Investice do kvalitní domácí knihovny se vyplatí hned několikrát

261
knihovny
Foto: Pexels

Domácí knihovny představují sofistikovanou kombinaci estetiky a funkčnosti. Potvrzuje to sílící zájem o vylepšení prostředí domova. Je domácí knihovna jenom hezkým doplňkem interiéru nebo se do ní vyplatí zainvestovat?

Investice do osobních prostor denního života: Trend investování do osobních prostor, zejména domácích knihoven, nabývá na popularitě. Vhodně navržená domácí knihovna dokáže nejen pozitivně ovlivnit hodnotu nemovitosti, ale stává se i atraktivním prodejním argumentem.

Podívejme se na to, jak se může domácí knihovna proměnit v investici, která opticky i fakticky zvýší hodnotu našeho domova. Položme si zároveň i otázku, zda jsou kvalitní, propracované a estetické knihovny opravdu jen reflexí osobního vkusu a preferencí nebo jejich výběrem i zvyšujeme hodnotu našeho domova.

To, že lidé mají zájem o investice do svých domovů, potvrzují i aktuální data z českých e-shopů. Z nich vyplývá, že například nákupy sedacích souprav meziročně stouply v letošním třetím čtvrtletí o 140 procent. A to přesto, že kvůli inflaci domácnosti omezily výdaje do nákupu dražšího zboží. I zde avšak platí, že to, co je doma, se počítá.

Ekonomické výhody domácí knihovny

Dobře navržená domácí knihovna může výrazně zvýšit prodejní cenu nemovitosti. Přidává nejen hodnotu k domu či bytu, ale stává se také atraktivním prvkem pro potenciální kupce. Při pohledu na realitní inzeráty je často zdůrazněn význam dobře navržených knihoven a tento fakt odráží také fotografie nemovitostí na portálech.

Pokud jsou ve vašem regionu k dispozici dotace pro projekty vylepšení domova, není důvod jich nevyužít. Vyplatí se. Některé regiony nabízejí daňové úlevy za vylepšení, která zvyšují energetickou účinnost nebo přidávají hodnotu domu, což může zahrnovat i přidání domácí knihovny.

Domácí knihovna může být také efektivním způsobem, jak ušetřit finance v dlouhodobém horizontu. Poskytuje prostor pro ukládání knih a dalších médií. To snižuje potřebu nákupu dalšího nábytku a investic do úložního prostoru. Vytvoření tichého a pohodlného koutku pro čtení a učení v harmonické domácnosti navíc snižuje potřebu vydávat peníze za zábavu mimo domov.

Návratnost investice do knihovny

Investování do kvalitní domácí knihovny přispívá ke zvýšení celkové hodnoty nemovitosti. Estetická a funkční knihovna může být dlouhodobou investicí. Poskytuje užitek a finanční návratnost po mnoho let. Tato investice obohacuje život majitelů domů a bytů a zároveň poskytnout finanční výhody při případném prodeji nemovitosti v budoucnosti. Jaké jsou výhody domácí knihovny?

  • Prostředí nahrávající vzdělávání: Domácí knihovna poskytuje klidné prostředí, které podporuje čtení a učení. Tato skutečnost je zvláště cenná v digitálním věku, kdy je těžké najít místo nebo koutek bez rozptýlení.
  • Osobní spokojenost: Esteticky přitažlivý a dobře organizovaný prostor přináší osobní spokojenost a pohodu.
  • Kultura čtení a celoživotního vzdělávání: Domácí knihovna může podpořit kulturu čtení a celoživotního vzdělávání. To může mít pozitivní dopad na osobní a profesní rozvoj.
  • Daňové výhody: V některých regionech mohou být k dispozici daňové úlevy za vylepšení domácnosti, které zvyšují hodnotu domu nebo energetickou účinnost.

Je zřejmé, že knihovna přispívá k vytvoření pohodlného a inspirativního prostoru pro čtení a učení. Pozitivně ovlivňuje kvalitu života jednotlivce. Poskytuje místo pro relaxaci a odpočinek a zároveň podporuje intelektuální růst.

Investice, která se vám mnohonásobně vrátí

Pokud si myslíte, že knihy už nejsou v módě, opravdu se mýlíte. Kromě fantazie a přenesení se do světa knižních hrdinů a světa dobra i zla, právě knihy pomohou zvýšit hodnotu naší nemovitosti.

Knihovna není jen dekoračním prvkem interiéru, ale dokáže ho dotvořit kompletně tak, že možná i váš příští kupec bytu si řekne: Tato knihovna mě přesvědčila!”

Všichni máme rádi místa, ve kterých se cítíme dobře a kde můžeme jen tak relaxovat, například se sklenkou čaje či šálkem kávy. A právě takovým místem je domácí knihovna, která by neměla chybět u nikoho z nás.

–Adman’s Choice–

1 komentář

  1. Nedomnívám se, že by existence knihovny ovlivnila uvažování případného kupce bytu do té míry, že by měla vliv na okolnosti ceny či rozhodování o nákupu. Argumentace knihovnou (s výjimkou opravdu zabudované knihovny velkoryse účelově zřízené, viz např. knihovny v exkluzivních zámcích či sídlech osobností 1. republiky jako architektonická instalace ve vile) jest značně mimo, spíše připomíná argumentaci ve smyslu propagace pořízení zboží, která bude případným dalším majitelem bytu vyhozeno.
    V tom případě se jedná nikoliv o radu, ale o reklamu.
    O tom, že každý si má a může tvořit obytný prostor dle svých úvah a preferencí naprosto nepochybuji a je to běžný způsob tvorby prostoru u homo sapiens, již od dob existence poddruhu neanderthlalensis, neboť touha vlastnit, skladovat a uchovávat byla a je od těch dob člověku vlastní.
    Potíží jest, že v současném stavu společnosti, která má hloboko do kapsy, jsou takové investice až na chvostu pomyslných přání.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here