Jan Rafaj: Němci daně firmám snižují, my jim je zvyšujeme

1526
Jan_Rafaj
„My tu žijeme ve středověku. A nejhorší na tom je, že nám to nevadí,“ říká v podcastu FinTag prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj. / Foto: SP ČR

„Stagnující ekonomika v Německu se docela jistě promítá i do výkonu české ekonomiky. To, co mě naplňuje optimismem, je ale reakce německé vlády,“ říká v podcastu FinTag prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] Jan Rafaj.

Podle něj německá vláda na aktuální ekonomické problémy země okamžitě reaguje. Snižuje daně pro firmy, které se transformují. Odpouští jim poplatky za emisní povolenky a vybraným firmám nabízí významné dotace. V Česku se ale postupuje, jak říká v podcastu FinTag Jan Rafaj, docela opačně.

„Mně se nelíbí ta necitlivost vlády k českým a specificky českým firmám,“ říká s tím, že nechápe, jak si členové vlády a politici obecně dovolí kritizovat i úspěšné a solidní firmy za to, že vytvářejí zisky, z nichž státu odvádějí daně.

Podle Jana Rafaje Němci žijí v úplně jiném mentálním nastavení, než žijí čeští občané. Tvrdí, že v Německu stojí na prvním místě práce a ten, kdo ji poskytuje. Němci totiž dobře vědí, že pokud mají práci, a zejména tu dobře placenou, tak se nemusejí spoléhat na stát. A vědí to i tamější politici. Proto se místo přemýšlení o tom, jak zvýší dávky pro potřebné, starají o to, jak podpoří firmy, které by tyto potřebné zaměstnaly.

Blíže se vyjadřuje i ke konsolidačnímu vládnímu balíčku a dalším krokům vlády Petra Fialy [ODS]: „Mně se nelíbí, když vláda říká, že firmy vyšší daně z příjmů zvládnou. Ano, zvládneme dva procentní body u daně z příjmů navíc. Zvládneme i znovuzavedení poplatků za obnovitelné zdroje. Je to ale podobné, jako když vaříte tu pověstnou žábu v té vodě. Pomaličku budete přidávat na teplotě, až tu žábu nakonec uvaříte. Tedy, kde je ten konec? Kde je ta vize…?“

Vize Česku podle něj v mnoha oblastech stále chybí. Problém spočívá v trhu práce, podpoře výzkumu a vývoje, digitalizaci, a nyní hlavně v zaspání v oblasti energetické koncepce.

Energetika teď stojí na prvním místě

„Elektřina se do Česka dovážet bude. Tím, jak jsme zaspali v budování nových zdrojů, tak matematicky nevychází to, co si plánujeme ve spotřebě elektřiny a co jsme schopni vyrobit. Toto nastane někdy kolem roku 2030, ale může to být dříve i později. I kdybychom začali nyní s dostavbou Dukovan, vezme to roky,“ vysvětluje Jan Rafaj.

Vláda schválila konec uhlí v Čechách. Nahradí ho plyn a OZE

I proto by byl opatrný s politickými rozhodnutími typu zákaz využívání uhlí a spalování uhlí pro výrobu elektřiny. A nejde podle něj pouze o nedostatek nových zdrojů, které mají nahradit ty nevyhovující jak z hlediska technické životnosti, tak zelené politiky. Zanedbaná je celá energetika, tvrdí.

„My jsme dnes v situaci, že tu energii ani nedokážeme rychle nakupovat ze zahraničí. […] Ono to není o tom, že energii nakoupíte a v plechovkách dovezete. Musíte ji sem dostat přes přenosovou síť. A ta naše má už dnes velká omezení. […] A vysokokapacitní přenosové linky nevybudujete za rok,“ upozorňuje.

Dodává, že SP ČR už nyní eviduje případy, kdy zahraniční i tuzemské firmy jdou vyrábět mimo ČR kvůli vysokým cenám energií. A může být ještě hůře, poznamenává.

Fialova vláda už příští rok zdraží energie domácnostem i firmám

„Ceny energií v USA jsou oproti Evropě už teď poloviční. Ale velmi pravděpodobně dojde k prohloubení rozdílu cen energií i v Evropě. Například Německo teď připravuje energetický průmyslový tarif. To znamená, že firmy tam budou platit za energie méně než v Česku,“ říká s tím, že zatímco německá vláda letos zastropovala ceny energií pro podniky na 140 eurech, česká vláda je zastropovala na 200 eurech.

Firmám, které převedou provozy na méně energeticky náročné, pak navíc nabízí dotace. A nejen to. Odpouští jim poplatky za obnovitelné zdroje, které česká vláda od ledna 2024 znovu zavádí. Což podle SP ČR znamená, že vláda se rozhodla pro extrémní variantu skokovosti cen regulovaných složek elektřiny.

Žijeme ve středověku. A nevadí nám to, říká Jan Rafaj

Podle Jana Rafaje Česko zaspalo v mnoha oblastech. Dokonalou ukázkou je podle něj hlavní město Praha, které si dále drží svůj středověký architektonický charakter, jenž ale jen málokdy doplní o novou moderní stavbu.

