EU se připravuje na nejhorší. Chystá plán strategické autonomie

74397
strategicke_autonomie
Na vypracování plánu otevřené strategické autonomie EU pracuje eurokomisař Thierry Breton [vlevo]. A téma si bere za své. Při návštěvě chemického závodu Arkema v departmentu Moselle v severovýchodní Francii uvedl, že i silný chemický průmysl je klíč k evropské strategické autonomii. / Foto: EK

Evropská unie vyvíjí plán takzvané otevřené strategické autonomie. Cílí na to, aby přežila a prosperovala ve stále nejistějším světě. Jinými slovy jde o multilaterální spolupráci tam, kde je to možné a zůstat autonomní tam, kde musíme.

Tématem se v článku Europe wants to get better at planning for the worst zabývá bruselský list Politico. Uvádí v něm, že EU pověřila přípravou tohoto plánu své nejlepší odborníky. Podle něj Evropskou unii jako celek trápí pocit beznaděje a pochmurná nálada. Mohou za to války za jejími humny, přetrvávající inflace a klimatická krize. Na náladě Evropanům nepřidává ani politická nestabilita v USA a problémy s Čínou.

„Příliš často je unie překvapována událostmi, které vyvolávají nutnost lepšího plánování a přípravy na nejhorší možné varianty vývoje,“ konstatuje bruselský list.

Přípravu plánu akcelerovaly i poslední události na Blízkém východě. Přepadení Izraele Palestinci a následná vojenská odveta Izraele. Nervozita evropských vůdců se přitom dala krájet už na jejich nedávném neformálním summitu v Granadě. Ty tam se najednou ocitly řeči o ještě nedávno horkých tématech, jako je Green Deal nebo digitální agenda. Naopak převládala debata o přípravě konceptu otevřené autonomní strategie. A hovořilo se o dynamickém francouzském eurokomisaři Thierry Bretonovi, který je pověřený řízením vnitřního unijního trhu, stejně jako o tom, kdo má za přípravu odpovídat.

„Stále trváme na tom, abychom implementovali evropskou agendu strategické autonomie a silné Evropy,“ uvedl Breton.

Breton, který se nyní v Bruselu uchází o vrcholnou pozici, už dokonce zahájil práce na zákonu o kritických surovinách, mikročipech a obranném průmyslu. A byl to právě on, kdo usiloval i o to, aby EU v době pandemie vyráběla své vlastní vakcíny. Předsedkyně Evropské komise [EK] Ursula von der Leyenová chválí francouzského komisaře i jeho návrhy na posílení „technologické suverenity EU“. A cení si i toho, že pojem „suverenita“ zní Francouzům mnohem průrazněji než „otevřená strategická autonomie.“

Éra globalizace volného obchodu je pryč

Nezasvěceným se může zdát, že koncept otevřené autonomie zní jako protimluv. A docela oprávněně, píše Politico. Argumentuje tím, že po usilovné snaze o globalizaci počátkem roku 2000, se víra v liberalizaci začala drolit. Svoji roli v tom sehrála éra Donalda Trumpa, obchodní války, covid a ruská invaze na Ukrajinu. To Evropu vystavilo ekonomické závislosti na velmocích, buď latentních, nebo faktických, z nichž se staly strategičtí rivalové.

„Spojené státy a Čína se stávají stále více soběstačnými. Proto se ozvaly hlasy, že se tak musíme zařídit i my,“ uvedl představitel Španělska, které nyní předsedá Evropské unii.

„Ale dobrý nápad to pro Evropu není,“ dodal.

Obdobné hlasy zaznívají i v Česku. Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj v nedávném podcastu FinTag uvedl, že stejně jako si chrání své trhy USA nebo Čína, musí si je chránit i Evropa.

„Co teď dělá Amerika? Uzavírá svůj trh a zavádí nová cla. A říká, jestli chceš s Amerikou prodávat, tak musíš v Americe podnikat. Firmy tak chodí do Ameriky. A já si myslím, že Evropa bude muset přehodnotit svůj přístup a daleko více si chránit svůj trh,“ říká s tím, že dnes lze do EU dovézt až na pár výjimek prakticky cokoliv za jakkoliv dumpingové ceny.

Jan Rafaj: Němci daně firmám snižují, my jim je zvyšujeme

Podobně to vidí Evropská unie. A právě otevřená strategická autonomie ji má zajistit její hospodářskou bezpečnost, ale i zachovat její postavení hlavního mezinárodní hráče. Jinými slovy, jak píše Politico, to znamená „multilaterální spolupráci tam, kde je to možné, a zůstat autonomní tam, kde musíme.“ Také ale dodává: „Neochotně musíme přijmout fakt, že politika nyní ovládá ekonomiku“.

