovitelné zdroje. Pokud by k tomu došlo, cena energií v Česku opět výrazně vzroste.

„Poplatek za obnovitelné zdroje je odpuštěn do konce letošního roku. Žádné další rozhodnutí v tomto nepadlo,“ uvedl s tím, že cílem vlády je návrat k normálnímu stavu bez výjimečných opatření. A argumentoval tím, že aktuální ceny energií jsou pod stropy, které stanovila vláda.

Vláda energetickou krizi zvládla, říká Petr Fiala

Premiér Petr Fiala vyjádřil spokojení na tím, že ČSÚ přišel s novou metodiku průměrných cen elektřiny a plynu hrazených domácnostmi. Byť ty jsou bez dalších poplatků, které je ale zvedají až o polovinu.

„Ceny energií se staly dlouhodobě velkým problémem. Vláda se energiemi zabývala od samého začátku. A nejenom cenami, ale i tím, abychom elektřinu, a zejména plyn vůbec měli,“ řekl premiér.

Jako úspěch vlády zmínil pronajmutí LNG terminálu v Holandsku prostřednictvím společnosti ČEZ. Zmínil i změnu legislativy, která upravuje práci se zásobníky plynu. Dále pak plošná opatření na podporu domácností a firem, aby zvládly vysoké ceny energií.

Vláda koupí zásobníky plynu a výrazně méně si půjčí od EK

Vyzdvihl rovněž snahu vlády ovládnout část distribučního řetězce na trhu s energiemi. Sem patří například nákup zásobníků plynu za zhruba necelých devět miliard korun.

„Ceny energií jsou přijatelnější, než kdybychom žádná opatření nepřijali,“ vyjasnil.

Veřejnost zároveň ubezpečil, že i když se blíží topná sezona, Česká republika se na ni z hlediska zajištění dostatečného množství energií, hlavně plynu, dobře připravila.

Daniel Tácha

6 KOMENTÁŘE

  1. Ten Fijalovej narcis už opravdu patří do blázince a nebo si dává koňské dávky fetu.Už by ho měli konečně hodit do tepláků než nám všem ještě více ublíží!!!

  2. Nenáviděná vláda nenávidí vlastní lid a jen demoluje vlastní zemi.Je čas je vyhnat od vesla a soudit za velezradu.

    • Podrazem stalinisty PR mají “108”, takže si můžou dělat co chtějí, populisticky lhát, kolaborovat s UA-USA-EU, okrádat slušný pracující lid, mastit si vlastní kapsy … To vše dělají za pomocí stupidních voličů-čt-milionu chlípníků, stalinisty PR … nikdo jim v tom nezabrání. Jen … nebo demokratický strýček … [redakčně upraveno]

  3. Arogance se sprostotou od tohoto teologa čiší jako by pindal z kazatelny ty své populistické lži. Peťanova sebechvála smrdí až v pr– Bruselu kam se schoval celý nebo že by až v Kyjevě ?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here