„My žijeme ve středověku. A nejhorší na tom je, že nám to nevadí,“ říká a pokračuje: „My se v televizi koukáme na rychlovlaky v jiných zemích, ale nevadí nám, když nám politik v televizi říká, že my je budeme mít až za 50 let.“  

Potíž spočívá v silné dominanci státu v Česku, které si podle jeho slov žije “systémově” nad poměry: „Podívejte se, kolik má Dánsko obcí, méně než sto. Podívejte se, kolik máme obcí my, kolik zastupitelů musíme platit. Kolik máme lůžek v nemocnicích, které musíme platit, a jak je máme využité. Kolik máme policistů na počet obyvatel… Podívejte se, jak dlouhou máme rodičovskou dovolenou v době, kdy k hlavním problémům české národní ekonomiky patří nedostatek pracovních sil.“

Dál žijeme na dluh, říká Jan Pavel z Národní rozpočtové rady

Podle něj si Češi musí uvědomit, že některé zavedené věci nelze „táhnout“ donekonečna. Že je třeba být odvážnější v reformních krocích. A stát musí být štíhlý a efektivní.

„Je to nepopulární, je to rizikové pro tu politickou sféru, nicméně je to nutné,“ tvrdí.

Euro jsme měli mít dávno, tvrdí Jan Rafaj

Podle prezidenta SP ČR se aktuálně nacházíme v období deglobalizace, jež se vyznačuje protekcionismem velkých ekonomik. Tomu by se podle jeho názoru měla přizpůsobit také Evropská unie. I proto je zastánce zavedení cel například na čínské elektromobily, ale i tvrdšího postupu vůči Spojeným státům.

„Co teď dělá Amerika? Uzavírá svůj trh a zavádí nová cla. A říká, jestli chceš s Amerikou prodávat, tak musíš v Americe podnikat. Firmy tak chodí do Ameriky. A já si myslím, že Evropa bude muset přehodnotit svůj přístup a daleko více si chránit svůj trh,“ říká s tím, že dneska lze do EU dovézt až na pár výjimek prakticky cokoliv za jakkoliv dumpingové ceny.

podcastu FinTag se Jan Rafaj dále vyjadřuje k trhu práce v Česku, aktuální situaci tuzemských firem i k tomu, jak moc na ně doléhá dražší financování kvůli vysokým úrokům České národní banky [ČNB].

„Já jsem přesvědčený, že máme mít euro. I v této době by nám to pomohlo. Firmy by měly levnější úvěry. A nakonec i ty hypotéky v eurech by byly levnější než s korunou. A tak doplácí na tu korunu hlavně střední třída a také česká firma, která nemá to, aby si půjčovala v eurech,“ tvrdí.

Euro je jenom měna. Německo, ale ani Řecko z nás neudělá

Dodává, že už jen ty nekonečné debaty o tom, zda ČNB postupuje správně v boji s inflací, ho vedou k závěru, že euro by bylo pro Česko jednoznačná výhoda. / Jan Rafaj v podcastu FinTag mluví také o válce na Ukrajině a její obnově, ruském plynu v Rakousku, hodnotách v byznysu nebo o výkonu ministra průmyslu a obchodu.

Daniel Tácha

4 KOMENTÁŘE

  1. Špatný učitel z Kolína řekl … my jsme nikdy neřekli, že dané nezvýšíme … lhal stejně jako teolog péta z kazatelny, když zase signalizoval marťanům své pšou… Hned jim to skoro všichni omlátili o hlavy .. jen podplacená media strčila své pomazané hlavy … do písku, aby nemusela s pravdou ven …

  2. Tato vlada zklamala ve vsech snerech, stacil mi zacatek, kdy zridila 3 nova ministerstva a uz u me skoncila, dal to jde je z kopce a ta rekkama co platime vsichni o restartu Česka, tam by melo byt retard Česka

  3. Konečně někdo řekl, co by mělo být pravdou vždy. Politici i všichni úředníci jsou placeni z toho, jaké daně se vyberou od těch, kteří vytvářejí opravdové hodnoty. A za to by politici a úředníci měli poskytovat služby a vytvářet podmínky občanům a firmám k vytváření hodnot a ulehčovat jim produktivní aktivity.

    “Podle Jana Rafaje Němci žijí v úplně jiném mentálním nastavení, než žijí čeští občané. Tvrdí, že v Německu stojí na prvním místě práce a ten, kdo ji poskytuje. Němci totiž dobře vědí, že pokud mají práci, a zejména tu dobře placenou, tak se nemusejí spoléhat na stát. A vědí to i tamější politici. Proto se místo přemýšlení o tom, jak zvýší dávky pro potřebné, starají o to, jak podpoří firmy, které by tyto potřebné zaměstnaly.”

    Jen bych dodal ohledně mentálního nastavení, že hlavně čeští politici a pak až čeští občané.

  4. To je lhář, Němci mají i tak podstatně vyšší daně. Tak je zvýšíme i s odvody na důchod pro zaměstnance na to co mají němci, OK ty demagogu?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here