Plán strategické autonomie řeší španělské předsednictví

Debaty o nové strategii definují španělské předsednictví EU. To, co není jasné, je rozsah této myšlenky. Je to úzký koncept, kterým se mohou například řídit obchodní vyjednávání? Nebo má vyzbrojit Evropu, aby se chránila proti geopolitickým rizikům, jakým je například možná invaze Číny na Tchaj-wan?

„Postrádáme vyváženější a dlouhodobou strategii, která by následovala po Versaillské deklaraci z března 2022,“ uvedl představitel Španělska s odvoláním na první reakci unijních lídrů na ruskou invazi na Ukrajinu.

Za příklad prosazování otevřené strategické autonomie uvádí obrat od závislosti EU na dodávkách ruských energetických surovin poté, kdy Putin vtrhnul na Ukrajinu. Upozorňuje i na to, že Španělsko k debatě přispělo návrhem vypracovaným svým úřadem ve spolupráci s 80 ministry zemí Evropské unie. Ten vidí budoucí Evropu jako blok, který by se měl zaměřit na podporu špičkových společností podnikajících v oborech od potravinářství přes zelenou energii až po zdravotnictví a vyspělé technologie.

„Tento přístup by se měl zaměřit na produkci zboží s vysokou přidanou hodnotou,“ uvádějí autoři návrhu.

Také by se podle nich měl vytvořit prostor pro vytvoření mezinárodní konkurenceschopné výroby zboží nutného pro přežití jako například léků, jak nás poučila pandemie.

„Jedním ze zajímavých námětů je pěstování řas, hmyzu a mikrobiotických proteinů pro výkrm evropského dobytka a nahradit tak závislost na vykrmování americkou sójou,“ dodává.

Green Deal ohrožuje už i krávy, prasata, ovce a kozy

Brusel by měl podle něj uzavírat obchodní smlouvy, podporovat finančně výzkum a vývoj, omezit byrokracii, omezit soupeření mezi členskými zeměmi. Důležitá je tvorba celounijních strategických zásob klíčových surovin a jejich lepší recyklaci.

Jak vidí plán strategické autonomie Evropská komise

Brusel chápe přístup Španělska jako úsilí vyvážit unijní defenzivní obchodní politiku minulých let, včetně nedávné strategie hospodářské bezpečnosti. Upozorňuje i na silnou protekcionistickou politiku, kterou razí hlavně Francie.

„Španělský plán představuje pozitivní obrat ve schopnosti Evropy utvářet tento svět,“ uvedl Tobias Gehrke, člen Evropského výboru pro zahraniční vztahy.

„Je to naprosto rozdílný přístup ke strategii hospodářské bezpečnosti, která je ve své podstatě tak trochu negativistická. Zaměřuje se spíše na rizika než na příležitosti,“ dodal.

Pro zastánce volného obchodu tento liberální odér nabízí vítaný obrat od neplodných minulých let, kdy byly obchodní dohody spíše vzácné.

„Společnosti potřebují podporu ve formě spolehlivých obchodních pravidel a regulačních rámců, méně byrokracie a více diverzifikované prodejní a dodavatelské zdroje,“ říká Volker Treier z Asociace německých průmyslových a obchodních komor.

Podstatným testem otevřenosti bude to, jestli EU podepíše dlouho očekávanou obchodní smlouvu se zeměmi skupiny Mercosur. Ta sdružuje Brazílii, Argentinu, Uruquay a Paraguay. Francouzská vláda byla proti a přijetí smlouvy podmiňuje dodatky o ochraně životního prostředí.

EP navrhuje nadnárodní kandidátku pro volby do EU

Očekávané evropské volby a ustanovení nové Komise napovídají, že v příštím roce čas na velká vyjednávání příliš nebude.

„Odpovědnost razit cestu Evropské unie k otevřené strategické autonomii by měla být jasně svěřena výkonnému viceprezidentovi,“ navrhuje Nizozemsko, Belgie, Finsko, Portugalsko a Slovensko ve svém příspěvku k diskuzi o dokumentu.

Španělsko nyní ve věci spolupracuje s příští předsednickou zemí, kterou je Belgie a vedení se ujme 1. ledna. Díky spolupráci se jí zřejmě příští rok podaří projekt otevřené strategické autonomie a unijní institucionální reformy dovést do konečné podoby dokumentu.

