Dávky na bydlení zaslouží revizi. Příjemců je hodně, tvrdí odborníci

3281
davky_na_bydleni
Ilustrační foto: Pixabay.com

Oproti loňsku narostl počet příjemců příspěvku na bydlení dvojnásobně. Nárok na dávku má podle sociologa Daniela Prokopa široká skupina domácností a je načase ji zúžit. A více se zaměřit na sociální pomoc nízkopříjmovým rodinám s dětmi.

Sociální situaci českých domácností a nastavení systému sociálních podpor pro nízkopříjmové domácnosti probírali odborníci na problematiku v nedělním pořadu České televize [ČT] Otázky Václava Moravce. Sociolog z PAQ Research Daniel Prokop připomněl, že počet příjemců příspěvku na bydlení od loňska vzrostl skoro dvojnásobě.

„Na příspěvek na bydlení už má nárok velká část lidí. Byl bych i pro omezení skupiny, která na něj má nárok. Dnes je ta skupina široká,“ uvedl v pořadu.

MPSV chystá sloučení dávky na bydlení

Podle Filipa Pertolda, ekonoma Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu a poradce na Ministerstvu práce a sociálních věcí ČR [MPSV] v odbourání byrokracie a zlepšení čerpání podpor nízkopříjmových rodin pomůže sloučení čtyř sociálních dávek do jedné dávky. Na tom již na ministerstvu pracují a návrh chtějí mít hotový do konce letošního roku.

„Dávky jsou komplikované a je jich celá řada, které jsou namířené na chudé domácnosti,“ uvedl v pořadu ČT Filip Pertold s tím, že je lidé s nárokem na ně nedostávají právě pro jejich složité vyřizování.

Příspěvek na bydlení dá stát i na drahý pronájem. Klidně i 10 tisíc

Změnit by to podle Pertolda mělo zmiňované sloučení čtyř dávek do jedné. A sice přídavku na dítě, příspěvku na bydlení, doplatku na bydlení a příspěvku na živobytí. Žadatelé by podle něj pak nemuseli dokládat náklady na bydlení pro každý jednotlivý příspěvek.

Takový krok podle ministerstva zjednoduší podávání žádostí o dávky a zároveň ubude práce úřadům práce. Ministerstvo chce mít návrh hotový do konce roku. Změny by měly začít platit od roku 2025. Filip Pertold poznamenal, že pro fungování jedné dávky namísto zmiňovaných čtyř je podmínkou úspěšné propojení dat mezi úřady práce a Českou správou sociálního zabezpečení [ČSSZ].

„A to není triviální úkol, nebude to okamžitě,“ dodal ekonom a poradce na MPSV.

Progresivní nastavení pojistných odvodů v ČR

Ke zlepšení sociální situace nízkopříjmových rodin by podle Daniela Prokopa vedlo přehodnocení zdanění jejich práce a další doplňkové úlevy. Jako je osvobození od plateb některých služeb. Například školkovného či obědů pro děti ve školách a školkách.

„Je třeba danit chytřeji či méně hloupě,“ uvedl Daniel Prokop.

Žít na dávkách není v Česku nic super zajímavého

Podle něj nejde ani tak o platbu daně z příjmů u lidí s nejnižší minimální mzdou. Tu totiž obvykle ani neodvádějí s ohledem na uplatnění slevy na poplatníka. Jde ale o vysoké procento odvodu na sociální a zdravotní pojištění, které z minimální mzdy, která je letos 17 300 korun, ukrojí kolem 7 500 korun. Pokud se do odpočtu započítají odvody za zaměstnance i zaměstnavatele na oba druhy pojistného. S jeho slovy souhlasil Filip Pertold, podle kterého se v budoucnu progresivnímu zdanění, tedy pojistných odvodů, nevyhneme.

Veronika Táchová

1 komentář

  1. Dnes už je pozdě. Příliš populistické vlády po převratu89 rozdávaly těmto přizpůsobivým … hlavně nikdy nepracujícím plnými hrstmi. Toto je další populistické gesto od 5kolky … zasáhne diktatura z EU s diskriminací, jednosměrnými i zločinnými lidskými právy, pak jsou na řadě různé ziskovky se stejnými vyču… zaměstnanci … — Zase se nic nestane, strach je pěkná podšívka, když jde o peníze hlavně i těm “nahoře” ve sněmovně- senátu. Mít 150 až 240 000kč měsíčně s velkými různými … náhradami, včetně služebního auta se 2. řidiči nebo “jen” 60-70 000kč+ obyčejné stravenky+ MHD někde ve státní trafice je rozdíl.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here