Michal Achremenko

25 KOMENTÁŘE

  1. Jak vyllývá z posledních informací z orgánů Evropské Únie nastává čas pro malé země východu vystoupit z této organizace. Jinak se z nich stanou úplné kolonioe západu, především Německa a Francie. Prostě řečeno, zrušení veta a dalších dosavadních práv jednotlivých zemí Únie, povede k zotročení a nevidím důvod setrvat, když vedení se má radit se starými zeměmi Únie!

    • Tak že tedy bleskem, tryskem pryč a co nejdál z EU a hurá se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jináč???

    • Toš já su z Moravy, Konkrétně od Olomóca, a už mě štve ten věčné pragocentrizmus. Už abysme byli z té pitomé ČR pryč – od Prahy, která nám sem jen posílá pitomé kontroly a nesmyslná nařízení. Osamostatníme se, a až budem samostatní, všecky ty debilné zákony zrušíme. Aj policii zrušíme – dyť víte kolik stojí? A učitele taky platit nebudeme. Ti stojí ještě víc a děcka jsou stejně furt stejně blbá, toš proč je platit žejo. Kdo chce, ať si zaplatí svojeho.
      A když o tom tak přemýšlím, šak my si Přerov osamostatníme aj od teho Olomóca a uděláme si Přerovskou republiku, a všecko bude cajk. A ať se ti pražáci aj olomóčáci bez nás třebas pedělajó. Toš takoví my sme borci.

      • Sem zapomněl – jo bude to NAŠA !!!! NÁRODNÍ !!! Přerovská republika (bo my sme Přerovský národ) a ňigdo nám do ničeho nebude kecat !!!!!!!!!!!
        Jo a abyste věděli, oni vám to neřeknou. Oni vám lžu !!!!!!!!!!!!!!!!

      • Posledních 30 let nás táhnou ke dnu premiéři z Moravy(Topolánek ,Nečas,Sobotka,FIALA) A ODS!!!
        KUPONOVA PRIVATIZACE, CÍRKEVNÍ RESTITUCE A STOVKY Miliard DO Ukrajiny MÍSTO PRO ČESKOU REPUBLIKU

        • Máte pravdu, proto jsme poslali tu nejhorší lůzu z Moravy do Prahy, tam zapadnou mezi své amorální havlisty, populistické lháře, euhujery, slibotechny … Vždyť nejen satan hřib říkal … počkejte až se dostaneme do Prahy, (sněmovny+ senátu), pak to teprve rozjedeme ve velkém a nikdo na nás nebude mít … všecky si kúpíme=Bolek … Tak se s 5kolkou i stalo.

    • Se zkorumpovanými politiky se nám to nikdy nepodaří. Mají příliš velkou motivaci zlatého koryta v Bruselu. Ono to podobně fungovalo i na císařském dvoře ve Vídni. Podlízavá část šlechty se měla vždy lépe na úkor té zbývající.

      • Sebestředný farář péta už bojuje se slovákem Síkelou o korýtko v EU, až s ostudou vypadnou ze sněmovny … Ještě mají 2. roky čas, ale oba dva se tam už vidí. To dnes nemluvě o velmi ambiciózní zubatici- prodavačce diplomů, které šéfuje z poza buku její mocichtivý pantáta …

  2. Okamžité vystoupení z EU-EK i NATO .. obnovit V4 … oligarchy rozkradenou UA poslat tam kam patří, přestat podporovat korupčníky jako je i zelený sociopat … USA z druhé strany světa opět dělá jen peklo ke svému obohacení a chce voj. anektovat Krym … Jenže to vše nepůjde před odstraněním zrádné 5kolky i s Pávkem. Polsko je taky na rozhraní bídy s Tuskem, vítači, euhujery … pokud se tito dostanou k moci, tak pro slušné Poláky konečná … dopadnou stejně jako voliči 5kolky u nás kteří těmto gau.. opět naivně naletěli, sliby chyby … Stačí se nyní podívat na Slovensko kde budoucnost začíná být světlá, … něco tak protivného s kyselými ksichty euhujerů, služky EU, vítačů, lgbt+ apod. odpadu … nakonec je na ně radost pohledět.

  3. Sovětský svaz alias dnešní Rusko, stejná špína jako kdysi..agresivní, prolhané….přesně zapadají do společnosti Orků z Mordoru…aneb svrab, bída a neštovice….už více jak století

    • Tomáši, ten svrab, bídu a neštovice by jste si za tu míru vyjevené hlouposti nepochybně zasloužil. Pokud rád cestujete letadly, tak si uhraďte jeden let SU 57 “ŠACHMAT”. Již v roce 1967-1968 byly prognózy, ze kterých dnes dělají noví mocní moudra. „Ale dobrý nápad to pro Evropu není,“ dodal. Jak vidět, tak ve Španělsku již z různých bludů sebestředné Evropy “střízliví”. Není nutno znovu “objevovat Ameriku”, ale realizovat již dávno promyšlené. Bez Euro Asijské unie je Evropa na konečné.

  4. Můj příspěvek do diskuse zde nenacházím (Miroslav 27. 10. 2023 At 8:28), tedy prosím o informaci, čím porušuje pravidla diskuse. Pro jistotu jej rád zasílám jako kopii. Moderátor diskuse asi dnes ještě není v práci. Venku prší a to bude ono.
    Miroslav 27. 10. 2023 At 8:28
    Váš komentář čeká na posouzení moderátorem diskuse
    Tomáši, ten svrab, bídu a neštovice by jste si za tu míru vyjevené hlouposti nepochybně zasloužil. Pokud rád cestujete letadly, tak si uhraďte jeden let SU 57 „ŠACHMAT“. Již v roce 1967-1968 byly prognózy, ze kterých dnes dělají noví mocní moudra. „Ale dobrý nápad to pro Evropu není,“ dodal. Jak vidět, tak ve Španělsku již z různých bludů sebestředné Evropy „střízliví“. Není nutno znovu „objevovat Ameriku“, ale realizovat již dávno promyšlené. Bez Euro Asijské unie je Evropa na konečné.

  5. EU dostala konečně rozumnej nápad. Ale dopadne to jako vždycky. Ze všech možných řešení vyberou to nejhorší a budou jej tvrdě prosazovat.
    Proto je naše jediná naděje co nejrychlejší vystoupení z Unie a dělání vlasní politiky a spoléhání hlavně sami na sebe. Za komunistů to tak fungovalo. Byli jsme soběstační ve všem. Kde ty doby jsou?

    Pokud někdo věří že nějakýmu cizinci bude záležet na našem blahu, tak by se měl léčit. Jako vám je buřt, že někde zařve 1000 lidí, tak stejně se na vás dívá úředník v unii.

  6. Míra destrukce tržního modelu ekonomiky je v Evropě již taková, že dnes není pomalu co chránit. Jde spíše o to co a za jakou cenu začít znovu budovat. Hloupá Evropa tak bude muset platit, platit a zase platit za idiocii svých vůdcú.

  7. Euroglobal už tady dávno je, celá Republika je v rukou nadnárodnich společností a to co zbylo brzo umře, pokud budou cizinci o nás rozhodovat. Je to jakoby rozhodoval váš soused o vaší domácnosti a způsobu života. Může být hodný, ale vždy bude myslet první na sebe. Vždy je bližší košile než kabát. V dnešní konzumní společnosti je jedno jaká je vládní politika, hlavní je čin a co z toho má ten poddaný co na ně maká. Chlapa poznáš podle skutků, rodinu podle soudržnosti, národ podle kulturního bohatství a vzájemné úctě k vlastním lidem. A jestliže někdo nabízí svůj životní styl, tak se stačí podívat na to jak žije on, jeho soused, město, národ. A CHCI to???

  8. Vždy se najde pár zfanatizovaných euhujerů zblb.. teologem signalistou apod. lůzou … Jak je vidět na všech netových debatách … Referendum o vstupu do EU kdysi dávno proběhlo, jenže to bylo do jiné EU, než je dnes prosazovaná diktatura z Bruselu. Vše naruby obrátila Lisabonská smlouva, všechny jejich původní populistické sliby o rovnosti … odešly vniveč, byly to vše lži. Když ptáčka lapají … sedělo na totalitu z EU jako p.. —Klaus st. měl o nefér EU pravdu, proto tuto otrokářskou smlouvu nechtěl podepsat, až po více než roku byl “demokraty” donucen … Referendum už uzurpátoři moci z EU samozřejmě nikde nepovolili, ani v malých porobených státech …

  9. Tak teď už jenom najít v Evropě ta ložiska drahých kovů do elektroniky (stříbro a zlato), pak by to chtělo i nějakou železnou rudu, měď , a samozřejmě i ty další kovy, na kterých jsme závislí od Číny a můžeme si směle vyhrnout rukávy a pustit se do toho … vy hlavy pomazaný!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here